標題: 求救!要輸得好好睇睇 [打印本頁]

作者: dlwtong    時間: 2016-1-19 08:53     標題: 求救!要輸得好好睇睇

小弟在洋行工作差不多十載,同事過半數係洋人,相處尚算融洽,同事們大都了解我對乒球嘅愛好,問題係對乒乓球對鬼子佬嚟講唔係運動,我已經習慣例如打乒乓球會否流汗這種問題。

今早同事甲手持履歷表一份,興奮的跟我說這女孩希望到公司當見習生,不用面試馬上取錄。履歷其中一興趣一項,美國奧運乒乓球代表隊,同事們要看我和她比賽。

我即時拗低,Google裡輸入Ariel Hsing,95年,世界排名103,普林士頓大學。

呢場侮辱性嘅友誼賽在所難免,我喺洋行內點都算係高資歷嘅基層員工,見習生定必半臂或讓左手迎戰,如被見習生女孩大炒,如無以外會被恥辱性取笑。鬼頭們好鐘意恥辱性取笑別人,求輸得好好睇睇出路。
作者: smallstar    時間: 2016-1-19 09:02

Daniel,
95年 仍係用38 mm 波, 現在40+ 波, 技術和打法都有好大不同了, 反而我覺得未必會輸, 叫佢來宵夜球局玩下先啦。你亦要知道649之前是加大拿那邊多屆冠軍。

作者: dlwtong    時間: 2016-1-19 09:05

1995年出世呀Edward!!!!!!
作者: smallstar    時間: 2016-1-19 09:09

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016-1-19 09:05 發表
1995年出世呀Edward!!!!!!
Daniel,
你未打已驚定先,咁既心態到時點會打得好

作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 09:20

個人經驗: 如實告知老闆,業餘同 World Class 係無得打的,同時舉荐一個本地球手出戰。相信論壇有很多有本地排名的朋友有興趣,尤其是小朋友出戰的話無論輸贏都可避免相方尷尬。

當然每個上司的想法不同,以上只係參考一下,未必可肯。
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 09:24

在下 反而好想有個咁堅既同啊。可惜這些機會不是 在下 的。
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 09:32

靚女!!!

在下唔怕輸,由在下出戰吧。

作者: dlwtong    時間: 2016-1-19 09:38

小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域嘅塔斯萬尼亞球場,廿一禁。
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 09:38

[quote]原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 09:39

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域 ge 塔斯萬尼亞球場,廿一禁。
咩嚟????
作者: 乒乓在線    時間: 2016-1-19 09:41

這個POST一看到ARIEL個名就覺得不知是曬命還是訴苦的

作者: dlwtong    時間: 2016-1-19 09:43

http://tazmaniaballroom.com/main.html#/philosophy
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 10:00

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:43 發表
http://tazmaniaballroom.com/main.html#/philosophy
可惜せ可惜。。。唔知翳下話父母陪同可否例外一次,説明係球星對戰可能有得傾(highest ranking 73 美國隊美少女 vs 本地童星,真係好有 gimmick)。

** 補充一點個人見解。要輸得好好睇睇也不是完全 ‘‘卯可能‘‘,但要識一些花招例如連續接殺せ跌喺地下擊球せ飛身撲球せ相方易位搓球。。。除非對手係啲性格好木獨嚴肅既人,否則打花式娛樂觀眾是常識吧。

作者: jlamlam    時間: 2016-1-19 10:07

ARIEL上年暑假打中國乒超, 是畢非特指定波友
作者: jlamlam    時間: 2016-1-19 10:10

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-1-19 10:00 發表

可惜せ可惜。。。唔知翳下話父母陪同可否例外一次,説明係球星對戰可能有得傾(highest ranking 73 美國隊美少女 vs 本地童星,真係好有 gimmick)。
小女可做球童
作者: jack    時間: 2016-1-19 10:12

CHING 係邊間洋行?
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 10:20

[quote]原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 10:20

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016/1/19 09:38 發表
小朋友呢招的確係無敵。但呢啲球局一般都會喺人間妖域 ge 塔斯萬尼亞球場,廿一禁。
吖,21 禁的話 Ariel Hsing 也進不了場。
作者: TomLai    時間: 2016-1-19 10:43

樓主可以提醒佢的同事,我地依的普通男人打網球都輸俾威廉斯。
作者: BrianDD    時間: 2016-1-19 10:44

北美一姐來的............你的公司在香港嗎?
作者: 速鳥    時間: 2016-1-19 10:49

呢個Ariel Hsing來個香港尼康盃,快攻,無專長,可以用斜膠斜得死佢,輸又無咁難睇
作者: wlwlwl    時間: 2016-1-19 10:52

你俾塊木板佢打
自己就私家板
作者: wlwlwl    時間: 2016-1-19 10:56

嘩Ariel 真係來港打工,今年乒總杯希望可以見到佢出場
作者: ArcoLee    時間: 2016-1-19 10:59

輸又點, 贏又點丫,面子都係自己內心既虛幻感覺啫,我反而認為你D同事係好奇啫
俾我打,我初初就會認真打下, 之後轉成表演賽啦
https://www.youtube.com/watch?v=YOldT6dfcS8
最緊要係好玩,觀眾又睇得開心

恭喜你啦,識到個高手,有機會多個高質素球友啦
作者: dlwtong    時間: 2016-1-19 10:59     標題: 回復 21# 的帖子

香港有分店,如果唔係點去妖域打?
作者: BrianDD    時間: 2016-1-19 11:41     標題: 回復 26# 的帖子

我想知她的裝備是什麼,可否拍到照片,放上來益下大家
Thanks
作者: TomLai    時間: 2016-1-19 11:58

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2016-1-19 10:59 發表
輸又點, 贏又點丫,面子都係自己內心既虛幻感覺啫,我反而認為你D同事係好奇啫
俾我打,我初初就會認真打下, 之後轉成表演賽啦
https://www.youtube.com/watch?v=YOldT6dfcS8
最緊要係好玩,觀眾又睇得開 ...
認同. 點解唔輸得俾北美女子冠軍? 如果有機會同杜凱琹打又會點?
作者: 0716    時間: 2016-1-19 13:50

作者: hoiwong9    時間: 2016-1-19 14:06

如果本地男子甲組同佢打,北美一姐未必能穩勝
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-19 14:08

喱件事已經揚咗,希望 Daniel 兄可以滿足下大家既好奇心,久唔久講下事態發展せ放下片。要 ‘‘公鳥‘‘,唔要 ‘‘C 鳥‘‘。
作者: tomtom1995    時間: 2016-1-19 14:19

這個女孩同我同年出生,還是一個國家代表,高人,輸比佢都正常
作者: mrchow12345678    時間: 2016-1-19 17:00

1局過,deduce 開始打,話唔埋嬴埋添。
作者: tony2010    時間: 2016-1-19 17:15

享受下靚女高手,最多俾同事笑下
作者: waiman2004    時間: 2016-1-19 17:55

邢延華
作者: dlwtong    時間: 2016-1-19 19:52

https://www.youtube.com/watch?v=zj6iNYaCoD4

嘩,洗唔洗係埋傑出華人添呀。。。
作者: BaaBaaChris    時間: 2016-1-19 21:09

唔打橫拍,同佢嚟一場直拍對決
作者: BaaBaaChris    時間: 2016-1-19 21:27

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016-1-19 19:52 發表
https://www.youtube.com/watch?v=zj6iNYaCoD4

嘩,洗唔洗係埋傑出華人添呀。。。
嘩,唔係講笑喎
作者: bond    時間: 2016-1-19 22:48     標題: 回復 38# 的帖子

猛料!
作者: bond    時間: 2016-1-19 22:58

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-1-19 10:49 發表
呢個Ariel Hsing來個香港尼康盃,快攻,無專長,可以用斜膠斜得死佢,輸又無咁難睇
死得更快... 根據資料: 2012年倫敦奧運會上,她以4:2擊敗了盧森堡老將倪夏蓮進入了女單第三輪
作者: kit0506    時間: 2016-1-20 00:54

加油![youtube]http://youtu.be/Mbw3yFk3MJw[/youtube]
http://youtu.be/Mbw3yFk3MJw

作者: dlwtong    時間: 2016-1-20 07:49

最新消息!敝行還是公平的作了電話面試還閃電式出了offer,問題是紐約總部同時希望能夠在當地實習。加上長春藤聯盟生手上一般多於一個offer,有沒有球緣由Ariel決定了。
作者: 乒乓在線    時間: 2016-1-20 09:39

枉了這麼多人替樓主場波焦慮
作者: calab    時間: 2016-1-20 15:48

定係貼塊邪毒長膠去迎戰?
作者: HongKongFanz    時間: 2016-1-20 19:34

引用:
原帖由 dlwtong 於 2016-1-19 08:53 發表
小弟在洋行工作差不多十載,同事過半數係洋人,相處尚算融洽,同事們大都了解我對乒球嘅愛好,問題係對乒乓球對鬼子佬嚟講唔係運動,我已經習慣例如打乒乓球會否流汗這種問題。

今早同事甲手持履歷表 ...
李曉霞 4-2 Ariel Hsing

作者: TomLai    時間: 2016-1-20 20:14

如果我有機會同咁好波既人做同事, 做波友就好啦.
我只係個好水皮既乒乓球愛好者. 輸梗. 怕且仲會輸好多. 冇野既. 識得欣賞人地, 輸波唔輸風度就得啦. 有謂嬴得輸得. 只要好波就嬴得. 難做得到既係輸得.
如果我係香港甲組球員, 我亦都會好高興有個咁好波既同事做波友.
作者: 天樂    時間: 2016-1-20 20:25

輸得贏得好唔好睇,睇黎唔係你控制到喎
建議你可以同佢打下關係,Fd d.
等佢同你打得好好睇睇

巴菲特同佢打都可以好好睇

如果邢延華真係黎香港,記得通知聲
我都想去接機

利申:長期粉絲

作者: ThomasKwok    時間: 2016-1-20 20:32     標題: 回復 50# 的帖子

作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-20 21:41

引用:
原帖由 天樂 於 2016/1/20 20:25 發表
輸得贏得好唔好睇,睇黎唔係你控制到喎
建議你可以同佢打下關係,Fd d.
等佢同你打得好好睇睇

巴菲特同佢打都可以好好睇

如果邢延華真係黎香港,記得通知聲
我都想去接機

利申: ...
搞個臨時駐港 fan club。在下 依家排隊編號 002。
作者: 天樂    時間: 2016-1-20 23:46

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-1-20 21:41 發表

搞個臨時駐港 fan club。在下 依家排隊編號 002。
咁要快D選個會長出黎喇

##Stand by Ariel
作者: brian1115    時間: 2016-1-21 03:34

出得黎做野,我諗大家都識做
作者: spoon    時間: 2016-1-22 17:43

作者: Alpha    時間: 2016-1-22 19:20

作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-24 08:56

要輸得好好睇睇新方法,請看今日的 無記新聞。

鄧亞萍 接受訪問,一邊打一邊傾。最後對面個人話 ‘‘一分決勝好嗎?‘‘ 鄧亞萍 唔知有心定無意,打咗落網。對面個人大叫 ‘‘我贏咗世界冠軍啦!‘‘ 訪問完畢。

作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-24 12:03

。。。個記者趁 鄧亞萍 答問題嗰陣勁揪咗一球。
作者: KIKI22064878    時間: 2016-1-25 10:54

DIWTONG
你上次 出貼係  19 日  今日系  25 日  咁你同    Ariel Hsing   打左未 ?   排名  103     又吾系第三,
作者: KIKI22064878    時間: 2016-1-25 10:56

噢 !  原來 齋吹水
作者: dlwtong    時間: 2016-1-25 16:29

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-1-25 10:56 發表
噢 !  原來 齋吹水
浪費咗KIKI22064878您寶貴嘅時間我深表歉意,正式同KIKI22064878講聲對唔住,順祝KIKI22064878球技特飛猛進,廣結天下球友。如KIKI22064878還在求學時期,祝學業進步,他日能任職由面試到上工兩三日便事成,有效率嘅機構。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0