標題: [砌版討論] 紅柳配膠 [打印本頁]

作者: cprc1213    時間: 2016-2-16 18:21     標題: 紅柳配膠

各位師兄師姐大家好,小妹初來報到~~

我之前打單面中直,最近入左塊好抵既二手紅柳,不過睇左好耐舊POST都未決定到配咩膠好.. 中直我用吉田海偉加MXP, 打中台快攻正手抽擊為主 (所以想玩埋日直).. 紅柳配什麼膠比較適合我玩法?

T05 or FX? (普遍說很爆,難控?)
T64 or FX?
Omega 4 Pro?
R7 Soft?
Bryce high speed? (見之前也有師兄用Bryce speed)

另外,我未用過tenergy系列,有師兄說3-6個月內能就明顯下降,是嗎?

謝謝~~~
作者: 劉炳炳    時間: 2016-2-16 19:22

咩叫紅柳,真係孤漏寡聞
作者: crazyvin    時間: 2016-2-16 19:30

Mxp 已經好夠爆了
作者: 勁揪俠    時間: 2016-2-16 20:45

有趣!

歡迎加入日直族。
作者: TomLai    時間: 2016-2-16 20:49

吉田海偉+MXP
作者: 勁揪俠    時間: 2016-2-16 20:51

引用:
原帖由 劉炳炳 於 2016/2/16 19:22 發表
咩叫紅柳,真係孤漏寡聞
Butterfly Ryu Seung Min G Max 日直。無玩開日直唔知都唔奇。
作者: 勁揪俠    時間: 2016-2-16 20:52

引用:
原帖由 劉炳炳 於 2016/2/16 19:22 發表
咩叫紅柳,真係孤漏寡聞
在下聽咗好多次 ‘‘龍張‘‘ 先估到係乜。
作者: 勁揪俠    時間: 2016-2-16 20:59

個人覺得用翻 MX-P 好。可以 ‘‘公平比較‘‘ 兩塊木。
作者: 乒乓人    時間: 2016-2-16 21:10

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 18:21 發表
各位師兄師姐大家好,小妹初來報到~~

我之前打單面中直,最近入左塊好抵既二手紅柳,不過睇左好耐舊POST都未決定到配咩膠好.. 中直我用吉田海偉加MXP, 打中台快攻正手抽擊為主 (所以想玩埋日直).. 紅柳配什麼膠比 ...
難得小妹妳加入日直行列。
相信論壇會有好多師兄師姐幫到妳。
作者: cprc1213    時間: 2016-2-16 21:12

唔好意思~ 紅柳 = butterfly 柳承敏G-Max, 日直單檜~ 而家可能少人打LU, 不過我又想試下玩日直~~

我原本得一塊中直一塊膠, 所以要買塊新膠~ 其實我最想試t05/64, 不過又怕內能弱得快... 身邊又冇咩朋友打日直,所以想大家俾D意見~

謝謝~
作者: williamkeung    時間: 2016-2-16 21:14

各位師兄,如果MXP用作反手膠使用合適嗎?請賜教一吓
作者: 乒乓人    時間: 2016-2-16 21:16

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 21:12 發表
唔好意思~ 紅柳 = butterfly 柳承敏G-Max, 日直單檜~ 而家可能少人打LU, 不過我又想試下玩日直~~

我原本得一塊中直一塊膠, 所以要買塊新膠~ 其實我最想試t05/64, 不過又怕內能弱得快... 身邊又冇咩朋友打日直,所 ...
至少還有~~~~

作者: cprc1213    時間: 2016-2-16 21:21

引用:
原帖由 williamkeung 於 2016-2-16 21:14 發表
各位師兄,如果MXP用作反手膠使用合適嗎?請賜教一吓
威廉師兄你騎劫我個POST XD
作者: cprc1213    時間: 2016-2-16 21:23

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-2-16 21:16 發表

至少還有~~~~
@@ 師兄打波主配置係咩拍咩膠?
作者: 乒乓人    時間: 2016-2-16 21:35

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 21:23 發表

@@ 師兄打波主配置係咩拍咩膠?
我好少打波㗎喇
作者: rckw    時間: 2016-2-16 21:40

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-2-16 21:35 發表

我好少打波㗎喇
請問如果用O4 PRO配紅柳會不會太硬?

p.s. 我冇乜打日直經驗,只打過銀河982; 聽說紅柳軟彈,不知日直是否同橫直一樣軟板配硬膠為佳?

作者: cprc1213    時間: 2016-2-16 21:42

引用:
原帖由 rckw 於 2016-2-16 21:40 發表

請問如果用O4 PRO配紅柳會不會太硬?
Haha, same question~
作者: 直直地    時間: 2016-2-16 22:29

樓主以抽擊為主,膠太軟,會減低抽擊威力。
而且 o4pro 基本上 系萬能膠啦,好多板都ok。
我覺得唔會太硬。

路過。。。
作者: 劉炳炳    時間: 2016-2-16 22:56

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 21:12 發表

我原本得一塊中直一塊膠, 所以要買塊新膠~ 其實我最想試t05/64, 不過又怕內能弱得快... 身邊又冇咩朋友打日直,所 ...
多謝指教
作者: cprc1213    時間: 2016-2-16 23:18

引用:
原帖由 直直地 於 2016-2-16 22:29 發表
樓主以抽擊為主,膠太軟,會減低抽擊威力。
而且 o4pro 基本上 系萬能膠啦,好多板都ok。
我覺得唔會太硬。

路過。。。
多謝師兄路過~ 我都諗過日直同埋抽擊最好夠快~ 唔知Bryce high speed會唔都合適呢,我見評價一般係快,穩,實在~
作者: Kenixting    時間: 2016-2-16 23:34

我都係打開日直,打過t80 mxp r7soft sriver

我用藍柳 mxp

如果你用開mxp,用番mxp r7會好d。打日直一定要夠爆

同埋tengry當然好但成本貴同埋3個月內能會減,mxp仲keep得仲好

作者: ThomasKwok    時間: 2016-2-17 10:14     標題: 回復 9# 的帖子

作者: cprc1213    時間: 2016-2-17 13:32

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-2-17 02:48 發表
首先,小弟對日直無乜研究,以及一些個人睇法,如有錯漏,請多多包涵,或者幫我更正
要知道你發力如何,如果有爆發力,吾怕 硬 厚度2.1 都可以,如果吾夠力,就打吾透,(何為透?打到入板底),甘就要選一 ...
多謝師兄分享~~! 暫時我最大機會會配MXP或者O4PRO~ 等我再諗諗佢 如果大家再有其他分享, 希望大家多多指教~~~~
作者: TomLai    時間: 2016-2-17 14:09

既然樓主而家係MXP同O4PRO二選其一, 不如就用返MXP. 好似#8樓咁講, 可以比較下兩塊板.
作者: TomLai    時間: 2016-2-17 22:32

我冇打過Omega Pro. 更冇打過紅柳. 樓上既諗法只係基於用同一款(樓主熟識既)膠會容易比較到兩塊底板, 從而摸清楚紅柳既配膠要求. 啱啱都係去網上揾下紅柳配膠既資料. 見到動品網有提到歐米茄5. (冇講係唔係Pro.) 講返出嚟俾樓主參考.
作者: cprc1213    時間: 2016-2-18 18:12

其實我又諗~ 反正中直與日直都係兩回事,所以心思思想玩新板時也玩新膠~ 可能因為咁而自尋煩惱啦..

我個心入面始終有少少想試玩tenergy :D 成日聽人講佢內能三個月就減弱,意思係開封上膠後、不論有冇打計3個月,還是與打波密度有關呢?

謝謝~~

作者: wing0000    時間: 2016-2-18 18:20

如果試新配搭, 我投 R7 soft 一票

單檜配軟彈, 吸噴效果應該 very good!!

(可能要加少少"磨"的成份, 唔好淨"打", 出來應該可以令人相當 high.....   )
引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-18 18:12 發表
其實我又諗~ 反正中直與日直都係兩回事,所以心思思想玩新板時也玩新膠~ 可能因為咁而自尋煩惱啦..

我個心入面始終有少少想試玩tenergy :D 成日聽人講佢內能三個月就減弱,意思係開封上膠後、不論有冇打計3個月, ...

作者: 勁揪俠    時間: 2016-2-18 18:48

在下 自己既惗法係。。。先用 G-Max 配 MX-P,試一排,睇下自己中意邊塊木。揀定咗邊塊木會長先,下次换膠時先試其他膠。咁係最理想。。。

當然 trade-off 係要有耐性,可能要等三至六個月先换膠。忍唔忍到就睇自己了。

作者: tomtom1995    時間: 2016-2-18 18:59

借過朋友的紅柳試過配置05,拉波ok,但吸噴效果唔明顯,始終打檜木不太配合太硬的膠,05fx,64或64fx都應該無問題,但內能好快無,所以係小小建議。
作者: cprc1213    時間: 2016-2-18 19:56

謝謝幾位師兄~

如果T05偏硬,咁MXP, O4PRO好似都唔軟,會唔會有相同問題~?
作者: tomtom1995    時間: 2016-2-18 20:35

妅柳都ok,唔硬,64或64fxok,但要收力,否則太爆
作者: TomLai    時間: 2016-2-18 21:41

跟據資料紅柳喺日直檜木裡面應該算硬. (紅柳偏硬, 藍柳偏軟.) 不過我諗點都硬唔過樓主打開既吉田海偉. 如果樓主吉田海偉用開MXP, 紅柳照估都可以用呢塊膠既. 至於T系膠, 大致上配BTY日直應該都OK. 選T05定T64, 定係佢地既FX版, 就考慮上面啲師兄既意見啦.
作者: cprc1213    時間: 2016-2-19 22:51

聽完各位意見... 最後我上左MXP :D 等我用清楚每塊板再試新膠吧~~

謝謝~~~
作者: Kenixting    時間: 2016-2-21 12:43

不過mxp就會快白化。有機會試下r7都ok
作者: 勁揪俠    時間: 2016-3-16 20:24

唔知試打咗未? 效果如何?
作者: Kenixting    時間: 2016-3-17 11:38

紅柳mxp一定爆。

係打短波難控少少
作者: cprc1213    時間: 2016-3-17 15:46

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-3-16 20:24 發表
唔知試打咗未? 效果如何?

嗯, 如樓上師兄所說, 真的幾爆~ 可能我技術未夠, 紅柳比吉田海偉難控, 單檜的咬球感好好, 球速好快~ 有時推波太快會出台~

太專的形容詞我不懂, 總之對我黎講, 係一塊幾好打的板

我打波係以興趣娛樂為主, 技術水平比較一般, 所以覺得主觀好打的, 對我就係好板~~
作者: 勁揪俠    時間: 2016-3-17 15:56

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016/3/17 15:46 發表

嗯, 如樓上師兄所說, 真的幾爆~ 可能我技術未夠, 紅柳比吉田海偉難控, 單檜的咬球感好好, 球速好快~ 有時推波太快會出台~

太專的形容詞我不懂, 總之對我黎講, 係一塊幾好打的板 li ...
"我打波係以興趣娛樂為主, 技術水平比較一般, 所以覺得主觀好打的, 對我就係好板~~" Me Too!

Hey focus on Japanese penholder. Use only the front side (one rubber sandwich in total, left the back empty). That looks really cool. RPB is strong but isn't fun at all.
作者: Kenixting    時間: 2016-3-18 12:13

打日直現在都係主配mxp 05 64 r7呢一類,其實太肉冇力變左冇日直既爆炸性。

不過日直性質就係容錯性同短球差,技術就打咩板都要啦但日直對步法就更加著重。

搓長擺短,反手推 爆推 反拉,正手拉 拉弧 撞。好多野練好好玩!
作者: rckw    時間: 2016-3-19 12:58

雖然有D離題... 樓主不如分享埋吉田海偉+MXP的感覺 :D
作者: cprc1213    時間: 2016-3-19 22:09

哈,我係打單面吉田海偉加MXP,單面7夾速度力量都OK,唔算難控~ 不過我都心思思試下其他正手膠~~
作者: 勁揪俠    時間: 2016-3-19 22:38

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016/3/19 22:09 發表
哈,我係打單面吉田海偉加MXP,單面7夾速度力量都OK,唔算難控~ 不過我都心思思試下其他正手膠~~
暫時覺得自己鐘意邊塊木多啲? 吉田海偉 定 RSM G-Max?
作者: cprc1213    時間: 2016-3-19 23:49

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-3-19 22:38 發表

暫時覺得自己鐘意邊塊木多啲? 吉田海偉 定 RSM G-Max?
吉田... 始終用左年幾,熟悉D,易控D~~
作者: Kenixting    時間: 2016-3-20 19:25

中直一定易控d
作者: Kenixting    時間: 2016-3-22 10:33

琴日幫塊藍柳配左塊mxs

好輕,對比起mxp再硬點,借力一流,但轉就要發力先會最轉

如果計發力就mxp爆點,mxs就唔發力爆d

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0