標題: 新波在市面仲未流通 [打印本頁]

作者: nwa10    時間: 2014-9-15 13:37     標題: 新波在市面仲未流通

真係有d可疑?
作者: 乒乓在線    時間: 2014-9-15 13:45

多人不入新波, 等它跌, 讓它紅不起來
作者: Tonyyip    時間: 2014-9-15 13:52

如果香港所有比賽都要用新波賽就有好多入盲搶波
作者: nwa10    時間: 2014-9-15 14:02     標題: 回復 2# 的帖子

不如我們罷買,等佢取消新波仲好
作者: nwa10    時間: 2014-9-15 14:05

40+都唔知是否最終方案,如果是應該現在會流通先arm
作者: cheungwahlee    時間: 2014-9-15 14:07

觀塘區分齡都係用新波比賽喎
作者: nwa10    時間: 2014-9-15 14:20     標題: 回復 6# 的帖子

真的,用什麼牌子呀?
作者: calvinlam911    時間: 2014-9-15 15:02

好似而家唔同牌子的新波性能差好遠,要適應晒咁多牌子的新波,對我地業餘球友都比較困難。
作者: old-cake    時間: 2014-9-15 15:33

一日乒總吾用新波比賽,d新波都吾會流行,隨著明年比賽會轉新波,同埋以經有d廠以經吾出舊波,出年轉打新波都無可避免
作者: hungwahsun    時間: 2014-9-15 15:45

試左几只牌子,覺得雙魚吾錯,最差PALIO.依次轉新波,我相信很多人有被逼的感覺.

作者: rxzzzvga    時間: 2014-9-15 15:47

個人覺得雙魚好過雙喜
作者: KSLiu    時間: 2014-9-15 17:51

最近試打過紅雙喜3星40+. 以我的低水平球技, 真的頂唔順,感覺個波不够solid。我先用打開的玫瑰5(直板)配Baracuda. 之後借用波友的Super ZJK Zlc 打了一會,撃球效果好得多。如果我們被逼轉用新波, 恐怕同時也要轉球拍才能打出原本的效果。轉新波除了基於安全理由, 也有商業考慮吧!?
作者: 豪仔    時間: 2014-9-15 17:58

琴日打觀塘第一次打新波 勁唔順手
一撞就落網 可能係我技術未夠啦
作者: grizzlyhk    時間: 2014-9-15 20:23

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2014-9-15 14:07 發表
觀塘區分齡都係用新波比賽喎
Peace 係舊波
作者: grizzlyhk    時間: 2014-9-15 20:26

引用:
原帖由 豪仔 於 2014-9-15 17:58 發表
琴日打觀塘第一次打新波 勁唔順手
一撞就落網 可能係我技術未夠啦
果隻只係一隻比較慢嘅舊波
作者: TurboZ    時間: 2014-9-16 12:24

最近幾場 ITTF 公開賽已經開始用DHS的新波了, 香港隊無可能唔跟吧, 唔係出到去點同人fight? 其實打成點還是其次, 都可以慢慢適應, 最慘就係好易爆, 尤其係跟快攻抽殺的人打, 拍唔到幾分鐘就爆, 我買過好多牌子的新波, 如DHS, 雙魚, 拍里奧, 許紹發, Donic, Tibhar, Nittaku SHA, Stiga, Andro, 打爆過兩個DHS同一個Donic後就收埋D新波打番舊波, 太重皮了, 重有係現在重未出橙色的新波, 有波友做過眼部手術只能打橙波, 所以就順理成章打住舊波先。
作者: nwa10    時間: 2014-9-16 16:47     標題: 回復 15# 的帖子

我都覺得奇怪,我都有打區賽,如果換左波無理由收唔得風
作者: 豪仔    時間: 2014-9-17 16:47

個波好跌 唔好拉 傷
作者: 乒乓在線    時間: 2014-9-17 17:09

用一般反膠磨新塑料球時有點像用粒仔磨賽璐珞球, 好像不太吃球
作者: nwa10    時間: 2014-9-17 17:42     標題: 回復 20# 的帖子

我就感覺到賽路路打出來是有彈性,但現在40+好似打梗石頭咁,好生硬,如果真是用這質料,是乒乓球既一大錯事
作者: songyip    時間: 2014-9-18 02:42

都係果句,40mm 既乒乓球運動都仲好吸引普羅大眾去玩; 當真係要正式轉 40+ 既新波後,又無乜轉,又冇速度,個波更無彈性,無哂乒乓球運動的特質.

莫講話要增加比賽的觀賞性,方便電視和網上轉播; 相反,只會惹來反效果,更有趕客之嫌!
作者: nwa10    時間: 2014-9-18 14:22     標題: 回復 22# 的帖子

換新材料都有point說得服,但又增大個波,真係有d不進則退感覺,如果現場黎講,其實點整大個波都無用,球拍/波/台都是咁細,遠看一定是看不清,不如在現場裝大電視放慢鏡裹做野仲好
如果國乒協仲係咁,我諗第日個波一定會好似網球咁大,現在都有小小這感覺,到不如現在轉打網球仲好

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0