標題: 你估會唔會返轉頭用返舊款波作賽 ?! [打印本頁]

作者: 葉師傅    時間: 2015-5-10 23:45     標題: 你估會唔會返轉頭用返舊款波作賽 ?!

由於世錦賽婁有球員在賽事中途要求暫停10分鐘療傷,而球質本身亦很不穩定,使球員負擔加重。在業餘世界亦因此降低了打球樂趣,而且用球的價格亦比較昂貴很不划算。故此聽聞係國際乒聯有人提出回頭方案,唔知係未真及會否接納。

作者: hoiwong9    時間: 2015-5-11 00:27

對d上左年紀既乒乓球愛好者,佢地大多不願轉新球
作者: 8899    時間: 2015-5-11 01:07

Because lazy.....
作者: crazyvin    時間: 2015-5-11 01:37

之前華拿都係訪問果時講到咁多改革對乒乓波既發展其實唔好,但我搵唔番條Youtube
作者: johnli    時間: 2015-5-11 08:51

引用:
原帖由 葉師傅 於 2015-5-10 23:45 發表
由於世錦賽婁有球員在賽事中途要求暫停10分鐘療傷,而球質本身亦很不穩定,使球員負擔加重。在業餘世界亦因此降低了打球樂趣,而且用球的價格亦比較昂貴很不划算。故此聽聞係國際乒聯有人提出回頭方案,唔知係未真及會否 ...
如果係咁, 真係好消息 .  40波比40+打得耐D同平D. 又冇咁飄.
作者: hoiwong9    時間: 2015-5-11 10:53

引用:
原帖由 反膠王子2 於 2015-5-11 09:57 發表
新球其實好好打
都算好打既,好過無囉
作者: calvinlam911    時間: 2015-5-11 11:35     標題: 回復 4# 的帖子

[youtube]06mKnIuwjCQ[/youtube]
作者: 天樂    時間: 2015-5-11 11:42

引用:
原帖由 反膠王子2 於 2015-5-11 11:17 發表
新波超好打
你講真架?
作者: ArcoLee    時間: 2015-5-11 11:46

老瓦真係咁老都咁英霸!好有型!!!!!
作者: tomcat    時間: 2015-5-11 12:21

要轉就轉返38mm球!!!!
或水松質球重好

作者: joshualee    時間: 2015-5-11 19:09

首先,新波打的時係飄的;
而且價錢貴了很多,打擊了低下階層打波的意慾
作者: 葉師傅    時間: 2015-5-11 23:26

我知道係國內業餘界仍然很少球友用40+波的 . 因為新球大大削減了質量同變化,令打球樂趣大大降低,加上價格真係唔平又易爆,所以並不是很受歡迎使用 .

作者: alberluk    時間: 2015-5-12 12:26

國內少用主要是用怪膠人多,很多人為了較易嬴波,在器材上千奇百趣,另外用舊波練了十年手感,一用新波,器材沒有效果,比對手拉死,拍死,發球又沒有以前優勢,尤其那些合力球,自己又沒有基本功,體力又不夠,輸多幾次,一定不打新波。不要説價錢貴,很快破,你用銀河那個新波打,比以前紅雙喜打得更久。
作者: hoiwong9    時間: 2015-5-12 13:40

引用:
原帖由 alberluk 於 2015-5-12 12:26 發表
國內少用主要是用怪膠人多,很多人為了較易嬴波,在器材上千奇百趣,另外用舊波練了十年手感,一用新波,器材沒有效果,比對手拉死,拍死,發球又沒有以前優勢,尤其那些合力球,自己又沒有基本功,體力又不夠,輸多 ...
香港如果真係會打比賽果班人係唔會打銀河果種無縫球,因為比賽唔會用。而且有縫球同無鋒球打起來感覺完全不一樣

作者: 乒乓在線    時間: 2015-5-12 14:53

吾認為因為球迷數量夠, 有人以權謀私, 為生財而通過貴而不耐用的新材料球........ 財到光棍手, 應該不易返轉頭

作者: egghead1969    時間: 2015-5-12 23:29

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-5-12 13:40 發表

香港如果真係會打比賽果班人係唔會打銀河果種無縫球,因為比賽唔會用。而且有縫球同無鋒球打起來感覺完全不一樣
40+ 無縫球(其實全部都係來自同一間廠)基本上重耐打過舊款波
外國一些小型比賽(冇讚助個 d )都開始用無縫球同無縫球間廠都開始讚助一些小型比賽;
希望 DHS 、蝴蝶讚助期完後,有突破
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-5-12 14:53 發表
吾認為因為球迷數量夠, 有人以權謀私, 為生財而通過貴而不耐用的新材料球........ 財到光棍手, 應該不易返轉頭
其實係因財失義,開頭係得無縫球,反左面先出有個 d 不耐用有縫球

作者: slavfung    時間: 2015-5-12 23:51

新球感覺穩定!!!!!!
作者: 葉師傅    時間: 2015-5-13 22:12

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-5-12 23:29 發表

40+ 無縫球(其實全部都係來自同一間廠)基本上重耐打過舊款波
外國一些小型比賽(冇讚助個 d )都開始用無縫球同無縫球間廠都開始讚助一些小型比賽;
希望 DHS 、蝴蝶讚助期完後,有突破

...
好其怪無縫波似係中國專利咁,外國品牌好像從沒諗過會造無縫波囉 !
作者: tomtom1995    時間: 2015-5-13 23:34

講真,改波改膠水就太多,其實一係改膠水,一係改波,用40波無機無所謂 ,40+就用有機膠水
作者: tomcat    時間: 2015-5-14 00:25

打高乒乓球的形象/擋次,先提高價錢.
作者: egghead1969    時間: 2015-5-14 04:33

引用:
原帖由 葉師傅 於 2015-5-13 22:12 發表

好其怪無縫波似係中國專利咁,外國品牌好像從沒諗過會造無縫波囉 !
係呀,如果唔係 xsf 同 DHS 反左面,有縫 40+ ball 跟本唔會出現,40+ ball 真係中國專利;
作者: tomtom1995    時間: 2015-5-14 23:25     標題: 回復 22# 的帖子

正常,為新波出的板多咗貴咗 ,新波又貴咗 。打乒乓波就越來越高成本
作者: 雲霧    時間: 2015-5-14 23:37

有打過高質量新波,感覺都OK。可惜係質素太唔穩定。
作者: 青見人    時間: 2015-5-14 23:49

引用:
原帖由 葉師傅 於 2015-5-10 23:45 發表
由於世錦賽婁有球員在賽事中途要求暫停10分鐘療傷,而球質本身亦很不穩定,使球員負擔加重。在業餘世界亦因此降低了打球樂趣,而且用球的價格亦比較昂貴很不划算。故此聽聞係國際乒聯有人提出回頭方案,唔知係未真及會否 ...
換球嘅主因係環保!
作者: 天樂    時間: 2015-5-14 23:52

新球對體力嘅消耗比以前大,又需要更多嘅力量
而且市面買到嘅國產波質量唔穩定,又易爆…打兩三個小時可以拉爆兩三粒
價錢又貴…慢慢打乒乓球嘅人口可能會愈來愈小…
作者: artin    時間: 2015-5-15 00:00

BTY 40+ 3星好好打,但太貴
作者: 金擇魚    時間: 2015-5-15 01:42

[quote]原帖由 青見人 於 2015-5-14 23:49 發表

換球
作者: 金擇魚    時間: 2015-5-15 01:42

[quote]原帖由 青見人 於 2015-5-14 23:49 發表

換球
作者: 金擇魚    時間: 2015-5-15 01:43

環保?講就咁講,NITTAKU出過一種塑料40MM有縫球,但唔通過,係都要加大到40+.

作者: 勁揪俠    時間: 2015-5-15 10:13

I guess not.
作者: egghead1969    時間: 2015-5-15 12:24

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-5-14 23:25 發表
正常,為新波出的板多咗貴咗 ,新波又貴咗 。打乒乓波就越來越高成本
新膠直頭搶錢
作者: biside    時間: 2015-5-15 12:34

不停改革已成常態
40+ 唔踮佢地有理由會再改

官商勾結
作者: 乒乓在線    時間: 2015-5-15 14:36

環保是對大眾說的理由
作者: 葉師傅    時間: 2015-5-15 17:33

乒乓球運動一向以靈巧見稱,一再改變平衡傾向體力,可能會適得其反 . 笑話: 或許,要乒乓球運動發展更好,並不需要解散中國國乒,而係重組國際乒聯(執位換人/自組乒聯),讓乒乓球運動重回起點,這樣就可令百花再次齊放 .

作者: songyip    時間: 2015-5-16 21:21

除了新波較易爆之外, D 套膠(指外國膠)都快殘左好多, 因為要用力打才較有質量(相對舊波而言); 以前一塊膠兩個月左右換一塊, 現在用一個月就等於以前用兩個月. 變相打波既成本又高左, 唉!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0