標題: [膠皮討論] MXP 上板 [打印本頁]

作者: garyfish    時間: 2014-4-9 22:34     標題: MXP 上板

剛剛貼咗mxp 從海綿比較同T05 很不同,外觀上似M1海綿,但真是幾重,未cut 75g,用手按似05硬度。未試打唔知有幾好
作者: jcclee    時間: 2014-4-9 22:58

貼上咩野板?
作者: garyfish    時間: 2014-4-9 23:56

張繼科ZLC 直板,重量同之前塊05 差唔多
作者: jcclee    時間: 2014-4-10 00:00

重過05(1-2g)
不過好打d
作者: hamh    時間: 2014-4-10 01:37

MXP 係好好手感,小弟用完一個禮拜之後,發覺慢拉同快拉都得心應手咗,但係就冇我之前用省狂3藍綿咁旋同爆。 有得有失。
作者: jcclee    時間: 2014-4-10 05:45

引用:
原帖由 hamh 於 2014-4-10 01:37 發表
MXP 係好好手感,小弟用完一個禮拜之後,發覺慢拉同快拉都得心應手咗,但係就冇我之前用省狂3藍綿咁旋同爆。 有得有失。
冇咁爆?!這可能是底板的影嚮。
但我都覺得如果MXP的海綿可以再硬多2度咁可能會更好。

#不妨試試1.9mm,感覺上海綿真是硬過max 少少,可能因為快左入到底板。
作者: eddieho    時間: 2014-4-10 07:36

点會不爆呀!我塊張繼科ZLC貼左MXP後。我正手高左成班波呀!拉波穩定左,又沖又爆左。開波勁轉。連朗朗都話好好打。
作者: hamh    時間: 2014-4-10 08:00

唔係話唔爆,係冇省狂藍綿咁爆同轉,我D波友都咁覺得
作者: eddieho    時間: 2014-4-10 08:06

引用:
原帖由 hamh 於 2014-4-10 08:00 發表
唔係話唔爆,係冇省狂藍綿咁爆同轉,我D波友都咁覺得
明白!!!!!!!
作者: jcclee    時間: 2014-4-10 08:13

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-4-10 07:36 發表
点會不爆呀!我塊張繼科ZLC貼左MXP後。我正手高左成班波呀!拉波穩定左,又沖又爆左。開波勁轉。連朗朗都話好好打。
朗朗都話好打?
之前從來冇聽佢讚過Tenergy
作者: hamh    時間: 2014-4-10 08:17

所以宜家心大心細,control vs power
作者: eddieho    時間: 2014-4-10 08:35

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-4-10 08:13 發表

朗朗都話好打?
之前從來冇聽佢讚過Tenergy
昨晚同朗朗練球,我拉佢三四板正手,佢都防到。我細力少少。佢就反沖我。所以朗朗話勁好打。
作者: jcclee    時間: 2014-4-10 08:48

引用:
原帖由 hamh 於 2014-4-10 08:17 發表
所以宜家心大心細,control vs power
Power 可靠自身調節,
Control, MXP 可以幫到手!
藍綿回彈不及MXP 快,所以在回復之前—路落到底板,
你正手打出來的爆,就是套膠與底板的完美結合-Power
MXP 比較韌,(我們業餘的)唔易打透,球只輕掂掂底板就已被海綿回彈了返去,
但面膠的抓球能力超強,這便是你發現的Control 了。
作者: jcclee    時間: 2014-4-10 08:56

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-4-10 08:35 發表

昨晚同朗朗練球,我拉佢三四板正手,佢都防到。我細力少少。佢就反沖我。所以朗朗話勁好打。
細路仔唔會講大話
大人/小朋友都話好,証明這塊膠真是好嘢!
作者: hamh    時間: 2014-4-10 09:32

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-4-10 08:48 發表

MXP 比較韌,(我們業餘的)唔易打透,球只輕掂掂底板 ...
Jcclee兄所言甚是
作者: kenken168    時間: 2014-4-10 10:24

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-4-10 08:48 發表

MXP 比較韌,(我們業餘的)唔易打透,球只輕掂掂底板 ...
我昨天打波時發覺,MXP拉板幅度可以比平時細,用小小手脘發力,膠,海綿與板佩合下,個波就會爆反出去。 我對手話比XO加T05難擋。
作者: jcclee    時間: 2014-4-10 10:49

引用:
原帖由 kenken168 於 2014-4-10 10:24 發表

我昨天打波時發覺,MXP拉板幅度可以比平時細,用小小手脘發力,膠,海綿與板佩合下,個波就會爆反出去。 我對手話比XO加T05難擋。
你MXP 是貼在甚麽板上?
呢塊膠打熟左之後真係好處多多,為打波帶來了更多樂趣!
我唔敢話自己已經好熟此膠,但現在都已掌握到7-8成。
作者: kennethkam    時間: 2014-4-10 10:51

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-4-10 08:35 發表

朗朗好似擋唔到我正手
不過我塊板都係用mxp haha,,雖然係已經用左大半年既舊膠
作者: 是神    時間: 2014-4-10 11:00

我正手已轉mx~p.  防守和positioning 係好左。
作者: kenken168    時間: 2014-4-10 11:10

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-4-10 10:49 發表

你MXP 是貼在甚麽板上?
呢塊膠打熟左之後真係好處多多,為打波帶來了更多樂趣!
我唔敢話自己已經好熟此膠,但現在都已掌握到7-8成。
Nittaku Hinoblaze + MX-P + Vega Pro 2.0
作者: kenken168    時間: 2014-4-10 11:12

引用:
原帖由 是神 於 2014-4-10 11:00 發表
我正手已轉mx~p.  防守和positioning 係好左。
MXP blocking 好
作者: jcclee    時間: 2014-4-10 11:56

引用:
原帖由 是神 於 2014-4-10 11:00 發表
恭喜你的明智選擇,MXP 係—塊攻守都優異既套膠,
我打左2個幾月,絕對是滿意!
真是第—次覺得“燒膠”終於有可能會停止了。
作者: 是神    時間: 2014-4-10 12:23

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-4-10 11:56 發表

恭喜你的明智選擇,MXP 係—塊攻守都優異既套膠,
我打左2個幾月,絕對是滿意!
真是第—次覺得“燒膠”終於有可能會停止了。
對, 拉得, 撞得, 防得, 六個字形容這塊膠。
作者: garyfish    時間: 2014-4-10 12:47

睇來冇買錯,可惜要下星期先有時間試膠
作者: eddieho    時間: 2014-4-10 12:51

引用:
原帖由 kennethkam 於 2014-4-10 10:51 發表

朗朗好似擋唔到我正手
不過我塊板都係用mxp haha,,雖然係已經用左大半年既舊膠
因為我拉佢正手定点是練球,你同佢打分,是不定点L0!
作者: eddieho    時間: 2014-4-10 12:56

我拉朗朗正手十五分鐘,之後冇力。用了龍張+mxp+fxp同朋友打分。没有攻波。只在放位同防守。在枱内控制真是得心應手。MXP極之正豆!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0