標題: [球板討論] butterfly sriver d13 L 拉波問題 [打印本頁]

作者: lkthomas    時間: 2016-4-30 00:48     標題: butterfly sriver d13 L 拉波問題

小弟用butterfly sriver d13 L, 拉波時一係落網, 一係飛機, 但短枱玩下旋就一流, 各位師兄有冇D好建議? 定係塊膠要換隻拉到波?

細個用開因大家都係猜短枱多, 宜家打法拉多咗波所以感覺要換

作者: sunnyfung1    時間: 2016-4-30 08:50

可能不是膠的問題,你認為你的擊球正確嗎?
作者: 直直地    時間: 2016-4-30 10:34

拉波時一係落網, 一係飛機,

呢個唔似系塊膠既問題。。。
會否同擊球動作或擊球時間有關呢?

2樓   x   2
作者: Kenixting    時間: 2016-4-30 13:49

第一係技術問題

第2係sriver系列需要灌膠
作者: 阿彌陀佛    時間: 2016-4-30 13:55

估計你問題應該壓拍 太多, 才引致板邊 然後飛機, 加上可能抬肘 落網
解決方法 想要放鬆 肩部 肘部 ,先不要求質量 不要先求力量 不要求旋轉
先做到到檯,再加質量。
嘗試揮拍軌跡 向前向上 板形不要太壓
你波吾到檯,比你火箭甘
作者: 阿彌陀佛    時間: 2016-4-30 13:55

估計你問題應該壓拍 太多, 才引致板邊 然後飛機, 加上可能抬肘 落網
解決方法 想要放鬆 肩部 肘部 ,先不要求質量 不要先求力量 不要求旋轉
先做到到檯,再加質量。
嘗試揮拍軌跡 向前向上 板形不要太壓
你波吾到檯,比你火箭甘衝都無用啦,系咪
其次 ,呢d 膠,不能死摩
需要打摩 結合
同埋你配咩板呢?
解決技術是痛苦的,相信你是想走捷徑,換膠解決問題吧?
作者: TomLai    時間: 2016-4-30 17:34

引用:
原帖由 tingding 於 2016-4-30 13:49 發表
第一係技術問題

第2係sriver系列需要灌膠
技術問題最緊要.
Sriver我冇打過, 但係相信佢就算唔灌都唔會拉唔到波.
如果唔解決技術問題, 就算換塊神膠都唔會自動拉出靚波.
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-30 17:51

師兄會唔會拍段拉波片段, 俾大家分析下 ?

作者: Kenixting    時間: 2016-4-30 20:13

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-4-30 17:34 發表

技術問題最緊要.
Sriver我冇打過, 但係相信佢就算唔灌都唔會拉唔到波.
如果唔解決技術問題, 就算換塊神膠都唔會自動拉出靚波.
緊係啦 .....

鬼唔知係技術問題咩,唔通直接同樓主講你技術唔得?

佢咁問其中一樣係覺得塊膠怪怪地,又問得唔清楚又唔知點問。
作者: cmray168    時間: 2018-1-18 19:10

你又知不是板底問題?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0