標題: 香港乒乓,有感而發 [打印本頁]

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-21 14:50     標題: 香港乒乓,有感而發

1.  當日在講座上, 主持人提醒我們, 對有潛質的小朋友的家長們說, 给小朋友機會轉打職業。 我覺得好笑, 有沒有總會高層曾經站出來介绍過轉打職業的好處? 有甚麽前途? 家長們, 你們會给你子女機會轉打職業嗎?你們又明白職業的態度嗎?

2.  青年賽上, 有網友說雙打是我們的
作者: well188    時間: 2014-9-21 15:23

垃圾和老餅!型容得極好!
作者: artin    時間: 2014-9-21 16:28

agree
作者: 老楊    時間: 2014-9-21 16:36

香港政府只會錦上添花,不會雪中送炭,想攞多D資源建
場地,做青訓好難啦,係香港做全職運動員很慘痛算把!
作者: sinsin    時間: 2014-9-21 16:42

香港區都沒有青訓埸地啦!
作者: 金擇魚    時間: 2014-9-21 17:01

個主持人傻架,愚女士成日想人打職業.
作者: 反膠王子    時間: 2014-9-21 19:30

作者: well188    時間: 2014-9-21 19:41

引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-9-21 18:55 發表
老實說兵種其實已經做得好好
但人無完美總會也不會完美
好多家長給小孩子打波是為了入中學
不如正面比意見集思廣益
乒總做得好好?真係笑咗,其實早就應該換走哂乒總嗰批負責人及炒咗嗰位愚女仕。
作者: super_phoenix    時間: 2014-9-21 19:55

打職業,你乒總會養人全家嗎?
作者: vickyw288    時間: 2014-9-21 20:17

港青可能連省隊都打唔嬴
作者: (=^x^=)    時間: 2014-9-21 20:56

引用:
原帖由 well188 於 2014-9-21 15:23 發表
垃圾和老餅!型容得極好!
公開論壇各抒己見未嘗不可
但每人也會老,你會我也會
用垃圾和老餅形容其他人無論是誰我覺得也不尊重人
希望樓主返你的言論
我們歡迎公開理性討論任何問題
大前提是要互相尊重
尊重人也等如尊重自己
作者: ttman    時間: 2014-9-21 21:04

乒總只係一間有限公司,家族生意,利字行先啦。
作者: cgwc    時間: 2014-9-21 21:09

引用:
原帖由 Donaldmak 於 2014-9-21 14:50 發表
1.  當日在講座上, 主持人提醒我們, 對有潛質的小朋友的家長們說, 给小朋友機會轉打職業。 我覺得好笑, 有沒有總會高層曾經站出來介绍過轉打職業的好處? 有甚麽前途? 家長們, 你們會&#3247 ...
非常同意樓主把這幾點電郵或掛号給乒總及奧体會。

另外要改革,

像藍球及足球等的青年軍或預備組均有車馬費及人工給學員,但乒總的是,新一代要錢,進修班貴,青苗要錢,精英要錢,去到港青或少精才免費。
但這些青少年要另外用很多錢和時間另請私人教綀訓練,一天無一千都要五百,試問多少個家庭能負擔? 還有器材,服裝及雜費等,一星期最少五百至二千走唔甩,

另外用人為親,缺乏創新的訓練方式及品牌,人地有中國式,日本式,韓國式,台灣式等等……香港呢?

体制及訓練模式做好了,香港將來一定很強。 講完。
作者: 閃人    時間: 2014-9-21 21:14

但這些青少年要另外用很多錢和時間另請私人教綀訓練,一天無一千都要五百,試問多少個家庭能負擔? 還有器材,服裝及雜費等,一星期最少五百至二千走唔甩,

一樣有年輕人不珍惜給他這機會, 講完。
作者: cgwc    時間: 2014-9-21 21:24

引用:
原帖由 閃人 於 2014-9-21 21:14 發表

當他們的家庭有些有能力負擔的時候,通常可能去到中後段覺得沈悶(因經常重覆不斷練習)或覺得冇錢途,或可能轉玩其他如網球,golf, snooker,等……
作者: 小弧飛    時間: 2014-9-22 18:39

中國人口眾多,在世界各國中位居首位。根據國家統計局估計,截止2013年底,中國大陸人口總數達到13億6000萬。
日本人口數量在2014年3月1億2713萬6千人,是世界人口第十大國。
韩国人口数量: 5,051.5万(2011年)
香港人口 ?

香港其實只是一個彈丸之地, 甚至比一個廣州市的人口還要少, 乒乓球青訓做得好唔好不是三言兩語可以講完。
黃掁庭可以KO日本選手兩次, 可以險輸張繼科, 孔嘉德可以從樊手上取得兩局, 凱琹更得青澳亞軍。
女團最后在日本世乒團体取得季軍, 給日本有嚴重壓力, 這是不爭的事实也是本地球員的光榮。
最近亞青男女大小除U15男無奬外其餘都有牌而回, 我覺得近20年已是本港本地球員最好的時刻。
當然今次亞運我也認為黃掁庭, 何鈞杰, 甚至孔嘉德林兆恒可以去衝一衝, 奬牌肯定無但經驗也肯定可以賺回來。
日本韓國很多U12以下的小朋友早便派到海外打不同的比賽, 香港好似比12以下小朋友出外打比賽机會不多, 國內八大盃便只有向陽盃, 其实我也好奇香港來自國內的全職球員平時在那裹做什麼?如果可以陪訓年青球員是否價值比安排他們打亞運更大。

作者: cgwc    時間: 2014-9-22 18:56

引用:
原帖由 小弧飛 於 2014-9-22 18:39 發表
中國人口眾多,在世界各國中位居首位。根據國家統計局估計,截止2013年底,中國大陸人口總數達到13億6000萬。
日本人口數量在2014年3月1億2713萬6千人,是世界人口第十大國。
韩国人口数量: 5, ...
人口的說法不同意,那為何壁球,ruby等沒有香港強?

何及孔在大陸訓練的時間肯定比香港多,其他不熟,不懂評論。

關鍵在体制及訓方式
作者: 速鳥    時間: 2014-9-22 18:57

轉職業唔應該向錢看。
香港人要由六碎羸到分數,先儲夠足夠分數到十碎,出戰青少年大賽,其間每個月,起碼要比兩萬蚊一個月的教練費,無錢的話,去踢波。
作者: kencarrie    時間: 2014-9-22 19:56

當本土的青少年水平提高,打算轉打職業時,乒總又會
在內地請幾個更強的優材來港,去再提升青少年嘅水準。
咁港隊每年嘅成員,永遠都係xx,xx and xx ……
咁香港嘅精英運動員,又係唔洗出賽就可以攞世界團體
第三名啦!幾好呀!我有份報名架!
作者: cgwc    時間: 2014-9-22 20:24

引用:
原帖由 kencarrie 於 2014-9-22 19:56 發表
當本土的青少年水平提高,打算轉打職業時,乒總又會
在內地請幾個更強的優材來港,去再提升青少年嘅水準。
咁港隊每年嘅成員,永遠都係xx,xx and xx ……
咁香港嘅精英運動員,又係唔洗出賽就可 ...
如果冰總真係決心改革,新一代收費,進修班平過新一代,青苗免費,精英有車馬費,少精或青有象徵式月費收入如五千元,定必大大吸引更多人參與及提高香港水平。
比賽:新一代冠軍五百元,少年賽一千元,公開賽丁組二千,丙組三千,乙組四千,甲組五千,等………
如果大家有睇過張繼科十一歲單打冠軍有五百元人民幣(有錯請更正)

魚女士及其主席, 每次都會問大家有乜野意見,但真係認真討論的時候就……
作者: ricky_table    時間: 2014-9-23 17:38     標題: 大家醒下啦!!!!!

關鍵在於負責康民體育既曾德成, 霍家, 係唔會俾個日出現....

個日就係大賽決賽,奧運決賽
香港VS中國,

到時個個都叫
"香港加油, 打倒中國"

大家醒下啦!!!!!
作者: 金擇魚    時間: 2014-9-23 21:24

李慧思都嬴得中國,點解乒乓球唔得.
作者: alberluk    時間: 2014-9-23 23:07

其實,乒乓球運動已經比很多好,有些運動很早以前已經在亞運拿牌,现在都沒有什麼資源。中國隊太強大,真的想找成績,找其他運動發展。
作者: artin    時間: 2014-9-23 23:12

其實又唔可以賴晒乒總冇話比人聽職業球手後路係點,因為香港唔係咩大國家,資源有限,職業運動員既後路係點相信全香港都仲係一個問號,冇人可以答到
作者: (=^x^=)    時間: 2014-9-23 23:30

香港港青是全職讀書 兼職打波
中國是全職打波兼職讀書或者唔讀書
作者: cgwc    時間: 2014-9-24 01:08

引用:
原帖由 artin 於 2014-9-23 23:12 發表
其實又唔可以賴晒乒總冇話比人聽職業球手後路係點,因為香港唔係咩大國家,資源有限,職業運動員既後路係點相信全香港都仲係一個問號,冇人可以答到
其實如果有機會,冰總應該公開所有賬目給港大市民,是否真的資源有限? 為何以往一些國內二線球員受薪代表香港比賽,香港青少年就要不斷燒銀紙請教練培訓?
作者: cgwc    時間: 2014-9-24 01:13

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-9-23 23:30 發表
香港港青是全職讀書 兼職打波
中國是全職打波兼職讀書或者唔讀書
關鍵在於体制,香港唔讀書,只打波,打得叻冇錢收;中國唔讀書,只打波,打得叻有錢收;打得唔叻,讀番書,將來也有錢收。
作者: tomcat    時間: 2014-9-24 01:42

當香港小朋友淋緊升中學后是否繼續打波時,國內小朋友已挑定乒乓球係唯一出路.
在香港球員考慮全職還是繼續升學,邊樣有數時,國內只有義無反顧打拼下去.

國內參與人多水平高,體制競爭大,可以今講:
國內競爭好比戰場關乎生死,係求生存.
香港好比擂台,你贏到盡都只係金腰帶.
以上比喻只係想道出生存環境對球員心態/技術磨練的限制.

想突破限制,早D跳入戰場肉搏.

何X傑就係一個例子.HK"藍保"

作者: alberluk    時間: 2014-9-24 09:26

如果用運動成績拿,乒乓球不知排到那裡,亞運,那些劍撃項目,早已經是香港強項,又不見政府大力支持,所以,不要説政府不支持乒乓球,是所有運動都不支持
作者: cgwc    時間: 2014-9-24 11:22

引用:
原帖由 tomcat 於 2014-9-24 01:42 發表
當香港小朋友淋緊升中學后是否繼續打波時,國內小朋友已挑定乒乓球係唯一出路.
在香港球員考慮全職還是繼續升學,邊樣有數時,國內只有義無反顧打拼下去.

國內參與人多水平高,體制競爭大,可以今講:
國內競爭好比戰 ...
如果以我理解,日本的水谷準等的年青都係讀到大學先轉全職,日本的乒聯係真係大力支持年青球員,無論金錢及行動;香港冰總唔知有冇?
作者: tomcat    時間: 2014-9-24 16:40

日本人家教育制度可以配合到;青少年隊員返半日學,坦長嚟讀;一星期練35-38hrs.香港唔得.
丙總都好想增加操練時數,但做唔到冇家長會理你.而家25hrs/w都成日有人no show.

丙總都好想有本地球員係(大賽*攞牌----/保持球市暢旺----/帶動新人加入.)
   *有成績/打球人口多,有利向政府爭資源.而比賽報名費也有可觀收入.

但有潛質果d唔打.
丙總都想神童趙,孔打全職,但一計數.做律師,醫生易過贏中國or在奧運攞牌啦.
作者: cgwc    時間: 2014-9-25 02:20

引用:
原帖由 tomcat 於 2014-9-24 16:40 發表
日本人家教育制度可以配合到;青少年隊員返半日學,坦長嚟讀;一星期練35-38hrs.香港唔得.
丙總都好想增加操練時數,但做唔到冇家長會理你.而家25hrs/w都成日有人no show.

丙總都好想有本地球員係(大賽*&#2588 ...
如果講日本,日本的乒總會給予適當的培訓給予青少年,而且能提獎金及日後的生活津貼給予運動員,後顧無憂,而最重要係日本對乒乓球的重視程度較其他運動為低。

香港青少年叻個批,如以往李冠x,郭澤x,趙頌x,好多時都係返半日學,然後北上深圳自費私人訓練到晚上;孔氐兄弟基本上都沒乜點返學自費北上深圳私人訓練到晚上十一點,而香港冰總一點資助也沒有(初中時代)。當他們攞獎時,冰總最叻抽水,大幅宣傳話透過狠身及冰總的培訓,但細問就是……?
而最令人摸不着頭的地方,為何冇乜人返体院訓練? 是否訓練系統出現問題及疏忽照顧青少年? 如果大家細閱今次亞運名單,竟然要當打球員何鈞x做女子隊培練?  
是否冰總的賬目及安排混亂?
作者: joshualee    時間: 2014-9-25 08:47

引用:
原帖由 Donaldmak 於 2014-9-21 14:50 發表
1.  當日在講座上, 主持人提醒我們, 對有潛質的小朋友的家長們說, 给小朋友機會轉打職業。 我覺得好笑, 有沒有總會高層曾經站出來介绍過轉打職業的好處? 有甚麽前途? 家長們, 你們會&#3247 ...
屋企有錢咪可以轉打職業囉
等政府幫?冇可能
作者: keroroworld    時間: 2014-9-25 15:29

不如換一個角度....
作者: richard888888    時間: 2014-9-25 19:05

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-9-23 17:38 發表
關鍵在於負責康民體育既曾德成, 霍家, 係唔會俾個日出現....

個日就係大賽決賽,奧運決賽
香港VS中國,

到時個個都叫
"香港加油, 打倒中國"

大家醒下啦!!!!!
李慧思亞運第二金都係贏中國。
作者: cgwc    時間: 2014-9-26 00:21

引用:
原帖由 keroroworld 於 2014-9-25 15:29 發表
不如換一個角度....
請詳說? 其實職業係唔係應該有錢收? 如果啲青少年打全職除了低過最低工資外,還要每個月投放兩三萬學波是否不智?
何鈞x細細過北上長住集訓,也在國際賽單打攞過冠軍,到頭來回港做女子隊培練? 還說重視本土球員? 如果唔係國際乒聯改了例修改中國球員輸出其他國的情況,冰總是否會像現在才開始重視本土球員?
作者: 金擇魚    時間: 2014-9-26 09:42

何鈞x唔係自己仔.
作者: cgwc    時間: 2014-9-26 15:04

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-9-26 09:42 發表
何鈞x唔係自己仔.
唉…又話重視本土球員,人地何鈞x用了一個少年的青春及自費北上數百萬元寄宿集訓,回流香港,揚威香港賽及國際賽,換來一席女子隊的陪綀員,是否找本土的港人笨???

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 01:01

各位, 不好意思, 開了這個帖子後久久未有回覆!
本人是一名粗人, 很多時候用詞不當, 請見諒!
作為一名教練, 亦是香港乒壇一份子, 本人希望未來她能夠有本地土生土長的運動員為香港發光發亮。
所以見有不平的事情, 影嚮香港乒壇長遠的發展, 才會大胆出聲!
眼見今天香港在亞運拿了多面金牌, 很是高興和激動! 誰再敢說香港土生土長的運動員在國際比賽上真的不濟? 但請想想, 為甚麽乒乓球這一項在香港多受歡迎的運動, 各位小朋友, 家長, 和香港政府付出了那麽多金錢, 時間和體力, 真的還是“很不濟”呢!?

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 01:35

Sorry, 不太同意你的說法!
香港已有很多乒乓球臺供市民使用, 只是元朗, 柴灣, 或上水等體育館我們不太願意用!
何謂好的教練? 你或你的孩子要找馬琳當教練嗎?
如真的想找不同教法的教練, 不要做井底蛙, 更不要怕辛苦, 過了羅湖關口你便有數不盡的選擇!
引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-9-21 18:52 發表
目前為止香港找個似樣啲打乒乓波嘅場地都冇
歌和老街佢根本唔係用來打比賽
現今打乒乓波的人越來越多
但是體育館乒乓球臺越來越緊張
近三年見不到好的教練來港
可能因為大陸經濟起飛他們不需要咯

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 01:39

記住, 到今日為止, 這間“私人公司”攪得多好, 都比不上她破壞乒壇的事情多!
引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-9-21 18:55 發表
老實說兵種其實已經做得好好
但人無完美總會也不會完美
好多家長給小孩子打波是為了入中學
不如正面比意見集思廣益

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 01:41

要看看那個港青和那個省的那個隊員比賽, 不能一概而論!
引用:
原帖由 vickyw288 於 2014-9-21 20:17 發表
港青可能連省隊都打唔嬴

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 02:20

版主, 對不起, “垃圾”和“老餅”两個粗詞是本人先用, 來形容現今一些香港隊的成員。
不是想對他們不敬而是想不到更合適的詞語來形容他們!

請看看, 今次亞運男隊竞然“再用”梁X,張X,和江X,而何小朋友竞然一席都沒有!!??
梁X和江X, 年纪老,而最重要的是多年未有表現, 江X排名微高, 但幾年來也沒有狀態, 甚麽乒總所謂的專業教練都幫不了他。 這班人不是在香港浪費我們的金錢和其他資源嗎?
何小朋友怎樣衰都在今年國際賽上拿冠軍, 更是土生香港人, 竞然沒有資格參賽?

他們有甚麽“關係”呀?

可幸的是女隊, 帖X和姜X都不在狀態而给“新人”國際賽經驗, 李靜教練好嘢!

新人比賽未有成績, 冇人怪責而只有鼓勵!  男隊這樣的安排, 如果輸了给中國以外的球隊, 是不是要用“三字經”來迎接他們回港!?
引用:
原帖由 mao 於 2014-9-21 20:56 發表

公開論壇各抒己見未嘗不可
但每人也會老,你會我也會
用垃圾和老餅形容其他人無論是誰我覺得也不尊重人
希望樓主返你的言論
我們歡迎公開理性討論任何問題
大前提是要互相尊重
尊重人也等如尊重自己

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 02:26

這個網站不是跟那間“私人公司”有聯络或開會嗎?  
我見這公司在這網站內都佔有一頁, 公司的人看不到?

還是大陸人的做法, 你有你嘈, 佢有佢做, 話之你們死, 最緊要我們有糧出?
引用:
原帖由 cgwc 於 2014-9-21 21:09 發表

非常同意樓主把這幾點電郵或掛号給乒總及奧体會。

另外要改革,

像藍球及足球等的青年軍或預備組均有車馬費及人工給學員,但乒總的是,新一代要錢,進修班貴,青苗要錢,精英要錢,去到港青或少精才免 ...

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 02:29

那我們可以開一所 “中國香港乒乓球總會有限公司” 頂替佢?!
引用:
原帖由 ttman 於 2014-9-21 21:04 發表
乒總只係一間有限公司,家族生意,利字行先啦。

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 02:32

只可以說這些技術好的小朋友不能當職業運動員吧!
引用:
原帖由 cgwc 於 2014-9-21 21:24 發表

當他們的家庭有些有能力負擔的時候,通常可能去到中後段覺得沈悶(因經常重覆不斷練習)或覺得冇錢途,或可能轉玩其他如網球,golf, snooker,等……

作者: cgwc    時間: 2014-9-29 02:44

引用:
原帖由 Donaldmak 於 2014-9-29 02:26 發表
這個網站不是跟那間“私人公司”有聯络或開會嗎?  
我見這公司在這網站內都佔有一頁, 公司的人看不到?

還是大陸人的做法, 你有你嘈, 佢有佢做, 話之你們死, 最緊要我們有糧出?

乒總係其中的一個方法,另可給他們的魚主席,還有奧體會,1823, 申訴專員公署,國際乒聯等……你可看看今天學生集會的威力
作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 02:46

你的最後一句話証明乒總用業餘教練訓練一班準香港職業球員。

一句忠告给這班業餘教練: 你們教球教得差也好, 不懂教也好, 團隊的記律是非常重要! 如果這一位或這一班港青球員, 沒有你們的答應, 不跟其他球員一齊練習, 只外出打私鐘, 不如踢他們回家, 話之他們有“後台”或家裹幾有錢!

但, 如果你們答應给這班港青時間打私鐘, 便証明你們冇料到!你們返歸吧!
引用:
原帖由 閃人 於 2014-9-21 21:14 發表

作者: Donaldmak    時間: 2014-9-29 02:47

夜了, 有機會再續!
作者: cgwc    時間: 2014-9-29 02:48

引用:
原帖由 Donaldmak 於 2014-9-29 02:32 發表
只可以說這些技術好的小朋友不能當職業運動員吧!

有些是,有些可能覺得不值,如果以何鈞x做例子,可能家長最多讓小朋友學到中學就停,入到好的小學,中學就不再學。
作者: cgwc    時間: 2014-9-29 02:52

引用:
原帖由 Donaldmak 於 2014-9-29 02:46 發表
你的最後一句話証明乒總用業餘教練訓練一班準香港職業球員。

一句忠告给這班業餘教練: 你們教球教得差也好, 不懂教也好, 團隊的記律是非常重要! 如果這一位或這一班港青球員, 沒有你們的答應, 不跟其 ...
應該兩樣都重要,私鐘係加操,團隊就集體意識訓練。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0