標題: [球板討論] 想砌塊橫拍二選一,vis vs 145 [打印本頁]

作者: buzz1    時間: 2015-6-17 10:13     標題: 想砌塊橫拍二選一,vis vs 145

小弟新手,打算砌塊橫拍,想在butterfly viscaria 和 stiga 145 之間二選一,希望各位用過以上球拍的師兄可以畀d意見,分享一下好壊.
Thanks a lot!
作者: johnlam    時間: 2015-6-17 10:30

Vis
作者: AKINA    時間: 2015-6-17 10:34     標題: 想砌塊橫拍二選一,vis vs 145

個人喜愛用 Visaria -配 正手-Tibhar -MXP   -反手-EL-P  

作者: 橫變直    時間: 2015-6-17 10:42

好似唔多人用carbonardo,145就更少。
Viscaria出左咁多年,用
作者: ArcoLee    時間: 2015-6-17 11:41

我識個人用145,仲係覺得190唔好用,先至用145,佢愛不釋手呀
作者: garyfish    時間: 2015-6-17 11:55

我覺得butterfly d 造工好過stiga
作者: 乒乓在線    時間: 2015-6-17 11:56

支持BTY VIS
作者: tomtom1995    時間: 2015-6-17 12:30

當然係vis,打碳板都係butterfly好
作者: explozthelimit    時間: 2015-6-17 12:30

去多幾個球局借黎玩就知買邊塊
不過我支持蝴蝶
作者: buzz1    時間: 2015-6-17 12:49

多謝各位師兄分享,另外小弟爬文發現有師兄投訴Stixx的球拍在起膠時有拉絲的情況,請問以上情況會出現在vis身上嗎?有沒有什麼方法可以避免?
作者: carltamki    時間: 2015-6-17 12:50

vis for sure
作者: 暐仔    時間: 2015-6-17 13:19

Viscaria
作者: CL_LEE    時間: 2015-6-17 13:43

蝴蝶莊智淵限量乒乓底板金色尾標牌帶簽名 手感超越蝴蝶王vis 價格 ¥ 1780.00 .
作者: 閃人    時間: 2015-6-17 13:51

vis
作者: saibear    時間: 2015-6-17 14:32

vis
作者: ArcoLee    時間: 2015-6-17 14:46

好同意9樓師兄既講法
其實工具係死既,你點打波先真,你打乜STYLE -> 無完美既拍既,只有啱唔同打法既拍

如果初學,試下借人D拍試下先啦,或者買入門拍
直到你比較清楚自己要打乜波,打乜戰術 -> 先至駛筆大錢買支主戰拍打十年八年啦

加上初學可以多考慮純木培養手感, 依兩支炭始終會快同埋包球時間短

或者你講下你其他興趣鍾意點玩,可能可以參考下你既個性再唸應該點配拍
引用:
原帖由 explozthelimit 於 2015-6-17 12:30 發表
去多幾個球局借黎玩就知買邊塊
不過我支持蝴蝶

作者: buzz1    時間: 2015-6-17 15:25

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2015-6-17 14:46 發表
好同意9樓師兄既講法
其實工具係死既,你點打波先真,你打乜STYLE -> 無完美既拍既,只有啱唔同打法既拍

如果初學,試下借人D拍試下先啦,或者買入門拍
直到你比較清楚自己要打乜波,打乜戰術 -> 先至駛筆大錢買 ...
師兄你好,小弟喜歡兩面弧圈,當然小弟能力非常有限,效果一般,另外小弟很少做推彈的動作,不過小弟很欣賞伊藤美誠的打法.
小弟再次感謝多位師兄的建議和提點!
作者: fredclho    時間: 2015-6-17 16:01

上星期打过stiga 190胶兩面80打球的感覺好打过BTY啲球拍。還有宜家P碼的VIS不是太好打的。

作者: hoiwong9    時間: 2015-6-17 19:11

引用:
原帖由 fredclho 於 2015-6-17 16:01 發表
上星期打过stiga 190胶兩面80打球的感覺好打过BTY啲球拍。還有宜家P碼的VIS不是太好打的。
Vis你要識挑選才好打
作者: 葉師傅    時間: 2015-6-17 19:28

用張繼科alc可能更好
作者: vr1717    時間: 2015-6-17 21:08

緊係好VISCARIA 啦~ 張繼科都好佢~ 就知道係好野啦 !
作者: buzz1    時間: 2015-6-17 23:51

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-6-17 19:11 發表

Vis你要識挑選才好打
師兄你好,師兄可否教下小弟如何才可選到1支好的vis?
多謝師兄賜教!
作者: CL_LEE    時間: 2015-6-18 09:06

蝴蝶莊智淵限量乒乓底板金色尾標牌帶簽名 手感超越蝴蝶王vis 價格 ¥ 1780.00 .呢支就係好的vis
作者: ArcoLee    時間: 2015-6-18 09:52     標題: 回復 18# 的帖子

師兄鍾意兩面拉弧圏, 用軟D既版可能好D喎 : BUTTERFLY 應該係水谷準, NITTAKU 係黑玻鳥, STIGA係五夾類
作者: hoiwong9    時間: 2015-6-18 09:58

引用:
原帖由 CL_LEE 於 2015-6-18 09:06 發表
蝴蝶莊智淵限量乒乓底板金色尾標牌帶簽名 手感超越蝴蝶王vis 價格 ¥ 1780.00 .呢支就係好的vis
限量的莊志淵我試過四塊,感覺實在太軟手感唔實在。
作者: 直直地    時間: 2015-6-18 11:49

要遇見 好質量既 vis 同 差質量既145 都唔容易.

張繼科打 vis, 不過係塊超靚既vis, 理論上..... 一般人唔會買到...  

打過幾塊vis 質量分別都幾大. 好打既好好打, 唔好打既真系不外如是.
145 我覺得都幾好打, 不過自己喜歡190 多d. 打過兩塊145, 重量質量都好一致.

所以呢兩塊, 站於新手既立場, 新科技, 我揀145.  (因為怕買到唔好打既vis)

路過...
作者: buzz1    時間: 2015-6-18 13:36

引用:
原帖由 直直地 於 2015-6-18 11:49 發表

張繼科打 vis, 不過係塊超靚既vis, 理論上..... 一般人唔會買到...  

打過幾塊vis 質量分別都幾大. 好打既好好打, 唔好打既真系不外如是.
145 我覺得都 ...
多謝師兄的中肯提點。
作者: 橫變直    時間: 2015-6-18 20:52

引用:
原帖由 直直地 於 2015-6-18 11:49 發表

145 我覺得都 ...
師兄,你試過的兩塊145幾重? 我打過friend的190,好硬彈…
我用緊「新張」,好易控好易上枱,旋轉強開波轉,但感覺一速唔夠快,球質唔夠重,尾勁唔夠強。另外擺短好易冒高。 想找塊硬少少(改善一速、球質、尾勁),但keep 到旋轉的。有冇推介?
Sorry 樓主,請唔好介意我在這裡問…
作者: explozthelimit    時間: 2015-6-18 21:42

雖然無打過145, 但ALC 系列以穩為主, 而蝴蝶品控同個體差異都比STIGA 好, 呢個係我無論係板同膠一向支持蝴蝶原因
最後多講一句, 你今日不買蝴蝶, 你終有一日會買蝴蝶

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0