標題: 何文田某小學教練賣假蝴蝶王比學生 [打印本頁]

作者: henrytam    時間: 2014-4-1 13:21     標題: 何文田某小學教練賣假蝴蝶王比學生

今日喺學校打波, 見到個中一細路欏住件蝴蝶王,
然後好奇之下問佢欏黎望下, 一欏上手, 見到個尾圓牌同鋁牌已經知道係流野
VIS 為ARYLATE CARBON, 柄底閣圓牌竟然係TAMCA CARBON
再望埋格鋁牌, quality 極低, 連JTTAA都見唔到,
估唔到連塊DONIC F1 都係流野, F1 竟然可以係黏性膠面,
佢話我聽新膠時有塊類似狂飆新膠是的保護膜(當然不是DONIC 果塊護膜)
最後問佢幾錢, 佢話小學教練幫佢買, 淨板都700, 估唔到該位裁判級區隊教練可以咁坤細路, 有圖有真相

作者: henrytam    時間: 2014-4-1 13:27

引用:
原帖由 willhunting000 於 2014-4-1 13:25 發表
一眼就知塊板係流野
其實小學生邊可能分到
作者: 閃人    時間: 2014-4-1 13:28

又一單
作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-1 13:29

若果細路沒有呃大話, 真係雀得個別賣野東西, 假野好易偷雞, 某些人還可能當是預期的下欄收入.
作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-1 13:34

如果確實兜友真的賣假野呃細路家長錢,

(1)投訴學校及乒總踢爆他
(2)在學生面前圍他
(3)通知毒果傳媒, 務求令他上到報

作者: little-dolphin    時間: 2014-4-1 13:35

好在我手上果块流星蝴蝶板冇比樓主見到,見到肯定話喺流野
作者: 金擇魚    時間: 2014-4-1 13:35

淘仔D TENERGY 都有膠膜,仲勁黏
作者: rxzzzvga    時間: 2014-4-1 13:48

如果真係就唔可以姑息佢
作者: henrytam    時間: 2014-4-1 13:50

佢年幾前同該位小學教練買, 要追究都有D難度, 所以只能放上論壇提醒各位
作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-1 13:56

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-1 13:50 發表
佢年幾前同該位小學教練買, 要追究都有D難度, 所以只能放上論壇提醒各位
這樣就放過他, 太虎頭蛇尾了

不過大家都心中有數, 不少導師愛賺這些下欄, 尤其在成人興趣班上, 只是一般學員甘心由他賺. 不過這次這個賣假野騙細路家長錢明顯過份(雀得海關不會太理個別賣假貨的人士, 他預計到這點所以出手).

作者: henrytam    時間: 2014-4-1 14:03

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2014-4-1 13:56 發表

這樣就放過他, 太虎頭蛇尾了
當事人不想追究, 我都冇辦法
作者: 儍峰    時間: 2014-4-1 14:11

你話買野中間食差價都算啦, 幫人配板點都應該收返d....
但系呢個直頭系詐騙wor
凈板700即系超過100% profit (淘寶假viscaria $200 有交易)
作者: HONG0211    時間: 2014-4-1 14:15

開名開名
作者: ivan2028    時間: 2014-4-1 14:17

茶實真假唔重要,最重要是有無騙人,講明比你聽係假,平點,可接受,最怕假野當真野買,價錢同真的一樣,咁就唔應該。好似有人喜歡去羅湖商業城買袋,心照係咩料,你話人地騙你咩,係咪。
作者: atcf    時間: 2014-4-1 15:05

引用:
原帖由 儍峰 於 2014-4-1 14:11 發表
你話買野中間食差價都算啦, 幫人配板點都應該收返d....
但系呢個直頭系詐騙wor
凈板700即系超過100% profit (淘寶假viscaria $200 有交易)
幫人都唔應該收番啲㗎,咁唔叫幫人喎……Ching
作者: kei    時間: 2014-4-1 15:26

"幫人"和"被人幫"的人, 可能對幫有唔同既睇法

幫人的一方, 可能協助過別人, 或者只是一句說話, 已叫做幫左人, 收唔收錢不是MAIN POINT, 好似我之前看醫生, 醫生都話睇下D藥幫唔幫到我, 我有付診金, 可唔可以話醫生無幫我呢?

被幫的一面, 個人認為, 應該對別人的幫助心存感恩, 要唔要錢, 對你幫助大唔大, 都唔係MAIN POINT, 最重要是你要感謝幫過你的人

離左題, HAHA
作者: victoryip    時間: 2014-4-1 15:37

查實現代太多歪理,是其是非其非!騙子古今有之!
作者: 儍峰    時間: 2014-4-1 16:46     標題: 回復 17# 的帖子

你誤會左小小, 我字眼上既"幫"唔代表100% volunteer無條件果種幫
始終佢系以乒乓球搵食, "幫"自己學生配板點都應該收返個合理既人工
正如你有個frd做車房你俾架車佢整,你唔系打算凈俾parts錢掛??? 佢食咩啊???

but anyways, 呢個case上3個字形容個教練 "正人渣"
作者: nwa10    時間: 2014-4-1 16:53

其實可以帶個細路去同果位人兄對質
作者: jcclee    時間: 2014-4-1 17:26

行為可恥!
是存心欺騙!
作者: henrytam    時間: 2014-4-1 23:08

今日再同佢傾過,佢屋企人話冇單冇據,冇得追究,當買個教訓
作者: jcclee    時間: 2014-4-1 23:11

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-1 23:08 發表
今日再同佢傾過,佢屋企人話冇單冇據,冇得追究,當買個教訓
可同學校講,唔使日後仍有人受害!
作者: henrytam    時間: 2014-4-1 23:15

嗰間係佢小學,而家畢咗業,家長又認為就咁算,學校應該都唔會點處理
作者: jcclee    時間: 2014-4-1 23:19

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-1 23:15 發表
嗰間係佢小學,而家畢咗業,家長又認為就咁算,學校應該都唔會點處理
咁就冇乜可以再跟進。

但你是否知道那教練的名字?
作者: henrytam    時間: 2014-4-1 23:30

當然知, 不過費事在論壇開名
作者: jcclee    時間: 2014-4-1 23:32

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-1 23:30 發表
當然知, 不過費事在論壇開名
可pm我。
作者: 是神    時間: 2014-4-2 14:29

我在這論壇也中過招, 由於我沒時間細看, 隔了很久才發現。 但我會永遠記得他。
作者: 青見人    時間: 2014-4-2 16:34

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-1 23:15 發表
既然升咗中,咁開小學名聽吓!
作者: jackiekiki    時間: 2014-4-2 16:41

法律上都要受害人追究先成案,如追究就算係冇單冇據都得。
但係要入罪就要睇賣方點樣解釋~
如事件屬實,個教練真係好大問題,支持受害人挺身而出,以免再多個人受害!
作者: 青見人    時間: 2014-4-2 16:58

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-1 13:21 發表
然後好奇之下問佢欏黎望下, 一欏上手, 見到個尾圓牌同鋁牌已經知道係流野
VIS 為ARYLATE CARBON, 柄底閣圓牌竟然係TAMCA CARBON
再望埋格鋁牌, qualit ...
我覺得幫學生買板,是應該收番小許,當然要合理!何解?
在坊間有大約三類教練:
老闆級:自己有球館,有賣嘢!水到渠城,但係開舖都要有盈利!
在球館任教的教練:也是方便那批,除時也可買到球板。
無背景的教練:要抽時間去店舖替學生買板!
這些人收番少許折扣價是可接受,尤其第三類!
但係我曾見有教練幫學生買純木板但收炭板價錢!
作者: 天樂    時間: 2014-4-2 20:24

幫人買板係咪要收少少…好視乎你係一個咩人
我自己覺得朋友或學生拜託得你買嘢…都係想你幫佢
我自己唔會諗賺錢先,尤其係學生,教練永遠都會愛錫自己學生,
朋友也會原單實價收番…佢覺得唔好意思比番少少車錢你就另一回事

做人既嘢,你懂的
作者: 金擇魚    時間: 2014-4-2 21:47

引用:
原帖由 天樂 於 2014-4-2 20:24 發表
幫人買板係咪要收少少…好視乎你係一個咩人
我自己覺得朋友或學生拜託得你買嘢…都係想你幫佢
我自己唔會諗賺錢先,尤其係學生,教練永遠都會愛錫自己學生,
朋友也會原單實價收番…佢覺得唔好意思比番少少 ...
我幫人買板,膠,仲蝕埋膠水,人工.
作者: 天樂    時間: 2014-4-2 22:00

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-4-2 21:47 發表

我幫人買板,膠,仲蝕埋膠水,人工.
嘻嘻…收番佢膠水錢
作者: atcf    時間: 2014-4-2 22:55

我幫人買拍連車錢時間都出埋呀,仲要幫他貼,仲警會cut爛 ,不過見到他們用得好是很開心呢。
作者: cgwc    時間: 2014-4-2 23:27

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-1 13:21 發表
其實會唔會係特別版? 好奇一問? 另如果真的板是否七百元能買到?

至於貨源最穩陣都係去番香港的代理商買或攞貨,因為而家網上都有好多不同地區的貨源, 有些价錢還比代理商低。
作者: henrytam    時間: 2014-4-3 00:48

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-4-2 23:27 發表

其實會唔會係特別版? 好奇一問? 另如果真的板是否七百元能買到?

至於貨源最穩陣都係去番香港的代理商買或攞貨,因為而家網上都有好多不同地區的貨源, 有些价錢還比代理商低。
蝴蝶一定唔會有呢D低級錯誤出現, 特別版都唔會貼錯普碳個圓牌啦, 一個對器材零認識既小學生點會咁清楚市價? 而教練又話中國隊好多球員同張繼科都係打呢塊板, 當時相信教練唔出奇
作者: cgwc    時間: 2014-4-3 09:59

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-3 00:48 發表

蝴蝶一定唔會有呢D低級錯誤出現, 特別版都唔會貼錯普碳個圓牌啦, 一個對器材零認識既小學生點會咁清楚市價? 而教練又話中國隊好多球員同張繼科都係打呢塊板, 當時相信教練唔出奇
咁就事件如果是真的話,真係要認真處理, 如果有足夠資料,可能犯刑事罪。

另奉勸各位波友及服務銷售者, 盡可能都係向香港的總代理或大型商店買或攞貨較佳,价錢可能貴少少,但質素較有保證。 而現在網上的銷售售賣, 最好要求賣方提供貨源地及收據,保障雙方利益。
作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-3 10:22

雀得件事主要慶是有教練咁无鬼用, 竟然賣假野騙細路家長錢, 有辱有關業界家聲, 為何不抽這無恥人出來?!

正常人若果覺得自己當的是專業, 就自會有一種使命感, 守規則的承擔起應有的責任, 不應既要掛專業, 另又用低俗的手法騙徒弟錢.

作者: samson2012717    時間: 2014-4-3 11:14

引用:
原帖由 是神 於 2014-4-2 14:29 發表
我在這論壇也中過招, 由於我沒時間細看, 隔了很久才發現。 但我會永遠記得他。
有冇該貨品的相?
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-4-3 11:17

引用:
原帖由 青見人 於 2014-4-2 16:58 發表

我覺得幫學生買板,是應該收番小許,當然要合理!何解?
在坊間有大約三類教練:
老闆級:自己有球館,有賣嘢!水到渠城,但係開舖都要有盈利!
在球館任教的教練:也是方便那批,除時也可買到球板。
無背景 ...
收番多少唔係問題, 問題係呃人賣流野俾人就唔得, 犯法的
作者: cgwc    時間: 2014-4-3 13:04

引用:
不過睇真啲放大個圖,有可能係假的或是特注的。如果係假, 因阿尤斯碳的側邊木紋應該係有啲藍邊,而圖上冇,假的可能性大增。 如果係特注, 咁有可能真係碳五千唔出奇,即類似施或普碳的彈度, 唔知邊樣先真?
作者: henrytam    時間: 2014-4-3 13:28

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-4-3 13:04 發表

不過睇真啲放大個圖,有可能係假的或是特注的。如果係假, 因阿尤斯碳的側邊木紋應該係有啲藍邊,而圖上冇,假的可能性大增。 如果係特注, 咁有可能真係碳五千唔出奇,即類似施或普碳的彈度, 唔知邊 ...
而我不知道什麼叫『阿尤斯碳』?!阿尤斯係一種木材,莫非燒咗佢之後可以變做碳?只係睇個鋁牌都已經知係假,我唔明有乜可能係特注,第一,特注係唔會有寫住Viscaria個膠牌同反手個圓牌,第二呢塊板的確有層芳碳既物料喺度,不過佢既排列混亂,唔同正常既arylate Cabon,有小小器材知識既都覺得你講既野係no point
作者: himhim    時間: 2014-4-3 13:43

真的假不了 , 假的真不了
此帖一出後很多習慣幫學生買板買膠的都人人自危
其實做得教練都心中有數 , 是真是假自己心裏好明白

支持樓主公開姓 , 名不開便算了
作者: himhim    時間: 2014-4-3 13:46

樓主可否 PM 資料比我,等我們可以警愓
作者: cgwc    時間: 2014-4-3 13:58

引用:
原帖由 henrytam 於 2014-4-3 13:28 發表

而我不知道什麼叫『阿尤斯碳』?!阿尤斯係一種木材,莫非燒咗佢之後可以變做碳?只係睇個鋁牌都已經知係假,我唔明有乜可能係特注,第一,特注係唔會有寫住Viscaria個膠牌同反手個圓牌,第二呢塊板的確有層 ...
我只是根據一些大陸的網站把arylate-carbon音直譯, 而由於我不能看實物,我們只能根據你所提供的圖片說很大程度是假,嚴格來說,我們可以說看圖說故事。
另請教你何謂阿尤斯?是甚麼樣的木材?有甚麼特點?
那與芳碳有甚麼不同?
作者: BrianDD    時間: 2014-4-3 15:57

100%假的
講完
作者: JJJJJ    時間: 2014-4-3 15:58

[ayous](音译:阿尤斯或雅尤斯):亦被称作[abachi]和[Obeche](音译:啊巴西),产地在非洲的加篷共和国附近,经常被模型飞机制作者用来做机翼的表面。这种木材木质轻而坚韧,硬度介于中国的椴木和桐木之间,经常被国外的Butterfly和STIGA,国内的银河、拍里奥等乒乓球拍制造商用做乒乓球拍的面板和芯板,如银河的992#,全部木材为Ayous加碳纤维制成。
作者: cgwc    時間: 2014-4-3 16:02

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2014-4-3 15:58 發表
[ayous](音译:阿尤斯或雅尤斯):亦被称作[abachi]和[Obeche](音译:啊巴西),产地在非洲的加篷共和国附近,经常被模型飞机制作者用来做机翼的表面。这种木 ...
thank you, 更正。
作者: jcclee    時間: 2014-4-3 16:20

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-4-3 15:57 發表
100%假的
講完
完全同意,肯定是100%假的!
講完
作者: jcclee    時間: 2014-4-3 16:44

引用:
原帖由 是神 於 2014-4-2 14:29 發表
你可以直接post 相在此。
作者: himhim    時間: 2014-4-3 17:08

不如其它懷疑假野苦主都出相來比這裏的專家看看
作者: 是神    時間: 2014-4-5 14:07     標題: 回復 41# 的帖子

有的。。。。。。。。。。。
作者: henrytam    時間: 2014-4-5 14:14

引用:
原帖由 是神 於 2014-4-5 14:07 發表
有的。。。。。。。。。。。
upload 上黎CC
作者: 金擇魚    時間: 2014-4-5 15:51

呢塊係冒牌都叫做好d,要d本錢,又可能個教練以為係淘寶執到平野.
以前有個做球証既女教練,幫個學生買板,離譜到用一塊十蚊店買既板,(博力王子)
貼一塊全新但起晒鏡面既(細字)729,加一塊二手既TSP生膠,再用一條剪剩既護邊當牌子,貼係拍柄,賣三百.

作者: 是神    時間: 2014-4-7 10:07     標題: 其中一塊是真, 另一塊懷疑是假

有勞大家參詳下[attach]23761[/attach]

其實單睇casting quality , 心中有數。

作者: 反膠王子    時間: 2014-4-7 11:29

作者: Crocotai    時間: 2014-4-7 22:41

在圍攻教練前,可有想過教練是否知悉此為假貨?
知而行之,行為故然可以接受。反之,不知者不罪呢......

題外話,教續也好,老師真好,有時見學生用D 5星6星學波,都好想幫佢買,但幫又容易比人話利益收受、買貴左之類;唔幫又睇唔過眼,好兩難下

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0