標題: 黃鎮廷的排名(18)係唔係得個「吉」 [打印本頁]

作者: HongKongFanz    時間: 2015-6-28 01:10     標題: 黃鎮廷的排名(18)係唔係得個「吉」

大家有什麼意見?
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 01:16

排名唔代表實力, 梁靖崑排 34, 尚坤排 69, Maharu  排30, Apolonia 排22。
佢地實力強或 wct 強?
作者: 暐仔    時間: 2015-6-28 01:24

有時都會出現下爆冷既情況   排名不等於實力 所以人既潛能真系可以無限放大
作者: jacky1021    時間: 2015-6-28 01:29

黃鎮廷世界排名18係實至名歸, 如果覺得佢唔夠班, 根本就上唔到18, tsomlay講來都多如的,
再者, 黃亦贏過丹羽, 松平, 咁唔通佢地唔值排名前20/30?
松平贏馬林, 王皓, 但輸趙頌熙, 咁係咪 馬林, 王皓應該排30?
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 01:33

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-6-28 01:29 發表
黃鎮廷世界排名18係實至名歸, 如果覺得佢唔夠班, 根本就上唔到18, tsomlay講來都多如的,
再者, 黃亦贏過丹羽, 松平, 咁唔通佢地唔值排名前20/30?
松平贏馬林, 王皓, 但輸趙頌熙, 咁係咪 馬林, 王皓應該排30?
尚坤排69, 梁靖昆排34, 唔通黄勁過佢地?

作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 01:34

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:33 發表

梁靖崑/尚坤係中國國家隊隊員, 佢地排名低只係因為中國無辦法比太多人出賽
如果話唔夠佢地打就應該排得低, 咁我估馬龍都應該只係排70幾, 大部份排名前60既, 都只可以係排70後

馬龍個世界冠軍應該讓比尚坤啦, 你話係唔係?
作者: jacky1021    時間: 2015-6-28 01:35

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:33 發表

少打公開賽另計啦, 咁你講埋 張超, 雷振華
作者: jacky1021    時間: 2015-6-28 01:40

同埋黃鎮廷世乒賽男單16強, 混雙第3名, 點解唔值世界排名18?
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 01:40

國際乒聯既排名規則, 本身就係要球員累積戰績, 排名愈高, 得分就愈難, 想再進一步, 就只有嬴排名更高既人, 唔係排名就會升得好慢
黄曾經嬴過好多當時排名世界前20既人, 佢升到18名好正常, 只能夠代表佢夠努力, 又有實力

無戰績既話, 任你點吹, 都只係吹水

我都可以話自己成績係全校第一, 拎唔到只係我無去溫書咋嘛, 我努力溫書既, 考世界第一都得添
所謂吹水就係咁
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 01:42

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-6-28 01:35 發表

少打公開賽另計啦, 咁你講埋 張超, 雷振華
好多排名wong 之後嘅球員都很少打公開賽, eg Pitchford,
Omar, Henzell, calderano.
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 01:48

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:40 發表
國際乒聯既排名規則, 本身就係要球員累積戰績, 排名愈高, 得分就愈難, 想再進一步, 就只有嬴排名更高既人, 唔係排名就會升得好慢
曾經嬴過好多當時排名世界前20既人, 佢升到18名好正常, 只能夠代表佢夠努力 ...
頭 50 應該贏過, 頭 20 好似無
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 01:51

某人都幾鍾意講同鄉, 同鄉嬴左人一次之後, 就諗住永遠都會嬴, 無人會識進步既

黃係輸俾某人同鄉後, 嬴過好幾個世界排名前20既人, 又入到世乒賽男單16強, 咁某人同鄉呢?

同鄉只不過係無去比賽咋嘛, 如果有去比賽, 肯定排名第17以上啦, 世乒賽應該入到前8強添
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 01:55

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:48 發表

頭 50 應該贏過, 頭 20 好似無
黃今年嬴NIWA Koki果時, NIWA Koki已經係世界排名12/13
嬴Kenta 果時, Kenta都有世界掛名16-17
嬴GARDOS Robert果時, Robert都有世界排名18

不過好可惜, 因為曾經輸過比同鄉, 所以其實同鄉應該世界排名11以上?

作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 01:58

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:34 發表

梁靖崑/尚坤係中國國家隊隊員, 佢地排名低只係因為中國無辦法比太多人出賽
如果話唔夠佢地打就應該排得低, 咁我估馬龍都應該只係排70幾, 大部份排名前60既, 都只可以係排70後

馬龍個世界冠軍應該讓比尚坤啦, 你 ...
係你話可以用排名代表實力我先引用佢地做例子 - 排名高 (低)唔代表真正實力.
尚坤排69, 但有世界前 10 實力, Wct 排 18, 但可能只有世界排 40,50 實力.
同邊個贏邊個無關係.
唔好扯開話題.
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 01:59

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:55 發表

黃今年嬴NIWA Koki果時, NIWA Koki已經係世界排名12/13

不過好可惜, 因為曾經輸過比同鄉, 所以其實同鄉應該世界排名11以上?
乜我同鄉 好似 wct 咁勤力, 幾個星期打一個公開賽咩?
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:01

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:58 發表

係你話可以用排名代表實力我先引用佢地做例子 - 排名高 (低)唔代表真正實力.
尚坤排69, 但有世界前 10 實力, Wct 排 18, 但可能只有世界排 40,50 實力.
同邊個贏邊個無關係.
唔好扯開話題.
排名高同排名低係兩回事, 唔該分清楚

排名低有好多原因, 可以係因為比賽少, 可以係因為實力差
但排名高既原因, 就只有係實力高加下比賽多, 因為國際排名既規則就係咁
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:04

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:59 發表

乜我同鄉 好似 wct 咁勤力, 幾個星期打一個公開賽咩?
你都講得岩, 如果同鄉咁勤力, 幾個星期打一個公開賽, 好明顯已經拎左世界第一啦? 比著我, 我就會係咁吹, 因為都無戰績, 任君亂吹

如果比我日日溫書, 我會考20A都考到啦, 係我自己無勤力咋嘛, 唔係我眼紅其他人又有實力又勤力, 可以拎到佢實至名歸既成績
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 02:05

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:55 發表

嬴GARDOS Robert果時, Robert都有世界排名18

不過好可惜, 因為曾經輸過比同鄉, 所以其實同鄉應該世界排名11以上 ...
caldarano 贏過波爾, 所以佢都應該排 前 10
pitchford 贏過 samsonov, 佢都應該入 前 10.
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:09

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:05 發表

pitchford 贏過 samsonov, 佢都應該入 前 10.
無錯, 所以世界排名前10既人, 其實應該有100個人以上
國際乒聯都唔想咁搞笑, 唯有以排名規則, 只有將高排名給予有實力又穩定又勤力願意付出既人
唔想付出無實績又想有高排名? 唯有吹水

作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:13

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:05 發表

其實你有無係細個果時嬴過你同鄉? 話唔定你應該世界前10
無前10? 咁只係唔夠勤力姐, 我相信你夠勤力, 應該世界第一都拎到
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 02:14

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:51 發表
某人都幾鍾意講同鄉, 同鄉嬴左人一次之後, 就諗住永遠都會嬴, 無人會識進步既

黃係輸俾某人同鄉後, 嬴過好幾個世界排名前20既人, 又入到世乒賽男單16強, 咁某人同鄉呢?

同鄉只不過係無去比賽咋嘛, 如果有 ...
Henzell 2次入奧運單打16 強, 奧運男單16強對住 samsonov 都只是輸 4:3.
唔通你認為 wct 可以拿到 samsonov 3局?
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 02:20

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:09 發表

無錯, 所以世界排名前10既人, 其實應該有100個人以上
國際乒聯都唔想咁搞笑, 唯有以排名規則, 只有將高排名給予有實力又穩定又勤力願意付出既人
唔想付出無實績又想有高排名? 唯有吹水
係呀,排名代表一切, 所以尚坤只有世界7O的實力, 因為佢唔努力打 pro tour.
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:23

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:14 發表

Henzell 2次入奧運單打16 強, 奧運男單16強對住 samsonov 都只是輸 4:3.
唔通你認為 wct 可以拿到 samsonov 3局?
國際乒聯既result, 寫住同鄉一次奧運入到前32, 二次入到前64, 乜唔係有成2次入到奧運16強? 無理由既, 肯定係國際乒聯出錯
繼續想當年, 唔駛理其他人進步. 其他人排名高過我? 我打得少咋嘛
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:25

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:20 發表

係呀,排名代表一切, 所以尚坤只有世界7O的實力, 因為佢唔努力打 pro tour.
所以我先話排名高同排名低有明顯分別
排名低可以係因為比賽少, 可以係因為實力低
但排名高只能夠係因為實力強, 再加上肯付出, 願意勤力比賽
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 02:26

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:23 發表

國際乒聯既result, 寫住同鄉一次奧運入到前32, 二次入到前64, 乜唔係有成2次入到奧運16強? 無理由既, 肯定係國際乒聯出錯
繼續想當年, 唔駛理其他人進步. 其他人排名高過我? 我打得少咋嘛
sorry, 32強
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:29

香港既德仔係青奧只係險輸樊振東 3:4, 樊振東好似勁過samsonov?
乜你認為同鄉可以拎到樊振東3局?
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 02:30

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:23 發表

咁人地真係少打公開賽喎。
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 02:34

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:29 發表
香港既德仔係青奧只係險輸樊振東 3:4, 樊振東好似勁過samsonov?
乜你認為同鄉可以拎到樊振東3局?
咁一般嘅比賽, fan 可能無盡力打, 你認為 samsonov  會在奧運男單 32 唔盡力?

作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:35

所以有d野, 真係世事無絕對.

嬴過一次唔代表永遠都嬴, 想受人尊重, 只有願意勤力付出, 排名就係代表運動員既心血, 佢地願意付出既成果.
高排名更加係代表佢地能夠有實力之餘, 再比心機全力以付.

我明白你認為同鄉低排名係因為少打比賽, 但可以因為咁而否定其他因為願意付出而獲得成果既人? 即係根本就唔尊重所有運動員既付出
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:38

青奧一生人只可以參加一次, 奧運卻可以不限次數, 如果係一個實力高強既人, 係青奧同奧運都有得參加, 你覺得會輕視只得一次機會既青奧?

作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 02:42

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:38 發表
青奧一生人只可以參加一次, 奧運卻可以不限次數, 如果係一個實力高強既人, 係青奧同奧運都有得參加, 你覺得會輕視只得一次機會既青奧?
youth olympics 重要性不及 olympics
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:47

同鄉係Oceania基本上係無敵手, 入選奧運係近乎必然, 如果因為咁, 就睇死其他打生打死都唔知入唔入到奧運既運動員, 要爭取高排名來奪取奧運入場卷
我只覺得係侮辱緊運動員, 包括同鄉
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 02:49

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:42 發表

youth olympics 重要性不及 olympics
重要性不及就可以放水? 係中國無可能係呢回事, 如果樊振東果時真係拎唔到金牌, 我諗佢國家隊都無得繼續參與, 佢果時隨時緊張過打奧運
作者: tsomlay    時間: 2015-6-28 03:00

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:49 發表

重要性不及就可以放水? 係中國無可能係呢回事, 如果樊振東果時真係拎唔到金牌, 我諗佢國家隊都無得繼續參與, 佢果時隨時緊張過打奧運
wang hao 奧運決賽輸 柳承敏又比佢繼續打國家隊?
作者: 阿舜    時間: 2015-6-28 03:15

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 03:00 發表

wang hao 奧運決賽輸 柳承敏又比佢繼續打國家隊?
呢個就係問題所在, 王皓係奧運前, 已經拎過世界冠軍, 已經有實績, 同期既國家隊都無乜人夠佢打
但樊振東當時無係世界賽拎冠既實績, 如果佢係名額只係一名既青奧都可以輸俾名不見傳既人, 而且同期係國家隊佢都重有好多對手, 佢係國家隊重邊有立足之地?

呢個就係一路講緊, 運動員努力比賽所獲得既實績

作者: jacky1021    時間: 2015-6-28 08:25

Tsomlay,我覺得你對黃鎮廷既實力係唔肯定,但劉國東棟,陳江華都肯定佢既排名同實力,而且征戰乒超,男雙都贏過郝帥/張超,相信稱得上前20,你同鄉的實力都係唔錯,多年澳洲第1,大洋洲第1,佢都係歐洲有打聯賽,但少參加pro tour,所以keep住排100左右係算唔錯,再者黃鎮廷贏過的人都好多,贏輸係好正常的事,等於何鈞傑贏詹健,但詹健剋死馬林,咁又係咪等於何可以贏馬?

黃鎮廷世界排名18係用自己實力打出來,全香港打乒乓球的人都有目共睹,你應該係繼續支持,而唔係見佢排得高而唔抵得,要踩幾腳,咁樣你同d維園呀伯係城市論壇出面亂up 24有咩分別?
同埋冇需要用亨澤爾作比較,球員贏輸都會互相尊重
作者: 橫變直    時間: 2015-6-28 08:47

木子打今屆世乒前冇排名,打直通蘇州贏冠軍,到蘇州世乒亦橫掃國外球手,只在四強驚險咁輸俾丁寧,佢應該起碼排名第四啦。
作者: samson2012717    時間: 2015-6-28 09:23

排名除咗實力之外,重要加埋國家比錢去參加比賽,打多D就有機會攞多D分。
作者: 橫變直    時間: 2015-6-28 10:16

引用:
原帖由 samson2012717 於 2015-6-28 09:23 發表
排名除咗實力之外,重要加埋國家比錢去參加比賽,打多D就有機會攞多D分。
排名低唔代表實力一定低,但排名高實力一定有返咁上吓。

作者: 橫變直    時間: 2015-6-28 10:37

土產,兼且係靠後天努力而大器晚成,單係咁已經值得支持同埋尊重
重要係直拍球手
作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-28 10:41

排名 18 係簡單事實。不滿意的話可以自己打入頭 18,將佢壓落 19。
作者: HongKongFanz    時間: 2015-6-28 11:55

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-6-28 10:41 發表
排名 18 係簡單事實。不滿意的話可以自己打入頭 18,將佢壓落 19。
建議不錯
作者: crazyvin    時間: 2015-6-28 13:40

其實排名只係一個數字 又何必咁介意呢
不過我個人認為黃鎮庭勁左好多 睇同Xu Xin 果場就知
作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-28 14:43

作者: tomcat    時間: 2015-6-28 22:52

18好林巴呀,
2008年2月23日運輸署舉行的車牌拍賣中,沒有字頭的「18」號車牌以1,650萬港元成交,刷新香港紀錄.
作者: mansun2011    時間: 2015-6-29 11:18

香港監於環境因素影響,每人都為口奔馳,而且運動大部分都沒有什麼薪金和益處,很難會有像李麗珊,黃金寶這些名留青史的運動員,我們應該專重和鼓勵士生球員,中國人天生打乒乓球有天赋條件,所以已經稱霸數十年之久,香港人也是龍的傳人,給予機會和鼓勵,一樣可以稱霸世界。
作者: 廖曉明乒校    時間: 2015-6-29 11:31

大家也是香港人,男子能成為世界頭20,又是本地土生土長,一齊支持他。無謂沒必要的去踩人地又何苦呢。
作者: jacky1021    時間: 2015-6-29 12:07

你地中意踩人既,我地都冇辦法,因為把臭口係你
請你尊重一下球員既努力,得來既成果係有目共睹,而且人人都認同,咁叻你去
作者: 乒乓在線    時間: 2015-6-29 13:03

支持, 希望他保持到
作者: 巨人殺手    時間: 2015-6-29 13:29

張肉都被香港乙組楊xx贏左,佢既世界排名要讓比佢?
更可況近幾次都係輸國家隊
作者: brian1115    時間: 2015-6-29 16:20

其實樓主個argument 係,如果黃鎮廷claim 佢排名18,係咪真係全世界得17個人(以平均實力計算) 勁過佢先。

而如果黃係因為有較多比賽機會而拎到更多分,又係咪真係完全反映到佢水平先?
作者: tsomlay    時間: 2015-6-29 17:15

引用:
原帖由 brian1115 於 2015-6-29 16:20 發表
其實樓主個argument 係,如果黃鎮廷claim 佢排名18,係咪真係全世界得17個人(以平均實力計算) 勁過佢先。

而如果黃係因為有較多比賽機會而拎到更多分,又係咪真係完全反映到佢水平先?
我唔敢再講了,再講又被人圍攻, 有人發爛渣了.

作者: 青見人    時間: 2015-6-29 18:21

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-29 17:15 發表

我唔敢再講了,再講又被人圍攻, 有人發爛渣了.
其實我個人覺得排名依家嘢!排18就唔一定佢實力真係全世界第18而只得前17人才有能力贏佢!
排名分有很多原因影響!

有冇機會參與比賽,這直接亦主要影響排位的,以前香港係唔會俾本土運動員出外比賽的!
所有分數是由打比賽而來,沒參與肯定沒分拎!所以以前有不少本土運動員給靜靜的埋沒了
!其中一位肯定係Jacky兄,佢跟黃一樣屬大器晚成,所不同嘅係黃有機會,而佢冇,始終
當年嘅體際不如今天,最少佢當年打嘅時候就冇自費依回事,而當時亦不是得到資源放於重
點項目上,所以有部份有相當潛質的運動員給埋沒掉!
直到今時今日,乒乓球算是重點項目,球員得到的訓練更好,而得以參與出外的比賽機會更
多!使現今的球員無論技術及實戰經驗大大提昇,然而重點係如黃沒有一定嘅實力,即使派
佢出外打哂所有國際賽也沒用,因為有機會給你去比賽,你也要有實力贏先得!所以黃絕對
係有一定實力!
所以我希望我們應多加支持本土運動員!
作者: Ting    時間: 2015-6-29 19:04

ccccccccccccccccccccc
作者: artin    時間: 2015-6-29 20:43

事實係18 冇話吉唔吉 有本事就自己打上去
作者: 無情燒賣    時間: 2015-6-29 21:01

其實呢個討論幾搞笑,t字頭果位師兄邏輯都幾.....黃排18同埋佢個戰績就係證明左佢有好多打國際賽ge機會(近年活躍),但都要贏波先有分加下話?又話後面d球員點點點…喂大佬,佢地活躍左打完你先再講啦,成日係度話邊個勁d咁都要打先知架…呢位師兄其實一堆假設同如果根本都冇得討論。你要咁就不如討論下佢地ge技術特點同優缺點仲實際啦,香港都成日有d「專業球員」成日開口埋口話呢個乙組唔勁果個甲組麻麻但自己得丁戊組甚至冊都未註,其實同對一個世界排名18ge球手評頭品足一樣咁笑大人個口,個人對黃鎮庭近期ge戰績就只有拍爛手同尊重,出把口講話吉唔吉果d就唔討論啦…
作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-29 21:01

引用:
原帖由 artin 於 2015/6/29 20:43 發表
事實係18 冇話吉唔吉 有本事就自己打上去
吉!!! 是吉不是凶!

作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-29 21:02

Yeah yeah yeah...
作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-29 21:03

是吉不是凶,大家唔好再咬嗡嗡嗡。。。
作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-29 21:04

我地香港既本土球員,
同大家球迷和氣一團團。。。
作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-29 21:07

18 實發,
來紧阿庭排名仲會高過 18,
香港經濟越来越好我地發發發。。。
作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-29 21:08

(有無人接力,
在下要去食啲嘢先補充下体力。。。)
作者: jacky1021    時間: 2015-6-29 22:23

樓主, 係你申請俾人罵, 係度講D假設性既野, 請你自重
作者: 亞俊    時間: 2015-6-30 07:47

樓主有比開賽嗎?
有都唔會咁問啦!
作者: zeio    時間: 2015-6-30 07:52

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015/6/28 01:10 發表
大家有什麼意見?

作者: samson2012717    時間: 2015-6-30 09:30

水谷世界排名第五,日本人都會攞嚟開玩笑。樓主提出這論題因何申請比人駡!
作者: davidhk    時間: 2015-6-30 11:29

是否值得頭20名,要看看他能否長期穩定地排在頭20位.
唔能夠用一兩場比場的輸贏來決定佢係咪值頭20名.
作者: HongKongFanz    時間: 2015-10-25 00:38

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0