標題: [砌版討論] 想砌一槐單面直板, 預算HK$300左右 [打印本頁]

作者: kkzxykk    時間: 2015-6-2 17:04     標題: 想砌一槐單面直板, 預算HK$300左右

小弟新一名,
想砌一槐單面直板,
預算HK$300左右(板+膠)
請問有咩建議
作者: Edward_Chan    時間: 2015-6-2 17:51

勁極8 + 狂三/ 729-08
作者: 直直地    時間: 2015-6-2 18:14

最穩陣系二手市場搵塊。

論壇咪有個師兄放緊yeo。。。睇睇啦。

利申:我唔認識果位師兄架。

作者: wing0000    時間: 2015-6-2 18:25

但樓主係想直板打單邊, yeo 咁薄可能砌左出來會太"虛"?
引用:
原帖由 直直地 於 2015-6-2 18:14 發表
最穩陣系二手市場搵塊。

論壇咪有個師兄放緊yeo。。。睇睇啦。

利申:我唔認識果位師兄架。

作者: kkzxykk    時間: 2015-6-2 18:50     標題: 回復 3# 的帖子

新板好D, 唔係自己用, 幫人問
作者: jeff_whc    時間: 2015-6-2 18:53

紅雙喜五星
作者: explozthelimit    時間: 2015-6-2 19:03

建議儲多幾舊先買, 300 買得膠買唔到板
作者: tomtom1995    時間: 2015-6-2 20:15

單面都要儲多D錢,600或以上,木就厚D同重D好,純木例如clipper wood,膠就中國膠便宜但較重,控制性好,如狂飆3,狂飆8,但發力要更多,旋轉更好,外國膠力量對比中國膠好,發力需求相對低,當然發力就球速快,但相對控制較難,防守容易,重量都輕,例如MXP,MXS。
作者: calab    時間: 2015-6-3 01:55

銀河E1 + 兩面相同的平價膠(如PALIO)
作者: egghead1969    時間: 2015-6-3 07:58

單面當你正手拉抽,反手推擋 ;3舊 就咁
板: HRT Ebenholz 或 rosewood 五夾 (單面其實七夾好 d ,但 budget 得 6 舊 冇乜所為) 或 HRT clipper
正手: HRT Ebenholz 或 rosewood 就 銀河 moon   或 palio cj8000 (要日本海線),想勁 d 就買塊白鯊 2 的 訓練版本;如 HRT clipper 就 KLT black power pro blue sponge 或 海夫 blue whale
反手: color sheet (你配長膠單膠皮都得,都差唔多錢)
我諗 3 舊差唔多

作者: 勁揪俠    時間: 2015-6-3 09:04

引用:
原帖由 kkzxykk 於 2015/6/2 17:04 發表
小弟新一名,
想砌一槐單面直板,
預算HK$300左右(板+膠)
請問有咩建議
$300 真係幾高難度。
膠:神木 Naruwan Yellow。
板:銀河 ($150 或以下都有選擇)
作者: antony    時間: 2015-7-19 05:14

到底最後買了什呢?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0