標題: test [打印本頁]

作者: friendlybrother    時間: 2014-5-5 11:43     標題: test

test

作者: 南翔    時間: 2014-5-5 11:55

同意,有深切同感
作者: Dixon    時間: 2014-5-5 11:56

引入中國外援的目的其實都係想贏波姐,既然中國外援對外國球隊(註:輸給無敵的中國隊是可以接受的)都無優勢,都要輸波,倒不如給機會予本地香港土身土長的運動員參加大賽啦。 X 2
作者: cgwc    時間: 2014-5-5 12:35

應該係好勁,入後不濟, 早幾年香港賽,江輸謝三比零。
作者: forest    時間: 2014-5-5 12:47

引入外援的教練已走了, 見佢地好像無心機打.
作者: 反膠王子    時間: 2014-5-5 12:53

作者: 乒乓在線    時間: 2014-5-5 13:03

如果找到亞習出來對話就好了
作者: nwa10    時間: 2014-5-5 13:45

感覺本地球員,鎮廷同浩婧已有交代
鎭廷近期狀態麻麻,不過繼續睇好佢,今次是被人拖淚 ,下次一定拿到牌

作者: johnny1996    時間: 2014-5-5 14:39

近排D省港奇乒強差人意,奧運那次ok,單打8強,團體第四,這次只見本土那幾個認真打,其他求鬼奇奇。唔其望他們一定要贏,但男隊應該可贏克羅地亞和新加坡。
作者: cgwc    時間: 2014-5-5 14:54

來到香港有進步/突破: 李,高,帖,……

保持: 華, 鵬,……

退步: 一, 鈺,……
作者: ricky_table    時間: 2014-5-5 15:10

個人認為最主要原因係
1, 男女隊訓練有問題. 各位如有長期留意港隊表現, 可以留意下佢地既動作,幾乎次次都有分別, 女隊既動作仲要係越打重心越高,年資高既直頭企起到打而撲唔到正手. 戰術前3板更加小見.
可見訓練出問題, 好似只係識拉起下旋,同枱內擰起,但完全冇威脅,欠缺殺手.
(但李靜接手後有明顯改善, ESP 李皓晴反手相持+防守, 主動正手搶拉. NG WING NAM既正反手,發球)
(男隊WONG CHUN TIN其實正手已經出事,只顧橫打)

2, 電視台唔播香港比賽, 好難令球員成為真正職業

個人認為女隊輸日本除左心理外,只係輸在反手,戰術運用..
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 15:20

大家現實少少想呢個問題.

大家接唔接受到乒乓球在香港被剔出精英運動項目先, 呢o的係最核心既問題, 其實香港總會, 無引入外援, 成績不濟, 而被剔出精英運動項目, 例如, 體操. 你接唔接受到先?

女隊接到班就緊係好啦, 男隊, 如果出本土球員, 跌到世界排名50以外, 都唔好話無可能. 咁剔出精英項目, 即係代表怎樣? 即係年青球員既集訓會少左, 出外比賽既機會都會少埋. 無成積, 仲有無咁多人學打乒乓球都成疑問, 咁班教練點呢?

不過呢班外援, 都好似係最後一批, 好似新例係要十六之前移居該地, 才可以代表當地打比賽. 不過老實講, 除了五,六十年代既容國團那一批之外, 香港男子好似其實無邊個本土球員有成績.

唔會又回到九十年代既黑暗時期吧.....
作者: TAMCA    時間: 2014-5-5 15:29

有些海外乒團也無影了,例如李佳薇,沈燕飛,韓陽,吉田海偉。這代表了球員進步或否在於操練,參賽機會,傷患及身體質素同年紀有關,汰弱留強。
本土栽培,對體育重視情度(美加輕視乒乓是反例)及公開賽機會絕對重要,其次是其運動人口比例,籃球人口比例美國很高所以水準也高。
外援最重要是帶本土球員接觸國際水平,兩者有共存必要,除非是頂尖強隊可輸出外援,否則相輔相成,個別外援狀態長期跌當然要被取代。
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 15:43

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-5 15:25 發表

>新例係要十六之前移居該地, 才可以代表當地打比賽<

呢個唔係問題呀!16歲夠年青力壯呀,唔通引入60歲呀?一位有潛質的運動員,到了16歲已經好清楚可以看見天份是優或劣。中國隊的郭躍及樊振東都是16歲前 ...
係中國,其實十六歲又有天份既球手, 點會放你出去打外援? 就算搵落來, 十六歲又係好多選擇, 其實乒總都搵左個來香港, 但係真係keep唔到係大陸咁專心, 十六歲仲係要好努力練波, 仲係無什麼比賽經驗, 唔同二十到尾, 準備退隊既咁即用.

其實出左打外援, 又打得好既, 其實都唔到10%, 香港呢批, 以成績計其實唔錯, 特別係雙打. 今次, 佢地成績係近年最差, 但就已經引起咁多人批評, 所以其實, 唔好低估大眾對成績既期望. 以為出本土球員, 就會接受成績會比以前差.
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 15:50

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-5 15:43 發表

李佳薇幫新加坡隊贏左唔少賽事,甚至贏過中國隊的王楠,香港的姜華珺有無好似李佳薇咁好成績呀?  
香港呢班男外援, 都幫香港贏過唔少賽事, 張鈺有擊敗過中國隊, 拿下亞運混雙金牌.......
作者: ricky_table    時間: 2014-5-5 15:50

現實小小, 精英運動係好ON居既政策,
如果政府唔干預, 民政事務唔係曾德誠搞, 政府揸正黎做唔容許電視霸權...你懂的
香港人只係要正正常常過日子, 一個聯業聯賽有幾難搞??
一項運動有前景, 可以搵到食過日子, 自然有人玩
引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 15:20 發表
大家現實少少想呢個問題.

大家接唔接受到乒乓球在香港被剔出精英運動項目先, 呢o的係最核心既問題, 其實香港總會, 無引入外援, 成績不濟, 而被剔出精英運動項目, 例如, 體操. 你接唔接受到先?

女隊接到班就緊係 ...

作者: Dixon    時間: 2014-5-5 16:12

香港呢班男外援, 都幫香港贏過唔少賽事, 張鈺有擊敗過中國隊, 拿下亞運混雙金牌.......
-------------------

對,這班男外援當然對香港乒壇有一定貢獻。但拿亞運混雙獎牌已是多年前的事,要退就要退,好讓來者有多點機會。他們可以當教練,做其它乒乓球崗位,而不是代表隊的球員。
作者: TAMCA    時間: 2014-5-5 16:59     標題: 回復 17# 的帖子

這正是我提及的體育介“汰弱留強“,星加坡有別的接棒,港女隊難找到姜這麼強的本土球員。港男隊應該可以換血。絕不可擺三年前的功勳可以霸位十年。
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 17:06

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 15:50 發表
如果政府唔干預, 民政事務唔係曾德誠搞, 政府揸正黎做唔容許電視霸權...你懂的
一項運動有前景, 可以搵到食過日子 ...
老實講, 點解要比乒乓球, 唔係比羽毛球或者壁球, 定係樣樣都要搞個聯賽? 其實乒乓球, 已經係養活最多教練既運動, 可能多過足球.
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 17:11

引用:
原帖由 Suki 於 2014-5-5 16:04 發表
係時候加入短、中、長期的危機應變措施了!
睇過一個訪問,講述多年前中國隊失落多個重要冠軍,其後痛定思痛,重點栽培12個苗子,其中一個好似係zjk,力挽狂瀾,到而家稱霸世界乒壇!!!男隊尤其需要,見到好幾個1 ...
問題唔係乒總唔想陪養, 而係隊員輸多幾場, 自己寧願去讀書, 唔通唔比佢地讀咩. 神童熙, 當係小學畢業,乒總就想佢轉全職啦.....
作者: cgwc    時間: 2014-5-5 17:15

主要係技戰能的問題,可以由現在起唐+黃+江+再+兩個本土球員如何,孔等

女得,男都得。
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 17:17

引用:
原帖由 Dixon 於 2014-5-5 16:12 發表
-------------------

對,這班男外援當然對香港乒壇有一定貢獻。但拿亞運混雙獎牌已是多年前的事,要退就要退,好讓來者有 ...
咁即係李佳微都應該退役啦? 我都係回應有網友講李佳微有幫sgp拿過好成績,我回應一下, 其實那班外援,好多都唔想打啦,你估佢地仲以為自己可以再創高峰咩? 問題係,邊個接班先? 如果出本土運動員,跌出前五十,咁大眾社會, 以及你地接唔接受先?

其實有時, 大家唔知自己要求高, 大家都話,外援退下來, 本土球員上,但潛台詞係....但係你地成績唔能夠跌 唔係就即係接班失敗.

班外援仲要出場,其實可能係無得選擇.
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 17:19

引用:
原帖由 TAMCA 於 2014-5-5 16:59 發表
這正是我提及的體育介“汰弱留強“,星加坡有別的接棒,港女隊難找到姜這麼強的本土球員。港男隊應該可以換血。絕不可擺三年前的功勳可以霸位十年。
都係我所講,班外援你估真係好想出, 有時真係無得揀.
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 17:29

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-5 17:15 發表
主要係技戰能的問題,可以由現在起唐+黃+江+再+兩個本土球員如何,孔等

女得,男都得。
其實你睇下其他運動, 例如滑浪風帆,出了一個奧運冠軍,現在成績係唔係都一路咁勁? 香港運動,其實都係靠運動員本身,突然出個有天份,又努力,又唔放棄既運動員, 咁該項運動就有好成績. 運動有好成績既國家,只係有兩個方法,第一, 就係運動能賺錢,好似美國nba,第二,又或者國家體育,例如中國,北韓,所有唔係以呢兩種方法既,成績都係好短暫,例如sgp, 除了乒乓球近年好少少,仲有什麼? 台灣一樣.

日本,南韓, 運動係受到大企業既支助,運動員,係一個企業既員工,日本乒乓球點解突然多左咁多出色既女選手? 因為福原愛, 佢真係因為乒乓球,係日本賺左好多錢, 自然就多人打.

香港既情況,係各總會爭取政府津貼,而呢個津貼,就係呢幾十個總會,以成績及普及程度去比較,邊幾個可以有更多資助? 即係佢地唔係要打敗外面既人,而係要打敗其他總會, 外援就係咁樣,無奈既產物.
作者: ricky_table    時間: 2014-5-5 17:55

政府要發展體育其實好簡單
出個政策,任何商業團體資助體育項目都可以獲得資助額某個比重既稅務優惠,
例如, 要交一千萬稅,如資助左一百萬,就免稅八十萬

咁根本唔需要精英運動政策, 社會會自然運作
作者: ava    時間: 2014-5-5 17:58

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 15:50 發表
一項運動有前景, 可以搵到食過日子 ...
宜家許多人連住都無得住,仲有無咁多地方搞..................\

正正常常過日子都要....根本問題解決 才算正常吧,,,,,,,,,,基本一個人不要說 有衣 食 住 行........

連啖飯都未飽 空氣污染日日沒有最高只有更高O既地方 ...怎去搞個聯賽............ 未行到去過場已經暈左....

有錢有車有司機咪有得打........九十年代 足球 被 OUT 精英 項目 到現今 搞足球 等 同燒錢 同樣道理 .........
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 17:59

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 17:55 發表
政府要發展體育其實好簡單
出個政策,任何商業團體資助體育項目都可以獲得資助額某個比重既稅務優惠,
例如, 要交一千萬稅,如資助左一百萬,就免稅八十萬

咁根本唔需要精英運動政策, 社會會自然運作
出一千萬,先至得一百萬退稅,即係蝕九百萬. 邊間公司會咁做, 公司講既係商業利益.
作者: ricky_table    時間: 2014-5-5 18:07

阿SIR, 交一千萬稅,即係賺左差唔多一億
個SENARIO係賺左差唔多一億,資助一百萬,交小八十萬稅, 個比例係死既

可能我表達得唔好

BUT
好多國家都係咁,唔好咁井底之蛙
引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 17:59 發表

出一千萬,先至得一百萬退稅,即係蝕九百萬. 邊間公司會咁做, 公司講既係商業利益.

作者: lmichael    時間: 2014-5-5 18:53

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 18:07 發表
阿SIR, 交一千萬稅,即係賺左差唔多一億
個SENARIO係賺左差唔多一億,資助一百萬,交小八十萬稅, 個比例係死既

可能我表達得唔好

BUT
好多國家都係咁,唔好咁井底之蛙

我真係未聽過,用咁既方式係福利事業,或者鼓勵就業就聽過,用係體育,我真係未聽過,邊個國家?我都想參考下。公司去支助福利事業,呢個係csr既一迎份,但運動,唔係呢個function.運動係讚助行為多些,其實乒乓球都有,恒生做緊,呢個係改善企業型像,但呢個,成績都係幾重要,除非好似田總咁。
作者: ricky_table    時間: 2014-5-5 21:06

http://www.twwiki.com/wiki/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E9%AB%94%E8%82%B2

美國業餘體聯,成立於1888年,是美國成立最早也是最大的一個體育組織。其成員包括各州體育協會和4個軍種(陸、海、空軍及海軍陸戰隊)的體育組織,管轄所屬的7000多個俱樂部。為了便於組織比賽,其成員按地區原則分為15個大區。業餘體聯的主要任務是按統一規則組織比賽,保證提供比賽場地,派遣優秀運動員代表美國參加國際比賽,組織全國少年兒童(9∼17歲)奧林匹克比賽。業餘體聯代表美國參加田徑、游泳、舉重、摔跤、柔道、拳擊、有舵雪橇、無舵雪橇等 8個項目的國際單項聯合會,保持同其他國家的聯繫。在業餘體聯繫統里,有30多萬名業餘教練員、裁判員、比賽組織者、管理人員。它的經費來源是徵收會費、門票收入、出賣比賽電視轉播權、企業與私人捐助等;國家資助的形式是免稅
引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 18:53 發表

我真係未聽過,用咁既方式係福利事業,或者鼓勵就業就聽過,用係體育,我真係未聽過,邊個國家?我都想參考下。公司去支助福利事業,呢個係csr既一迎份,但運動,唔係呢個function.運動係讚助行為多些,其實乒乓 ...

作者: super_phoenix    時間: 2014-5-5 22:28

講真,佢哋落到嚟香港會唔會狂教波而影響練波同比賽成績?
作者: lmichael    時間: 2014-5-5 23:05

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-5-5 21:06 發表
http://www.twwiki.com/wiki/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E9%AB%94%E8%82%B2

美國業餘體聯,成立於1888年,是美國成立最早也是最大的一個體育組織。其成員包括各州體育協會和4個軍種(陸、海、空軍及海軍陸戰隊)的體育組織 ...
其實即係當佢係慈善非牟利機構.其實乒總都可以註冊咁做. 其實你所講既, 係唔係501(c)?

作者: 天樂    時間: 2014-5-6 00:01

其實換番角度黎講…會唔會係其他國家整體男子球員水平也在上升呢?
台灣隊星加玻隊,以及有幾隊歐洲隊也令人眼前一亮
作者: 葉師傅    時間: 2014-5-6 00:02

老實講班外援嚟港咁多年,幫香港爭取過唔少獎項,成績已經合格 . 何況又係最後一批 . 只是年資大了點,所以難以保持水準 . 我哋都好應接受他們是香港的一份子,公平的對待 . 我知他們未必想繼續霸住個位,他們亦好想搵更好的出路,但因為種種的原因,例如:1.接班問題(可能像老瓦一樣,人到40都未有人夠打點算 ?! 係未本土球員/訓練有問題先 ? )2.出路問題(做教練冇咁多教練位,而做生意仲死d天 !) 點樣都好,咪當公平競爭囉 ! 有實力嘅話,冇人可阻到你嘅 ! 正面點啦各位 !

作者: lmichael    時間: 2014-5-6 08:33

如果係做教練,點會無人請?現在既教練驚比佢地搶飯碗就差唔多。。。。。
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-5-6 10:56

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-5 17:59 發表

香港足球世界排百幾, 聯賽入場費隨時連場租都未夠俾, 講成績乒乓球一定好過足球多多聲, 搞一隊乒乓球隊亦一定易過搞一隊足球隊多多聲, 一樣有咁多贊助商支持甲乙組足球, 咁點解人地肯燒銀紙係無乜成績既足球上面, 唔肯燒係咁好成績既乒乓球呢?  我諗左好多年都唔明, 請賜教
作者: lmichael    時間: 2014-5-6 19:02

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2014-5-6 10:56 發表

香港足球世界排百幾, 聯賽入場費隨時連場租都未夠俾, 講成績乒乓球一定好過足球多多聲, 搞一隊乒乓球隊亦一定易過搞一隊足球隊多多聲, 一樣有咁多贊助商支持甲乙組足球, 咁點解人地肯燒銀紙係無乜成績既足球上面 ...
首先,香港係有贊助乒乓球的,恆生每年都有贊助乒總. 足球,球隊都搵到人贊助, 係因為足球係世界上面最受歡迎既運動, 好多贊助人,其實都係足球愛好者.例如傑志,你後面就係譚生,譚生大學時就係中大校隊,就算唔係運動員,我想都好多人睇波吧. 我認為睇世界杯足球既香港人,係睇世界杯乒乓球既幾多倍? 老實講,香港乒乓球已經唔慘, 體育強國,美國. 高軍都一樣講無贊助,現實O的講,乒乓球其實除了係中國,其他地方根本係冷門運動. 歐洲好少少, 原因..., 你地可能唔知, 係因為佢地冬天冰天雪地, 唯有玩室內運動. 其實早年,有歐洲, 有4人話將乒乓球放入冬奧. 中國緊係唔肯啦.

放眼D世界,雖然大家都係乒乓球愛好者. 其實乒乓球都幾小眾.......
作者: 金擇魚    時間: 2014-5-6 19:13

放眼D世界,雖然大家都係乒乓球愛好者. 其實乒乓球都幾小眾.......
咁點解我成日都BOOK唔到台.
作者: 金擇魚    時間: 2014-5-6 19:23

我支持李慧思,單車唔靠外援都有成績.
作者: cgwc    時間: 2014-5-6 19:32

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-6 19:02 發表

首先,香港係有贊助乒乓球的,恆生每年都有贊助乒總. 足球,球隊都搵到人贊助, 係因為足球係世界上面最受歡迎既運動, 好多贊助人,其實都係足球愛好者.例如傑志,你後面就係譚生,譚生大學時就係中大校隊,就算唔係運動 ...
其實日本今次係宣傳,出場的佈置及氣氛都搞得好好,好團結; 香港主要係冇好似足球咁的職業聯賽,曾提議給乒總,但現在乒總係改咗有限公司不像以前的非牟利團體,故很多野都係商業行先,近年才大力推削波,主要係恆生贊助商喜愛故才大力推。

至於要真係乒總搞得有聲有色,就要看乒總有多大決心及是否有好好利用人材,還是繼續黑箱作業,任人為親,對人雙重標準?
作者: 金擇魚    時間: 2014-5-6 20:00

CGWC兄:
乒總點樣黑箱作業,用人為親.有冇事例?
作者: cgwc    時間: 2014-5-6 20:05

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-5-6 20:00 發表
CGWC兄:
乒總點樣黑箱作業,用人為親.有冇事例?
詳情可能要金擇魚兄參閱審計署的報告,贊助,場地,人員,等等,所有的制度是否具清晰的透明度等……
作者: tomcat    時間: 2014-5-6 20:39

現在的國援係十年前到引入,黃金期已過,
本地人才
--投入青訓時間不足(日本35hrs/week,hk25hrs/week)
--全職起步遲,
--易有係流失(考慮前途如阿趙,孔xx)
故現在只出了阿庭
本地男子,仍未夠班全接棒.
如果連第一組都留唔到,
政府/體院就削資源,
而下界要由底打返上嚟條路就更難行.

現男子出了阿庭,女子也剎出路嚟,
希望其他本地新秀努力 (為理想你可去到幾盡!),
係里約奧運或前全面接棒.
作者: sorry    時間: 2014-5-6 21:30     標題: 鎮廷有無咁好成績

作者: cgwc    時間: 2014-5-6 23:57

引用:
原帖由 sorry 於 2014-5-6 21:30 發表
梁柱恩曾获得雅典奥运会乒乓球男子单打八强
如果冇傷冇病,預告將會有。
作者: belcher168    時間: 2014-5-7 01:51

引用:
雅典奥运 was 2004, now is 2014. 10 years were passed.
At the time, Ryu Seung Min is the champinion. but he was retired.

Performance would be changed from time to time. Otherwise, it would better to invite Waldner to represent HK.

The main point is '黃金期已過'.
作者: cgwc    時間: 2014-5-7 04:39

引用:
原帖由 belcher168 於 2014-5-7 01:51 發表

雅典奥运 was 2004, now is 2014. 10 years were passed.
At the time, Ryu Seung Min is the champinion. but he was retired.

Performance would be changed from time to time. Othe ...

just like timo says: invite 馬 和 許 to give them passport.
作者: sorry    時間: 2014-5-7 07:11     標題: 不可能的任务

作者: sorry    時間: 2014-5-7 09:16

作者: TAMCA    時間: 2014-5-7 14:42

中國乒乓仍然領先其中一樣就是國際賽出賽權公開激戰,2013就出了樊振東;我敢放兩塊Tenergy, 梁柱恩及張玨公開接受16~20歲男甲單挑,就算挑戰者讓兩分,一定有至少三個KO這兩位“老捋“。
作者: friendlybrother    時間: 2014-5-7 20:01

引用:
原帖由 belcher168 於 2014-5-7 01:51 AM 發表

Performance would be changed from time to time. Othe ...
對!柳承敏是冠軍都退左啦,更何況8強的梁柱恩!
作者: lmichael    時間: 2014-5-7 21:58

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-6 19:32 發表

其實日本今次係宣傳,出場的佈置及氣氛都搞得好好,好團結; 香港主要係冇好似足球咁的職業聯賽,曾提議給乒總,但現在乒總係改咗有限公司不像以前的非牟利團體,故很多野都係商業行先,近年才大力推削波,主 ...
職業的話,咁每隊幾多錢?邊個人或機構比錢?我都想知。
作者: 葉師傅    時間: 2014-5-7 22:12

有錢搞職業都北上搞啦 ! 中國咁近仲係乒乓王國 .
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-5-7 22:18

引用:
4強中有3個已退, 得番王皓一個, 佢都就退啦!
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-5-7 22:24

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-6 19:02 發表

首先,香港係有贊助乒乓球的,恆生每年都有贊助乒總. 足球,球隊都搵到人贊助, 係因為足球係世界上面最受歡迎既運動, 好多贊助人,其實都係足球愛好者.例如傑志,你後面就係譚生,譚生大學時就係中大校隊,就算唔係運動 ...
咪就係恆生一個咁大把囉! 你都識話係世界杯, 香港人睇既係世界杯, 不是本地波, 好多時本地波入座率隨時少過區賽
作者: skyline@@    時間: 2014-5-7 22:36

Agree
作者: cgwc    時間: 2014-5-7 23:09

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-7 21:58 發表

職業的話,咁每隊幾多錢?邊個人或機構比錢?我都想知。
要真係搞的話,可以由乒總開始,可參考中國,日本,德國等的模式
作者: lmichael    時間: 2014-5-7 23:15

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-7 20:01 發表

對!柳承敏是冠軍都退左啦,更何況8強的梁柱恩!
咁呢理退了,出邊幾個?我都好想知
作者: lmichael    時間: 2014-5-7 23:20

引用:
原帖由 cgwc 2014-5本 23:09 發表

要真係搞的話,可以由乒總開始,可參考中國,日本,德國等的模式
倒轉想,羽毛球搞職業,你覺得有無可能?點搞?咁點解唔搞?不如你講清楚些,應該係點。
作者: 天樂    時間: 2014-5-8 00:33

其實我都認為香港搞職業聯賽有一定困難
認同Michael講法,係一些乒乓球愛好者來說,乒乓球係他們的世界
但現實乒乓球的確是一項小眾既運動,如果我有錢,我也寧願買一隊足球隊多於想擁有一支乒乓球隊…何況…一搞職業,所有賽事都會收觀眾入場費,綜合各個場地,只有哥街先適合聯賽比賽,有無咁多人個個星期花五六十蚊入場睇本地乒乓球賽,何況本地足球個個星期見報紙,爆光率高,機構喜好贊助香港足球多於其他項目係比較正常

何況,一搞職業,各隊一定會諗起引入外援,如省體校球員入隊代表比賽
本地業餘球員出賽機會變相減少…對本地球員乒乓球水平係咪真係有火箭式幫助呢?
其實現今好多乒乓球打得叻既新一代都出身不俗既家庭,通常都會對自己子女有一定既期望和要求
如果有一個大學學位和全職乒乓球員機會,比大多人揀,都會揀讀書……

作者: cgwc    時間: 2014-5-8 10:59

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-7 23:20 發表

倒轉想,羽毛球搞職業,你覺得有無可能?點搞?咁點解唔搞?不如你講清楚些,應該係點。
羽毛球我不懂,要搞職業,可以循序漸進,可以由小型開始,那當然要看乒總有多大決心,及是否願意推行?
作者: 乒乓人    時間: 2014-5-8 13:18

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-8 12:29 發表

就係要引入新一批國家2隊有潛質的16歲以下的新秀補充新血。
引入新一批(不計較地區)有潛質的16歲以下的新秀來港, 在港訓練, ..... 結果就會理想?  
我覺得問題反而可能就是在"訓練"上. 用甚麼方法幫助我們我的代表隊在技術和心理質素上更跟國際水平拉近.
我所期望的只係可以帶動乒乓球運動一路熱烈下去.
作者: sorry    時間: 2014-5-8 13:38

作者: BrianDD    時間: 2014-5-8 14:47     標題: 回復 69# 的帖子

很多國家2隊也放出去的,如加拿大的孫劍x,他上過1隊的
作者: 乒乓在線    時間: 2014-5-8 15:04

雀得東亞運金牌得主許昕都有可能可以以專才/優才來港, 當認真帶少少說笑式提出.
作者: lmichael    時間: 2014-5-8 15:14

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-8 10:59 發表

羽毛球我不懂,要搞職業,可以循序漸進,可以由小型開始,那當然要看乒總有多大決心,及是否願意推行?
其實你所講既職業,是什麼意思先? 其實唔好話球隊搵贊助難,簡單地講,李皓晴其實可以搵贊助,拍廣告之類,有無?搵唔搵到? 你唔係去到黃金寶,李衛思,李麗珊呢o的級數, 都好難有人比錢.

老實講,每個月贊助一個全職,兩髒,全年二十四萬,你都有能力啦,點解你唔贊助呢? 你會考慮, 咁點解其他人或機構唔會同你一樣有咁既考慮呢?
作者: lmichael    時間: 2014-5-8 15:16

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-8 12:29 發表

就係要引入新一批國家2隊有潛質的16歲以下的新秀補充新血。
有呀,林靖x就係,咁佢來到香港, 打得好唔好?
作者: lmichael    時間: 2014-5-8 15:18

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-5-8 14:47 發表
很多國家2隊也放出去的,如加拿大的孫劍x,他上過1隊的
邊年先,乒聯立例,以後大過十六歲定居,都唔可以代表該地出賽.
作者: cgwc    時間: 2014-5-8 18:53

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-8 15:14 發表

其實你所講既職業,是什麼意思先? 其實唔好話球隊搵贊助難,簡單地講,李皓晴其實可以搵贊助,拍廣告之類,有無?搵唔搵到? 你唔係去到黃金寶,李衛思,李麗珊呢o的級數, 都好難有人比錢.

老實講,每個月贊助一個全職 ...
職業聯賽可以參考日本,德國,中國等做參考例子; 一個聯賽的成功與否在於在位者的經營能力及策略!
作者: 乒乓人    時間: 2014-5-8 18:54

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-8 13:31 發表

做事要有步驟的,先要揀好苗子,然後安排適當的陪訓,然後再派出去參加多些國際賽事吸取比賽經驗。
苗子不需要局限某些地區去尋找。 當然, 國內地大物博, 有良好苗子的機會應該較大。但我相信本土都有足夠苗子了。
但反觀如果不是系統性長時間的訓練,和實戰機會, 跟國際(國內)水準仍有距離。
乒乓球的技術是“牽引性”的, 簡單來說是經過與更高水平的對手而提升。
現在看到年青運動員有進步, 某程度是這原因。
上一代輸入的運動員,到來香港已是頂尖了。 幸好外出比賽機會多(例如返國內打乒超),狀態和技術都可提升。為香港爭取到好成績。

作者: lmichael    時間: 2014-5-8 20:42

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-8 18:53 發表

職業聯賽可以參考日本,德國,中國等做參考例子; 一個聯賽的成功與否在於在位者的經營能力及策略!
不如你講下點參考?一句話參考容易,係唔係真係參考到係另一回事,口號易講,咁不如參考中乒超。
作者: cgwc    時間: 2014-5-8 21:11

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-8 20:42 發表

不如你講下點參考?一句話參考容易,係唔係真係參考到係另一回事,口號易講,咁不如參考中乒超。
你也可以講下中乒超。
作者: 金擇魚    時間: 2014-5-8 22:13

循環討論又開始了,歡迎繼續.
作者: yoman    時間: 2014-5-8 22:40

引用:
原帖由 TAMCA 於 2014-5-7 14:42 發表
中國乒乓仍然領先其中一樣就是國際賽出賽權公開激戰,2013就出了樊振東;我敢放兩塊Tenergy, 梁柱恩及張玨公開接受16~20歲男甲單挑,就算挑戰者讓兩分,一定有至少三個KO這兩位“老捋“。
有道理
中國會搞直通世乒賽 台灣會搞國手選拔
令年輕運動員早日接觸世乒賽
如果香港效法 我有信心林xx 同何xx 等球員對梁柱恩及張玨絕不下風

有人質疑外援唔打無人接班 隊內選拔甚至公開選拔不就能讓年輕球員自己爭取機會
張玨連個心都無 就算係香港都唔肯練波 留連藝星
作者: sorry    時間: 2014-5-8 23:16

作者: TAMCA    時間: 2014-5-9 11:41

好簡單,公開賽邊個贏就出去代表香港。有兢爭才進步
作者: cgwc    時間: 2014-5-9 21:33

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-9 12:34 發表
有人話中國的共產主義的體制才可以訓練出世界及奧運冠軍。可是,資本主義的國家,例如:瑞典的華拿及南韓柳承敏,也是和香港類似的資本主義的國家所訓練出來的本土優秀球員。最近台灣的莊智淵及陳建安,也是資本主義 ...

台灣莊的一家人用了n個億起一個像歌和老街般的乒乓球連住宿的体育館,乒總能有多大決心仿效或更好方法提高男子水平?
作者: 青見人    時間: 2014-5-9 22:47

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-5-9 21:33 發表

台灣莊的一家人用了n個億起一個像歌和老街般的乒乓球連住宿的体育館,乒總能有多大決心仿效或更好方法提高男子水平?
火炭咪有一座囉!
作者: sorry    時間: 2014-5-9 22:58

作者: tomcat    時間: 2014-5-10 02:03

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-8 22:40 發表

有道理
中國會搞直通世乒賽 台灣會搞國手選拔
令年輕運動員早日接觸世乒賽
如果香港效法 我有信心林xx 同何xx 等球員對梁柱恩及張玨絕不下風

有人質疑外援唔打無人接班 隊內選拔甚至公開選拔不就能讓年輕球員 ...
係藝星練出嚟的心理質素應更穩更定,更強,
球路更穩上加穩----"穩定壓倒一切".

作者: lmichael    時間: 2014-5-10 20:36

引用:
原帖由 要公平一卜stloopattack 於 2014-9 12:34 發表
有人話中國的共產主義的體制才可以訓練出世界及奧運冠軍。可是,資本主義的國家,例如:瑞典的華拿及南韓柳承敏,也是和香港類似的資本主義的國家所訓練出來的本土優秀球員。最近台灣的莊智淵及陳建安,也是資本主義 ...
鐘唔鐘意乒總一回事,但係批評要公平一些,瑞典。。。其實華拿同老皮之後,就已經後繼無人,如果瑞典成功,為何會後繼無?
作者: lmichael    時間: 2014-5-10 20:41

其實大家都話乒總有問題,我想問香港有邊個體育總會可以借鏡?香港資源相同,這樣比較才有意義
作者: yoman    時間: 2014-5-10 23:59

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-10 20:41 發表
其實大家都話乒總有問題,我想問香港有邊個體育總會可以借鏡?香港資源相同,這樣比較才有意義
羽毛球引援方面借得我們參考
大概男女了有一個世界前列既國援 其他全部用本地球員
既能保住精英運動既資格 又能多用本土球員
成績又不錯
其實如果本地球員輸我地絕對唔會責怪
但係佢地宜家連輸既機會都無 比d世界排名接近100(一直下跌)既國援爭住輸
又無機會選拔決定邊個打
對本地青少年球員比較不公 佢地打咁少成人比賽有幾個世界排名都係200(一直上升)到
係咪應該有多d機會
作者: cgwc    時間: 2014-5-11 01:38

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-10 23:59 發表

成績又不錯
但係佢地宜家連輸既機會都無 比 ...

作者: lmichael    時間: 2014-5-11 23:43

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-10 23:59 發表

成績又不錯
但係佢地宜家連輸既機會都無 比 ...

呢點就係重點,既然唔仲意成績,咁根本唔駛搵外援,比晒,林,孔,黃,謝,趙去打就得啦,話之佢降唔降級.香港體操係咁.手球都係咁,排球又係咁, 仲有人玩緊.雖然唔係精英項目. 大家接受就得. 其實最大影響既,係現在做全職既教練而已, 佢地覺得無問題,其實無咩所謂.

羽毛球.....真係幾好笑,其實係羽毛球抄乒乓球請國援,羽毛球黑妹後,其實都唔係好多人上到呢個水準.佢地好在有雙打,羽毛球雙打係好重要, 乒乓球雙打越來越唔重要.
作者: BlackJack    時間: 2014-5-13 09:47

唔好講太遠,就講返今屆世錦團體賽,男隊正選基本就係出唐鵬、江天一和黃鎮廷。張鈺和梁柱恩其實係後備,你可以數吓佢兩個出咗幾多場。我當你怕正選有人受傷,或者有時可以變吓陣,咁是否可以張鈺和梁柱恩二選一,留返一個位俾啲本土新人早啲試吓參與吓呢啲大賽吸收吓經驗呢?
作者: lmichael    時間: 2014-5-13 14:11

引用:
原帖由 BlackJack 於 2014-5-13 09:47 發表
唔好講太遠,就講返今屆世錦團體賽,男隊正選基本就係出唐鵬、江天一和黃鎮廷。張鈺和梁柱恩其實係後備,你可以數吓佢兩個出咗幾多場。我當你怕正選有人受傷,或者有時可以變吓陣,咁是否可以張鈺 ...
唔遠,咁出邊個?香港仲有邊個世界排名一百五十以內?咁要吸取經驗,我建議出。。。。貓仔。
作者: 乒乓在線    時間: 2014-5-13 14:14

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-13 14:11 發表

唔遠,咁出邊個?香港仲有邊個世界排名一百五十以內?咁要吸取經驗,我建議出。。。。貓仔。
好提議
作者: WOUTERTSANG    時間: 2014-5-18 22:56

出貓仔~~~~~~~~~~~~

作者: WOUTERTSANG    時間: 2014-5-18 22:57

引用:

傻豬黎~~~~~香港有得當兵先算啦@@@@~~
作者: WOUTERTSANG    時間: 2014-5-18 23:10

青見人 版主

86# 大 中 小 發表於 2014-5-9 22:47  只看該作者 引用:

台灣莊的一家人用了n個億起一個像歌和老街般的乒乓球連住宿的体育館,乒總能有多大決心仿效或更好方法提高男子水平? 火炭咪有一座囉!

入去挑機~~~~~~~~~~~~~~~~~ 羸左台錢 教練錢 免費~~~~~

作者: WOUTERTSANG    時間: 2014-5-18 23:19

呢點就係重點,既然唔仲意成績,咁根本唔駛搵外援,比晒,林,孔,黃,謝,趙去打就得啦,話之佢降唔降級.香港體操係咁.手球都係咁,排球又係咁, 仲有人玩緊.雖然唔係精英項目. 大家接受就得. 其實最大影響既,係現在做全職既教練而已, 佢地覺得無問題,其實無咩所謂.

羽毛球.....真係幾好笑,其實係羽毛球抄乒乓球請國援,羽毛球黑妹後,其實都唔係好多人上到呢個水準.佢地好在有雙打,羽毛球雙打係好重要, 乒乓球雙打越來越唔重要.

作者: tszchun    時間: 2014-5-22 17:50

我們應該對本土的運動員有信心
期待他們「接棒」的日子。李皓晴我們都等到了
作者: 李賢    時間: 2014-5-22 18:13

上次睇江天一打亞洲乒乓賽,冇哩神氣,走動緩慢,
輸波乃意料中事。
作者: yoman    時間: 2014-5-25 00:16

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-5-11 23:43 發表

呢點就係重點,既然唔仲意成績,咁根本唔駛搵外援,比晒,林,孔,黃,謝,趙去打就得啦,話之佢降唔降級.香港體操係咁.手球都係咁,排球又係咁, 仲有人玩緊.雖然唔係精英項目. 大家 ...
我相信以目前女隊本土的實力
唔用外援未來廿年都會係精英項目
無錯引援其中一個目的就係取得資源等本土球手可以接替佢地
我相信本土球員開始做到 開始超越只係攞糧唔練波既外援

其實羽毛球同乒乓波既青訓實力相若
男既有李晉希吳家朗李卓耀屢次係世青級成人級攞獎
好多時大型團體賽會報埋佢地
好似今次東京如果比本地球手代替無練波既梁同張
代替生完仔無練過波既帖
本地球員會成長得更快
就好似wct咁 東京世乒賽打得唔好 輸比chew zhe yu
但人地雖然細 已經第二次打世乒團體 相反黃就係第一次

你又知唔知宜家香港隊既外援完全無番過黎練波都可以出糧
本地球員出席率差d就無糧 好多外援確實係前為香港帶來好多光芒
不過鋒芒後就忘記得左佢地要努力練習既職責
年青運動員會因為呢d既不公而放棄
作者: yoman    時間: 2014-5-25 00:21

我反而覺得乒乓波既雙打重要過羽毛球
起碼大滿貫都會參考世界雙打賽事
相反羽毛球會派d二流球員攻雙打
作者: cst_hk2004    時間: 2014-5-26 21:08

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-5-5 11:43 發表
從今次世錦賽團體賽看,小弟以戰績計,香港所引入的中國外援的比賽成績好差。不論是男隊的江天一、張鈺、梁柱恩,或是女隊的姜華珺,都是表現不如理想,他們對弱隊都會輸波。反觀外國的中國外援的表現就好過香港所引 ...
姜華珺初黎香港時贏過科威特公開賽冠軍
連贏郭躍,張怡寧同好似郭炎架

佢速度方面比香港既小花快好多
面對大陸球手絕唔會輸得難睇
對賽成日都會打出好多精彩既波
不過就成日輸埋啲無謂球先係至命傷

近年覺得佢打得比較hea啲
可能係年紀問題
亦可能係肥左既關係
個身好重,唔係幾肯走同拼搏
亦可能佢高峰已過
無復當年勇
佢係我好欣賞香港球員之一

作者: cst_hk2004    時間: 2014-5-26 21:15

引用:
原帖由 yoman 於 2014-5-25 00:16 發表

我相信以目前女隊本土的實力
唔用外援未來廿年都會係精英項目
無錯引援其中一個目的就係取得資源等本土球手可以接替佢地
我相信本土球員開始做到 開始超越只係攞糧唔練波既外援

其實羽毛球同乒乓波既青 ...
香港女隊小花速度同力量都唔掂架
當中以杜凱琹最有睇頭
可惜有姿勢,無實際
戰術變化小,成日都俾人捉到路

作者: tszchun    時間: 2014-5-26 21:35

引用:
原帖由 cst_hk2004 於 2014-5-26 21:15 發表

香港女隊小花速度同力量都唔掂架
當中以杜凱琹最有睇頭
可惜有姿勢,無實際
戰術變化小,成日都俾人捉到路
我覺得杜凱琹很有潛力;還很年輕,進步的空間還有很多。的確很多時候都被對手看透了。不知道今年還會不會去上海參加世青賽,試圖再次在單打拿獎牌?
作者: tomcat    時間: 2014-5-26 23:51

你又知唔知宜家香港隊既外援完全無番過黎練波都可以出糧

http://www.hktta.org.hk/hkteam/hksi/ETG_13-14_Criteria_1.pdf

今你知點解要報捱佢地.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0