標題: 男子掌摑招顯聰判服務令 [打印本頁]

作者: nwa10    時間: 2014-8-13 14:36     標題: 男子掌摑招顯聰判服務令

https://hk.news.yahoo.com/男子掌摑招顯聰判服務令-032700841.html
係法院出面打人都唔洗坐,現在真係唔係好信法律
作者: cheungwahlee    時間: 2014-8-13 18:11

試吓被摑那位是高官拿,結果會有好大分別。
作者: Polyman    時間: 2014-8-13 22:55

香港人不要把不好的事情說成是別人的錯, 更不能總是把矛頭指向"大陸", 作為香港人, 我們要自我反省.
作者: dior    時間: 2014-8-14 00:04

佢可能係講緊唔好張判服務令講成係大陸既錯,唔好開口埋口話人係五毛
作者: moneytom    時間: 2014-8-14 00:25

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-13 14:36 發表
https://hk.news.yahoo.com/男子掌摑招顯聰判服務令-032700841.html
其實坐牢與否,應該同地方冇咩關係
而且法院外都係公眾地方,你話在法院內都仲可以告埋「秒」視法庭
作者: 天樂    時間: 2014-8-14 00:33

其實掌摑真係好少聽會判到坐牢

不過又想問下依件事又同大陸和五毛有咩關係?
作者: Polyman    時間: 2014-8-14 09:46

我這個老人家, 從未聽過"五毛" 這名詞, 剛於網上查過, 原來 "五毛" 是指 "共產黨網上打手", 謝謝抬舉, 我沒有資格.
至於掌摑一事, 有人高呼 "獨立建國", 有人出手打人, 是對是錯, 自己判斷.
作者: samson2012717    時間: 2014-8-14 10:10

高呼 "獨立建國"的人腦袋出了問題,出手打人以武力欺凌腦袋有問題的人是錯上加錯。
作者: jackiekiki    時間: 2014-8-14 10:35

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-13 14:36 發表
依家先唔信? 不嬲都係咁!
作者: KKFan    時間: 2014-8-14 10:50

引用:
原帖由 Polyman 於 2014-8-14 09:46 發表
我這個老人家, 從未聽過"五毛" 這名詞, 剛於網上查過, 原來 "五毛" 是指 "共產黨網上打手", 謝謝抬舉, 我沒有資格.
至於掌摑一事, 有人高呼 "獨立建國", 有人出手打人, 是對是錯, 自己判斷.
只要意見與他們不—様,也會被稱作五毛,這兩個字既出現,已给人感覺好似被駡—樣
作者: calvinlam911    時間: 2014-8-14 11:14

引用:
之前長毛係城市論壇打一個嬸嬸都沒事啦, 連服務令都唔洗. 所以唔可以話"打人都唔洗坐"就有問題的.  但無論如何, 打人都係唔啱, 這個男子判服務令, 我覺得已經好足夠了.
作者: nixonwin    時間: 2014-8-14 11:20

呢度又唔係高登,香討,何必互指五毛,廢青,快樂乒乓少講政治好D
作者: cheungwahlee    時間: 2014-8-14 11:22

這里不是政治論壇,請不要說與乒乓無關的題目,唔該!
作者: carltamki    時間: 2014-8-14 11:51

其實兩邊都唔抵幫。被打的抵死,打人的已得法律的裁決。
作者: calvinlam911    時間: 2014-8-14 11:54

引用:
原帖由 nixonwin 於 2014-8-14 11:20 發表
呢度又唔係高登,香討,何必互指五毛,廢青,快樂乒乓少講政治好D
HAHA. 支持
作者: bing    時間: 2014-8-14 12:25

這個高呼"獨立建國"的傻仔,被人打真係大快人心,打得好,打得少!
作者: mfp    時間: 2014-8-14 14:06

支持樓上,個樣甘騎喱學人9講毒,抵打!
作者: ttman    時間: 2014-8-14 14:44

引用:
咁法官嘅親戚藏毒判冇罪你又聽過未?
作者: kwildsman2020    時間: 2014-8-14 16:32

你夠胆就好似果個儍仔咁企喺公衆地方講?睇吓有冇第二個人打你?
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 16:52     標題: 回復 2# 的帖子

聽聞果個人有黑社會背景,唔知是否有人請佢打人,不過佢算不算有世力人士呢
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 16:57     標題: 回復 7# 的帖子

佢打完人,仲推撞警員,是否可以告佢襲警呢
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 17:03     標題: 回復 8# 的帖子

傷人要坐14日下話
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 17:23     標題: 回復 13# 的帖子

個呀嬸有無打人先,比人打有無報警先,無,差人好難受理個禾,如果真是長毛打人,坐監都好合理,不過鏡頭影d唔影d,好難知是呀嬸打人先定長毛打人禾
你的觀點不感認同,係法院門外,又有黑社會背景,網視法律,打人,仲推撞警員想打人,如果佢唔係幕後有人比錢請個好律師,一早比人拉去坐啦
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 17:30     標題: 回復 14# 的帖子

咁要個吹水區仲麥?
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 17:32     標題: 回復 18# 的帖子

打人是對,你兩條友唔好教壞細路啦,e度好多細路睇架
作者: mfp    時間: 2014-8-14 18:25

叫佢去太平洋買個島仔.咪可以獨立建国羅,做皇帝都得喇
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 18:29     標題: 回復 29# 的帖子

世界事有可奇,新台坡米又係獨立出來了
台灣米又係自成一國
作者: nwa10    時間: 2014-8-14 18:37

如果以後講d野唔arm人聽,就比人打,打人者又判咁輕,我諗第日好多人打人,無人咁發聲
好似見人非禮,偷野,打架咁,驚出聲會比人打
作者: Wake    時間: 2014-8-14 20:26

http://m.youtube.com/watch?v=0kaQlU-pgi0
作者: ttman    時間: 2014-8-14 22:41

引用:
原帖由 Wake 於 2014-8-14 20:26 發表
http://m.youtube.com/watch?v=0kaQlU-pgi0
長毛被亞婆指責,公然在眾目睽睽之下打亞婆,香港電台,nowtv,蘋果動新聞刪去此­段新聞視頻,蘋果日報動新聞更只報導成"阿嬸打長毛",可以看到­香港傳媒所謂新聞自由,公義,新聞記者可悲。大家看看以上視頻,被電視故意刪去,不讓­全港市民觀看長毛可恥面孔。傳開去,讓大眾看看長毛醜陋的一面,所謂民主鬥士就是與爛­仔無分别。
作者: atcf    時間: 2014-8-14 23:15

引用:
原帖由 ttman 於 2014-8-14 22:41 發表

長毛被亞婆指責,公然在眾目睽睽之下打亞婆,香港電台,nowtv,蘋果動新聞刪去此­段新聞視頻,蘋果日報動新聞更只報導成"阿嬸
打長毛",可以看到­香港傳媒所謂新聞自由,公義,新聞記者可悲。大家看看 ...

totally agree
作者: kwildsman2020    時間: 2014-8-15 00:05

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-14 18:29 發表
世界事有可奇,新台坡米又係獨立出來了
台灣米又係自成一國
正如你講世界事有可奇,咁比人打又有乜出奇?
作者: kwildsman2020    時間: 2014-8-15 00:10

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-14 18:37 發表
如果以後講d野唔arm人聽,就比人打,打人者又判咁輕,我諗第日好多人打人,無人咁發聲
當遇到好似你喱啲將歪理當做真理嘅人,唯一就係用喱種方式同你地溝通溝通
作者: Kinng248    時間: 2014-8-15 10:37

用:

原帖由 nwa10 於 2014-8-14 18:37 發表

咁就你打我, 我打你, 你打我家人, 我打你加人,如野獸般
作者: nwa10    時間: 2014-8-15 12:53     標題: 回復 35# 的帖子

你唔好再係度教壞細路,打人是不對的行為,唔好係度古吹打人,請你自重
作者: nwa10    時間: 2014-8-15 12:54     標題: 回復 36# 的帖子

好明顯果個是你自已
作者: nixonwin    時間: 2014-8-15 13:02     標題: 回復 27# 的帖子

言論自由唔係凌駕一切架,相信大部份香港人或本論壇朋友都唔會支持港獨,香港亦沒能力港獨,上面既小朋友其實在呢個公開地方講呢d煽動港獨說話亦有不妥,請參照論壇守則第十三條
(1) 禁止任何炸版或洗版行為;
(2) 禁止任何跨版張貼相同內容的資料;
(3) 禁止對任何會員)作出滋擾性、挑釁性、人身攻擊、粗俗、色情、暴力、侮辱或引起公眾不安、謾罵的言論及文章;
(4) 嚴禁在本論壇發起及參加以乒乓球局作賭博等行為;
(5) 禁止宣傳其他論壇、貨品或打廣告;
(6) 禁止呃 post,情況極嚴重者由管理團隊評核作出禁言;
(7) 禁止發表任何助長、推動搞事及對罵等的言論;
(8) 發表主題時,應表達主旨內容,不得只寫 “進來” 或 “幫助” 等等毫無意思的主題名稱;
(9) 最好用「搜尋」功能,在發帖前,查看有沒有相關的文章;
(10) 最好用「編輯功能」,修改已發送的文章,不要重覆留言;
(11) 禁止會員發出一些無意思、含糊、答非所問、行貨及離題的回覆;
(12) 禁止發出任何言論及網址作個人或推動支持任何人作為宣傳;
(13) 禁止在版區張貼任何涉及政治的言論;
(14) 本區有最終決定權對所有主題、帖子、相片、圖像等等作出刪除,而事前無需作出通知。
(15) 嚴禁在本論以商業或通知關於其他論壇的短訊息(PM)濫發給各個會員, 一經查出會終止其登入賬戶及永久禁止登入。
(16) 其他規則請參考以下連結

http://hkttf.com/forumdisplay.php?fid=305
作者: nwa10    時間: 2014-8-15 13:05     標題: 回復 33# 的帖子

好明顯現在做報紙,一係偏左,一係偏右,不是中立,我已好耐無買報紙了
可能你的片都不是事實,因為網上好多片都被刪剪,可能是呀嬸打人先,又或者是長毛打人先,都唔出奇,我睇左好多片,都不能確定,點解你又可以即時確定呢,如果個呀婆真係被人打,應該好多人幫佢,點解無報警,梗係有d野既
作者: nwa10    時間: 2014-8-15 13:15     標題: 回復 40# 的帖子

你是說willhunting000
作者: Wake    時間: 2014-8-15 13:35

無言.................

作者: nwa10    時間: 2014-8-15 13:51     標題: 回復 40# 的帖子

咁我好明顯不是你所講的(相信大部份香港人或本論壇朋友)之內
香港有言論自由是可貴的一個地方,大家什麼都可以攞出來討論,而得到進步
and then 你話willhunting000在公開地方講呢d煽動港獨說話有不妥,我感覺你對佢有d以言入罪既感覺禾,但現在未有23條禾 佢可唔可以在這裹講,留代網主的判決,你也可以向網主投訴

作者: explozthelimit    時間: 2014-8-15 13:54

樓主睇黎比你做官會好d,一睇就知判錯
作者: 反膠王子    時間: 2014-8-15 13:57

作者: Kinng248    時間: 2014-8-15 23:36     標題: 回復 38# 的帖子

細路日日在成長中,讓他們早點明白,這個現實是殘酷,對他今後有很大的幫助
作者: kwildsman2020    時間: 2014-8-16 00:51

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-15 12:53 發表
你唔好再係度教壞細路,打人是不對的行為,唔好係度古吹打人,請你自重
但你鼓吹港獨,啲細路比你教壞,到時仲死得人多,相比起而家比人掌摑,小事一宗啦
作者: kit0506    時間: 2014-8-16 01:09

引用:
原帖由 kwildsman2020 於 2014-8-16 00:51 發表

但你鼓吹港獨,啲細路比你教壞,到時仲死得人多,相比起而家比人掌摑,小事一宗啦
人家只想說打人只判社会服务令太輕!
(港獨)你不要想太多了!
作者: davidhk    時間: 2014-8-16 10:04

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2014-8-13 18:11 發表
試吓被摑那位是高官拿,結果會有好大分別。
結果絕對不同
作者: davidhk    時間: 2014-8-16 10:06

引用:
原帖由 ttman 於 2014-8-14 14:44 發表

咁法官嘅親戚藏毒判冇罪你又聽過未?
同樣罪行,不同背景的人會有不同結果

作者: explozthelimit    時間: 2014-8-16 10:47

引用:
原帖由 kit0506 於 2014-8-16 01:09 發表

所以我話叫個官應該即刻辭職, 比佢做最好
作者: kwildsman2020    時間: 2014-8-16 13:04

引用:
原帖由 kit0506 於 2014-8-16 01:09 發表

有因必有果,人地無喇喇做乜打你,就係喱個原因囉!想得太多?我反問你點解唔想清楚啊!
作者: kit0506    時間: 2014-8-16 14:15

引用:
原帖由 kwildsman2020 於 2014-8-16 13:04 發表

有因必有果,人地無喇喇做乜打你,就係喱個原因囉!想得太多?我反問你點解唔想清楚啊!
那你是否認為,在(香港)只要是意見不合,或對方是不對的,就能打他?
作者: Kinng248    時間: 2014-8-16 18:04

引用:
原帖由 kwildsman2020 於 2014-8-16 00:51 發表

到時仲死得人多,點解呀?
作者: nwa10    時間: 2014-8-17 21:25     標題: 回復 49# 的帖子

哥仔....我無說過港獨禾,你自已看回前文,我好言相向,你仲話打人是對,e句野送番比你先對.....(當遇到好似你喱啲將歪理當做真理嘅人)
作者: nwa10    時間: 2014-8-17 21:36     標題: 回復 54# 的帖子

咁你是反港獨即是反佔中啦,
反佔中,人地都叫反暴力,
唔通你地是得個講,你打我就是對,我佔中就是錯是暴力,
都是個比喻,你自已想想,不想講太多政治野,又比人鬧,
原主世界和平,無暴力

作者: gx7615    時間: 2014-8-17 21:43

聽講今日有人掟雞蛋 掟中女警
居然無事發生

又聽講呢件事發生係個反暴力 反咩咩既遊行入面
作者: nwa10    時間: 2014-8-17 21:54     標題: 回復 59# 的帖子

好似是反佔中的人想掟人民力量既人,但掟錯人掛,暫時不太清楚
作者: gx7615    時間: 2014-8-17 21:57

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-17 21:54 發表
好似是反佔中的人想掟人民力量既人,但掟錯人掛,暫時不太清楚
襲警有分有心無心既咩..
作者: nwa10    時間: 2014-8-17 22:00     標題: 回復 50# 的帖子

講出了我心聲
作者: nwa10    時間: 2014-8-17 22:10     標題: 回復 61# 的帖子

不過好似話有錢派,同有人請食野,之後有人車去遊行wo
作者: Kinng248    時間: 2014-8-18 11:24

反佔中遊行 = 使錢動員去維護既得利益者
作者: nwa10    時間: 2014-8-18 15:17     標題: 回復 61# 的帖子

不過希望一視同人羅,上次有人掟曾俊華雞蛋就拉,仲要上庭被人告
今次反佔中個呀伯,雖然是唔中女警,但都是襲警,同中到其他人,希望警方做野拉人啦

作者: cheungwahlee    時間: 2014-8-18 15:27

親疏有別,睇開D啦.....
作者: nwa10    時間: 2014-8-18 15:51     標題: 回復 64# 的帖子

不過個周融都幾搞笑,話人地投票有水份,又話人地有漏洞,但自己有整個更唔科學既投票,係麥人都可以投票(內地人同外國人也可投票),仲話有150萬人投票支持,破世界紀錄,但昨日遊行又只得8萬(港大),可見佢作野都幾叻,唔怪得亞視胡恩威話佢係度玩棟篤笑

作者: gx7615    時間: 2014-8-18 15:53

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-18 15:51 發表
不過個周融都幾搞笑,話人定投票有水份,又話人地有漏洞,但自己有整個更唔科學既投票,係麥人都可以投票(內地人也可投票),仲話有150人投票支持,破世界紀錄,但昨日遊行又只得8萬(港大),可見佢作野都幾叻,唔怪得亞視胡恩威 ...
差個字差好遠

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0