標題: 眾球友,你地介唔介意其他球友教球友如何折解你的套路 [打印本頁]

作者: egghead1969    時間: 2015-7-21 10:07     標題: 眾球友,你地介唔介意其他球友教球友如何折解你的套路

是咁的,近來唔知做乜,球會中有一名球友(在球會中,算半個高手),每當有球友打比賽輸了比我,就即刻走來同佢地話要點打(試過我重未離波檯),例如我開下旋跟手拱佢地正手,佢地應該點做之類。都唔知佢做乜鬼
講明先本人唔係乜高手,只係技術一般的波友
作者: sammon    時間: 2015-7-21 10:17

冇咩好介唔介意,以球會友,大家都想改進,他改進時你亦會改進。
作者: egghead1969    時間: 2015-7-21 10:20

引用:
原帖由 sammon 於 2015-7-21 10:17 發表
冇咩好介唔介意,以球會友,大家都想改進,他改進時你亦會改進。
我都明,但佢個個輸波都唔出聲,係教輸比我個 d
作者: atcf    時間: 2015-7-21 10:36

咁佢對過你未。。。。。
作者: egghead1969    時間: 2015-7-21 11:13

引用:
原帖由 atcf 於 2015-7-21 10:36 發表
咁佢對過你未。。。。。
未;佢都唔會同我打,佢起碼多我三、四板波;打聯賽又唔同組別

作者: sammon    時間: 2015-7-21 11:18

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-7-21 10:20 發表

我都明,但佢個個輸波都唔出聲,係教輸比我個 d
佢睇得你起先教的對手點樣打你啫。
作者: atcf    時間: 2015-7-21 11:19

可能對你打法有興趣但又唔落場喎,咁可能構成只提議對你打法囉
作者: 肥美魚腩    時間: 2015-7-21 12:40

咁多事既佢 呢D人咪理佢啦
作者: tomtom1995    時間: 2015-7-21 13:17

無所謂,打法係咁就咁,但會有其他因素影響,也會有一些改變,所以唔怕,打波時會變,好難就住打法去針對。
作者: kei    時間: 2015-7-21 14:03

其實打球局應該有一個廣闊的胸襟

我反而有過以下一些經驗

例如有一個波友的發球十分厲害,我試過邀請他再開一次,亦請教他如何接發,雖然講完我多數唔明

打完之後討論如何面對某球友的打法,講真,好小事。我試過同一個防守好勁既波友打波,打完我話佢D防守勁到傻,佢反而主動同我分享我同佢打既時候一些毛病

又例如,我們打完波吃飯的時候,好多時都會在成班人討論某些人的打法,某些人亦在席上,我覺得問題不大啊!

不過,講既時候,當然不要高高在上,刻意抬高自己,看輕別人。用一個分享,友善的口吻講下波經,我估多數人都接受
作者: nikipang9041    時間: 2015-7-21 14:54

一d刀唔介意,教路係因為對手弱,睇得你起,亦可考驗下自己應對方法,輸左咪諗下典解咯!
作者: tomcat    時間: 2015-7-21 23:29

介意,係一回事.
但你可想吓佢教的野得唔得...
作者: egghead1969    時間: 2015-7-22 00:29

引用:
原帖由 tomcat 於 2015-7-21 23:29 發表
介意,係一回事. 但你可想下佢教的野得唔得...
好問題,因為佢教個班友到目前為止都唔係點做到佢講概野(其實好多聽完就算);而我撞到可以百份百封殺到我個板波,基本上唔係用佢講個 d 方法
引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-7-21 13:17 發表
無所謂,打法係咁就咁,但會有其他因素影響,也會有一些改變,所以唔怕,打波時會變,好難就住打法去針對。
我都明;以前試過我有個隊友,次次都輸比我,搵我同佢一位練波友打一場波(其實係專登打,因為我地大家都係同一位教練,問教練都知大概),明白我個套路,等可以贏到我。但贏了一排,我一轉個形式,佢咪輸返。

但個位波友最煩係見到邊個同我打比賽都問下,輸左就教路,連個 d 唔係同佢打開波的波友都問/教,有次重專登坐起到睇完場波,完場後教路 ,唔知係我在意定點,總之幾針對我

其實都唔知好唔好叫佢收聲

多謝上面眾波友意見

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0