標題: 体育沒有經濟價值? [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2014-10-28 11:48     標題: 体育沒有經濟價值?

討論下
作者: 乒乓在線    時間: 2014-10-28 11:53

他開口夾着脷, 出街要小心望樓上有沒有花盆對着他放下來
作者: cheungwahlee    時間: 2014-10-28 12:09

體育的價值係睇長遠的,短視咪睇唔到佢的價值,
價值仲係無可估量的。
作者: artin    時間: 2014-10-28 12:30

靜係買膠既gdp都有排計
作者: atcf    時間: 2014-10-28 12:46

其實香港大把貴鋪都是由體育公司租的,點會無效益?仲未計員工……
作者: BrianDD    時間: 2014-10-28 12:49

我個博物館開唔成的主要原因
作者: kei    時間: 2014-10-28 13:07

運動對經濟無幫助?  用另一個角度去睇,如果香淘無晒運動會點呢?

1.  全香港都唔支持足球,旺角的酒吧,波衫店,你估死幾多間呢?
2.  賽馬亦是運動,唔賽馬,無埋賽馬會,你估香港死唔死?
3.  全港都唔支持乒乓球,教練的生計如何呢?大家可以從乒總網頁看看,全港有多少個教

4.  單從香港政府去看,由運動帶來的職位有幾多個呢?運動場的阿姐,文員,主管,以及對上數以百計的行政人員
5.  再講偉大一點,運動是可以強化一個人的身體質素,試問這不是要做好經濟一個必要原素?

作者: KSLiu    時間: 2014-10-28 13:11

凡事祇用金錢衡量回報者,此等人目光如豆,識見淺薄。就算從商業角度來看,體育也可以有很高的經濟效益,e.g. 奥運會,世界杯。1964年東京奥運,1988年漢城奥運都有助主辦國的經濟提速。
作者: KKFan    時間: 2014-10-28 13:20

講錯、認錯都於事無補了,補救方法:1.增加資源,起多D體育設施 2.提高運動員資助 3.退役後嘅培訓. 唔好只大隻講話有幾支持香港體育發展。
現給你限期前回應、否則培訓升級,原本一日練兩小時、改為六小時,只有自強不息、唔會比你睇死

作者: (=^x^=)    時間: 2014-10-28 14:01

Im waiting for 100 table tennis hall
作者: samson2012717    時間: 2014-10-28 14:10

梁生的意思可能是香港體育界沒有那種私自收受幾千萬的個人經濟貢獻。
作者: atcf    時間: 2014-10-28 14:16

比起698一簽字就有數百萬bonus兼免交稅相比更係無效益啦
作者: (=^x^=)    時間: 2014-10-28 15:20

不過梁特首已更正了,可能真的是表達問題及誤會
作者: 8899    時間: 2014-10-28 19:22

Any value on sport?  Why don't check with Nike, Addias, Puma, Under Amour, Butterfly,
Mizuno,  They can give him a better answer....
作者: artin    時間: 2014-10-28 19:30

引用:
原帖由 mao 於 2014-10-28 15:20 發表
一言既出,駟馬難追
作者: cgwc    時間: 2014-10-28 20:54

引用:
怎會? 當年足球攞冠軍,夠謝起幾個球場,現在???
作者: tomcat    時間: 2014-10-29 00:05

用球場及體育館的地嚟起樓就最有經濟效益.

高爾夫球場例外!!
作者: HK-KC    時間: 2014-10-30 01:36

引用:
原帖由 mao 於 2014-10-28 11:48 發表
討論下
一句到尾,全世界有幾多上市職業球會,體育機構每年交幾多稅,交幾多租,請幾多人,就可知道體育是否有經濟效益.

反而用深層次去分析,香港本土其實有幾多呢?

香港運動員絕不是垃圾,但佢呢句說話反而暗指香港體育界是垃圾區,亦是體育界高層積弊多年的問題

這是香港運動員的悲哀.............

作者: thankyou    時間: 2014-11-2 06:32

運動員辛辛苦苦打生打死 都係想為港爭光
會唔會有少少講野不負責任呢

最憎人叫 震鷹
作者: andrew    時間: 2014-11-4 02:15

引用:
原帖由 HK-KC 於 2014-10-30 01:36 發表

一句到尾,全世界有幾多上市職業球會,體育機構每年交幾多稅,交幾多租,請幾多人,就可知道體育是否有經濟效益.

反而用深層次去分析,香港本土其實有幾多呢?

香港運動員絕不是垃圾,但佢呢句說話反而 ...
以現時香港的體育界環境確實難與其他地方比較,
希望有一天見到政府,企業及市民都一同以各種方法支持體育界
作者: andrew    時間: 2014-11-4 02:28

引用:
(非挺梁之人) 我都想問有幾多人真係求證過呢件事, 有幾多人淨係睇Yahoo新聞就作出判斷

不過梁說話技巧真係歷屆特首最差既一位, 小事化大, 大事可變戰爭

但係我見到有些運動員及團體受不準確新聞影響繼而做既行為(俗稱抽水)感到失望
作者: jasonkywong    時間: 2014-11-4 07:18

引用:
原帖由 andrew 於 2014-11-4 02:28 發表

(非挺梁之人) 我都想問有幾多人真係求證過呢件事, 有幾多人淨係睇Yahoo新聞就作出判斷

不過梁說話技巧真係歷屆特首最差既一位, 小事化大, 大事可變戰爭

但係我見到有些運動員及團體受不準確新聞影響繼而做 ...
仲要係生果日報帶頭抽水,意在乜嘢就司馬昭啦!
作者: necky    時間: 2014-11-4 08:08

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2014-11-4 07:18 發表

仲要係生果日報帶頭抽水,意在乜嘢就司馬昭啦!
敢問師兄是否在現場親耳聽特首發話的全程?
作者: calab    時間: 2014-11-4 11:32     標題: 回復 26# 的帖子

我也想問問閣下也有否真係求證過呢件事
https://www.youtube.com/watch?v=LSKyME87y3o
拿 送條LINK比你消化一下吧 當然你可以話佢無心之失
作者: andrew    時間: 2014-11-4 16:46

引用:
原帖由 calab 於 2014-11-4 11:32 發表
我也想問問閣下也有否真係求證過呢件事
https://www.youtube.com/watch?v=LSKyME87y3o
拿 送條LINK比你消化一下吧 當然你可以話佢無心之失
會唔會覺得條片有d問題? 為何一開始就係689講野,而不是有記者提問問題?

當然不可以話佢係無心之失,佢已係公眾人物,說話可這麼大意...佢係要道歉

不過真係要諗下運動員藉勢講到自己咁慘既真正原因係咪同689相關, 定係一向都係咁? 不妨問下黃金寶/李麗姍
作者: jasonkywong    時間: 2014-11-4 19:31

引用:
原帖由 necky 於 2014-11-4 08:08 發表

敢問師兄是否在現場親耳聽特首發話的全程?
生果要針對689,需要理由嗎?
作者: jasonkywong    時間: 2014-11-4 19:33     標題: 回復 30# 的帖子

睇黎似乎一向都是輕視體育

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0