標題: 劉詩雯輸得唔抵! [打印本頁]

作者: iPong    時間: 2015-5-2 22:11     標題: 劉詩雯輸得唔抵!

劉詩雯與丁寧在女單決賽打到第7局時丁寧腳關節受偒,暫停了十分鐘療傷。表面上劉可穏佔上風,其實不然。復賽後你看劉與第6局比較完全變了樣。心理上完全大受影响。對對手受偒復賽突然不知所措。理論上可拉闊控球位置來佔上風,但她沒利用這點反而突然手緊起來,相反丁寧卻以拼死一戰及球迷的鼓勵下在心理上完全壓倒對方。總言之今次之決賽勝負未分。並替劉詩雯不值。
作者: 橫變直    時間: 2015-5-2 22:22

我看,丁寧是故意誇大傷勢,拖延時間。不叫這個「10分鐘暫停」,照原來打下去,丁寧必輸無疑。
現在有點點兒使詐。
真的拗柴,還可以左跳右跳嗎?受傷是有,但不如想像中嚴重吧。
看看丁寧明天還不是繼續打女雙4強,繼續打決賽? …
劉詩雯等女雙決賽報仇吧~
作者: RE22    時間: 2015-5-2 22:31

這個詐使得好!
輸了:雖敗猶榮
勝了:多一份榮耀
劉詩雯輸在"負上道德"的心理包袱
作者: (=^x^=)    時間: 2015-5-2 22:44     標題: 如果你是 流c文......

你覺得在丁0受傷時會去安慰她嗎?
作者: tomcat    時間: 2015-5-2 22:47

倫奧交咗學費啦!
劉可能上次交得唔夠金!!

強國作風!!!!!
作者: nikipang9041    時間: 2015-5-2 22:50

劉又領左野,兵不厭詐
作者: tomcat    時間: 2015-5-2 22:50

我會比支松節油佢卒!!!!!!

真係鬆哂!!

作者: 閃人    時間: 2015-5-2 22:51

慰安佢真
作者: michaell    時間: 2015-5-2 22:58

劉承受了所有壓力! 勝就話你因對手傷! 輸就對手傷了也勝不了! 大好氣勢被暫停十分鍾冷卻了!
作者: hoiwong9    時間: 2015-5-2 23:05

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-5-2 22:22 發表
我看,丁寧是故意誇大傷勢,拖延時間。不叫這個「10分鐘暫停」,照原來打下去,丁寧必輸無疑。
現在有點點兒使詐。
真的拗柴,還可以左跳右跳嗎?受傷是有,但不如想像中嚴重吧。
看看丁寧明天還不是繼續打女雙4強 ...
唔好諗得咁陰謀論
作者: albert12    時間: 2015-5-2 23:12

會. 不過我覺得佢冇去安慰都冇錯
作者: iPong    時間: 2015-5-2 23:17

沒辦法,劉詩雯永遠給人的印像是一個天真未懂事的小妹妹,所以國內及香港特別多Fans!
我建議她唔好成日掛住打波扮靚玩公仔,用多點時間睇睇我地祖國出品的【武則天】及【甄環傳】。

作者: 橫變直    時間: 2015-5-2 23:28

引用:
原帖由 tomcat 於 2015-5-2 22:47 發表

倫奧交咗學費啦!
劉可能上次交得唔夠金!!

強國作風!!!!!
有咩典故?
作者: explozthelimit    時間: 2015-5-3 00:00

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-5-2 23:05 發表

唔好諗得咁陰謀論
神預測
[attach]30158[/attach]
作者: Skymark    時間: 2015-5-3 00:09

劉詩雯
作者: 橫變直    時間: 2015-5-3 00:10

看樓上,有神預測,也有說丁寧對木子已使用過這些詐傷招數。
事實證明就係咁陰謀論啦
難怪劉詩雯輸掉之後,很火! 看樣子她是看出了丁寧的詭計。
(利申︰我一向討厭丁寧的。 )
作者: hoiwong9    時間: 2015-5-3 00:54

引用:
原帖由 Suki 於 2015-5-3 00:41 發表
抝柴本人由細到大抝超過十次,抝完可以忍到15分高質量的相持球,只有∼「奇蹟」!講完!

仲要贏埋∼奇蹟中之奇蹟,習總可以叫雷鋒退休,可以請叮〇頂替雷鋒做∼人民榜樣!

「公道 ...
我都試過拗柴,做完I.C.E.S.治療可以支持四十分鐘激烈既足球比賽
作者: 橫變直    時間: 2015-5-3 00:55

引用:
原帖由 Suki 於 2015-5-3 00:41 發表
抝柴本人由細到大抝超過十次,抝完可以忍到15分高質量的相持球,只有∼「奇蹟」!講完!

仲要贏埋∼奇蹟中之奇蹟,習總可以叫雷鋒退休,可以請叮〇頂替雷鋒做∼人民榜樣!

「公道 ...
同意!看直播,還把鞋子襪子脫掉,一看,沒有腫!?! 但扭傷腳踝脫了鞋襪還可咁輕易穿回? 演技高些可以嗎?
最憎呢D使詐的球員!
作者: 橫變直    時間: 2015-5-3 00:59

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-5-3 00:54 發表

我都試過拗柴,做完I.C.E.S.治療可以支持四十分鐘激烈既足球比賽
咁你第二朝重踢唔踢到?定係隻腳腫個豬腣?
好簡單,丁寧明天10:00am 還有女雙4強要打… 即管睇吓佢明天重打唔打? 定入埋決賽贏埋女雙,再一次出現神蹟?
作者: hoiwong9    時間: 2015-5-3 01:02

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-5-3 00:59 發表

咁你第二朝重踢唔踢到?定係隻腳腫個豬腣?
好簡單,丁寧明天10:00am 還有女雙4強要打… 即管睇吓佢明天重打唔打? 定入埋決賽贏埋女雙,再一次出現神蹟?
第二日真係踢唔到,當場唔係好腫反而係第二日最痛最腫
作者: hoiwong9    時間: 2015-5-3 01:04

引用:
原帖由 Suki 於 2015-5-3 01:01 發表

足球踢一個?!

佩服佩服佩服!

運動都係玩下啫!
足球對腳部造成既負荷唔會低得過乒乓球
作者: hoiwong9    時間: 2015-5-3 01:10

引用:
原帖由 Suki 於 2015-5-3 01:06 發表
我意思,Ching點解咁搏,肯定有隊友後備,意思是∼何況足球也不是踢一個定輸贏。
當然果時係一場重要既比賽
作者: 橫變直    時間: 2015-5-3 01:24

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-5-3 01:02 發表

第二日真係踢唔到,當場唔係好腫反而係第二日最痛最腫
正常啊,拗柴後死頂繼續,第日腫過豬腣,常識吧。
所以,丁寧真傷的話,明天朝早無可能打到女雙…   明天便知佢今晚係咪使詐
作者: 橫變直    時間: 2015-5-3 01:32

引用:
原帖由 Suki 於 2015-5-3 01:27 發表
為了國家,為了隊友,我要堅持下去!
真傷會腫到豬腣,鞋都着唔落啦… 為了國家 blablabla...
作者: gx7615    時間: 2015-5-3 02:01

睇下聽日雙打佢出唔出到
出到仲打得廿幾板就有問題
作者: 橫變直    時間: 2015-5-3 02:54

引用:
原帖由 gx7615 於 2015-5-3 02:01 發表
睇下聽日雙打佢出唔出到
出到仲打得廿幾板就有問題
實出。 劣勢時又出多次超必。
作者: 橫變直    時間: 2015-5-3 12:02

引用:
原帖由 Suki 於 2015-5-3 10:23 發表
唉!!!

跳到半米抽擊落地,面不改容(慢鏡頭顯示),贏波後一秒,扮拐2步!
如此虛偽的小人,為求個人榮耀向隊友使出苦肉計,可恥。
還好今天她仍有這些比賽,讓世人都看到她貪婪自私虛偽攻心的一面。
只可惜劉詩雯成為了犧牲者。
作者: atcf    時間: 2015-5-3 15:31

唉…劉絲文真是唔抵,不過公道自在人心,我會支持她的
作者: 青見人    時間: 2015-5-3 17:56

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-5-3 00:10 發表
看樓上,有神預測,也有說丁寧對木子已使用過這些詐傷招數。
事實證明就係咁陰謀論啦
難怪劉詩雯輸掉之後,很火! 看樣子她是看出了丁寧的詭計。
(利申︰我一向討厭丁寧的。 )
我都覺丁不知所謂!
唔好講話咩策略,唔係囉我話!
所以哩啲咪叫贏咗場比賽,輸咗個品格!
有相睇,鼠目面尖,陰險小人!同國乒另一人極似!
作者: MatthewHar    時間: 2015-5-3 19:48

劉詩雯女雙勝 4:3
作者: HongKongFanz    時間: 2015-5-3 20:02

女雙拿冠軍!天有眼
作者: nikipang9041    時間: 2015-5-3 20:05

恭喜劉詩雯/朱雨玲 囉番面女雙金牌
作者: crazyvin    時間: 2015-5-3 20:31

[youtube]en2AV32A_P4[/youtube]

真傷與假傷的分別。
傷了對手仲特登打左右
作者: atcf    時間: 2015-5-3 20:36

好野呀,弓起劉詩雯,,講真,落場比賽的對手人品,心態如何是沒法預計的,我們只可以調節自己的心態去面對,,
希望她繼續努力啦
作者: victoryip    時間: 2015-5-3 20:57

請問有沒有球例 容許暫停這麼長時間的?
作者: Edward_Chan    時間: 2015-5-4 17:39

我都好討厭依一類球員
佢係好勁,但係不擇手段真的可恥

我身邊其實都不乏依一類為求贏波,乜招都出既人
但我地依d業餘既
做好自己改善技術,打得開心就得  
作者: lmichael    時間: 2015-5-4 20:58

點解會覺得丁寧係扮野? 佢拗柴係真架, CCTV5慢動作左好多次, 真係拗左. 其實拗柴, 如果你有拗過, 真係你唔企起身, 踩返隻腳落地, 你都唔知發唔發到力. 因為拗柴真係可大可小.

而你地睇返個比賽, 佢傷左之後, 其實係無側身, 就係兩面開弓, 打法唔同左. 無可否認, 我都想劉詩文贏, 佢點準備, 都無想過對手會受傷, 呢個一定令佢影響好大, 丁寧反而可以無想咁多.
我係蘇州現場, 就咁, 丁寧就成為呢次大賽既主角, 馬龍首次世界冠軍, 中韓混雙冠軍, 許欣雙打王, 通通都無人記得. 丁寧, 2016一定有得打奧運, 好波.....不如好運

老實講, 劉詩文, 真係.......超級黑仔王. 莫斯科一役, 對星加坡, 其實佢輸好幾球運氣球. 亞洲賽輸左都算啦, 又無情情輸場11:0比馮天微. 今次, 又係冠軍到口邊, 飛走了.......
作者: egghead1969    時間: 2015-5-4 23:43

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-5-4 20:58 發表
點解會覺得丁寧係扮野? 佢拗柴係真架, CCTV5慢動作左好多次, 真係拗左. 其實拗柴, 如果你有拗過, 真係你唔企起身, 踩返隻腳落地, 你都唔知發唔發到力. 因為拗柴真係可大可小.

而你地睇返個比賽, 佢傷左之後, 其實 ...
佢其實最多係平時你同我行路拗一拗,踏錯步,跟住只需慢行幾步,乜事都冇個種。
幾年前,試過打波整親到腳跟 d 軟組織,成個幾月都打唔到波,連訓練都唔得,發球、踏步上前、並步都痛到   ,但行路就無問題 ;但你睇丁姐,發球、步位都冇問題;反而佢最痛係分與分之間,個表情真係 。今次先知,中國隊二大奸人係丁姐同許生,君子係張生
其實個裁判唔再攪計板;劉姐可能定些少,會就返丁姐新打法再改變。
引用:
原帖由 victoryip 於 2015-5-3 20:57 發表
請問有沒有球例 容許暫停這麼長時間的?
十分鐘

作者: 金擇魚    時間: 2015-5-4 23:54

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-5-4 20:58 發表

而你地睇返個比賽, 佢傷左之後, 其實 ...
可能丁寧個樣衰,不過我都覺得佢冇扮野.
作者: JJJJJ    時間: 2015-5-5 00:38

其實有拗過柴既都知道 丁寧真係扮得好假
作者: 橫變直    時間: 2015-5-5 00:48

話佢扮野,唔係話佢冇扭親冇受傷扮到有受傷,係話佢誇大傷勢苦肉計。對面係隊友,你還如此虛偽使詭計?無野吓嘛?真係咁有拼勁做鐵血戰士,想做英雄,就唔好扮死狗,打緊波左跳右跳就唔痛,一打完就行步路都「依牙鬆鋼」,一拐一拐,狀甚痛苦。一開波又老虎咁精神… 重要第二日照打女雙4強直落4:0…
老老實實,以當時形勢,冇呢D花招丁大姐贏鬼到咩… 重要呢D花招用係自己友先湊效,對住外國球員你聽跌多兩下啦…  就係隊友先會忍手,大佬,再左右調動你,你再跌一次,到時傷勢加重咁點?一來自己又過意唔去,二來可能教練都會鬧,三來世人都會駡佢冇血性。如何是好?
你受傷繼續打,沒問題。但你一方面又扮可憐,到打波就狼過乜。即係你根本就想把自己放在高地(賽果贏輸我就係英雄),再把隊友(或者佢眼中唔當劉係「友」)硬生生放落死位,點打都死。 最後劉放棄專長的左右高速調動打法,想用自己最唔善長的方法,正面大板打死丁。當然是失敗了。丁無傷都跟唔切劉的速度,有傷之下,有心用「正常打法」(高速左右調動)贏你,你丁寧只會一跌再跌!到時弄假成真
作者: 橫變直    時間: 2015-5-5 00:56

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2015-5-5 00:38 發表
其實有拗過柴既都知道 丁寧真係扮得好假
佢果D拗一拗,跟本醫院都唔洗去。打乒乓波多都應該試過,自己會feel 到 "咭" 一聲,但其實呢D輕微腳踝拗一拗,踏兩步就無事。
直拗柴,佢當晚冇可能打波時仍左,第二日更無可能打到波!
作者: 亞俊    時間: 2015-5-6 20:01

我學界同之前排名賽都大拗柴都打到,只要紮住同埋用力方向不twist 就ok.
果兩場的都贏到,因為傷住打個人起級集中。講完。
不過不排除陰謀論,不過人地裁判長受就ok 啦!等睇乒乓世界點寫啦
作者: delirious    時間: 2015-5-7 22:31

引用:
原帖由 亞俊 於 2015-5-6 20:01 發表
我學界同之前排名賽都大拗柴都打到,只要紮住同埋用力方向不twist 就ok.
果兩場的都贏到,因為傷住打個人起級集中。講完。
不過不排除陰謀論,不過人地裁判長受就ok 啦!等睇乒乓世界點寫啦
乒乓世界有官方背景,唔駛諗又會歌頌丁寧。
作者: Isaacsaunt    時間: 2015-5-9 23:37

果個評述(唔係張怡寧,另外果個),愈聽我愈火滾,咩都好似丁寧好,丁寧勁,丁寧冇得頂。
其實我聽到張怡寧好似都話丁寧"裝"。果個人即駁"裝是沒法裝",佛都有火
作者: 羅校長    時間: 2015-5-11 22:35

看運動賽事,我不選內地台,更不選香港的台。旁述者不是不專業,就或太偏頗。香港的足球旁述,最是慘不忍睹!

幸好 ITTF 網站全程直播,初期所有賽
作者: 羅校長    時間: 2015-5-11 22:36

看運動賽事,我不選內地台,更不選香港的台。旁述者不是不專業,就或太偏頗。香港的足球旁述,最是慘不忍睹!幸好 ITTF 網站全程直播,初期所有賽
作者: 羅校長    時間: 2015-5-11 22:37

看運動賽事,我不選內地台,更不選香港的台。旁述者不是不專業,就或太偏頗。香港的足球旁述,最是慘不忍睹!幸好 ITTF 網站全程直播,初期所有賽
作者: 羅校長    時間: 2015-5-11 22:39

作者: 羅校長    時間: 2015-5-11 22:40

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0