標題: 本周討論:小朋友應否打怪膠 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2016-3-30 02:12     標題: 本周討論:小朋友應否打怪膠

曾幾何時 香港乒乓總會 嚴禁小朋友打怪膠,但近年已經開放
小朋友除了打最常見的反貼外,也可以打長膠,生膠,正貼 或 防弧
究竟小朋友(12歲以下)應否嘗試打反膠以外的膠皮?

近日怪膠球員大放異彩,去年新一代七歲冠軍,亞軍及季軍都是怪膠選手
八歲冠軍也是粒仔削球手
而近日乙組冠軍,入選港青的鮑鮑也是怪膠削球
甚至最近一星期連爆數個好手的 吳E+ 在青少年也爆甲打入青少年16強
............

沒有答案,只供分享
作者: sinsin    時間: 2016-3-30 03:02

絶對贊成
打反膠或怪膠都要努力練習先打到好成績
好多人覺得打怪膠的人是靠塊怪膠
其實他們都要付出汗水和努力練習
作者: Last_Exile    時間: 2016-3-30 03:07

Agree.

制度比得你用就可以用.

若一個人因為球技不夠全面而對著怪膠對手有所劣勢的話, 我覺得他應該從技術戰術方面去改善適應那些類型的對手,

而不是賴對手塊怪膠,

畢竟渣怪膠的球員也是有所付出的.
作者: (=^x^=)    時間: 2016-3-30 08:34

我打了長膠近十年了,記得多年前在觀塘區賽險勝某人,然后手便沒有握過來同我講了一句
"我只是輸X左你塊膠" 我 0 左咀唔懂回應

又試過在以前天行跟一位家長打,波佢真是好的,不過可能不懂打長膠,打完2SET然后同我講,你唔好用長膠跟我打多SET,我唯有同佢講 交換球板打吧。
作者: victoryip    時間: 2016-3-30 09:00

作者: chow20616    時間: 2016-3-30 09:26     標題: 回復 2# 的帖子

AGREED ! 打反膠或怪膠......都要努力練習先打到好成績
作者: victoryip    時間: 2016-3-30 09:43

我認識一個波友正面長膠反面橫打 年介67 也擊殺不少高手!這伯伯雖然球齢數載,但下的苦功非比一般!
作者: hinjj    時間: 2016-3-30 10:03

其實打任何膠都要付出努力 但個人認為打長膠前途不大 始終只要對手一適應 便處於劣勢 你睇下世界排名前列既球員有邊個係長膠防孤的 當然喺香港都有好多人吾識打 但打怪膠要在世界舞台大放異彩 就真係有難度(削球除外)
作者: KKFan    時間: 2016-3-30 10:03

怪膠嬴人靠塊膠,反貼嬴人都是靠塊膠,只是人多打反貼吧,粒仔同防弧才變怪膠,如果全港打粒仔嘅人佔大多數,咁到返轉頭反貼變成怪膠了
作者: 明哥    時間: 2016-3-30 10:34

AGREED !  打乜膠都要努力練習先打到好成績
作者: (=^x^=)    時間: 2016-3-30 11:12

但小朋友打怪膠 去到某一個位會否遇上瓶頸 ?
香港其实又有多少教練懂教怪膠?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-3-30 11:17

唔贊成, 小朋友應學反貼為先

學了反貼的手法, 先轉去打怪膠, 無問題

但不要先學怪膠先, 因為返唔到轉頭, 打唔返反貼
作者: ThomasKwok    時間: 2016-3-30 11:48     標題: 回復 1# 的帖子

在今年戊組也有同樣情況出現。
粗略估計最少有3個長膠選手打入8強, 而最後亞軍及季軍也是長膠選手

作者: (=^x^=)    時間: 2016-3-30 11:50

鮑鮑是先打反膠 所以正手有攻擊力
作者: (=^x^=)    時間: 2016-3-30 12:01

新加坡 12以正不比打長膠
他們用防弧削球多 過12再轉長膠
作者: HKSpurs    時間: 2016-3-30 12:51

咁我有很多朋友都係唔鐘意對手用怪膠而放棄投入乒乓這運動,改為專注玩第些運動
作者: HCH    時間: 2016-3-30 13:26

如長膠是怪膠, 生膠呢?
作者: 乒乓在線    時間: 2016-3-30 14:09

打飽了反膠才打怪膠
作者: eddieho    時間: 2016-3-30 14:30

我仔轉打長膠時,十個人九個人都反對!
作者: 無為    時間: 2016-3-30 14:31

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-3-30 08:34 發表
我打了長膠近十年了,記得多年前在觀塘區賽險勝某人,然后手便沒有握過來同我講了一句

又試過在以前天行跟一位家長打,波佢真是好的,不過可能不懂打長膠,打完2SET然后同 ...
換著係我, 我會同佢講, 你估長膠好易用咩
作者: 無為    時間: 2016-3-30 14:38

自己識用生膠、長膠、防弧, 日後就唔使怕呢堆 "怪膠"
作者: jacky1021    時間: 2016-3-30 16:37

我是沒有人教過我用長膠,我用長膠到17歲才轉為2邊反膠,
我有1名學生也是反手友誼563生膠,到了15歲我也叫佢轉返反膠,反手,擰波更厲害,係主要得分手段,
不過只作參考
作者: (=^x^=)    時間: 2016-3-30 17:47

引用:
原帖由 jacky1021 於 2016-3-30 16:37 發表
我是沒有人教過我用長膠,我用長膠到17歲才轉為2邊反膠,
我有1名學生也是反手友誼563生膠,到了15歲我也叫佢轉返反膠,反手,擰波更厲害,係主要得分手段,
不過只作參考
香港冠軍講野果然有份量
作者: jacky1021    時間: 2016-3-30 19:46

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-3-30 17:47 發表

香港冠軍講野果然有份量
蛇死。。。。。。。。。。
作者: 金擇魚    時間: 2016-3-31 00:15

唔知邊個高人,咁好眼光叫朱sir轉兩面反膠.
作者: tomcat    時間: 2016-3-31 01:22

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-3-30 08:34 發表

又試過在以前天行跟一位家長打,波佢真是好的,不過可能不懂打長膠,打完2SET然后同 ...
仲有地下好硬!!!
作者: egghead1969    時間: 2016-3-31 04:04

引用:
原帖由 sinsin 於 2016-3-30 03:02 發表
絶對贊成
打反膠或怪膠都要努力練習先打到好成績
好多人覺得打怪膠的人是靠塊怪膠
其實他們都要付出汗水和努力練習
全中,怪膠(LP,SP,MP,防弧)都要練,唔係一拿起就識打;
其實最大問題係冇乜練對怪膠,唔識點打,覺得自已努力練習打反膠,都輸,咪唔開心
作者: egghead1969    時間: 2016-3-31 04:10

引用:
原帖由 無為 於 2016-3-30 14:31 發表

換著係我, 我會同佢講, 你估長膠好易用咩
我都見唔少;現在帶多塊兩邊反膠既中直同人打,費時煩
作者: johnny1996    時間: 2016-3-31 08:27

怪胶本身難控,自己控制到都係技術。
作者: jacky1021    時間: 2016-3-31 11:35

引用:
原帖由 金擇魚 於 2016-3-31 00:15 發表
唔知邊個高人,咁好眼光叫朱sir轉兩面反膠.
當然是乒總魚教練。。。。。
作者: waterguy    時間: 2016-3-31 16:17

打怪膠的小朋友多了,但真正懂教怪膠的教練不多
好多教練其实 2 邊反膠,跟本唔識教
作者: HCH    時間: 2016-3-31 17:08

作者: 健健康康榮耀神    時間: 2016-3-31 18:36

本人現在都是直柏長膠、反貼倒柏打法,覺得很好玩,而且勝倒很多以前勝不了的對手,主要是多變,及對方很少開您短球。而只用反貼,很多時的方法都是重下旋不出枱對攻。所以我覺得打了這種打法後,開心很多。當然,世界級較少這樣打法,但是用不同的膠,同樣要時間去練習,才會有進步的!
作者: egghead1969    時間: 2016-4-1 01:57

引用:
原帖由 waterguy 於 2016-3-31 16:17 發表
打怪膠的小朋友多了,但真正懂教怪膠的教練不多
好多教練其實 2 邊反膠,跟本唔識教
全中 ,唔識教打同唔識教點對附
好多教練只識講粒仔點、長膠點;打過懂的一聽就知佢地紙上談兵,自身係完全冇點真正打過(可能打過幾下就算)。
作者: egghead1969    時間: 2016-4-1 02:05

引用:
原帖由 健健康康榮耀神 於 2016-3-31 18:36 發表
本人現在都是直柏長膠、反貼倒柏打法,覺得很好玩,而且勝倒很多以前勝不了的對手,主要是多變,及對方很少開您短球。而只用反貼,很多時的方法都是重下旋不出....
最重要好玩 ,周昕彤咪勁到要抽去做男子隊陪練一排;正手長膠對附拉波個節奏多變(閘、擋、推),玩死中國女子隊主力;可惜佢反手唔係反貼

作者: vickyw288    時間: 2016-4-1 22:03

最好唔好打 目光長遠D 如果係想打入港青
挑戰世界既話 怪膠正常會比人打爆
現時世界排名頭十都唔多見人用怪膠
咁當然 係你目標係世界級
如果平時本地打下就無咩所謂
作者: 葉師傅    時間: 2016-4-1 22:10

剛打緊大北中學界賽,我見差不多有一半球員都會使用長膠,但打得似樣有品味既又有幾多 !
作者: 青見人    時間: 2016-4-1 23:55

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-3-30 02:12 發表
小朋友除了打最常見的反貼外,也可以打長膠,生膠,正貼 或 防弧

近日怪膠球員大放異彩,去年新一 ...
總會以前只係唔俾12歲以下打長膠!
作者: 青見人    時間: 2016-4-2 00:40

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-3-30 02:12 發表

近日怪膠球員大放異彩,去年新一 ...
當年乒總禁12歲以下球員打長膠
1 大部分球員手法不規範,若打埋長膠又如何另到小朋友有穩健基本功呢?
2 要回接長膠打來的球,沒有穩健基本功是不易把飄忽來球回到檯。
3 不幸地如你手法不正確反而更易把長膠打來的球回到檯;
4 時光飛逝,小朋友的基本功確是扎實了;
5 可是除著歷史變更,以前比賽多數係分齡賽,就算有公開賽也少有12歲以下球員參加
6 當有了公開賽,小朋友多了機會對上不同年齡層面嘅對手,那麼對上不同性質膠皮嘅機會多了,而結果係慘敗;
7 像當年齊寶華對上歐洲強手,點解可以輕鬆掃抵對手呢?三個字... 不適應!
8 最後... 唯有取消了禁用長膠嘅規則。
作者: 省港騎乒    時間: 2016-4-2 17:18

每個人都先天不同,體型不同,性別不同,性格不同,思考不同,特長不同;
每種膠皮都有唔同的優缺點,膠是死的,人是生的;
按每人的特長選用不同的膠皮----因人制宜
膠皮如功夫一樣從來沒有高低,是您如何的運用
百膠爭鳴,乒壇百花齊放,才有利乒乓運動健康發展
作者: anobody    時間: 2016-4-2 21:59

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-4-2 17:18 發表
每個人都先天不同,體型不同,性別不同,性格不同,思考不同,特長不同;
每種膠皮都有唔同的優缺點,膠是死的,人是生的;
按每人的特長選用不同的膠皮----因人制宜
膠皮如功夫一樣從來沒有高低,是您如何的運用 ...
基本上讚成。

但每一項運動都有其必然的規範性,而這個規範性是經過長時間的發展(例如正手攻球是怎樣打的...)。我曾在一個康體的訓練班遇過這樣的一個人,他是直板正手是反膠.反手是怪膠。我和他練習,他用反膠擋了數球而效果不佳後便改用怪膠擋,這次效果好了一點。然後便放棄用反膠去再嘗試,最終他再也學不會去用反膠去做出一個較理想的效果。倘若一個小朋友為了要嬴波而用怪膠而放棄規範性的學習,請問各位你認為他/她的選擇是好嗎?
作者: JIMMY_HTY    時間: 2016-4-2 22:15

先學好基本功,基本功紮實力,才能去學習長膠或者生膠。
作者: 青見人    時間: 2016-4-2 23:21

引用:
原帖由 anobody 於 2016-4-2 21:59 發表

基本上讚成。

但每一項運動都有其必然的規範性,而這個規範性是經過長時間的發展(例如正手攻球是怎樣打的...)。我曾在一個康體的訓練班遇過這樣的一個人,他是直板正手是反膠.反手是怪膠。我和他練習,他用反 ...
你指的小朋友有幾小?打咩膠未必佢可以決定,有許多大人總是找小朋友當借口!再者怪膠也有其規範性,樓上有提及因怪膠不及反膠多所以被人排外,曾經去過球局打球,6個怪膠得我用反膠,邊個怪啲?

作者: anobody    時間: 2016-4-3 10:23

引用:
原帖由 青見人 於 2016-4-2 23:21 發表

你指的小朋友有幾小?打咩膠未必佢可以決定,有許多大人總是找小朋友當借口!再者怪膠也有其規範性,樓上有提及因怪膠不及反膠多所以被人排外,曾經去過球局打球,6個怪膠得我用反膠,邊個怪啲?
你真旳不幸,下次選球局要小心,或者你也自備怪膠板到時和他們鬥怪。
作者: 葉師傅    時間: 2016-4-3 11:19

冇標準答案 . 有人時勢造英雄,亦有人英雄造時勢,更有人成敗不足論英雄 .

作者: 青見人    時間: 2016-4-3 18:47

引用:
原帖由 anobody 於 2016-4-3 10:23 發表

你真旳不幸,下次選球局要小心,或者你也自備怪膠板到時和他們鬥怪。
不幸是指撞6怪?恰恰相反,皆因我自己也可以很怪,但係碰著專業怪人,學到不少嘢!
作者: TS2010    時間: 2016-4-3 19:27

一個基本問題是家長為何讓小朋友打乒乓球,選擇那種胶最能達到目的。
作者: 青見人    時間: 2016-4-3 20:38

引用:
原帖由 TS2010 於 2016-4-3 19:27 發表
一個基本問題是家長為何讓小朋友打乒乓球,選擇那種胶最能達到目的。
我識好多家長讓小朋友學波,真係課外活動,我問佢哋點解唔参加吓比赛? 佢哋話打唔打比賽冇所謂!
作者: super_phoenix    時間: 2016-4-3 21:03

我覺得只要小朋友鐘意的話打乜膠都得,要是打得唔開心咁打乜膠都冇意思。長膠、防弧都有其樂趣
作者: joshualee    時間: 2016-4-3 23:08

相信小朋友(指小學生)打怪膠,如果有合適的教練栽培和指導,出好成績的機會係會比用2面反貼的小朋友快好多。
好明顯,大多數小朋友比賽的經驗都係少,而多數小朋友平日都係面對反貼,去到比賽才突然打怪膠,一定蝕底;而用怪膠的小朋友,平日都慣了面對反貼,去到比賽,自然較容易得心應手。
所以,如果想快出成績,又有資源請相關的教練,應該打
作者: egghead1969    時間: 2016-4-3 23:49

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-1 22:03 發表
最好唔好打 目光長遠D 如果係想打入港青
挑戰世界既話 怪膠正常會比人打爆
現時世界排名頭十都唔多見人用怪膠
咁當然 係你目標係世界級
如果平時本地打下就無咩所謂
講笑,大陸放曬用怪膠球員出來,頭十一定有幾個;
其實打怪膠易比人打爆,都係因路數少(唔明

作者: 省港騎乒    時間: 2016-4-4 22:11

物以稀為貴,物极必反。當大部分是橫板雙反膠的時候,直板,生膠,長膠,防弧等必定有生存空間。打異質膠皮不應求怪,想上一層樓必定要有穩健的基本功,連續進攻或和防守能力,以發揮靈活多變的特點。以前有鄧亞萍,劉國樑,王濤,現在有唐鵬,朱世赫,福原愛;新人有伊籐美誠等都各有特點!香港人杰地靈,有著不少異質膠皮的優秀苗子,將來或在世界乒壇舞台上成樹成才發光發亮
作者: Pipper    時間: 2016-4-5 17:32

小朋友以後打波還有很長時間,打任何的膠也有穩健的基本功,所以選擇打法及膠要合他們性格, 練好基本功, 最怕學懷手, 就有排醫, 累他們在乒運上浪費青春.
作者: vickyw288    時間: 2016-4-5 17:47

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-3 23:49 發表

講笑,大陸放曬用怪膠球員出來,頭十一定有幾個;
其實打怪膠易比人打爆,都係因路數少(唔明
怪膠全部都係陪練...
作者: egghead1969    時間: 2016-4-11 02:02

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-5 17:47 發表

怪膠全部都係陪練...
因為主教練認為怪膠要靠對方,而唔知現在既怪膠對附冇轉波同進攻己有超卓既改善
作者: 金科玉律    時間: 2017-2-23 23:35

怪膠和削球最多也只能當個高級陪練,除非哪裡沒有真正高手
作者: Aldwin    時間: 2017-5-12 23:06

反膠或怪膠......都要努力練習先打到好成績

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0