標題: 本週討論:怪膠天下 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2016-4-28 11:44     標題: 本週討論:怪膠天下

自從香港放寬12以下小朋友打長膠
近2-3年幾乎有最少25%的女仔轉打怪膠
你們對小朋友打怪膠有什麼意見?

最近港青收的小朋幾乎都是怪膠
怪膠是否有出路,香港的教練又是否個個懂教?
作者: 速鳥    時間: 2016-4-28 12:43

最近有個體會,每種膠其實有它獨特一面,所以唔應該是邪,至於點樣選擇,是個人的獨有性,再配上膠的獨特性,能做到「人膠合一」,就算是個人的最合適打法。
勝算方面,非反膠的特性比反膠更難掌握,所以如果個人有其天份,能幻化魔法,真是出神入化。
打非反膠的人,係香港真是好多好多,打得好的我就不是專家,不可作實,但他們通常都不是知明度很高,只是一般的注學校教練。
作者: egghead1969    時間: 2016-4-28 12:44

其實乜膠打下冇壞
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-28 12:48

依家的小朋友打得最多怪膠的應係長膠, 反而生膠, 粒仔都已經冇咩新一代想學

怪膠肯定有出路的, 睇下福原愛, 伊藤美誠, 單曉娜 . . . 都可以係世界排名佔一席位

作者: 乒乓在線    時間: 2016-4-28 12:57

主持乜膠都瞭解下無妨
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-28 13:06

引用:
原帖由 Suki 於 2016-4-28 12:59 發表

剛剛相反,小學生長膠少人打,生膠及粒仔是特殊打法的大部份⋯⋯長膠1:9生膠➕粒仔
小學生學波肯定唔耐, 對怪膠無所適從, 而小學生多數打生膠, 粒仔, 係因為生膠, 粒仔打法比長膠容易上手, 但上到去中學, 大學, 打長膠的人比生膠, 粒仔還要多

作者: 閃人    時間: 2016-4-28 13:24

怪膠不怪
奇怪失敗
膠皮不挑
永不言敗
作者: eddieho    時間: 2016-4-28 13:34

我仔仔已經打了長膠好幾年,我自己都打番長膠一年多!打咩膠都好最緊要練習!同找對的教練同練習方法。幾年前我估得我咁痴線比個仔打長膠。十個人十個都話点解不打兩面反貼。
作者: 青見人    時間: 2016-4-28 14:40

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-4-28 12:43 發表
最近有個體會,每種膠其實有它獨特一面,所以唔應該是邪,至於點樣選擇,是個人的獨有性,再配上膠的獨特性,能做到「人膠合一」,就算是個人的最合適打法。
勝算方面,非反膠的特性比反膠更難掌握,所以如果個人有 ...
非也非也!打非反膠又出名嘅教練不是只得一般注校教練,
出名的:管建x、鄧國x、吳紅x、王x、莫卡x...
不起眼的:高授x、羅尚x、練駿x...
他/她們不只自己打得出色,也教出非反貼膠的獨特性,當然還有很多默默耕耘嘅教練啦!
也有本身不是打開非反貼膠的也教出很多非反貼膠嘅學生,他/她們較為低調吧!

作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-28 17:56

引用:
原帖由 Suki 於 2016-4-28 13:10 發表
中學肯定不是!

大學及成人不清楚!
應該咁講, 打生膠 / 粒仔的小朋友, 轉返打反貼的比例比長膠多
作者: vickyw288    時間: 2016-4-28 18:45

睇你想係世界上站係咩位置 頭十就應該唔好打邪膠
如果係香港度 打到頭十都有可能既 世界級比賽去到top就無咩可能了
作者: Dynax88    時間: 2016-4-28 22:45

想了解長膠對手,自己也試打長膠。
作者: egghead1969    時間: 2016-4-28 22:58

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-28 12:48 發表
依家的小朋友打得最多怪膠的應係長膠, 反而生膠, 粒仔都已經冇咩新一代想學

怪膠肯定有出路的, 睇下福原愛, 伊藤美誠, 單曉娜 . . . 都可以係世界排名佔一席位
我有個波友,十零歲,老豆捉住佢真係乜膠都打一輪,生膠、 粒仔、長膠都打,老實講對著冇乜經驗個班細路,真係比佢打死 ,幾年就打到代表隊
打怪膠要有出路就係要唔好有以靠塊膠取分易既心態,我教練成日講

作者: joshualee    時間: 2016-4-28 23:02

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-28 18:45 發表
如果係香港度 打到頭十都有可能既 世界級比賽去到top就無咩可能了
至於小學生,打怪膠要取得好成績的機會及速度,肯定會比成人高好多,因為小學生的比賽經驗非常有限,應變能力相對弱好多,比賽突然遇見從未遇過的怪膠,想唔輸都幾難。
作者: egghead1969    時間: 2016-4-28 23:04

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-28 18:45 發表
唔係對中國選手,邪膠一定掂,頭十係曬陰陽板都得,其實覺得邪膠廢只係中國隊既概念
作者: KKFan    時間: 2016-4-28 23:14

我想講就算唔打邪膠打反貼,大家又有無信心及能力打到上世界前十,或打赢中國,如無,咁大家都只係討論,唔會有一定答案了,咁大家應該繼續各自各精彩吧。

作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-28 23:54

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-28 22:58 發表

我有個波友,十零歲,老豆捉住佢真係乜膠都打一輪,生膠、 粒仔、長膠都打,老實講對著冇乜經驗個班細路,真係比佢打死 ,幾年就打到代表隊
打怪膠要有出路就係要唔好有以靠塊膠取分易既心態,我教練成日 ...
但唔靠塊膠取分, 點去贏人 ?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-28 23:55

引用:
原帖由 joshualee 於 2016-4-28 23:02 發表

至於小學生,打怪膠要取得好成績的機會及速度,肯定會比成人高好多,因為小學生的比賽經驗非常有限,應變能力相對弱好多,比賽突然遇見從未遇過的怪膠,想唔輸都幾難。
所以, 打到中途, 有部分會轉返打反貼
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-28 23:56

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-28 23:04 發表

唔係對中國選手,邪膠一定掂,頭十係曬陰陽板都得,其實覺得邪膠廢只係中國隊既概念
中國民間有好多邪膠高手
作者: eddieho    時間: 2016-4-29 06:56

各位老實說:你估打怪膠易用架,練習一定比反貼時間練習要多先可熟練。我仔教盧sir都是打長膠的高手,佢話一定要熟識(船)轉的人才可打得好架!
作者: egghead1969    時間: 2016-4-29 09:36

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-28 23:54 發表

但唔靠塊膠取分, 點去贏人 ?
我長膠起反手,即係唔好一味靠拱、介咁取分;要練好正手塊反貼
作者: atcf    時間: 2016-4-29 10:15

用家心聲,,轉膠後win多左咪覺轉岩左
細分距離大左咪覺教練識教囉…
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-29 12:28

引用:
原帖由 eddieho 於 2016-4-29 06:56 發表
各位老實說:你估打怪膠易用架,練習一定比反貼時間練習要多先可熟練。我仔教盧sir都是打長膠的高手,佢話一定要熟識(船)轉的人才可打得好架!
但現實中, D 人係唔會理別人負出幾多時間去練習

一用怪膠贏左對方, 對方的第一句, 多數都係:咁勁, 下次唔好用怪膠同我打, 用反貼, 包你係咁食"西"
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-29 12:29

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-29 09:36 發表

我長膠起反手,即係唔好一味靠拱、介咁取分;要練好正手塊反貼
用長膠玩削球
作者: egghead1969    時間: 2016-4-29 12:33

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 12:29 發表

用長膠玩削球
走死
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-29 12:37

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-29 12:33 發表

走死
防守性去贏人
但贏左, 都肯定被人 X
作者: egghead1969    時間: 2016-4-29 12:56

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 12:37 發表

防守性去贏人
但贏左, 都肯定被人 X
現在打波,你只防守好難贏,除非對方跟本低你幾班;水平相約,只打削球,真係體力消耗到盡;所以一路唔明 seo hyo won 打削球都可以係肥妹仔一名
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-29 12:59

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-29 12:56 發表

現在打波,你只防守好難贏,除非對方跟本低你幾班;水平相約,只打削球,真係體力消耗到盡;所以一路唔明 seo hyo won 打削球都可以係肥妹仔一名
福原愛塊面仲圓過佢
作者: schlager    時間: 2016-4-29 15:56

我覺得打乜膠都好,都要視乎球員本身性格。
有時見到d小朋友,心浮氣躁打長膠,倒不如打反貼好過。
我覺得任何打法任何武器都有權打出成績,關鍵系功夫到不到家。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-29 18:52

引用:
原帖由 schlager 於 2016-4-29 15:56 發表
我覺得打乜膠都好,都要視乎球員本身性格。
有時見到d小朋友,心浮氣躁打長膠,倒不如打反貼好過。
我覺得任何打法任何武器都有權打出成績,關鍵系功夫到不到家。
如果小朋友心浮氣躁, 去打反貼, 打失的機率高釨多, 咁就贏唔到比賽
作者: egghead1969    時間: 2016-4-30 01:34

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 18:52 發表

如果小朋友心浮氣躁, 去打反貼, 打失的機率高釨多, 咁就贏唔到比賽
但長遠打反貼係主攻,你冇打失個階段點上
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-30 11:04

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-30 01:34 發表

但長遠打反貼係主攻,你冇打失個階段點上
為左贏果比賽, 你可以去到幾盡 ?
作者: ernestlaw    時間: 2016-4-30 11:27

反膠長膠粒仔防弧孰優孰劣各有喜好,成年人可自決冇問題,中學仍在打嘅也應有點認識,而且自主話事權比小學生高好多也問題不大。
但小學生起步階段,選擇嘅情況過程就有好多探討空間。
作者: eddieho    時間: 2016-4-30 12:04

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-4-30 11:27 發表
反膠長膠粒仔防弧孰優孰劣各有喜好,成年人可自決冇問題,中學仍在打嘅也應有點認識,而且自主話事權比小學生高好多也問題不大。
但小學生起步階段,選擇嘅情況過程就有好多探討空間。
所以要試吓先,才決定。我仔開始學波都是兩面反貼,後來才轉打長膠。他現在喜歡打長膠多過反貼。
作者: ernestlaw    時間: 2016-4-30 18:07

多年前也有
作者: ernestlaw    時間: 2016-4-30 18:10

唔見咗一大段?外出後再寫
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-30 18:12

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-4-30 18:10 發表
唔見咗一大段?外出後再寫
被封口
作者: egghead1969    時間: 2016-5-1 10:55

引用:
原帖由 eddieho 於 2016-4-30 12:04 發表

所以要試....
不過睇完美宇對美誠,打怪膠長遠真係有問題;貴公子有冇打過 ktl stranger,反貼咁打,但長膠來

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-1 13:47

打怪膠, 一被人適應左, 威力減半
作者: egghead1969    時間: 2016-5-1 13:56

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-1 13:47 發表
咁講,個 d 打怪膠只得個模式囉 ;其實你真係要日打夜打先適應到;

不過怪膠有一樣唔好,塊塊唔同 ,你一轉就要重頭練過咁
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-1 13:59

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-1 13:56 發表

咁講,個 d 打怪膠只得個模式囉 ;其實你真係要日打夜打先適應到;

不過怪膠有一樣唔好,塊塊唔同 ,你一轉就要重頭練過咁
如果唔係咁, D 人都唔會鬧用怪膠的人
作者: LawrenceChan    時間: 2016-5-1 14:53

性格對選用器材也很重要,個人覺得,要有耐性才適合用長膠,
因借力借轉為主
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-1 15:21

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-1 14:53 發表
因借力借轉為主
當你睇過呢兩個片段, 你就會改觀
[youtube]ltRXlP3EYzk[/youtube]
[youtube]Vc7Saxo6KFg[/youtube]
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-1 20:38

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2016-5-1 20:18 發表
我反而有興趣想知道你們喜歡用邪膠的人,對明年加高球網對你們的打法有甚麼影響,是有利還是失利?
如果本身打開邪膠的, 加高球網, 加大乒乓球呢 D 政策, 都唔會對打法有任何改變, 只會更加注動練習
作者: Bro.of.Fever    時間: 2016-5-2 00:37

加高球網 對削球看似有利
作者: egghead1969    時間: 2016-5-2 08:10

引用:
原帖由 Bro.of.Fever 於 2016-5-2 00:37 發表
加高球網 對削球看似有利
你講笑,當今削球以個波低、沉為關鍵,加高球網咪削落網
引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-1 14:53 發表
因借力借轉為主
我以前都係咁諗,但打左一輪,我覺得當高手對高手時係唔會囉,借力借轉為主太危險,完全比對方控制住,輸到開巷都以;
作者: ernestlaw    時間: 2016-5-2 12:07

講返小學生打長膠,確曾有以全長膠稱霸幾年嘅學校,直到十二歲以下禁為止,但聽聞在升中學後都冇乜再打。
長膠係小學階段遇到基本功未熟嘅對手係易有成績。
因為爭取成績交待學校嘅壓力嘅誘因令教練更多用長膠打校隊,甚至學校也會有建議需要時幫同學轉長膠。
這種情況趨勢出現就值得深思探討。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-2 13:40

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-5-2 12:07 發表
講返小學生打長膠,確曾有以全長膠稱霸幾年嘅學校,直到十二歲以下禁為止,但聽聞在升中學後都冇乜再打。
長膠係小學階段遇到基本功未熟嘅對手係易有成績。
因為爭取成績交待學校嘅壓力嘅 ...
長膠容易有成績, 只會越來越多人用, 尤其依家加大左乒乓球, 遲下又有可能加高個網, 生膠, 粒仔只會越來越少人再用
作者: Bro.of.Fever    時間: 2016-5-2 13:51

引用:
原帖由 egghead1969 於 2-5-2016 08:10 發表

你講笑,當今削球以個波低、沉為關鍵,加高球網咪削落網

我以前都係咁諗,但打左一輪,我覺得當高手對高手時係唔會囉,借力借轉為主太危險,完全比對方控制住,輸到開巷都以;
男子比賽 只係低同沉是不夠的 , 沒有落點同好大的旋轉差異配合,作用不大。 弧線是自己做的, 加高球網不影響削球很多,削出曲墜的孤線便可
反而加高球網令進攻球員要做明顯既弧線, 不能太低, 球飛行時間長了,球速就會變慢。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-2 14:09

引用:
原帖由 Bro.of.Fever 於 2016-5-2 13:51 發表

男子比賽 只係低同沉是不夠的 , 沒有落點同好大的旋轉差異配合,作用不大。 弧線是自己做的, 加高球網不影響削球很多,削出曲墜的孤線便可
反而加高球網令進攻球員要做明顯既弧線, 不能太低, 球飛行時間長了,球速 ...
手法顥得更為重要
作者: (=^x^=)    時間: 2016-5-2 14:23

引用:
同意
作者: 青見人    時間: 2016-5-2 14:49

引用:
只懂簡單技術嘅長膠使用者,當然容易俾人適應!
我曾經睇個場比賽,出面班球友在不停討論打緊嘅
人用緊咩膠比賽,睇兩球前佢哋話係長膠,兩球後
佢哋又話係生膠,再睇佢打多兩球,佢哋又話長膠
,最後場波完咗佢哋都唔知個球手用緊咩膠!

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-2 15:31

引用:
原帖由 青見人 於 2016-5-2 14:49 發表

只懂簡單技術嘅長膠使用者,當然容易俾人適應!
我曾經睇個場比賽,出面班球友在不停討論打緊嘅
人用緊咩膠比賽,睇兩球前佢哋話係長膠,兩球後
佢哋又話係生膠,再睇佢打多兩球,佢&# ...
無論對手是用反貼定邪膠, 個人都應有一套打法, 避免遇到打邪膠的對手, 變成唔識打波
作者: peterlkc    時間: 2016-5-3 09:14

Support!
作者: schlager    時間: 2016-5-3 10:04

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 18:52 發表

心浮氣燥,打乜膠都死,不過打怪膠死得快d
打反貼起碼都易d調節
作者: 省港騎乒    時間: 2016-5-3 14:37

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-5-2 14:23 發表

同意
預左對手會適應,有機會要主動進攻,唔適應當bonus
作者: schlager    時間: 2016-5-3 14:49

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-3 14:37 發表

Agree
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-3 15:07

引用:
原帖由 schlager 於 2016-5-3 10:04 發表

心浮氣燥,打乜膠都死,不過打怪膠死得快d
打反貼起碼都易d調節
怪膠容易調節過反貼

用長膠, 防孤"推"返個波到對手張台, 對手都未必打到返轉頭

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-3 15:10

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-3 14:37 發表

攻防兼備
作者: schlager    時間: 2016-5-3 16:44     標題: 回復 61# 的帖子

怪膠容易調節過反貼

作者: tomtom1995    時間: 2016-5-3 17:19

怪膠易調節。。。。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-3 18:34

引用:
原帖由 schlager 於 2016-5-3 16:44 發表
怪膠容易調節過反貼

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-5-3 17:19 發表
怪膠易調節。。。。
或者咁講, 打得怪膠的朋友本身都清楚塊怪膠的優點及缺點, 所以他們會調節打法, 取長補短
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-3 18:35

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-3 17:18 發表
講就容易。。。。。。。。。。
所以我多數都係講下就算
作者: egghead1969    時間: 2016-5-3 23:28

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-3 18:34 發表

或者咁講, 打得怪膠的朋友本身都清楚塊怪膠的優點及缺點, 所以他們會調節打法, 取長補短
師兄你一定唔係主打怪膠 ,你習慣個手勢,好難改;而且個波由比對手難題,變比對手叉燒
作者: schlager    時間: 2016-5-4 10:12

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-3 18:34 發表

會調節,懂調節,不等於容易調節。
磨擦力低的顆粒類膠點都冇反貼咁易控制
尤其系進攻方面
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-4 12:49

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-3 23:28 發表

師兄你一定唔係主打怪膠 ,你習慣個手勢,好難改;而且個波由比對手難題,變比對手叉燒
從師兄所講的, 我估師兄應該係打長膠, 防孤這類防守性為主的怪膠

如果是打生膠, 粒仔這類攻擊性為主的話, 本身就以攻代守
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-4 12:56

引用:
原帖由 schlager 於 2016-5-4 10:12 發表

會調節,懂調節,不等於容易調節。
磨擦力低的顆粒類膠點都冇反貼咁易控制
尤其系進攻方面
所以先要多練習

當然, 你可以話怪膠"拉下旋球"普遍比較弱, 但本身打怪膠的會想辦法解決這個問題
作者: egghead1969    時間: 2016-5-6 01:23

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-4 12:56 發表

所以先要多練習

當然, 你可以話怪膠"拉下旋球"普遍比較弱, 但本身打怪膠的會想辦法解決這個問題
唔關練習事,怪膠塊塊唔同,咁講 la~~~,好似你打開 Rasant Powersponge,突然轉左塊 Tackiness Chop2 比你打咁;所以你見打怪膠,好少轉來轉去;搵到合自已打法個塊;會主打個塊,其他膠會試,但唔會用落自已塊主板到囉;

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-6 10:55

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-6 01:23 發表

唔關練習事,怪膠塊塊唔同,咁講 la~~~,好似你打開 Rasant Powersponge,突然轉左塊 Tackiness Chop2 比你打咁;所以你見打怪膠,好少轉來轉去;搵到合自已打法個塊;會主打個塊,其他膠會試,但唔會用落自已塊主 ...
師兄, 我所講的多練習係, 不論打反貼定怪膠, 都要不斷練習, 才能有成果

邊有可能一步登天 ?
就算你打乒乓球有天份, 都要練習

同埋, 師兄所講的(怪膠塊塊唔同), 反貼都一樣, 塊塊都唔同
唔通揾到一塊適合自己的, 都不斷揾其他膠皮, 繼續試 . . .
作者: 無為    時間: 2016-5-12 15:37

用開邊塊怪膠, 就係邊塊.

上當年用開永字638, 被禁之後轉用639A, 技術都cheap左一年半載 (果時後生仔, 仲係日日打果隻)
跟手轉用百希達1615, 適應左之後就冇換其他牌子. keep 住用佢.

隔左16年冇打, 而家轉用DR number 1, 打左幾個月, 先叫做適用左少少.
開頭果時, 直情唔識打波一樣, 慘死居多...

怪膠呢家野, 其實好睇個人
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-12 18:18

引用:
原帖由 無為 於 2016-5-12 15:37 發表

上當年用開永字638, 被禁之後轉用639A, 技術都cheap左一年半載 (果時後生仔, 仲係日日打果隻)
跟手轉用百希達1615, 適應左之後就冇換其他牌子. keep 住用佢.

隔左16年冇打, 而家轉用 ...
塊塊都都唔同, 每個人對每塊膠的感覺又唔同, 最好親身去試
作者: TomLai    時間: 2016-5-12 18:54

引用:
原帖由 無為 於 2016-5-12 15:37 發表

隔左16年冇打, 而家轉用 ...
1615都幾好打架.
作者: egghead1969    時間: 2016-5-16 23:17

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-5-12 18:54 發表

1615都幾好打架.
lee 個就係長膠問題囉,個個話下邊塊膠幾好打架,就會試
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-17 18:10

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-16 23:17 發表

試下試下, 變成專業評長膠員
作者: 無為    時間: 2016-5-25 12:40

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-16 23:17 發表

試多D, 就要買多D.
波板舖生意好左, 香港經濟就會重新復甦

香港經濟, 靠哂呢班長膠用家
作者: iceiceice    時間: 2016-5-27 12:58

saviga-v呢塊又點睇各師兄
作者: tsui0101y    時間: 2017-2-18 09:43

支持,乒壇百花齊放係好事,教練教授能力方面可以讓香港教練到內地受訓,或者直接找內地教練來港執教,內地技術高資源豐富,咩教練都訓練到出來
作者: mlc130213    時間: 2017-2-24 00:26

新波好似想玩死怪膠咁
作者: 金科玉律    時間: 2017-2-28 23:08

引用:
原帖由 mlc130213 於 2017-2-24 00:26 發表
新波好似想玩死怪膠咁
怪膠也有好多種打法,有正面和反面,也有直拍與橫拍,進攻或防守以及削球的打法。如果是打削球的基本就沒有什麼影響,個人覺得新波反而對兩面反膠的進攻型打法影響更大一些。
作者: cr7    時間: 2019-2-12 12:11     標題: 回復 19# 的帖子

作者: Helenlau1110    時間: 2019-2-12 13:03

我個人認為可以先練一小段時間兩面反膠的基本功然後才轉長、正膠削或攻。畢竟無論什麼打法擁有最基本的基本功還是必須的。日後對球的理解還是有一定幫助的

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0