標題: [打印本頁]

作者: sorry    時間: 2016-3-30 17:24

作者: xstar924    時間: 2016-3-30 17:41

不如一次過改到網球直徑咁大!
以後50年都吾需要改制!
作者: dior    時間: 2016-3-30 18:13

灰心,失望
作者: dior    時間: 2016-3-30 18:20

與其留係國際乒聯,不如退出維持正統乒乓球好過
作者: 悠閒一族    時間: 2016-3-30 18:37

乒乓球改大, 球板又要改大, 波檯又要改大
如果改晒所有野, 但都係中國球手壟斷的話 . . . 唔通改返轉頭

作者: super_phoenix    時間: 2016-3-30 18:50

第二時塊塊板要做到大塊個朱世赫
作者: botaebi    時間: 2016-3-30 19:27

oh no......又改
作者: tomcat    時間: 2016-3-31 00:47

國際乒聯痴X線,搞咁多嘢,
不如唸
作者: tomcat    時間: 2016-3-31 00:48

之后的文字出唔到????

作者: tomcat    時間: 2016-3-31 00:52

唔通習小小隻手已到.....

作者: joshualee    時間: 2016-3-31 01:00

引用:
原帖由 tomcat 於 2016-3-31 00:52 發表
不要打 香港字體
作者: tomcat    時間: 2016-3-31 01:01

引用:
原帖由 joshualee 於 2016-3-31 01:00 發表

不要打 香港字體
唔該CHING
作者: HK-KC    時間: 2016-3-31 01:39

引用:
原帖由 sorry 於 2016-3-30 17:24 發表
國際乒聯主席維克特表示,瑞士乒乓球協會增加球網高度提案已經獲得國際乒聯通過,但具體如何實施,球網高度增加到多少,這些都還需要有關部門進行相關的測試和檢驗。但這並不是乒聯改新規則的終結。國際乒聯難以忍受 ...
其實有無方法比公眾向ITTF反映意見呢?

定係佢地只會閉門做車??
作者: egghead1969    時間: 2016-3-31 01:53

44mm打過,直頭打網球,離台打
作者: 乒乓在線    時間: 2016-3-31 09:18

可能又要預備購新器材了
作者: JIMMY_HTY    時間: 2016-3-31 20:38

點改都好都係中國贏架啦,之前改完咪又係一樣
作者: PPBuddha    時間: 2016-4-1 20:07

成日改,好很煩呀!

Cap 水就cap水啦!
作者: spoon    時間: 2016-4-1 21:03

唉!唔打波了!
作者: KKFan    時間: 2016-4-1 21:24

對我哋業餘波友黎講,改下都無壞,可能現在嬴唔到嘅人,將來嬴到呢……例如求求其其攞塊長膠都打嬴人嘅猫猫(猫哥)
作者: (=^x^=)    時間: 2016-4-1 21:38

[quote]原帖由 KKFan 於 2016-4-1 21:24 發表
對我哋業餘波友黎講,改下都無壞,可能現在嬴唔到嘅人,將來嬴到呢……例如求求其其攞塊長膠都打嬴人嘅猫猫(猫哥) [/

quote]

玩野
小心比人 Ban IP
作者: 葉師傅    時間: 2016-4-1 22:01

好神奇個個話要改大個波減低打球質量,但又唔會要求削薄d膠 ?! 如有海綿膠厚度削薄可以大大減低打球質量,又可以減低源料使用更環保,點解會冇人提出呢 ?!
作者: egghead1969    時間: 2016-4-2 01:13

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-4-1 22:01 發表
好神奇個個話要改大個波減低打球質量,但又唔會要求削薄d膠 ?! 如有海綿膠厚度削薄可以大大減低打球質量,又可以減低源料使用更環保,點解會冇人提出呢 ?!
薄海綿點灌
作者: KKFan    時間: 2016-4-2 03:10     標題: 回復 20# 的帖子

我係講我們一家打親都赢你唔到呢;

作者: PPBuddha    時間: 2016-4-2 17:42     標題: 回復 21# 的帖子

限制海綿/膠厚度,旋轉質量減低,但波仍然可以好快。所以乒聯唔會咁做。e家所有改例都係針住中國人,就係怕我地快,又枱內靈巧。

已經迫到中國人愈來愈少用粒仔膠,又愈來愈少人用直板...

對乒聯很失望!
作者: 葉師傅    時間: 2016-4-3 11:11

引用:
原帖由 PPBuddha 於 2016-4-2 17:42 發表
限制海綿/膠厚度,旋轉質量減低,但波仍然可以好快。所以乒聯唔會咁做。e家所有改例都係針住中國人,就係怕我地快,又枱內靈巧。

已經迫到中國人愈來愈少用粒仔膠,又愈來愈少人用直板...

對乒聯很失望! ...
哈哈 ! 原來降低海綿厚度,只會減低旋轉對速度沒什麼影響,都唔係太知tim !
作者: wong0185    時間: 2016-4-3 15:16

都白X痴既.改到55MM乒乓球已經唔係乒乓球啦.
又唔見網球果D改禁多.明顯唔抵得啦中國啦
作者: Wake    時間: 2016-4-3 16:54

唔夠人打就改規則,豬一様的頭腦,田徑我地亞洲人攞唔到,咁不如田徑都分高度,磅數,等亞洲人有獎攞。
作者: tomtom1995    時間: 2016-4-3 17:33

點解要改 ,再改就改返有機膠水吧
作者: lmichael    時間: 2016-4-5 11:47

老球友, 對國際乒聯改野都真係幾無耐, 我都幾後悔當年唔打羽毛球, 走去打乒乓球. 加高球網, 改乒乓球材料, 加大球的直徑, 你如果係比賽運動員, 就算業餘, 都要花好長時間去適應, 咁既年紀, 又有工作在身, 點練?

國際乒聯改例, 其實係有幾個前題.
1. 改變器材, 會令中國隊以外國家球員興起.....
2. 改變器材, 會令觀眾增加.

其實國際乒聯係唔係搞錯左方向?
其實, 每次改例, 反而係令中國隊更強, 因為中國可以放最多資源到乒乓球裡面, 其實要打敗中國隊, 最重要係, 要令外國球手, 覺得乒乓球打得好可以賺到好多錢, 例如, 日本. 佢女子隊, 有好多一段時間, 都係要用中國球員, 例如, 小山智麗, 直到.....福原愛, 其實福原愛既成績又未必好過小山智麗, 但係原來美少女加乒乓球, 一樣可以賺到錢, 跟著, 就好多天才美少女出現, 日本...., 現在是穩套第二, 沖擊緊中國第一....., 其實迫中國乒超, 每場一定要有一個外國球員, 我覺得更實際.

改變器材, 會令觀眾增加.
呢點, 我都覺得幾奇怪, 其實, 如果唔識打乒乓球, 有幾多個會去睇乒乓球? 如果改器材, 迫左呢班人唔打, 其實係唔係會多左人睇? 其實近年, 乒乓球觀眾增加, 正正係因為......中國太太太強, 中國觀眾多左, 乒乓球其實變左.....美式足球..... 國際乒聯, 你係想觀眾增加, 定係想整死中國? 佢以為係同一樣野, 其實...可能正正係背道而馳, 舉一個例, GOLF, 當年TIGER WOOD獨霸, 好啦, 到現在TIGER WOOD唔掂, 原來......GOLF既收視, 反而下降.
作者: garfieldjam    時間: 2016-4-5 12:04

要多人睇,係要有商業贊助,要有球星,而唔係改器材改規例,打球打得型,衫夠靚,外型又好,自然有觀眾,睇David Beckham係一個好例子,佢帶左幾多女球迷入球場;升高左網加大個波,將速度減慢,变成防守比賽,點会好睇,足球鐵筒陣都悶死人啦!
作者: Richard888    時間: 2016-4-5 22:17

作者: Richard888    時間: 2016-4-5 22:35

作者: PPBuddha    時間: 2016-4-10 03:28

成日改例, 仲可以幫某d人cap 水... 就好似之前ITTF 膠球醜聞,一直用菜璐璐物料好地地,佢地研究隊經幾年硏究實驗(邊個d$?), 就話改用膠好,有個實驗團隊領導之後就辭工,同人閈公司攪製造呢d膠乒乓球專利權....仲要比人揭出呢條友同ITTF的決策者有親戚關係.... 講到尾, 都係$.... 一兩年又改革下,又有新產品出,器材又有藉口出新version, 錢錢錢.... ITTF透明度不高....我們玩家have no say....唉!
作者: antony    時間: 2016-4-13 07:34

咁自己中國人打咪算囉,點解一定要跟 ITTF? 成日轉例好鬼死煩!成立返個  CTTF 算把啦!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0