標題: [綜合技術] 如果你決定唔打兩面弧圈球, 你有什麽選擇? [打印本頁]

作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-10 10:59     標題: 如果你決定唔打兩面弧圈球, 你有什麽選擇?

如果你花了幾年時間打兩面弧圈 總是有朋友/隊友/比賽對手 同樣打法 你都是輸多贏少
你不轉打法 有可能再過十年都是他們手下敗將 以下有不同打法可供參考:
1. 快攻結合弧圈     反手生膠正手反膠
2. 快攻結合弧圈     反手長膠正手反膠
3. 削攻              反手正膠正手反膠
4. 直板弧圈結合快攻  正手反膠轉手長膠
5. 直板左推右攻      單面 (反膠 正膠 生膠)
6. 直板橫打         正手(正膠 生膠) 反手反膠
7. 快攻結合弧圈      正手生膠反手反膠
你會作何選擇? 你有其他打法?

作者: cheungwahlee    時間: 2014-7-10 11:13

轉膠及板我想都是徒然,
你花咗幾年時間打一種打法都不能
超趆別人,只能証明你資質不及別人
勉強不得,打波作為運動健身好了。
作者: kennykong    時間: 2014-7-10 11:34     標題: 如果你決定唔打兩面弧圈球, 你有什麽撰擇?

乒球技術猶如學海無涯,打法是要配合個人風格,除練好基本功外,要不斷認識各種打法,各種器材運用,技術才能提高,最重要的是「相信自己」!
作者: tomcat    時間: 2014-7-10 13:27

可以不放低已有的技術,再加上去.
我是先打直拍后打橫十多年球齡,思路係已識的嘢點解唔用,增加樂趣.

如:
橫拍+直拍發球(發球比橫拍更好)+反手推擋(推下旋,擠弧圈)--增加變化.
按此方向,因應個人可:
--全橫拍+全直拍--互用
--橫拍(主)+直拍反手推擋--反手轉拍快撕與推擋穿插使用.

因應個人考慮異質膠皮增加變化.
作者: 乒乓在線    時間: 2014-7-10 13:45

雀得一號餐算轉得最少較快跟到, 但打穩了, 自己少失控而人家多失波後, 可以找到好玩的對手少了.
作者: alanchan    時間: 2014-7-10 14:08

可以轉橫板兩面長膠高吊!!!
作者: super_phoenix    時間: 2014-7-10 14:24

其實要睇你自己,好似我鐘意直板兩邊反膠所以練咗好多年但係唔得就係唔得,根本係自身問題打唔到,所以要變但係如果轉咗自己唔鐘意的打法就算打得好都冇樂趣,以自己實際狀況再打識合自己打法才是最好的
作者: johnli    時間: 2014-7-10 15:12

如果喜歡打反貼同孤圈, 點解要轉?  輸就輸啦. 輸左仲可以羸, 羸晒會好悶. 球局沒有人輸, 又點會有人羸.
作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-10 17:57

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 10/7/2014 11:13 發表
轉膠及板我想都是徒然,
你花咗幾年時間打一種打法都不能
超趆別人,只能証明你資質不及別人
勉強不得,打波作為運動健身好了。
如果你喜愛乒乓球,最重要是了解不同膠皮的性能,不要一成不變,
沖破自己的局限,首先試一種性能相近或極端的膠皮來學習, 而不是通過比賽來認識特定的膠皮 。

作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-10 21:53

打乒乓球有幾類人
1. 打來打去熱吓身 一定唔計分 多數是婦女和退休人事
2. 一身武功 四圍同人較量
3. 大中小學生
4. 專業人事 包括 教練、波樓老闆、專業球員
打波計唔計分 以場合而定 輸贏重唔重要 也因人而定。

作者: rxzzzvga    時間: 2014-7-10 23:33

不能應同的多
作者: tomcat    時間: 2014-7-11 01:04

YES,
今屆世界賽荷蘭李嬌以四十多高齡兼上世紀的打法,連勝日本兩名新世代球員,
應有可學習之處.

http://www.youtube.com/watch?v=M ... AJjnD85&index=4

作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-11 03:27

引用:
原帖由 tomcat 於 11/7/2014 01:04 發表

YES,
今屆世界賽荷蘭李嬌以四十多高齡兼上世紀的打法,連勝日本兩名新世代球員,
應有可學習之處.

http://www.youtube.com/watch?v=M ... AJjnD85&index=4
非常精采
這球手叫 李佼

作者: 反膠王子    時間: 2014-7-11 06:52

作者: davidhk    時間: 2014-7-11 08:10

技法無高下,功夫有深淺

作者: 金擇魚    時間: 2014-7-11 09:24

唔使講咁多,總之輸波,唔夠打,反手就轉打邪膠,怪膠之類.如果都係唔夠打就轉埋打左手,實冇死.
作者: tomcat    時間: 2014-7-11 10:28

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-7-11 03:27 發表

非常精采
這球手叫 李佼
THX!!
作者: 乒乓在線    時間: 2014-7-11 10:56

雀得這題都算是樓主一番心意, 整個題目給大家吐下...... 一直有看法業餘球友由反膠轉粒仔令不規律打球的對手會覺得不適應而不悅, 看情況應該都是. 業餘者要開心還是要其他, 要自己選定.

作者: 反膠王子    時間: 2014-7-11 11:15

作者: tomcat    時間: 2014-7-11 13:01

其實應開心,只要捉住佢經常打,可以的話日日打,不規律都變規律,
吟就識應咗一種粒仔打法.
作者: jackiekiki    時間: 2014-7-11 13:13

我認為可以轉吓試一試睇吓啱唔啱自己,乜膠都試吓,就算唔適合都可以了解每種膠既特性!
朱世赫以前都係攻擊手,但之後轉咗削球,如果佢堅持兩面反膠,就未必有今日成績!
另外鄧亞萍都係一個好例子,自從佢轉咗長膠就稱霸球壇!
當然有成功例子也有失敗例子,有重要都係靠自己努力,先至成功
作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-11 13:16

引用:
原帖由 金擇魚 於 11/7/2014 09:24 發表
唔使講咁多,總之輸波,唔夠打,反手就轉打邪膠,怪膠之類.如果都係唔夠打就轉埋打左手,實冇死.
金小朋友:
你的想法絶對正確, 明明前面是掘頭路, 都唔行第二條, 浪廢青春, 一種打法打足十年, 生個BB出來, 十年都差唔多小學畢業 !
好多人話贏波好開心, 輸波當學嘢, 千期唔好信, 輸波還輸波, 學嘢還學嘢。
長膠,唔算旁門左道, 這門技術易學難精, 想全面了解乒乓技術可學習 削球

作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-11 13:29

引用:
原帖由 jackiekiki 於 11/7/2014 13:13 發表
我認為可以轉吓試一試睇吓啱唔啱自己,乜膠都試吓,就算唔適合都可以了解每種膠既特性!
朱世赫以前都係攻擊手,但之後轉咗削球,如果佢堅持兩面反膠,就未必有今日成績!
另外鄧亞萍 ...
講得非常好, 有你講, 我唔洗講, 去做其他嘢 !
作者: easyinfo    時間: 2014-7-15 23:02

我都考慮緊一號選擇
作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-16 00:25

引用:
原帖由 easyinfo 於 15/7/2014 23:02 發表
我都考慮緊一號選擇
如果打生膠 , 我唔建議你學唐鵬的打法。
作者: calab    時間: 2014-7-16 11:50

正生 反反
作者: cheungwahlee    時間: 2014-7-16 11:53

如果打直板可以學邊個?
作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-17 11:28

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 16/7/2014 11:53 發表
如果打直板可以學邊個?
直板生膠,少有出名球手,一定打快攻,很難發重下旋,發短球無威脅!
作者: 反膠王子    時間: 2014-7-20 07:40

作者: Sir_Wong    時間: 2014-7-20 19:59

引用:
原帖由 反膠王子 於 20/7/2014 07:40 發表

可以學邊個?
沈燕飛  反手反膠正手生膠  如果你反手弧圈有威力  便可以學習正手打生膠
橫板反手生膠  有成就的不是很多  王濤是一成功例子  另一個打生膠現今又出名是武楊  不過她是削球手

作者: 葉師傅    時間: 2014-7-20 20:54

如果閣下係打橫拍,自問打法無問題,只係羸唔到,可以試下1,2,3&7 . 自覺都可以時,可以加強訓練,而不需轉直拍,因為直拍難學難精 . 到最後奉勸閣下-「一山還有一山高,一切隨緣啦 !」
作者: tomcat    時間: 2014-7-23 10:04

正手防弧,反手反貼.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0