標題: 現時坊間比賽同樣為單淘汰比賽 收費比乒總比賽可能還高 有何看法? [打印本頁]

作者: vickyw288    時間: 2016-4-26 20:41     標題: 現時坊間比賽同樣為單淘汰比賽 收費比乒總比賽可能還高 有何看法?

大家認為合唔合理? 最多都係多左下線比賽
作者: 速鳥    時間: 2016-4-26 21:10

我唸唔到用邊種方式去計算利弊,但如果用個人價值觀去考量,唔過$100蚊,都好有價值,因為一個比賽搞手要花了好多心血的
作者: 勁揪俠    時間: 2016-4-26 21:22

打埋復活戰。。。
作者: 勁揪俠    時間: 2016-4-26 21:24

打到去滾軸流冰先準走。
作者: 阿彌陀佛    時間: 2016-4-26 22:48

淘汰之餘,比人打多幾輪,如果打一場就收檔,比十蚊都覺得多
打多幾場,收一百以內都吾過分
作者: (=^x^=)    時間: 2016-4-27 00:39

關於收費,我們正在考慮制定一些規則,因為最近也有網友給了一些意見
若有綱友有什麼意見請隨便討論
作者: 勁揪俠    時間: 2016-4-27 06:59

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016/4/27 00:39 發表
關於收費,我們正在考慮制定一些規則,因為最近也有網友給了一些意見
若有綱友有什麼意見請隨便討論
其實搞手勞心勞力真的不易。參加者應該感激。制度難盡如人意。難道要逐場收費せ多打多付? 執行上不易啊。
作者: atcf    時間: 2016-4-27 10:05

合唔合理是出於個人標準,,最有定義
個人意見是啲人覺好玩就會黎玩,唔開心就唔洗錢都唔黎
作者: 新手上路    時間: 2016-4-27 11:38

其實收費貴不貴是個人感覺, 有人覺得平, 也有人覺得貴,
感覺收費合理就報名參加, 唔合理就不用理會.
最緊要攪手安排比賽得宜, 各人盡慶就是.
不要立例規範, 參加者覺得唔值就唔好參加.
作者: kennykong    時間: 2016-4-27 15:41     標題: 先循環后淘汰

在内地的乒赛一般都是先分组打循環,每组前4名進淘汰争冠亞季殿軍。如果每组有6人,要打5埸比赛,打得好玩極了。
作者: egghead1969    時間: 2016-4-27 23:52

引用:
原帖由 kennykong 於 2016-4-27 15:41 發表
在内地的乒赛一般都是先分组打循環,每组前4名進淘汰争冠亞季殿軍。如果每组有6人,要打5埸比赛,打得好玩極了。
正路喎;一來就單淘汰比賽真係有比搵笨感 。但試過打一個乒赛,因人太多,要由早上打到午夜
我覺得起碼有排位打下,起碼打三場波咁
作者: Last_Exile    時間: 2016-4-28 09:54

其實每個規矩都有佢既好處同埋壞處,無論點改都無最好最完美的,每個人對每個賽制O既印象&評分都不盡相同。

一個搞得好O既比賽,自然就會多人參加,反之亦然。

去過一次月賽,你覺得好O既不妨再去,覺得唔滿意O既下次可以唔參加。

決定權在你手,錢亦都在你手。現今科技資訊咁發達,坊間比賽如雨後春荀的遍論壇都係,當中賽制各有不同,

相信總有一個適合在下的。
作者: (=^x^=)    時間: 2016-6-5 00:36

乒乓論壇從未有過單淘汰

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0