標題: [膠皮討論] 防弧,有否球友可 講解 下 防弧膠 的 特性, 如何抗衡, 謝 謝 ! [打印本頁]

作者: KIKI22064878    時間: 2016-5-25 10:09     標題: 防弧,有否球友可 講解 下 防弧膠 的 特性, 如何抗衡, 謝 謝 !

有否球友可 講解 下  防弧膠 的 特性,  如何抗衡,  謝 謝  !
作者: 速鳥    時間: 2016-5-25 10:50

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-25 10:09 發表
有否球友可 講解 下  防弧膠 的 特性,  如何抗衡,  謝 謝  !
我只知小小,防弧用在反手居多,主要見波過來就閘,推,帶,回去的球變得無力,軟,下沉,使得對手難於借力,球難再有質量,防弧的人就容易反擊。

防弧膠要借力推動,控制旋轉力差,上旋球是現今的現代打法,如果是上旋球,防弧膠難於借力;所以防弧者通常會發長球,只要用上旋球接,配合連續的上旋相持就行。

面對防弧膠打法的人,有一個好處是退臺小,可不用太大的體能。

作者: KIKI22064878    時間: 2016-5-25 12:05     標題: 回復 2# 的帖子

謝謝   !   我 对住 一個 抓 防弧膠的 人,  另 我 沮喪  感覺点解 越打越退步  !!!
作者: Hodyhody    時間: 2016-5-25 12:44

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-25 12:47

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-25 12:05 發表
謝謝   !   我 对住 一個 抓 防弧膠的 人,  另 我 沮喪  感覺点解 越打越退步  !!!
師兄可以睇睇 姜華珺, 馮天薇 對住奧地利的 SOLJA Amelie 蘇住亞(防孤) 都打得好辛苦

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-25 12:57

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 12:56 發表
係師姐,可以比多d建議拉   
原來係師姐 . . . 聖姑 快 D 導佢入教啦
作者: tomtom1995    時間: 2016-5-25 13:04

對住防弧一係唔比力佢,一係好大力比佢應該難借力,感覺同對長膠差不多
作者: 速鳥    時間: 2016-5-25 13:38

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-25 12:47 發表 只只

師兄可以睇睇 姜華珺, 馮天薇 對住奧地利的 SOLJA Amelie 蘇住亞(防孤) 都打得好辛苦
我只是估一估,姜華珺因為是斜膠對斜膠,通常都係大家會變得無晒著數,要大打出手。
馮天薇不善打上旋球,要靠大大板衝死,所以幾辛苦。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-25 14:33

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 13:47 發表
師姐係我尊敬既有重要地位身份之人,入唔入教我話唔到事,解答左她問題先拉  
聖姑 的命令,屬下必定遵從

以屬下的推斷,KiKi 師姐應該係打橫板,而且以左推右攻為主,當遇上防孤球手時,師姐大多數以固有方式進攻,最後進攻不成,越打越保守,變成 搓,削,導致輸球。﹙如有猜錯,請師姐更正﹚

解決辦法:發長,急上旋球到對方反手﹙防孤﹚

作者: 鷹眼    時間: 2016-5-25 15:28

thanks  for sharing
作者: 速鳥    時間: 2016-5-25 16:39

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 15:50 發表
師兄咁勁既,直橫都估到
我都想搵位防弧波友打下  
今時今日好多外國膠,雖然是反膠,其實都有些少防弧的特性,不過就改進好多,可以防弧之外,還可以借力攻擊,只要發小小力,就可以去到國手的速度。

所以只要妳搵個可以衝爆妳的細路,好可能就是用緊呢種膠。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-25 18:27

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 15:50 發表
師兄咁勁既,直橫都估到
我都想搵位防弧波友打下  
只是估下, 聖姑 既然認識師姐, 可唔可以講下在下估得啱唔啱 !?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-27 14:18

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:16 發表
我覺得你有波友同她打過  
應該冇
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-27 14:26

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:22 發表
好難講   
師姐仲未回覆小弟估得啱唔啱
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-27 14:31

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:30 發表
我唔方便講阿,你約下樓主師姐打就知拉  
人地都唔理我
作者: egghead1969    時間: 2016-5-27 14:41

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-25 12:47 發表

其實應該睇下蘇住亞的家姐對蘇住亞先係嘛,直頭打到蘇住亞好似菜鳥打波咁
作者: jack    時間: 2016-5-27 14:53

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-25 10:09 發表
防弧既回球係卸力, 卸旋轉, 佢係唔怕旋, 所以佢優勢係只要高少少, 佢地都可以攻, 你只要加力打就可以.
只要心理上唔好諗住用旋轉壓佢,以質量壓佢就得. 對佢回返既上下旋球, 你當佢係得返兩成相反旋轉, 但只要自己肯加力或帶麿擦, 直頭可以當佢永遠回不轉球黎打. 只要提防對手, 卸力短, 或加力長的球.
作者: 速鳥    時間: 2016-5-27 15:53

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:16 發表
謝師兄,有機會要試下。
衝爆仲未試過,唔係好明“衝爆”,係邊度可以搵到咁樣既波友呢?
即係無論乜野㫌轉,佢都可以打返轉頭。
妳打下私人搞的比賽,通常係中小學生。
作者: 速鳥    時間: 2016-5-27 15:57

引用:
原帖由 jack 於 2016-5-27 14:53 發表

防弧既回球係卸力, 卸旋轉, 佢係唔怕旋, 所以佢優勢係只要高少少, 佢地都可以攻, 你只要加力打就可以.
只要心理上唔好諗住用旋轉壓佢,以質量壓佢就得. 對佢回返既上下旋球, 你當佢係得返兩成相反旋轉, 但只要 ...
謝謝你的好天知料👌
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-27 18:27

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-27 14:41 發表

其實應該睇下蘇住亞的家姐對蘇住亞先係嘛,直頭打到蘇住亞好似菜鳥打波咁
幻覺黎姐
作者: 鷹眼    時間: 2016-5-27 22:26

thanks for sharing
作者: egghead1969    時間: 2016-5-28 00:42

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-5-27 18:24 發表
謝謝師兄 ,咁勁 ,乜㫌轉都可以打返轉頭
等我練好拉波試下搵唔搵到中小學生同我打

重有佢打返來的回球個波到台彈起個 timing 有少少似削球,你要就一就先好出手 ,不過我都好怕防孤
作者: egghead1969    時間: 2016-5-28 02:05

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-5-25 13:38 發表

我只是估一估,姜華珺因為是斜膠對斜膠,通常都係大家會變得無晒著數,要大打出手。
馮天薇不善打上旋球,要靠大大板衝死,所以幾辛苦。
馮天薇先唔怕上旋球 ;馮天薇最怕係爭持中旋轉同波彈起個孤線變換,你睇佢打削球手,慘過新手上路就知
作者: egghead1969    時間: 2016-5-28 02:13

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-5-27 18:24 發表
謝謝師兄 ,咁勁 ,乜㫌轉都可以打返轉頭
等我練好拉波試下搵唔搵到中小學生同我打

我有個波友真係你回波高少少,就一野打返轉頭,個波返來又快沉;不過我發現拉波對反孤,唔係咁高效益;

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 09:49

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-28 02:05 發表

馮天薇先唔怕上旋球 ;馮天薇最怕係爭持中旋轉同波彈起個孤線變換,你睇佢打削球手,慘過新手上路就知
馮姐一對 d 特別打法 . . .
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 09:50

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-28 02:13 發表

我有個波友真係你回波高少少,就一野打返轉頭,個波返來又快沉;不過我發現拉波對反孤,唔係咁高效益;
除非拉個波好轉
作者: KIKI22064878    時間: 2016-5-28 09:54     標題: 回復 12# 的帖子

謝謝   !  系呀  kiki    系女子名,  我系 橫板,   一向 怕怕長膠。  當我对住打 撞擊 及 沖 上施 及 拉波 的 对手  ,  球友很多時都會說我 進步了,   對住防弧 令我 沮喪,   多謝以上球友 指 點  ,  確實要好好反醒下自己,  ……..
作者: KIKI22064878    時間: 2016-5-28 10:08     標題: 回復 23# 的帖子

你地睇過 我 篇 感謝 Karen 球局,  婦女杯嘛   當然知我系  乜  水
我球技極渣,   最近少去 小瀝源 報名,   佢個球局 次次  FULL    都吾知系咪的球友 見 我渣  吾報名, 現見吾倒我 報名     即時 人山人海  ......
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 10:17

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-28 09:54 發表
謝謝   !  系呀  kiki    系女子名,  我系 橫板,   一向 怕怕長膠。  當我对住打 撞擊 及 沖 上施 及 拉波 的 对手  ,  球友很多時都會說我 進步了,   對住防弧 令我 沮喪,   多謝以上球友 指 點  ,  確 ...
對邪膠,要有不同的打法
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 10:18

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-28 10:08 發表
你地睇過 我 篇 感謝 Karen 球局,  婦女杯嘛   當然知我系  乜  水
我球技極渣,   最近少去 小瀝源 報名,   佢個球局 次次  FULL    都吾知系咪的球友 見 我渣  吾報名, 現見吾倒我 報名     即時 人山人海  ......
小弟係唔知師姐係邊個
作者: 勁揪俠    時間: 2016-5-28 10:24

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/28 10:17 發表

對邪膠,要有不同的打法
在下 的 ‘‘做法‘‘ 是 ‘‘避戰。在自己未到 ‘‘頗有比賽經驗‘‘ 的境界之前,同邪膠對打是 ‘‘負練習‘‘ 啊,個人認為。
作者: 勁揪俠    時間: 2016-5-28 10:25

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016/5/28 10:24 發表

在下 的 ‘‘做法‘‘ 是 ‘‘避戰。在自己未到 ‘‘頗有比賽經驗‘‘ 的境界之前,同邪膠對打是 ‘‘負練習‘‘ 啊,個人認為。
因此有云用邪膠者無朋友是活該,個人認為。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 10:26

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:24 發表

消極
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 10:27

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:25 發表

因此有云用邪膠者無朋友是活該,個人認為。
佢地肯定有朋友,不過都係打邪膠
作者: 勁揪俠    時間: 2016-5-28 10:29

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/28 10:26 發表

消極
被持刀打刧有得走唔走衝上前大叫來通我一刀吧是積極嗎?!
作者: KKFan    時間: 2016-5-28 10:30     標題: 回復 1# 的帖子

其實首要條件自己練好基本功要好,出外打多些球局,對多些不同對手,紙上談乒不是最好方法。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 10:31

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:29 發表

被持刀打刧有得走唔走衝上前大叫來通我一刀吧是積極嗎?!
已經被人歉持緊,冇得走
作者: 勁揪俠    時間: 2016-5-28 10:36

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/28 10:27 發表

佢地肯定有朋友,不過都係打邪膠
用邪膠就應該主動避免同基本功未足夠既人練習是盗亦有道吧,個人認為。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-28 10:41

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:36 發表

用邪膠就應該主動避免同基本功未足夠既人練習是盗亦有道吧,個人認為。
. . .
作者: 省港騎乒    時間: 2016-5-29 01:59

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:36 發表

我打防弧,有球友甚愛與我對打,又有避之則吉者.喜愛者,球變異迴,嚐新天地,相互出招拆解,甚是歡暢!

避而不戰者,也不屑與我戰!我亦無為,舉手輕取,又滴汗未出,即乒敗如山倒,我也甚是沒趣啊

作者: 勁揪俠    時間: 2016-5-29 08:55

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016/5/29 01:59 發表

我打防弧,有球友甚愛與我對打,又有避之則吉者.喜愛者,球變異迴,嚐新天地,相互出招拆解,甚是歡暢!

避而不戰者,也不屑與我戰!我亦無為,舉手輕取,又滴汗未出,即乒敗如山倒,我也甚是沒趣啊
在下 正是喱個意思。

在下 唔會不屑與 師兄 戰。在下 所言也是考慮練習方法せ打球樂趣,並無冒犯せ不敬之意。建議避戰係因為假設 Kiki 基本功不札實せ全面。語氣輕挑係因為同 悠兄 講笑。在下 係非常專重打不同膠種的任何球友。在下 自知經常口出狂言係壞習慣,會多多提點自己,請見諒。
作者: TomLai    時間: 2016-5-29 09:06

我最近都用百二蚊投咗把可以用嚟老笠既刀仔。
作者: 省港騎乒    時間: 2016-5-29 09:27

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-29 08:55 發表

在下 正是喱個意思。

在下 唔會不屑與 師兄 戰。在下 所言也是考慮練習方法せ打球樂趣,並無冒犯せ不敬之意。建議避戰係因為假設 Kiki 基本功不札實せ全面。語氣輕挑係因為同 悠兄 講笑。在下 係非常專重打不同 ...
有些波友不喜歡同怪膠對打,或少對怪膠,輸是很正常的!但kiki最少能勇敢面對問題,精神是可嘉的.
第一:思考輸波輸在哪裡?有什么技巧沒做好?
第二:針對問題專門訓練
第三:要喜愛和怪膠打,見招拆招再思考如何能再做好
這樣才有望解決疑難,在正式比賽時才真正謂可戰

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-29 09:33

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-29 01:59 發表

其實. . .打怪膠者肯同反貼者練習,反貼者得益多於怪膠者
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-29 09:34

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-29 08:55 發表

在下 正是喱個意思。

在下 唔會不屑與 師兄 戰。在下 所言也是考慮練習方法せ打球樂趣,並無冒犯せ不敬之意。建議避戰係因為假設 Kiki 基本功不札實せ全面。語氣輕挑係因為同 悠兄 講笑。在下 係非常專重打不同 ...
勁揪兄 唔好再咁輕挑了
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-29 09:35

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-5-29 09:06 發表
我最近都用百二蚊投咗把可以用嚟老笠既刀仔。
好唔好用?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-29 09:37

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-29 09:27 發表

有些波友不喜歡同怪膠對打,或少對怪膠,輸是很正常的!但kiki最少能勇敢面對問題,精神是可嘉的.
第一:思考輸波輸在哪裡?有什么技巧沒做好?
第二:針對問題專門訓練
第三:要喜愛和怪膠打,見招拆招再思考如何能再做 ...
師兄所言甚是
作者: 鷹眼    時間: 2016-5-29 11:54

回覆1樓
行動上最直接的其中一個解決方法,便是你貼一塊防弧用吓,自己親身感受吓(你個人認為)的
利與弊。而防弧好似有分硬防弧和軟防弧,試哪一類先,要靠你自己決定了
作者: wlwlwl    時間: 2016-5-29 12:43

物 以罕為貴
作者: TomLai    時間: 2016-5-29 12:51

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-29 09:35 發表

好唔好用?
我直板轉咗横板雙反. 打長膠既時候其實一向係用雙魚4A-F(直)既1615. 覺得OK既.
新投返嚟嗰塊係銀河T9異質直板. 好輕. 檜木面材. 一面碳素. 一面面材厚啲, 貼咗388D-1. 啱啱打咗兩三次适應碳素嗰面(反膠). 同我試打過既紅黑同大力神差距比較大. 長膠嗰面未試清楚.
作者: KIKI22064878    時間: 2016-5-30 12:33     標題: 回復 51# 的帖子

講得好  !   吾應該 見倒 对方 塊 膠 吾 識  應付    就避之則吉
作者: 速鳥    時間: 2016-5-30 12:48

數學難題,難!要用數以百計的方法去解,解讀後,經驗就是無價寶。

防弧破難,更難!要用數以萬計的打法去破,破解後,經驗就是無價寶。
作者: chow20616    時間: 2016-5-30 12:52

thanks for sharing.
作者: 太陽之子    時間: 2016-5-30 18:00

對,軟防弧比較難控制,所以新手,可先用硬防弧,海綿也不應太薄,否則掌握不到發力的感覺。

[quote]原帖由 鷹眼 於 2016-5-29 11:54 發表
回覆1樓
行動上最直接的其中一個解決方法,便是你貼一塊防弧用
作者: 太陽之子    時間: 2016-6-1 06:57

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-6-1 01:03 發表
唔知有無國際級打防弧呢
咁應該無了
但打防弧打得好的,還是大有人在
作者: Georgett    時間: 2016-11-18 08:19     標題: 回復 6# 的帖子

但Solja amelie畀人打到一棟都冇喎
作者: Georgett    時間: 2016-11-18 08:27

其實長膠與防弧極為相似,但前者還帶一點邪氣,為何仍有人用防弧呢?
又有冇人會用防弧做正手打進攻呢?
作者: garytang2018    時間: 2018-2-6 15:47

我以前用過butterfly super anti,對方球過來越轉,回過去越易;不轉容易出高球。
作者: garytang2018    時間: 2018-2-6 17:30

以前教我用防弧的說:粒仔唔怕防弧,長膠防弧互克。我曾對一長膠生膠削球手,用防弧搓過去,讓他長膠削時球飛出球台。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0