標題: [綜合技術] 中年人初學打乒乓球健身,請教應用什麼胶才適合? [打印本頁]

作者: newcomer    時間: 2016-4-3 23:40     標題: 中年人初學打乒乓球健身,請教應用什麼胶才適合?

中年人,有膝患,想學打乒乓波健身,
朋友話學打長胶較適合,是嗎?
是否很難找到專教長胶而又願意教中年人的教練?
如果問得無知,請見諒!

作者: egghead1969    時間: 2016-4-4 00:28

有膝患重打乒乓波 ,就算打長胶,只係閘下、拱下都要走動下。
首先,你係咪想學打乒乓波健身,只同教練練,唔會同人打先,係就乜膠都冇所為,學前講明,教練會就你比波;同人打,打長膠,你咁既問題,一定唔會係打削,一定打近台直板;你上網睇下周昕彤同倪夏蓮既片,睇完你話咁既範圍走動都唔掂既,就免問囉
打咁耐波,未聽過教練唔願意教中年人
作者: newcomer    時間: 2016-4-4 01:04

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-4 00:28 發表
有膝患重打乒乓波 ,就算打長胶,只係閘下、拱下都要走動下。
首先,你係咪想學打乒乓波健身,只同教練練,唔會同人打先,係就乜膠都冇所為,學前講明,教練會就你比波;同人打,打長膠,你咁既問題,一 ...
多謝你的建議, 我會上網看看
作者: ivan2028    時間: 2016-4-4 12:09

有膝患應該打太極,我早幾年膝頭哥開始痛,玩左幾個月太極就唔痛,不要睇太極動作慢,對强化關節很有效
作者: egghead1969    時間: 2016-4-4 12:56

.....................................................
作者: egghead1969    時間: 2016-4-4 12:56

引用:
原帖由 ivan2028 於 2016-4-4 12:09 發表
有膝患應該打太極,我早幾年膝頭哥開始痛,...
我都係,早幾年膝頭哥行樓梯會痛,食左骨三寶一排先冇事
作者: 葉師傅    時間: 2016-4-4 17:57

用什麼膠都冇所謂,因為你唔係為比賽而為係健身 .
作者: PPBuddha    時間: 2016-4-4 18:52

打乒乓球好,我識好多中年以上既人打。全世界都在推廣中老人打乒乓球,每年唔同國家都有中老年人既國家級比賽,也有World Veteran Table Tennis Championship, 好多人參加,當去旅行,識下人。好彩的話,有可能同d退役左唔同國家既國家隊交下手。

膝唔好,footwork係無後生咁好,但無所謂啦,興趣,只為運動,鍛鍊身體,我覺得中年起步,一d都唔遲!

不過,係真架,好多中年老年人鐘意用粒仔膠!因為都係主要作近枱攻打。要易學,學短粒。長粒,要掌握旋轉,如果無一定基楚,可能會覺得難控制。
作者: 青見人    時間: 2016-4-4 19:11

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-4-4 17:57 發表
用什麼膠都冇所謂,因為你唔係為比賽而為係健身 .
點解要張套膠選擇扣在比赛上呢?
作者: newcomer    時間: 2016-4-4 19:27

引用:
原帖由 PPBuddha 於 2016-4-4 18:52 發表
打乒乓球好,我識好多中年以上既人打。全世界都在推廣中老人打乒乓球,每年唔同國家都有中老年人既國家級比賽,也有World Veteran Table Tennis Championship, 好多人參加,當去旅行,識下人。好彩的話,有可能同d退 ...

我就係因為見到很多60 -70歲的朋友都仍可打乒乓波,
好似好開心,所以才想到要學  
作者: TomLai    時間: 2016-4-4 20:23

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-4 12:56 發表

我都係,早幾年膝頭哥行樓梯會痛,食左骨三寶一排先冇事
我估食朋骨三寶稳陣過打太極. 太極係好嘢, 但因住唔好搏命坐低個馬. 個膝頭會再傷啲. 聽師父指導, 安全第一.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0