標題: 新港青 - Ng Pak Nam [打印本頁]

作者: HONG0211    時間: 2015-7-3 16:31     標題: 新港青 - Ng Pak Nam

http://www.hktta.org.hk/hkteam/youth_player/Boys/NgPakNam.html

出生日期

1998年8月18日
出生地點

中國

身高 / 體重         178 公分 / 62 公斤
打法       
弧圈結合快攻

握拍法       
左手橫拍

拍面類型       
兩面反貼
作者: charmway    時間: 2015-7-3 16:40

本土球員冇希望了
作者: 閃人    時間: 2015-7-3 16:45

有,打生膠
作者: henrytam    時間: 2015-7-3 16:51

左手橫拍? 莫非另一個人黎?
打菲律賓公開賽個Ng Pak Nam係右手橫板
作者: artin    時間: 2015-7-3 17:11

引用:
原帖由 henrytam 於 2015-7-3 16:51 發表
左手橫拍? 莫非另一個人黎?
打菲律賓公開賽個Ng Pak Nam係右手橫板
似照COPY野,冇改到
作者: 阿舜    時間: 2015-7-3 17:25

睇國際乒聯上面吳既record, 佢並無全何參加比賽既限制, 佢而家16歲幾, 未滿17歲, 咁跟據國際乒聯既規則, 即係有幾個可能性

(1) 吳真係香港出世, 有香港出世紙, 不過乒總係網頁介紹上寫錯左
(2) 吳唔係香港出世, 但其中一名父母係香港人, 係最少3年前已經申請過落來香港, 係拎左居留權後, 就返去大陸
(3) 吳父母都唔係香港人, 亦唔係香港出世, 但乒總係最少3年前已經幫佢申請左專才轉香港藉
(4) 香港乒總(唔小心?)比左錯既資料與國際乒聯, 所以吳無任何比賽限制
(5) 未諗到...

我當然希望唔係第4, 一來對香港土生既球員唔公平, 二來會係近期乒壇少有既醜聞, 有機會連累到其他香港隊既比賽.. 希望只係我諗多左

流其其當年落來香港, 都要等3年後先可以除晒所有比賽限制
珠足足而家都重有限制

作者: Dixon    時間: 2015-7-3 17:39

想問港青是怎樣選拔入隊?
作者: henrytam    時間: 2015-7-3 17:39

引用:
原帖由 Dixon 於 2015-7-3 17:39 發表
教練話事
作者: Dixon    時間: 2015-7-3 17:41

有新教練就有新隊員?
作者: richard888888    時間: 2015-7-3 17:53

算啦!冰總網頁打錯資料時常都有,又吾係第三次,可能是另外一個「萬啟山丶何啟燊case」呢!吳柏男是右手球員,如果他是中國出生就太可惜了,報1998年太浪費了,一般都起碼報2001年出生啦!尼康香港青少年公開賽可參加少年組。佢係吾係香港出生或有冇身份証並不重要,因為這個是「香港隊訓練模式」。幸好沒影響參加東亞兒童盃嘅小朋友。
作者: richard888888    時間: 2015-7-3 18:12

咁就要睇吓報邊隊啦!
作者: uglyduckling    時間: 2015-7-3 18:21

拚音係Ng, 係本土人啦,大家多疑了
作者: richard888888    時間: 2015-7-3 18:21

會吾會今年係第二類球員,下年變第一類球員㗎!
作者: uglyduckling    時間: 2015-7-3 18:47     標題: 回復 17# 的帖子

大陸人落黎好少會改拚音,應該係乒總手民之誤啦
作者: artin    時間: 2015-7-3 20:40

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2015-7-3 18:47 發表
大陸人落黎好少會改拚音,應該係乒總手民之誤啦
大把大陸人落黎轉用拚音。不過都唔排除打錯資料。
作者: HongKongFanz    時間: 2015-7-3 20:59

[youtube]nXPsLe1SJ9M[/youtube]

注意17:32。 左邊有位穿港隊戰衣的就是Ng Pak Nam
作者: HongKongFanz    時間: 2015-7-3 21:24

引用:
原帖由 artin 於 2015-7-3 17:11 發表 [url=http://www.hkttf.com/redirect.php?goto=findpost&pid=1023453&ptid=75728]

似照COPY野,冇改到
update唔該update好d... 不過張鈺 吳穎嵐 麥景皓 已經update了,不見了。

不過青年隊很多位都有新相片。
作者: grizzlyhk    時間: 2015-7-3 23:15

引用:
原帖由 Suki 於 2015-7-3 16:45 發表
坊間又話香港出世,又話一出世就有身份証,又話同何鈞傑情況一樣!

原來中國出世!

真係有興趣知,點落嚟香港!?
流角洞 帶嚟
作者: ronald1834633    時間: 2015-7-3 23:27

張鈺退隊? 會吾會當港隊教練?還是强細garment.........
作者: 金擇魚    時間: 2015-7-3 23:37

引用:
原帖由 Dixon 於 2015-7-3 17:39 發表
除左AB兩區精英隊要統考,
少精,港青選拔都係睇教練喜好,
所以低分,零分都冇問題,
有(潛質)既,自會入選.
作者: ronald1834633    時間: 2015-7-3 23:58

引用:
原帖由 金擇魚 於 2015-7-3 23:37 發表
除左AB兩區精英隊要統考,
少精,港青選拔都係睇教練喜好,
所以低分,零分都冇問題,
有(潛質)既,自會入選.
如果同教練打私鍾丶又或者同教練有(關係)嘅乒乓球訓練中心練波,(潛質)會吾會有機會即時提高?
作者: sohin    時間: 2015-7-8 12:51

嘈來都無用 加一個大陸球員 可能係想激發本土運動員
其實之李X 高XX 咪又係大陸  之後拎到獎 你地D人咪開始尊敬佢
本土運動員 我地係有 只係實力未夠
之前我地有 李XX 直板粒仔, 謝家俊, 趙XX 香港神童 但係過左好多年 先有一個黃XX
我係好支持本土運動員 因為佢地付出太多但回報太少
可能係專業教練眼中 本土運動員真係未到一定水平 點都好LA 支持本地運員
我相信 運動員本身實力夠的話 唔係因為一個大陸球員就令佢地無出場機會
作者: HongKongFanz    時間: 2015-7-8 13:27

引用:
原帖由 sohin 於 2015-7-8 12:51 發表
嘈來都無用 加一個大陸球員 可能係想激發本土運動員
其實之李X 高XX 咪又係大陸  之後拎到獎 你地D人咪開始尊敬佢
本土運動員 我地係有 只係實力未夠
之前我地有 李XX 直板粒仔, 謝家俊, 趙XX 香港神童 但係過左好 ...
分析得很好

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0