標題: 2016波蘭公開賽 [打印本頁]

作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-20 01:05     標題: 2016波蘭公開賽

加油!
作者: 于諾    時間: 2016-4-20 07:30

Cccccccccccc
作者: 乒乓在線    時間: 2016-4-20 09:18

加油
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-20 12:01

今次都出好多人去打
作者: ronald1834633    時間: 2016-4-20 13:38

多個土生土長小將都有參加,關文皓丶李漢銘都on list,加油!
作者: HONG0211    時間: 2016-4-20 16:35

KWAN Man Ho HKG 3:0 BADOWSKI Marek POL
LI Hon Ming HKG 3:0 HOSSEINI Sajad IRI
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-20 17:44

幾時請多幾位中國教練幫下手
作者: HONG0211    時間: 2016-4-22 16:35

U21好強 男隊3個入16強,女隊4個
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-22 21:30

請教練團派何鈞傑參加奧運。
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 00:15

TABLE 2 直播

何鈞傑 VS Bastian Steger

#撐何鈞傑進軍里奧
作者: egghead1969    時間: 2016-4-23 01:00

又判錯 ,睇來裁判唔掂
U21 QF 何鈞傑 VS Robinot Alexandre @ 15:20
作者: Patricklee    時間: 2016-4-23 01:09

身體語言表現出鬧緊情緒...
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 01:13

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-4-23 01:09 發表
第五局殺唔到高球,立刻連丟7分
作者: egghead1969    時間: 2016-4-23 01:13

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-4-23 01:09 發表
感覺到唔能夠幾拍就打死人唔開心掛
作者: Patricklee    時間: 2016-4-23 01:23

打法主動,接發好,不過心理質素需要加強,特別大賽時要捱過壓力
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 01:23

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-23 01:13 發表

感覺到唔能夠幾拍就打死人唔開心掛
之後被對手打幾板就死。。。
作者: s081186    時間: 2016-4-23 01:27

好明顯傷左啦下話, 第一局起正手就幾乎完全發唔到力
作者: egghead1969    時間: 2016-4-23 01:30

引用:
原帖由 s081186 於 2016-4-23 01:27 發表
好明顯傷左啦下話, 第一局起正手就幾乎完全發唔到力
唔係掛 ,重有雙打
作者: spout    時間: 2016-4-23 06:16

香港女子隊球員悉數於單打、雙打及U21單打中被日本球員淘汰(還不是對著石川、福原及伊藤三位主力),日本隊真有哪麼強?
作者: spout    時間: 2016-4-23 06:27

港隊於男子雙打中惜敗於日本隊,寄望何鈞傑於U21賽事中嬴得冠軍,加油
作者: egghead1969    時間: 2016-4-23 10:15

引用:
原帖由 spout 於 2016-4-23 06:16 發表
香港女子隊球員悉數於單打、雙打及U21單打中被日本球員淘汰(還不是對著石川、福原及伊藤三位主力),日本隊真有哪麼強?
福原第二圈就比隊友早田拉正手位拉出局;不過杜姐輸比佐藤瞳,教練真係要攪攪,好似未贏過
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 10:41

U21 Women's Singles       

MAK Tze Wing HKG  2-3  MORI Sakura JPN

HASHIMOTO Honoka JPN  3-1  LIU Qi HKG

LAM Yee Lok HKG  3-1  HAMAMOTO Yui JPN

HAYATA Hina JPN  3-0  WONG Chung Wan HKG

HASHIMOTO Honoka JPN  3-0  ZHU Chengzhu ^ HKG

KATO Miyu JPN  3-1  SOO Wai Yam Minnie HKG

Women's Singles

HASHIMOTO Honoka JPN  4-1  SOO Wai Yam Minnie HKG

MORIZONO Misaki JPN  4-1  LEE Ho Ching HKG

DOO Hoi Kem HKG  1-4  SATO Hitomi JPN

Women's Doubles

DOO Hoi Kem HKG      2-3   ABE Megumi JPN
LEE Ho Ching HKG           MORIZONO Mizuki JPN

U21 Men's Singles       

NG Pak Nam HKG  2-3  YOSHIMURA Kazuhiro JPN

Men's Doubles

HO Kwan Kit HKG      2-3     NIWA Koki JPN
LAM Siu Hang HKG             YOSHIMURA Maharu JPN
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 10:42

只好講句, 日本隊青訓太好, 而且技術唔差
作者: TomLai    時間: 2016-4-23 10:47

林兆恆對Hunor Szocs (qualification group):

http://cdn.laola1.tv/ittf/iframe/player.html?pfad=mp4:CHANNEL1-Seniors/2016/ittf_warschau/160421_t1_SZOCS_Hunor_ROU_LAM_Siu_Hang_HKG

只看比賽結果, 輸3-4.
靜心欣賞比賽過程, 可以看到林兆恆絶對可以跟世界級的青年球手抗衡.
Szocs擅於發球搶攻和台內糾纏. 林兆恆擅於離台相持. 兩人風格不同, 是北少林遇上洪拳, 各有擅長, 每一局的勝負要看誰發得好, 誰控制比賽節奏.
很值得看的一場比賽.
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 11:31     標題: 回復 25# 的帖子

林兆恆 世界排名唔低, 排159
SZOCS Hunor 排119
兩個排名相差唔多

講句中立意見, 個人認為林兆恆變得唔夠, SZOCS Hunor 係第二,三盤開始, 都轉向攻正手, 反而, 林兆恆經常都只想係相持中贏球
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 11:39

今次亮點係

關文皓
王重云
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 11:39

今次最失魂係。。李漢銘
作者: spout    時間: 2016-4-23 12:17

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-4-23 11:39 發表
今次最失魂係。。李漢銘
我認為是江天一,不過他都沉了好一段日子
作者: egghead1969    時間: 2016-4-23 12:21

引用:
原帖由 spout 於 2016-4-23 12:17 發表

我認為是江天一,不過他都沉了好一段日子
點沉都有得打奧運
不過福原、張生、馮天薇個批近來都沉
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 12:25     標題: 回復 30# 的帖子

福原愛被人爆左感情事後 . . . .
作者: TomLai    時間: 2016-4-23 17:56

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-23 11:31 發表

講句中立意見, 個人認為林兆恆變得唔夠, SZOCS Hunor 係第二,三盤開始, 都轉向攻正手, 反而, 林兆恆經常都只想係相持中贏球
師兄說得對. 決勝局的轉捩點就是有一次林兆恆成功把Szocs廹離台, 但對打的結果卻是輸了. 之後他就逐漸被Szocs把比分拉開了. 希望有更多大賽經驗之後, 他會有多一些板斧, 更有信心. 有機會再跟Szocs打, 只要發揮得好, 林兆恆是有機會嬴的.
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 18:01     標題: 回復 32# 的帖子

支持香港球員
作者: spout    時間: 2016-4-23 18:09

只怕林不會花更多的時間在乒乓球方面。

作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 18:17

何鈞傑決勝局恐懼症很嚴重。梁柱恩都傻佐
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 18:17

引用:
原帖由 spout 於 2016-4-23 18:09 發表
只怕林不會花更多的時間在乒乓球方面。
打緊全職
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 18:20     標題: 回復 35# 的帖子

呢 D 真係無得教, 要球員自己克服
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 19:53

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-23 18:20 發表
呢 D 真係無得教, 要球員自己克服
去被唐鵬教訓教訓下。何鈞傑關鍵時刻失分成日發生

今次江天一何鈞傑都沒有好表現。教練團遇難題
作者: TomLai    時間: 2016-4-23 20:01

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-4-23 19:53 發表

去被唐鵬教訓教訓下。何鈞傑關鍵時刻失分成日發生

今次江天一何鈞傑都沒有好表現。教練團遇難題
佢同唐鵬拍擋雙打真係好似幾穏陣.
作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-23 20:38

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-4-23 20:01 發表

佢同唐鵬拍擋雙打真係好似幾穏陣.
唐鵬好少失誤
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 21:30     標題: 回復 40# 的帖子

有個老大哥陪伴住, 係好 D 的
作者: TomLai    時間: 2016-4-23 22:09

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-4-23 18:17 發表
何鈞傑決勝局恐懼症很嚴重。梁柱恩都傻佐
直播睇完第四局平手之後有事行開咗. 啱啱睇番決勝局.
好可惜. 何君傑10-7match point變得保守咗. 到刁時想搏番已經唔順手.
會唔會係太想嬴? 相對嚟講對手拚開嚟追, 保持有攻擊力. 最尾嗰分都好有風度, 確認何君傑話佢開波網球, 最終再開都嬴咗.
我覺得講技術唔輸既. 放開啲嚟打啦.
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-23 22:29     標題: 回復 42# 的帖子

唔知係咪我錯覺, 香港球手經常帶離幾分後會開始保守
作者: tsomlay    時間: 2016-4-23 22:42

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-4-23 22:09 發表

直播睇完第四局平手之後有事行開咗. 啱啱睇番決勝局.
好可惜. 何君傑10-7match point變得保守咗. 到刁時想搏番已經唔順手.
會唔會係太想嬴? 相對嚟講對手拚開嚟追, 保持有攻 ...
世界251贏70幾。
所以球員實力不只是睇世界排名。
除了中國球員外,邊個輸贏比邊個都好正常。
作者: Patricklee    時間: 2016-4-23 23:38

不嬲唔睇排名架啦,係你話人唔值之嘛
張繼科,許昕都係咁,不過你選擇性失明啫
作者: TomLai    時間: 2016-4-23 23:56

啱啱直播完U21男單決賽. Wang Zhixu (嬴何君傑嗰個)對Can Akkuku. 0-2番盤嬴咗. 後面三盤佢打得好好. 擺短控制好成功. (對何君傑決勝局追返都係咁.) 台內外相持能力和把握機會球能力都好強. 係高手嚟既. (Akkuku嬴過U21冠軍.)
作者: tsomlay    時間: 2016-4-24 00:08

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-4-23 23:56 發表
啱啱直播完U21男單決賽. Wang Zhixu (嬴何君傑嗰個)對Can Akkuku. 0-2番盤嬴咗. 後面三盤佢打得好好. 擺短控制好成功. (對何君傑決勝局追返都係咁.) 台內外相持能力和把握機會球能力都好強. ...
年輕球員中看好 Calderano, 贏過 Boll, Apolonia.
Pitchford, Geraldo, walker 都唔錯。
作者: cv-k    時間: 2016-4-24 01:02

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-4-23 23:38 發表
不嬲唔睇排名架啦,係你話人唔值之嘛
張繼科,許昕都係咁,不過你選擇性失明
駁唔到
作者: Patricklee    時間: 2016-4-24 02:05

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-4-24 00:08 發表

年輕球員中看好 Calderano, 贏過 Boll, Apolonia.
Pitchford, Geraldo, walker 都唔錯。
Calderano 幾時贏過boll 同Apolonia...
作者: egghead1969    時間: 2016-4-24 02:09

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-23 22:29 發表
唔知係咪我錯覺, 香港球手經常帶離幾分後會開始保守
定係人地進取左,香港球手做唔到守中帶攻個種味道
公道講,何生尾局唔算保守,係比人打檯內波逆轉左個局勢
作者: tsomlay    時間: 2016-4-24 02:41

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-4-24 02:05 發表

Calderano 幾時贏過boll 同Apolonia...
https://m.youtube.com/watch?v=4Stfz-k7NzY
Bundesliga 2014/2015: Hugo Calderano (Ochsenhausen) x Timo Boll (Düsseldorf)

https://m.youtube.com/watch?v=6XibmH8OPTk
Tiago Apolonia vs Hugo Calderano (German League 2016)
作者: Patricklee    時間: 2016-4-24 03:30

巴西少見既年青選手(基於另外兩位是日本裔)
作者: TomLai    時間: 2016-4-24 08:02

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-24 02:09 發表

定係人地進取左,香港球手做唔到守中帶攻個種味道
公道講,何生尾局唔算保守,係比人打檯內波逆轉左個局勢
係既. 睇何王決勝局既時冇睇透. 後嚟王決賽番盤嬴Akkuku, 睇到佢既短擺同其他台內工夫好利害.
作者: TomLai    時間: 2016-4-24 12:51

今晚決賽, 我想睇到奧恰再戰水谷隼, 佼姨揾石川佳純報仇.
作者: spout    時間: 2016-4-24 22:43

想不到女子決賽由于夢雨對平野美宇,于開始取代馮天薇?平野衝破伊藤美誠陰影??
作者: TomLai    時間: 2016-4-24 22:55

平野美宇嬴了. 4-0. 四局比數都接近.
作者: spout    時間: 2016-4-24 22:56

又一個日本小將取得公開賽冠軍,平野橫掃于夢雨,開始上力,香港隊要想想對策啦
作者: egghead1969    時間: 2016-4-24 22:58

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-4-24 08:02 發表

係既. 睇何王決勝局既時冇睇透. 後嚟王決賽番盤嬴Akkuku, 睇到佢既短擺同其他台內工夫好利害.
個幾局其實幾好教材,自知台內工夫利害,點迫對手同你玩台內;在為台內差既對手,又點解脫 (何生其實拉起左後爭持贏面高 )

作者: egghead1969    時間: 2016-4-24 23:14

引用:
原帖由 spout 於 2016-4-24 22:43 發表
想不到女子決賽由于夢雨對平野美宇,于開始取代馮天薇?平野衝破伊藤美誠陰影??
係就大獲,差幾皮,好明顯有排重未可以同中國一隊球員爭牌,我係新加玻就要換貨 ;反而要注意打左馮天薇出局個日本少女
平野轉左教練真係唔講得笑,好明顯個波轉沖好多 (特別反手),唔知奧運後重會唔會同伊藤美誠打返雙打

作者: TomLai    時間: 2016-4-24 23:34

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-24 22:58 發表

個幾局其實幾好教材,自知台內工夫利害,點迫對手同你玩台內;在為台內差既對手,又點解脫 (何生其實拉起左後爭持贏面高 )

作者: HongKongFanz    時間: 2016-4-24 23:39

我一向覺得平野美宇技術好過伊藤美誠
作者: spout    時間: 2016-4-24 23:44

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-4-24 23:39 發表
我一向覺得平野美宇樣子好過伊藤美誠
作者: egghead1969    時間: 2016-4-25 00:19

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-4-24 23:39 發表
樓主真係會說笑 ,佢跟劉潔個時好明顯同現在爭起碼一個級別;
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-25 11:40     標題: 回復 61# 的帖子

平野美宇打波比較"柔", 伊藤美誠打波比較"剛"
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-25 11:40     標題: 回復 62# 的帖子

伊藤美誠 cute D
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-25 11:40

最想睇到平野美宇拍伊藤美誠打雙打, 伊藤美誠拍石川, 福原愛都打得冇咁好
作者: egghead1969    時間: 2016-4-25 12:56

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-25 11:40 發表
最想睇到平野美宇拍伊藤美誠打雙打, 伊藤美誠拍石川, 福原愛都打得冇咁好
拍石川唔係咁掂,拍福原愛掂好多,但福原狀態麻麻,日本隊真係有排煩
作者: ml09222    時間: 2016-4-25 14:28

Cccccccccc
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-25 18:30     標題: 回復 67# 的帖子

唔好要愛姐   咁就唔洗煩
作者: 橫變直    時間: 2016-4-26 00:45

平野塊面好像漲左咁,冇以前咁Q
作者: 橫變直    時間: 2016-4-26 00:48

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-25 18:30 發表
唔好要愛姐   咁就唔洗煩
果時唔係話唔知計到幾月,排名最高果兩個就會出戰。跟著日本隊d女將狂打巡迴賽爭排名嘛。 後來到截止,好似係福姐同石川最高排名,會派佢兩個嘛。
作者: egghead1969    時間: 2016-4-26 01:57

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-4-26 00:48 發表

果時唔係話唔知計到幾月,排名最高果兩個就會出戰。跟著日本隊d女將狂打巡迴賽爭排名嘛。 後來到截止,好似係福姐同石川最高排名,會派佢兩個嘛。
係呀,福姐同石川打單打,伊藤打雙打;平野美宇就做飯震冬
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-26 11:28

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-4-26 00:45 發表
平野塊面好像漲左咁,冇以前咁Q
漲左少少姐
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-26 11:30

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-4-26 00:48 發表

明顯愛姐不在狀態, 排名高都冇用, 去到奧運都會被人打走
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-26 11:31

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-26 01:57 發表

係呀,福姐同石川打單打,伊藤打雙打;平野美宇就做飯震冬
平野美宇應該可以搭伊藤打雙打的

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0