標題: 【黑暗電台】輕談吹水青少年 - 嘉賓 iMichael [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-9 00:45     標題: 【黑暗電台】輕談吹水青少年 - 嘉賓 iMichael

[youtube]pvhvV_MHmtw[/youtube]

節目內容只是主持或嘉賓個人立場,並不代表本論壇的立場或意見。
主持或嘉賓意見亦不代表適合每一個人,不要太認真也不是對號入座。
作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-9 00:52

uploading ......wait
作者: 乒乓在線    時間: 2015-11-9 01:19

NICE
作者: Rabbit    時間: 2015-11-9 01:55

作者: Rabbit    時間: 2015-11-9 01:57

作者: sinsin    時間: 2015-11-9 02:01

作者: st24515574    時間: 2015-11-9 02:49

比我強太多.......
作者: 速鳥    時間: 2015-11-9 08:48

「教練有獨特眼光,挑選有天份的球員」
作者: 小閒    時間: 2015-11-9 09:24

作者: andypoon    時間: 2015-11-9 10:43

作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-9 13:17     標題: 2/3【黑暗電台】乒乓狀元

[youtube]kg4J5bEDpf0[/youtube]

節目內容只是主持或嘉賓個人立場,並不代表本論壇的立場或意見。
主持或嘉賓意見亦不代表適合每一個人,不要太認真也不是對號入座。
作者: st24515574    時間: 2015-11-9 14:21     標題: 回復 2# 的帖子

同意 ,乒總真係....
作者: joshualee    時間: 2015-11-9 14:35

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 14:03 發表
恕我直言,有幾點個人並不同意:

---空降買人南下並不是搶香港人位,中間不知不覺,浪費了多少個香港天才及具熱情的球員!

--- ...
絕對係啦,簡直係殺死年青港人的夢想,罪大惡極。
作者: 速鳥    時間: 2015-11-9 14:42

乒乓論壇先係推動的源頭
作者: lmichael    時間: 2015-11-9 14:54

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 14:03 發表
恕我直言,有幾點個人並不同意:

---空降買人南下並不是搶香港人位,中間不知不覺,浪費了多少個香港天才及具熱情的球員!

---上年6點在乒總門口排隊,功勞並非全部乒總,最大功勞我覺得是乒乓球論壇!

--- ...
單車.....

咁有幾多全職教練?
作者: 速鳥    時間: 2015-11-9 15:18

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-9 14:54 發表

單車.....

咁有幾多全職教練?
應該一隻手數得晒。我試過搞個一個單車比賽,晚上在科學園玩,最終有四五十個警察到場,話呢個係非法賽車。
所以乒乓球幾幸福。
作者: 速鳥    時間: 2015-11-9 15:21

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 15:09 發表

不清楚有幾多全職教練!

但⋯⋯⋯只見到好多小妮子、年輕小伙子站在世界最高舞台(沒有一個人接受訪問是説普通話的),另外室內單車館為佢而設,單車節青馬橋為佢而封橋,公路上男男女 ...
建單車館,真係要多謝黃金寶,當年佢室內賽贏了世界冠軍,及佢個人好有禮、及團隊精神。
作者: lmichael    時間: 2015-11-9 15:31

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 15:09 發表

不清楚有幾多全職教練!

但⋯⋯⋯只見到好多小妮子、年輕小伙子站在世界最高舞台(沒有一個人接受訪問是説普通話的),另外室內單車館為佢而設,單車節青馬橋為佢而封橋,公路上男男女 ...
咁你都真係睇到風光個面....., 辛酸個面你唔知. 呢D你表面野,係運動員層面,呢D得益其實幾乎係.....零.
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8 ... t.html?noredirect=1

單車踩得好,都唔代表搵到食,乒乓球,就一定得.我未見到乒乓球有退隊潮, 只見到有爭磞頭潮. 唔係見到青黃不接,而係一浪接一浪, 出道無耐,就比後浪趕過.

如果封青馬都算係成功既例子,其實.....長跑應該係最成功, 年年渣打都封路封橋, 其實運動之間, 性質唔同,要特別起個館,要睇係唔係真係有咁既需要,其實歌街個乒乓球館,都已經唔錯,講個地點,單車館無得比啦.而大家有個誤會,單車館,只進行單車訓練及比賽,係誤會,係沒有訓練及比賽既大部份日子,其實係會比人打羽毛球,乒乓球,親子室內遊樂場.係一個綜合性體育館.
作者: 速鳥    時間: 2015-11-9 15:37

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-9 15:31 發表

咁你都真係睇到風光個面....., 辛酸個面你唔知. 呢D你表面野,係運動員層面,呢D得益其實幾乎係.....零.
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8 ... 0%E9%9A%8A%E6%BD%AE ...
單車訓練係超辛苦,乒乓球算輕易,所以我對呀囡細個時說,如果咁樣都叫辛苦,就咪鬼做運動。
作者: 速鳥    時間: 2015-11-9 15:38

引用:
原帖由 sorry 於 2015-11-9 15:32 發表
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2229574&page=1
單車賽係會死人的。
作者: lmichael    時間: 2015-11-9 15:56

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-9 15:37 發表

單車訓練係超辛苦,乒乓球算輕易,所以我對呀囡細個時說,如果咁樣都叫辛苦,就咪鬼做運動。
唔記得幾時,乒乓世界講大陸體校,D運動員講細個係體校, 咁係寄宿大家知,咁練得辛苦,夜晚成日係度喊,咁乒乓球都有,但大家估下係邊個運動既房間個面,喊得最利害
作者: eric985281    時間: 2015-11-9 16:20

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-9 15:56 發表

唔記得幾時,乒乓世界講大陸體校,D運動員講細個係體校, 咁係寄宿大家知,咁練得辛苦,夜晚成日係度喊,咁乒乓球都有,但大家估下係邊個運動既房間個面,喊得最利害
體操?拉筋都痛到小朋友喊啦?
作者: lmichael    時間: 2015-11-9 16:41

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 16:16 發表

「歌街已經好夠」/////////

呢D就係叫⋯⋯觀點與角度囉!!!

反正我覺得唔夠!!!

各大賽事觀眾人迫人,團體賽、乒總盃有份打的球員淹沒於觀眾堆裏!
個人覺得,本土賽事咁樣仲好,其實籃球現在最受歡迎,就係街場3打3,無謂搞到球員太高高在上,同觀眾太脫節, 街場感覺會更好. 其實大型賽事,伊館搞都得.乒乓球場地真係相對易解決.

走入群眾既運動,先至係長久興旺既運動.
作者: lmichael    時間: 2015-11-9 16:43

引用:
原帖由 eric985281 於 2015-11-9 16:20 發表

體操?拉筋都痛到小朋友喊啦?
咁醒 真係體操,拉筋拉到....,乒乓球算係咁.....
作者: st24515574    時間: 2015-11-9 16:52

如果遲D真係取消奧運,對乒乓球既推廣影響都吾細
作者: lmichael    時間: 2015-11-9 17:08

引用:
原帖由 st24515574 於 2015-11-9 16:52 發表
如果遲D真係取消奧運,對乒乓球既推廣影響都吾細
應該唔會咁快,始終亞洲國家係呢個運動有優勢,中國之外, 日,韓,台,星都一定反對.
作者: lmichael    時間: 2015-11-9 17:36

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 17:11 發表

貨比貨,籃球街場有4邊,容納500人也可能睇得清楚!

乒乓球,陰公得一邊,第二排已經睇唔到,我以觀眾角度睇,已經好慘!

另外:水平如乒總盃、甲團,我睇唔到設立一個球員席有幾高高在上?!我睇這 ...
你真係未見過修頓籃球場..... 你張相,個氣氛真係幾好...., 我做球員, 都幾鐘意呢種氣氛.
之前中間通道好似有兩行高既坐位.

香港乒乓球賽事好好多啦...., 三人籃球, 仲叫搞得比較多人參加既....

本土級賽事既格局
台灣
https://www.youtube.com/watch?v=4B2NUanMpnE

香港
https://www.youtube.com/watch?v=ycnWpwjUt0I

如果香港比賽環境係要用不足來形容, 咁台灣....係唔係要用悲慘先得?
作者: Ayden    時間: 2015-11-9 17:36

多謝論壇, 多謝貓家對乒乓球的熱誠.

係, 有個獎牌仔對小朋友是一個好好的心理支持.
作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-9 17:55     標題: 3/3【黑暗電台】神童趙仲熙

[youtube]AIn62SdYXP0[/youtube]
作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-9 17:58

引用:
原帖由 Ayden 於 2015-11-9 17:36 發表
多謝論壇, 多謝貓家對乒乓球的熱誠.

係, 有個獎牌仔對小朋友是一個好好的心理支持.
Thank you so much, appreciate
你們的鼓勵 是我們的動力
作者: richard888888    時間: 2015-11-9 18:16

Imichael 師兄所說的很合理,大部分都很平常心去睇,我想問如果世界乒聯沒有改例,容許外援代表各國參加各大型賽事,香港青訓會否這幾年間加強呢?本土運動員會吾會有這麼多機會參加分站賽爭取分數呢? 香港乒總會不會繼續輸入外援爭取成績呢?

作者: 乒乓在線    時間: 2015-11-9 22:24

NICE
作者: joshualee    時間: 2015-11-9 23:16

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-9 13:17 發表
kg4J5bEDpf0

想問問主持人,要花適量金錢先可以打出成績,即係幾多?可否具體講下個數目?
作者: joshualee    時間: 2015-11-9 23:24

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 16:16 發表

「歌街已經好夠」/////////

呢D就係叫⋯⋯觀點與角度囉!!!

反正我覺得唔夠!!!

各大賽事觀眾人迫人,團體賽、乒總盃有份打的球員淹沒於觀眾堆裏!
歌街的地點方便了新界九龍人,如果港島可以有多一個類似歌街的球場,會好好多,
怕冇人book場,其實可以減租場錢,政府庫房咁多錢,放銀行真係好浪費.
作者: tomcat    時間: 2015-11-9 23:54

算吧啦!
單車節/渣馬係有商業讚助,
計入旅發局條數,先可封到路大搞,
主 辦都好似唔係好關總會事.
作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-10 00:47

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-9 23:16 發表

想問問主持人,要花適量金錢先可以打出成績,即係幾多?可否具體講下個數目?
我要起飛了 去到美國回應你
作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-10 00:49

Suki and iMichael 各有道理
不過只是不在同一頁紙上
作者: joshualee    時間: 2015-11-10 08:39

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-9 00:45 發表
pvhvV_MHmtw

關於睇選拔定係睇潛質來決定誰出賽,如果睇潛質而不用選拔成績,不單止不公平,也會衍生好多問題,例如貪污,仲會打擊某d球員的士氣,而且教練的主觀判斷唔係一定對,如果教練錯,咁咪對選拔賽win左的人更唔公平?造成更多爭論?
當然,選拔決定論都係會有缺點.
作者: momokong    時間: 2015-11-10 09:34

作者: momokong    時間: 2015-11-10 10:22

作者: momokong    時間: 2015-11-10 10:37

作者: connie    時間: 2015-11-10 10:50

作者: peterng    時間: 2015-11-10 10:54

聲音太細聲...
作者: lmichael    時間: 2015-11-10 14:42

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-10 00:49 發表
Suki and iMichael 各有道理
不過只是不在同一頁紙上
係呀,我係歷史科,佢係公共事務科, 所以講出來既野就唔同
作者: Raymoond    時間: 2015-11-11 00:22

讀完大學出來揾萬0蚊, 你都會去做教練啦. 打吾出成績都可以揾兩餐呢.
作者: joshualee    時間: 2015-11-11 09:22

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-10 00:47 發表

我要起飛了 去到美國回應你
thanks
其實我覺得能夠具體了解大約要花幾多錢及時間去栽培一個小童達到某些目標(如港青),對好多家長來講都好緊要,因為可以俾家長較容易有個預算,亦可以知道自己能否負擔得來.

譬如一個小童6歲開始練波。
目標:12歲入選港青

預算:

時間:每星期需練習:   小時

譬如一個小童6歲開始練波。
目標:12歲入選精英隊

預算:

時間:每星期需練習:   小時

貓哥不知可否分享下你的睇法,非常感謝!
作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-11 11:39

其實是一命二運三風水
我眼見有人一星期打七天,每天國內教練,打足5年,不要說港青 連想找間好少少中學都無offer
也有港青付出不多,但天資聰慧,少打教練一樣入到
如 iMichael 說乒乓球不是計算

我要訓了 再說
作者: joshualee    時間: 2015-11-11 11:59

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-11 11:39 發表
其實是一命二運三風水
我眼見有人一星期打七天,每天國內教練,打足5年,不要說港青 連想找間好少少中學都無offer
也有港青付出不多,但天資聰慧,少打教練一樣入到
如 iMichael 說乒乓球不是計算

我要訓了 再 ...
這個我完全明白,成就高低絕對唔係單單靠努力付出.

我只係想聽聽一些過來人的分享,在一般情況下,一般運氣下,普通一個6歲學生要達到以上的目標,大約要花多少時間金錢.
只想作個參考借鏡.
作者: lmichael    時間: 2015-11-11 17:43

貓爸可以想下出書,

青苗, 精英, 港青. 寫下過程, 心路歷程, 分享下喜怒衰樂, 我覺得銷到書........
作者: 速鳥    時間: 2015-11-11 18:24

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 11:59 發表

這個我完全明白,成就高低絕對唔係單單靠努力付出.

我只係想聽聽一些過來人的分享,在一般情況下,一般運氣下,普通一個6歲學生要達到以上的目標,大約要花多少時間金錢.
只想作個參考借鏡.
可以用坊間的講法,2萬蚊一個月教練費 x 72個月 = 144萬,板及膠的費用是 144萬x10% = 14.4萬,總計大約是 158.4萬,還有如果是要拿冠軍,可能要特別教學,收固定幾萬元。

本地大學學費是 4萬元一年,全期都是 16萬

作者: joshualee    時間: 2015-11-11 22:57

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-11 18:24 發表

可以用坊間的講法,2萬蚊一個月教練費 x 72個月 = 144萬,板及膠的費用是 144萬x10% = 14.4萬,總計大約是 158.4萬,還有如果是要拿冠軍,可能要特別教學,收固定幾萬元。

本地大學學費是 4萬元一年,全期都是  ...
謝謝!有少少概念啦.
咁時間呢?
每星期大約要練幾多時間?
作者: 速鳥    時間: 2015-11-11 23:29

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 22:57 發表

謝謝!有少少概念啦.
咁時間呢?
每星期大約要練幾多時間?
每星期四至五日,每次一個半至二小時。
如果是囡囡,想短期、即小學時見到成績,可參考呢場波的打法,
2015 學界精英(冠軍) 許心怡 vs 許煒
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=77633&extra=page%3D1

作者: joshualee    時間: 2015-11-11 23:40

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-11 23:29 發表

每星期四至五日,每次一個半至二小時。
時間咁少?
現在的港青從少都係每星期練10小時左右?
作者: 速鳥    時間: 2015-11-11 23:45

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 23:40 發表

時間咁少?
現在的港青從少都係每星期練10小時左右?
少精都是五晚每次兩小時;通常三年後才見到有成績,先會提升訓練時間。
入港青前,通常都是入少精。

作者: joshualee    時間: 2015-11-11 23:49

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-11 23:45 發表

少精都是五晚每次兩小時;通常三年後才見到有成績,先會提升訓練時間。
明白,即頭幾年打10小時�每星期都OK。
因為我睇網上話趙仲熙以前每星期練29小時
所以我咪以為練10小時會唔會太少。
作者: ayui    時間: 2015-11-12 18:11

2萬蚊一個月,接受唔到,太貴!
作者: hoiwong9    時間: 2015-11-12 18:46

有好多小朋友直接入港青,無打少精
作者: jefftam    時間: 2015-11-13 10:08

想有成績,基本上每月要花萬元吧
作者: Difficult    時間: 2015-11-13 10:21

個人相信運動訓練最重要是平衡和無為,
我估計單車有注重數據分析和配對訓練,所以效率高些。
道本無常.
個人感覺香港整體乒乓球訓練的方向及進度在調整和提升中.
作者: lmichael    時間: 2015-11-13 10:51

引用:
原帖由 Difficult 於 2015-11-13 10:21 發表
個人相信運動訓練最重要是平衡和無為,
我估計單車有注重數據分析和配對訓練,所以效率高些。
道本無常.
個人感覺香港整體乒乓球訓練的方向及進度在調整和提升中.
唔駛感覺啦, 睇下現在排名一百及二百裡面, 有幾多係二十歲以下, 就知提升左幾多?
作者: hoiwong9    時間: 2015-11-13 12:02

引用:
原帖由 yoyo 於 2015-11-13 11:40 發表

願聞其詳
D資料自己查下吧
作者: 速鳥    時間: 2015-11-13 15:20

引用:
原帖由 yoyo 於 2015-11-13 12:04 發表
我以為你知,我亦唔識查
係有人直入港青,不過係幾年前乒總人士大改動,加上個幾位男男女女在比賽有出色的表現,應該係特意挑選。
現在應該變得好制度化,大多數都是選少精去入港青,我想是乒總想從8歲訓練,及u18、u15和u12都已經有指定人選,訓練之後為港隊。
所以青苗及精英隊已變得邊緣化……
作者: 金擇魚    時間: 2015-11-15 20:06

以前有打輪選, 而家係篤手指.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0