標題: 港青揚威乒總比賽 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2014-8-3 14:30     標題: 港青揚威乒總比賽

最近完結的乒總單項比賽,多位準港青表現出色,实在是体院教練悉心培訓的效果

曾梓峻 男乙冠軍
劉鎮杰 男乙季軍
李柏濠 男乙4th
鄭栢晞 男乙八強
黃翰林 男乙16強

吳詠琳 女丙冠軍
黃芊柔 女甲 4th
作者: wtsangmf    時間: 2014-8-3 18:42

今次峻峻能夠取得乙組冠軍,真的要多謝乒總的教練的賞識和提拔,他們盡心盡力的教導,使他的乒乓技術大大進步。他們還會在峻峻軟弱的時候扶持他;懶惰的時候鞭策他。沒有他們,就沒有今天的峻峻。
作者: vickyw288    時間: 2014-8-3 20:01

個人認為 其實港青拎獎 都幾理所當然
一個星期練咁多日 又有專業指度
拎唔到獎反而要反省下
都無咩需要成日咁刻意去公開讚揚咁
港青目標應是國際吧
黃鎮庭、何均傑國際就真係值得讚喇
作者: vickyw288    時間: 2014-8-3 20:48

但大人無論力量經驗体力都較小朋友優勝
力量=.>膠皮已經幾乎可以彌補呢方面優勢大多數都打 T系列
經過= > 小朋友除左訓練都經常打比賽吧... 從小打到大 比成年人還有經驗 成年人談不上有什麼優勢
體力=>成年人每天工作只用工餘時間練球 體力每下愈況才對 怎有時間做體能訓練 相信港青 一定有做體能訓練吧 小朋友精力旺盛 打多球都打多幾籃 何來有優勢...

稱讚是應該有 我在這論壇時間也不少 以往稱讚的貼子也沒現時多 但現時...我開始認為這是過份吹捧的行為 過份放大他們的成就
另一例子 削球員排名榜加分計劃
我相信這論壇大力吹捧小孩打削球 而有這計劃出現 其實這計劃 十分不公平 大家都是用同樣時間訓練 為何會有打嬴加1.5輸了減半的措施出現?
作者: 道山才子    時間: 2014-8-3 21:56

一星期打七日
每日4小時或以上
又有專業教練指導
就算普通一個成年人咁打法
一樣有成績
如果計比賽經驗
一年6次乒總比賽
仲有學界賽、區賽等等
IQ, EQ, 什麼什麼Q無都變有
作者: henrytam    時間: 2014-8-3 22:14

引用:
原帖由 willhunting000 於 2014-8-3 21:42 發表

鄭其實呢兩年都無練波,而且百份百土生土長香港人。加上比賽當日身體有問題先會輸,如果打多次鄭一定會贏。
邊度關事, 當日佢LEAD 住局數2:1, 第四局HEAD 住贏唔到比人打返個勢上黎, 身體有問題係藉口姐, 好多人輸波一定有藉口
作者: 閃電記者    時間: 2014-8-3 22:22

XX輸比鄭X坤其實兩日都無練波,而且百份百土生土長香港人。加上比賽當日身體有問題先會輸,如果打多次一定會贏。 [/quote]
作者: dior    時間: 2014-8-3 23:10     標題: 回復 13# 的帖子

就算係咁打波邊有話一定贏,你好似講到對手一定輸俾佢咁
作者: 講青    時間: 2014-8-4 01:10

引用:
原帖由 vickyw288 於 2014-8-3 20:01 發表
個人認為 其實港青拎獎 都幾理所當然
一個星期練咁多日 又有專業指度
拎唔到獎反而要反省下
港青目標應是國際吧
黃鎮庭、何均傑國際 ...
十分同意 其實港青拎獎 都幾理所當然 一個星期練咁多日 又有專業指度
最重要國際比賽贏唔贏到
聽聞有些港青在體院HEA練怕比人打熟路
眼光放遠些 本地賽不值一提

至於鄭X坤 聽聞佢打完初賽受傷 否則乙組應該無人夠佢打
作者: ttman    時間: 2014-8-4 05:45

引用:
原帖由 講青 於 2014-8-4 01:10 發表

十分同意 其實港青拎獎 都幾理所當然 一個星期練咁多日 又有專業指度
最重要國際比賽贏唔贏到
聽聞有些港青在體院HEA練怕比人打熟路
眼光放遠些 本地不賽不值一提

至 ...
同感。至於鄭嘅波乙組係嬴唔到佢,但曾梓峻明顯係甲組波,客觀講55波啦。
作者: (=^x^=)    時間: 2014-8-4 10:48

引用:
原帖由 vickyw288 於 2014-8-3 20:48 發表
但大人無論力量經驗体力都較小朋友優勝
力量=.>膠皮已經幾乎可以彌補呢方面優勢大多數都打 T系列
經過= > 小朋友除左訓練都經常打比賽吧... 從小打到大 比成年人還有經驗 成年人談不上有什麼優勢
體力=>成年人每 ...
同意 同意,樓主高人有見地
港青WIN波其实也合情合理,不過論壇要有POST,有POST才有話題,有話題才有人氣,加上話題要正面
唔通我寫港青好屎波,都不能包辦乙組所有奬項,也不是人人有奬。事实上雖然他們有專業指導,但畢竟只有10-14碎(全部真年紀)

黃漢林 負 8強鄭栢熹  1:3
陳以信 負 亞軍鄭志坤  1:3
而崔崔不敵長膠高手趙 UNCLE

至於丁組 涼穎腎打入四強,先 KO ATRIX,該日直好手一星期也打六日波,打波時間不會少於港青
另外也 WIN埋花生,而 YIU鈞濤WON左趙勁叔叔,小濤濤才十碎,兩位都是趙謹門下的少年精英

至於長膠問題,不便在這 POST 討論,若有 INTERESTED可以開POST討論這問題
而鄭先生好波 定 曾小朋友好波 我不便評論,波是圓,大家其实差不多,誰WIN 誰負也好正常
作者: tomcat    時間: 2014-8-4 14:27

比賽就係比拼各方面:技術,心理,態度,自身質素...........................

勝者為王,敗者為寇.絕對硬道理.

作者: cheungwahlee    時間: 2014-8-6 16:38

總之(輸波不要找藉口,贏波不要牙擦擦)
作者: tobytoby    時間: 2014-8-7 13:37

共實港青球員都很抵讚,又要謮書又要日日練波,
少D毅力及恆心都唔得,所以攞到好成績都應該得到讚賞。

我地成年人俾多D正面的鼓勵他們,希望他們能更上
一层楼,为自己及香港爭光。
作者: (=^x^=)    時間: 2014-8-7 14:24

引用:
原帖由 tobytoby 於 2014-8-7 13:37 發表

thank you for yr greetings kessage
作者: vickyw288    時間: 2014-8-8 00:42

引用:
原帖由 tobytoby 於 2014-8-7 13:37 發表

食得咸魚抵得渴
作者: (=^x^=)    時間: 2014-8-10 01:55

放眼世界
現在只是里程碑

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0