標題: [球板討論] 如何分辨Clipper系列 [打印本頁]

作者: jayden_dse    時間: 2015-12-29 21:42     標題: 如何分辨Clipper系列

我見佢又CL 又有CLCR 又有空心實心 唔知點分清楚呢
作者: 勁揪俠    時間: 2015-12-29 21:45

http://www.sunnywise.com.hk/clipper.htm
作者: 勁揪俠    時間: 2015-12-29 21:46

http://www.sunnywise.com.hk/clipper.htm
作者: jayden_dse    時間: 2015-12-29 21:49

佢塊塊都話快速
作者: alanchan    時間: 2015-12-29 21:50

CL = Clipper Wood (乜都無的係原始版本)
CL CR = Clipper Wood + 表面加硬層 (板面上有個半月紅色粗線的)
CL WRB = Clipper Wood + 空心柄 (柄的牌係透明可看穿對面)
CL CR WRB = Clipper Wood + 表面加硬層 + 空心柄
CL CC = Clipper Wood 夾板使用水晶膠水粘合.

不過Stiga的做法, 無論有寫明係 WRB又好, 定無寫都好, 有很多網友都說係 空心柄的!!! 事實有好多人打斷左個柄後發現無WRB都真係空心的!!

作者: 閃人    時間: 2015-12-29 21:50

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=15081&extra=page%3D1
作者: jayden_dse    時間: 2015-12-29 21:52

邊塊最好打
作者: alanchan    時間: 2015-12-29 21:55

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-12-29 21:52 發表
邊塊最好打
那睇你想要什麼?? 手感清晰一點?? Stiga說明下理論上快一點?? 重心近板頭多一點??
作者: kenok00    時間: 2015-12-29 22:25

我舊果塊ulf bengtsson clipper stiga,試過用板頭反手去擰接正手短台球,係大力D,但容易出界,比較難控制,而用板中間易到台,但無力㸃.

作者: st24515574    時間: 2015-12-30 01:46

真心塊塊差吾多樣。。
作者: 明哥    時間: 2015-12-30 10:34

我有一塊CL CR 可以給你試打,可聯系我!

CL CR = Clipper Wood + 表面加硬層 (板面上有個半月紅色粗線的)
作者: 乒乓在線    時間: 2015-12-30 10:36

引用:
原帖由 明哥 於 2015-12-30 10:34 發表
我有一塊CL CR 可以給你試打,可聯系我!

橫/直?
作者: 直直地    時間: 2015-12-30 12:00

仲有一塊。。。

中國市場限定既 rosewood clipper 。
作者: jayden_dse    時間: 2015-12-30 12:20

小弟打橫板 打得多ALC想打返純木 打返個手感
希望鍛煉返自身發力more than靠底板打波
可能我講得冇咁清楚 sorry呀咁多位師兄
rosewood clipper呢啲高級野真係唔啱我
作者: alanchan    時間: 2015-12-31 20:03

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-12-30 12:20 發表
如果為左手感, 不如玩下Yasaka Extra, 最原始的感覺. 如果不是近檯, 連防守都要加力, 真係消耗體力的好板丫~~~~
作者: 直直地    時間: 2016-1-1 00:36

YE 真係正!
而且確實系一塊好板。

配塊彈少少既膠,真係一種享受。
手感!
作者: jayden_dse    時間: 2016-1-3 15:42

可能會覺得小弟問得比較多嘢 順便問埋CL CR配正手省狂3加反手R7S呢個配置好唔好
作者: tomtom1995    時間: 2016-1-3 18:16

引用:
原帖由 alanchan 於 2015-12-31 20:03 發表
l

如果為左手感, 不如玩下Yasaka Extra, 最原始的感覺. 如果不是近檯, 連防守都要加力, 真係消耗體力的好板丫~~~~
YE,小球時代的好板,大球真係比你練習發力
作者: 明哥    時間: 2016-1-4 10:22

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-12-30 10:36 發表

橫/直?
橫板

作者: egghead1969    時間: 2016-1-6 07:47

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-12-29 21:52 發表
邊塊最好打
傳說係 oversize 最好打

其實冇乜要求,不如打 HRT 算
作者: anobody    時間: 2016-1-6 09:54

引用:
原帖由 sorry 於 2016-1-3 19:05 發表
一步到位。clippe CL CR100克
請教師兄如何配膠?塊板連膠可能過200克。
作者: 乒乓在線    時間: 2016-1-6 10:07

CLIPPER好像在STIGA價錢上較少的水份的球板, 但吾覺得他大多很重, 是打粒仔的材料....... 紅双喜勁極三較兼用性大, 少花巧. 只是好像貨品有些參差, 兩塊勁極三ST柄打兩邊反膠, 有一塊特別清爽, 有一塊較重兼不太慣
作者: 乒乓在線    時間: 2016-1-6 10:09

引用:
原帖由 anobody 於 2016-1-6 09:54 發表

請教師兄如何配膠?塊板連膠可能過200克。
用100克重板的, 大多是打粒仔的, 會輕返晒
作者: anobody    時間: 2016-1-6 10:29

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-1-6 10:09 發表

用100克重板的, 大多是打粒仔的, 會輕返晒
明白。謝謝。
作者: jayden_dse    時間: 2016-1-22 20:38

我想順便問埋CL CR配正手省狂3加反手R7S呢個配置好唔好 點知無人理我
作者: 路人樂    時間: 2016-2-2 16:48

CL比較重~WRB 小心重心太前
一般都穩陣百搭
其實板平~買二手膠試下先啦
作者: 無為    時間: 2016-2-12 01:03

其實重D, 係爽D!!!
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-2-3 12:07

多謝分享
作者: Stiga_Fans    時間: 2017-3-23 13:54

多謝分享
作者: kenok00    時間: 2017-4-12 22:10

今日塊古CL(非黄標)貼了powergrip及xs 打v40+波,都OK呀.
補上正及反面相:(攝影技術不精)
作者: kenok00    時間: 2017-4-12 22:24

漏補充一下-Ulf Bengtsson clipper板,廿多年拍及磨咗柄,方便淺握.
作者: tomcat    時間: 2017-4-13 00:25

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-12-30 12:20 發表
要練自己發力,緊係打YE!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0