標題: [球板討論] 想試玩日直,應該用咩底板好? [打印本頁]

作者: 言兼    時間: 2014-7-31 22:44     標題: 想試玩日直,應該用咩底板好?

其實本來想買cypress max,但OVER 2000蚊,畢竟新手,好似有D貴
我之前一直用開雙面直板,略略畀大家睇下之前雙面直板個陣用咩
[attach]25626[/attach]
[attach]25627[/attach]
唔知轉用日直,用咩底板好呢?
作者: 暐仔    時間: 2014-8-1 00:01

日直初哥多數都係買bty 閃光系列
作者: wing0000    時間: 2014-8-1 00:58

小弟都係幾個月前由中直轉去學玩日直
人說... 日直就應該選單檜, 其他 單阿尤斯, n 夾, 檜夾, 炭 / 簽維都令日直失真..............
而材料呢, 又以木橧檜為首, 台檜為次, 才到北美檜.......................................................

Cypress-Max 是 Cypress 系列的頂級, $2xxx, 初入手來說真是頗貴
但除了 max, 入門的有 Cypress-A, 但聽聞質量的話.......................................
還是千餘元選 Cypress-S (S for "special" i guess) 會比較好一點

當然, 閃光系列也是一個選擇

其他品牌的, 還有 Yasaka, TSP, Nittaku 都有不少日直的選擇

而小弟, 左揀右揀, 結果在途記揀左支 Nitt 的入門版 $3xx, 重 85g, 9.2mm, 打左幾個月, 以入門版 so far so good, 性價比相當不俗

講多樣, 想打出日直檜單的味道, 要記得配膠方面要選澀性膠皮, 而唔好選"LIM"性的膠皮...
作者: 金擇魚    時間: 2014-8-1 01:13

Cypress-S special 係另一樣野,
S =角型,
作者: rxzzzvga    時間: 2014-8-1 02:29

darker speed 90依家千五左右;
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 12:17

CYPRESS - KOR.....IF有95G的話....
上次買800...
作者: jeff_whc    時間: 2014-8-1 12:22

用緊Nittaku超特選,在Nittaku日直已經是頂級,但只有9MM厚
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 12:23

引用:
原帖由 wing0000 於 2014-8-1 00:58 發表
而小弟, 左揀右揀, 結果在途記揀左支 Nitt 的入門版 $3xx, 重 85g, 9.2mm, 打左幾個月, 以入門版 so far so good, 性價比相當不俗
C兄真係要試下D 98-103G O個D CYPRESS MAX. DARKER SPEED 90...
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 12:24

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2014-8-1 02:29 發表
darker speed 90依家千五左右;
10.5...1800HKD.。。
去訂胡蝶特注都係2800........D野越泥越貴
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 12:50

引用:
原帖由 言兼 於 2014-7-31 22:44 發表
其實本來想買cypress max,但OVER 2000蚊,畢竟新手,好似有D貴
我之前一直用開雙面直板,略略畀大家睇下之前雙面直板個陣用咩
唔知轉用日直,用咩底板好呢?
聞説MK某店8月可能有D CYPRESS KOR 返....
等吾切就DARKER 90 la...but..darker 90硬身D..無o甘好控...拉就無セ問題..block波遇着都係日直爆沖友就惨d..太弾...
胡蝶会受控d...拉波持球性好d..穏d...
以上只係以自己同我大老d板得出的結果..可能無セ参考性。。
☆友人的darker 70就比90更硬...打得幾辛苦...不要考慮。
作者: nwa10    時間: 2014-8-1 13:16

不如玩日直橫打仲好啦,butterfly都有出日直兩面球拍,大約$500-1000,可向butterfly訂
作者: wing0000    時間: 2014-8-1 13:20

原來係咁, 謝謝提點
引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-8-1 01:13 發表
Cypress-S special 係另一樣野,
S =角型,

作者: 反膠王子    時間: 2014-8-1 13:34

作者: Perucat    時間: 2014-8-1 13:44

引用:
原帖由 反膠王子 於 2014-8-1 13:34 發表
darker speed 90可能唔够硬
又要看同辺塊比較LA...
好大概O甘講.....個体差O甘大。

作者: 直直地    時間: 2014-8-1 14:04

當日直係一塊球板,下下過千,好似有d貴。
不過當系一件藝術品,之餘仲有得打,又唔同。

一般好少人後悔買貴既日直,只會後悔揀左塊平既黎買。
不竟平既日直,點都唔會覺得係藝術品。

如果只想買一塊日直,選擇10mm板啦,貴d靚d,唔系後悔。

如果筆值少於1000
TSP Hunter Dynam,Yasaka 霸者 Silver

1500上下
Speed 90 特厚

2000以上
紅柳 Cypress Max 乜特注 物特注
自己喜歡就得

日直基本概念:越貴越好,越打越就手。

買得9mm既Cypress,可以多少少買10mm藍柳。
睇spec 其實藍柳,同Cypress Max 或紅柳,差好少,價錢就差一倍。
想要硬d既板,Yasaka 有塊Katsura 單桂木,算係好硬既選擇,都係幾舊。(我成日想試呢塊其實)

我係新手,第一塊係Hunter ,幾舊。都好正丫。
而家打緊Kokutaku 既 極,近兩千。(貪香港市場無得賣,同埋果個買左先知無用既靚木盒)
即將多一塊。。。。。

打日直,有情,有感。

作者: Perucat    時間: 2014-8-1 14:20

引用:
原帖由 直直地 於 2014-8-1 14:04 發表
當日直係一塊球板,下下過千,好似有d貴。
不過當系一件藝術品,之餘仲有得打,又唔同。

一般好少人後悔買貴既日直,只會後悔揀左塊平既黎買。
不竟平既日直,點都唔會覺得係藝術品。

如果只想買一塊日直,選 ...
藍柳..我有2塊打緊...1塊99G 1塊102G.
両塊一様打上手都係好淋....借吾到力..推波弱DD..反手下下要壇...累
正手発力打POWER DRIVE..都好好力、又穏...
細力波都好控D...
好吾好..好個人喜好....我主力打緊藍柳99G..無力O個陣打SPEED 90...
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 14:21

AND Cypress KOR...我有両塊都係過10MM...10.3左右..
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 14:23

AND...MK某店有塊藍柳...91G...爆魚燐......

頭先打錯91MM...修正

作者: neku    時間: 2014-8-1 14:26

首選cypress s black kor, c/p最緊要
次選nittaku rorin,
darker 唔建議,要10支選一才有好貨
xiom 會拉絲
但日直一定要滴下敲下先好買
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 14:34

引用:
原帖由 neku 於 2014-8-1 14:26 發表
首選cypress s black kor, c/p最緊要
次選nittaku rorin,
darker 唔建議,要10支選一才有好貨
xiom 會拉絲
但日直一定要滴下敲下先好買
DARKER.90.塊塊差吾多声...
最後要用部SONY D100 録音機...録起泥看条WAV...先有D分別。。。
作者: neku    時間: 2014-8-1 15:03

引用:
原帖由 Perucat 於 2014-8-1 14:34 發表

DARKER.90.塊塊差吾多声...
最後要用部SONY D100 録音機...録起泥看条WAV...先有D分別。。。
因為都係果9塊,力不從芯
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 15:05

引用:
原帖由 neku 於 2014-8-1 15:03 發表

因為都係果9塊,力不從芯
O個1塊特別O者.....
O甘淋会好過D
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-1 15:09

可以試試Cypress -S, 用左個幾月, 越打越爆!!!
我塊係95g
初打日直既首選
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 15:20     標題: 回復 23# 的帖子

作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-1 15:25     標題: 回復 24# 的帖子

mad 好新!!!
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 15:34

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2014-8-1 15:25 發表
mad 好新!!!
我大老的....我搾吾到拒個磨法.....我比較狠磨....
作者: Perucat    時間: 2014-8-1 15:36

O甘上下...
作者: michaelwwk    時間: 2014-8-2 03:01

樓主,TB找Ariex,有種好似叫超特選的日直,450-550人仔,檜木和蝴蝶的貨源一樣

很高性價比的
作者: songyip    時間: 2014-8-2 03:16

現在的日直,都冇乜邊几塊可以夠力打新波(除非你超大力量兼爆发力驚人)
作者: michaelwwk    時間: 2014-8-2 03:19

沙拉拉哩個貪官真係冇嘢好講
作者: Perucat    時間: 2014-8-2 09:35

引用:
原帖由 songyip 於 2014-8-2 03:16 發表
現在的日直,都冇乜邊几塊可以夠力打新波(除非你超大力量兼爆发力驚人)
直頭係中伏.......
買定幾箱将来用
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 14:12     標題: 回復 30# 的帖子

agree
做主席最好選個識打波,如果唔係會比佢愈搞愈禾
馬林做最好
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 14:18     標題: 回復 29# 的帖子

agree
出新波,都是等出新的日直先好買
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-2 20:48     標題: 回復 33# 的帖子

YES,今日用塊CYPRESS-S打個40+新波,速度最少減30%
作者: Perucat    時間: 2014-8-2 20:51

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2014-8-2 20:48 發表
YES,今日用塊CYPRESS-S打個40+新波,速度最少減30%
認命o巴。。。
作者: 言兼    時間: 2014-8-3 00:17

估唔到兩日無黎,大家咁多回覆

我睇哂咁多個post,總結一下
最多人叫我用cypress s,或者darker speed 90,貴D就用cypress X
既然我乜都唔識, 我就係哩三塊之中揀一塊啦
咁我想問, 哩三塊價錢大約幾多?短檯控制、拉波、挑球等等各種比較又係點?
謝謝大家
作者: Perucat    時間: 2014-8-3 00:27

引用:
原帖由 言兼 於 2014-8-3 00:17 發表
估唔到兩日無黎,大家咁多回覆

我睇哂咁多個post,總結一下
最多人叫我用cypress s,或者darker speed 90,貴D就用cypress X
既然我乜都唔識, 我就係哩三塊之中揀一塊啦
咁我想問, 哩三塊價錢大約幾多?短檯控 ...
好難一概而論...but...短檯控制... speed 90 再見...(或者10選1有1得都吾定)
如果聴声聴得到....我会買塊 UN 小小、吾好死硬、又吾軟...
只係.........
and cypress -s 係9mm. cypress kor 先係10mm。我o個陣kor 800蚊、家陣吾知。but 現在cypress -s 好似900蚊
cypress max 2100-2200左右..柳承敏 g-max 好似2300-2400.
不如特注1塊la o甘都吾得..無得怨!
作者: songyip    時間: 2014-8-3 03:00

很開心還有咁多日直 FANS, 其實現在打日直單邊很辛苦的了(因為自己都不再年青), 只想打波打得過癮D 啫, 但又來一大堆無謂的改革(38MM - 40MM - 無機 - 40+ ......), 很怕到時, 以現在的 10MM 單檜都拍不死對方, 自己已氣絕身亡!

再加上日直的改良版愈來愈少, 產量又低, 好難適應乒聯一浪接一浪的所謂改革...唉!
作者: 金擇魚    時間: 2014-8-3 03:52

閃光一號啦,平平地,五舊幾,我都入左兩塊.liness" />

作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-3 13:32     標題: 回復 38# 的帖子

同意!日直真係好似無改革
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-3 13:33     標題: 回復 39# 的帖子

我都有一塊,不過打完一次可以收埋珍藏了!
真的不夠力
作者: 直直地    時間: 2014-8-3 20:09

柳成敏 T5000

過兩日就開黎打,睇下究竟有幾快。
綠柳話系現時bty最快既penhold...
轉新波會會有幫助呢?
作者: Perucat    時間: 2014-8-3 20:14     標題: 回復 42# 的帖子

新波落台弾吾起o既、又浮下浮下的問題都係無解。。。
作者: 金擇魚    時間: 2014-8-3 23:06

引用:
原帖由 Perucat 於 2014-8-3 20:14 發表
新波落台弾吾起o既、又浮下浮下的問題都係無解。。。
我反而覺得新波既二跳高D.
作者: Perucat    時間: 2014-8-3 23:26

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-8-3 23:06 發表

我反而覺得新波既二跳高D.
我dhs.魚魚都差不多、拍利奥就高d
作者: songyip    時間: 2014-8-4 00:21

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2014-8-3 13:32 發表
同意!日直真係好似無改革
無他既,打日直既人愈來愈少(直拍几乎個個貼兩面胶,日直設計是给單面用的,除非用夾檜),單邊太辛苦吧!

再加上柳承敏退役後,已沒有出眾兼有成績的日直球手,日直已日漸淡出人們的視線!

所以,要過新波呢個關口,若無改革,談何容易?!
作者: Perucat    時間: 2014-8-4 09:28

打日直就如聴黒膠...影45/810....1種風味...1種情懐.....

作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-4 11:46     標題: 回復 42# 的帖子

返而我想買塊藍柳試下
作者: Perucat    時間: 2014-8-4 12:02

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2014-8-4 11:46 發表
返而我想買塊藍柳試下
要100∼105g 安全d
作者: 直直地    時間: 2014-8-4 14:00

引用:
原帖由 Perucat 於 2014-8-4 09:28 發表
打日直就如聴黒膠...影45/810....1種風味...1種情懐.....
確實如此,橫版中直真系無呢份感覺。

拿著日直既感覺好好。
拿著自己覺得巧靚既日直,感覺仲正。
作者: hamh    時間: 2014-8-4 14:28

引用:
原帖由 直直地 於 2014-8-4 00:00 發表

確實如此,橫版中直真系無呢份感覺。

拿著日直既感覺好好。
拿著自己覺得巧靚既日直,感覺仲正。
完全同意,我時不時拎塊紅金出嚟掂下,唔打都欣賞下。
作者: Perucat    時間: 2014-8-4 14:41

引用:
原帖由 hamh 於 2014-8-4 14:28 發表

完全同意,我時不時拎塊紅金出嚟掂下,唔打都欣賞下。
再上YOUTUBE看看玄静和打波的片段...在淡淡檜木之優香O親拓下.発下思古之優情...

作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-4 16:19     標題: 回復 49# 的帖子

藍柳有100-105g咁重?
一般重量是否below 100g?
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-4 16:20     標題: 回復 50# 的帖子

完全同意
作者: Perucat    時間: 2014-8-4 16:38

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2014-8-4 16:19 發表
藍柳有100-105g咁重?
一般重量是否below 100g?
我有3塊....99最軽、打緊。
重有103G 102G..未開

作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-5 10:34     標題: 回復 55# 的帖子

作者: 直直地    時間: 2014-8-5 14:00

引用:
原帖由 Perucat 於 2014-8-4 14:41 發表

再上YOUTUBE看看玄静和打波的片段...在淡淡檜木之優香O親拓下.発下思古之優情...

思 “古”??
anyway 睇番 youtube, 玄静和好似真系好圓,我講既係榨緊果塊丸型日直。。。
都要支持,but 覺得 丸型 同 角丸型 都 有dd...不是太順超。

個人認為日直要角型先好睇, Joola 塊 Genisis 就勁角型。
遠睇以為榨住個鞋盒。
作者: Perucat    時間: 2014-8-5 14:31

引用:
原帖由 直直地 於 2014-8-5 14:00 發表

思 “古”??
anyway 睇番 youtube, 玄静和好似真系好圓,我講既係榨緊果塊丸型日直。。。
都要支持,but 覺得 丸型 同 角丸型 都 有dd...不是太順超。

個人認為日直要角型先好睇, Joola 塊 Gen ...
有人話...粒仔打丸型先o岩....
and..拒塊板好似吾係単檜...
遅d買塊spectol 玩下先
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-5 14:54     標題: 回復 58# 的帖子

日直配粒仔有無好介紹?
作者: Perucat    時間: 2014-8-5 16:43

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2014-8-5 14:54 發表
日直配粒仔有無好介紹?
未試過ar.....
想試tsp
作者: 言兼    時間: 2014-8-5 23:05

勢估唔到大家咁熱情

講返正題,我見大家講日直嘅重量
究竟係重D好,定輕D好?
我個人本身比較鍾意拎輕D嘅球拍
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-5 23:34     標題: 回復 60# 的帖子

Which model TSP?
作者: 金擇魚    時間: 2014-8-6 00:23

引用:
原帖由 Perucat 於 2014-8-5 14:31 發表

有人話...粒仔打丸型先o岩....
and..拒塊板好似吾係単檜...
遅d買塊spectol 玩下先
玄靜和,金錡澤用的是日中號SP.
檜木阿尤斯五夾.
作者: Perucat    時間: 2014-8-6 01:06

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2014-8-5 23:34 發表
Which model TSP?
網上有人話係tsp spectol...
事実係...我真係吾知....
作者: Perucat    時間: 2014-8-6 01:08

引用:
原帖由 言兼 於 2014-8-5 23:05 發表
勢估唔到大家咁熱情

講返正題,我見大家講日直嘅重量
究竟係重D好,定輕D好?
我個人本身比較鍾意拎輕D嘅球拍
打得単面...100g 板+膠...都係under 150g..
好軽的了
作者: 言兼    時間: 2014-8-7 23:31

最後, 我都係買左cypress s
等緊試新拍
作者: 金擇魚    時間: 2014-8-7 23:40

引用:
原帖由 言兼 於 2014-8-7 23:31 發表
等緊試新拍
有冇相?幾重?幾錢?
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-8 10:07     標題: 回復 66# 的帖子

作者: 直直地    時間: 2014-8-8 11:34

引用:
原帖由 言兼 於 2014-8-7 23:31 發表
等緊試新拍
影幅相黎睇下。。。
作者: 言兼    時間: 2014-8-10 10:24

[attach]25946[/attach][attach]25947[/attach]
重量94.9
價錢大約1250
係乒乓家園買, 做埋會員
作者: 直直地    時間: 2014-8-10 16:08

1250 ???

9mm?

作者: gx7615    時間: 2014-8-10 17:02

買貴左 老實講家園D野比較貴
你至少買貴左二三百蚊
作者: ThomasKwok    時間: 2014-8-10 18:39

這個價可以買高一個Level既藍柳!
作者: 言兼    時間: 2014-8-11 00:44

應該去邊D地方買好呀?
諗住近近地, 我以為都係貴少少, 車費都係返度(我住元朗)
點知
作者: jeff_whc    時間: 2014-8-11 02:06

其實買平球拍有好多門路,但要耐心搜尋,樓主實在出手太快了
作者: 直直地    時間: 2014-8-11 09:33

論壇 既 陞威 標價 940.....

唔緊要啦,你塊板木紋都幾靚丫。
都買左咯。。。打得開心咪得咯。

lum 住 配咩膠呀?
作者: 言兼    時間: 2014-8-14 18:22

Plasma 470 2.0mm
[attach]26025[/attach]
作者: 直直地    時間: 2014-8-14 22:45

日直上黑色?!!!

作者: 弧亂打法    時間: 2014-8-14 23:39

家園做會員買野有無折?
作者: 金擇魚    時間: 2014-8-15 00:12

呢塊平d,抵玩.我都買左三塊.
作者: jeff_whc    時間: 2014-8-15 00:17

本來都買左三塊曰直來打,有joola,nittaku超特選同bitty cypress max,打打下又無晒感覺,剛剛買多塊中直來玩
作者: 直直地    時間: 2014-8-15 15:11

joola 塊 Genesis?幾厚?正唔正?
成日心思思買呢塊。。。
作者: 言兼    時間: 2014-8-22 22:55

引用:
原帖由 弧亂打法 於 2014-8-14 23:39 發表
家園做會員買野有無折?
有88折呀好似
點知我去買乒乓波, 佢又話乒乓波無折的
幫我貼膠又係無折
作者: 言兼    時間: 2014-8-22 22:56

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-8-15 00:12 發表
呢塊平d,抵玩.我都買左三塊.
你係邊度買GA?
作者: 言兼    時間: 2014-8-22 22:56

引用:
原帖由 直直地 於 2014-8-14 22:45 發表
日直上黑色?!!!

係呀, 我都唔諗住用黎比賽, 無所謂啦
作者: 金擇魚    時間: 2014-8-22 23:20

引用:
原帖由 言兼 於 2014-8-22 22:56 發表

你係邊度買GA?
乓乒細界五百幾.
作者: gattfry    時間: 2014-8-23 10:11

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-1 13:16 發表
不如玩日直橫打仲好啦,butterfly都有出日直兩面球拍,大約$500-1000,可向butterfly訂
butterfly有出日直兩面球拍?
作者: mgm526    時間: 2014-8-24 21:22     標題: 玩日直,我有装备要转,很好的

玩日直,我有装备要转,很好的
[attach]26165[/attach]
[attach]26166[/attach]
[attach]26167[/attach]
[attach]26168[/attach]

作者: table    時間: 2014-9-18 02:04     標題: 買高級檜木打

我有三塊日直 有 閃光五+sirverG3,閃光一+tenergy80,有一塊darker speed 90 依塊新拍 膠是没有 因為没錢買。            說起我打日直的情况有點滑稽,我細個過時打中直單面,有一次 我見大人打日直拍好型 外型四方 很利害  黑色背面很難看 我以為是爛拍都這麼利害。後來才知道日直。                                    長大後想打日直 我去買的地方 只有閃光一及閃光五 當時只能買閃光五。 閃光一唔足夠錢買。買完番來覺得唔型 因為不是角型。                                                  之後儲錢買閃光一 十分好用 但買完番來覺得短柄 不是長柄 不是普遍的外形。    所以最後買左darker speed 90。因為聽評論説是由三蒸三煮製法 速度極快 適合我暴力正扣殺人士。  所以買日直應該不計成本。
作者: table    時間: 2014-9-18 02:13     標題: 閃光一 閃光五 darker speed 90

閃光一 閃光五 darker speed 90
作者: table    時間: 2014-9-18 02:16     標題: 閃光一 閃光五 darker speed 90

閃光一 閃光五 darker speed 90
作者: table    時間: 2014-9-18 02:23     標題: darker speed 90

darker speed 90 正面 背面 左側 右側
作者: tomtom1995    時間: 2015-4-17 22:51

近日玩日直,閃光90,打新波,好正,一發力,快
作者: johnlam    時間: 2015-4-18 09:42

閃光一抵玩
作者: tomtom1995    時間: 2015-4-18 10:45     標題: 回復 97# 的帖子

閃光90係9mm厚單檜,有幸塊日直唔需要錢 ,所以就用來打波,只是可能用錯膠 ,到手已是天極3。但打落好有趣,以前打過便宜日直,同單檜無得比,講真好難講,太正。

作者: tomtom1995    時間: 2015-4-20 22:21     標題: 回復 100# 的帖子

用正膠嗎?日直打正膠較小 ,多數外國膠。一些較軟較彈的膠皮。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0