標題: 學界中學男子組消息 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-23 17:56     標題: 學界中學男子組消息

今日去到歌街 很多人告訴我今日好精彩
作者: charwes    時間: 2014-3-23 18:15

喇沙終於贏返次!最後仲贏埋overall!
作者: charwes    時間: 2014-3-23 22:03

何解?對手棄權?
引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-3-23 18:30 發表
但好似唔洗出手 簽個名便win左

作者: 青見人    時間: 2014-3-23 22:44

引用:
原帖由 charwes 於 2014-3-23 22:03 發表
何解?對手棄權?

都算係經典!不過我較想知他們另一邊戰況如何?

作者: syenn    時間: 2014-3-23 23:09

球證多三分鐘都唔比等,交左出場紙比賽都未打轉一個人名又唔比,咁冇到嗰一分棄權兩個打三個又唔得,可以點呢!
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-24 00:08

交了出場紙唔俾轉   咁唔公平?
俾轉就應該公平了   

唔係好知例係點
有人答嗎?
作者: jcclee    時間: 2014-3-24 00:20

評判大過天 ?
作者: cgwc    時間: 2014-3-24 00:37

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-3-24 00:08 發表
交了出場紙唔俾轉   咁唔公平?
俾轉就應該公平了   

唔係好知例係點
有人答嗎?
有冇詳細資料?
一般情況下,交了出場紙而又有領隊老師或registered代表該團體的教練簽名覆核,是不能更改的。
作者: 志哥    時間: 2014-3-24 00:39

球員遲到, 球証等係人情, 不等係道理.....

交左出場紙即使未開賽都係不可轉人的......

如果三人團體賽兩個人都可以照打, 咁使鬼要三個咩....
作者: 戰地記者    時間: 2014-3-24 12:42     標題: 男子中學學界比賽號外

中學學界比賽曲中人散了

男子 A Grade
冠軍 : 英華
亞軍 : DBS
季軍 :喇沙

男子 B Grade
冠軍 : SPCC
亞軍 : DBS
季軍 :喇沙

根據大會規則冠軍18分,亞軍14分,季軍12分
DBS 暫28分領先,LS 24分
作者: 戰地記者    時間: 2014-3-24 13:02

原來 C Grade  DBS 必定是大熱,粒粒皆星 好像皇馬一樣

港青有
鄭栢晞 452分,排名4(15歲以下) (2014乙組八強)
朱凱源 407分,排名6 (前小學學界精英季軍)
李泊濠 388分,排名7(前小學學界精英冠軍)

新鮮丙組季軍
楊甯 332分,排名14(前小學學界精英季軍)
翁子鈞 241分,排名18 (前小學學界精英八強)
蔡棹鈞  358分,排名10 (前小學學界精英亞軍)
李宗熹  213分,排名34 (前新一代冠軍)

而 SPCC 只有林煒權及王啟仁

林煒權 424分,排名5
王啟仁只有 103分,排名77

但世事往往是意料之外,林煒權放棄港青專心讀書,平時已很少練波,加上近日有SICK,可能他自已也沒想到可以憑一己之力取得兩分,而王啟仁更是名不經傳只是丁組球員,除了校隊班跟下羅佳佳教練外,平時也只是為興趣打下波,但可能兩位都沒有任何壓力,相反背住港青之名的DBS學生心理壓力太大而輸波

天意弄人
原來 DBS 都未必輸波,當大分落后1:2,而港青鄭栢晞VS林煒權打到1:1平手,細分10:9時,鄭栢晞滴死球枱追平10:10,可惜球証看不到判輸,雖然在場人仕都看到是擦邊,奈何比賽便是這樣,球証判決絕對公正,只是看不到便看不到,比賽往往是有幸運元素。 最后SPCC WIN DBS 3:1 打入決賽
作者: 戰地記者    時間: 2014-3-24 13:06

DBS 最后得季軍,14 +14+12總分只得 40分,未能取得全塲冠軍
而 SPCC 原來是對 LS,但其中一名選手王啟仁去了歌街打青少年比賽,未能及時回來比賽場地,雖然只欠三分鐘,但三分鐘便是三分鐘。賽后很多人抱怨為什麼每年學界會撞乒總,他們是否應該溝通, 因為昨天青少年團体決賽,大部份球員都只是來自 DBS, SPCC, LS ﹠ YW。如果學界比賽撞乒總,兩邊比賽都會失色。

而 LS 只簽做名便取得 C Grade 及全塲冠軍
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-3-24 13:18

交左出場紙當然無得轉人, 仲有點解要轉呢?唔係想清楚先填咩? 責任不在裁判, 在教練or填出場紙果個
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-3-24 13:25

落到場夠膽睇小任何一個對手必定自食其果.
真可惜, 但遲到就是遲到, 球證揸正來做都無話可說
anyway 啟仁好野!!  
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-24 13:29

SPCC 與 OVERALL Champion 擦身而過
作者: 小弧飛    時間: 2014-3-24 14:55

簽個名便取得全塲冠軍, 真的是前無古人
點解王啟仁同學打完四強去了打青少年?
點解去了打青少年教練還填寫王啟仁在比賽名單上?
作者: chrisho2010    時間: 2014-3-24 15:03

針冇兩頭利! 有段古
作者: 波板糖    時間: 2014-3-24 15:06

引用:
原帖由 chrisho2010 於 2014-3-24 15:03 發表
針冇兩頭利! 有段古
願聞其詳
作者: chrisho2010    時間: 2014-3-24 15:25

睇下佢地間學校某球員喺青少年複賽既比賽時間就1清2楚喇
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-24 16:53

根據記錄王啟仁的名字在 乒總青少年團体名單上打 1:5,但奇怪便奇怪在是 DQ 沒有出塲打比賽?
概然唔打比賽為什麼要寫名在出賽名單上呢? 而聖保羅青少年團体有四名球員,為什麼不寫另一位球員呢?
推測是王啟仁在學界四強打完DBS后趕到歌和老街打青少年
但青少年最后郤打不到,但回程途中遇到塞車或其它原因,以致趕不到打學界決賽
王啟仁若落場雖然不必能再次成為巨人殺手,但最少觀眾有多一場比賽看
學界比賽多年來有不少 DQ 事件,有球員証問題 DQ,有教練証問題 DQ,比賽每每是早上7:30
有時連一個觀眾席都無,而學界比賽經常撞乒總青少年比賽,是每年都撞
每年都有不愉快事件發生,作為學生球員亦左右做人難
其实學体會與乒總是否可以溝通一下呢?
作者: syenn    時間: 2014-3-24 18:15

貓兄,原因好簡單,因為另一球員嚴浩然正是四強對男拔的第2�5分的球員,啓仁打完DBS 第三分後,冇人知林偉權
一定贏第四分,如果唔win有第五場浩然點下風都要博下,所以情急下,啓仁
一打完即飛去歌街報到,因青少年只有肥瘦軒在場,唔報到
即輸,所以啓仁只係去歌街報到而唔打,再立即回c grade,本來諗住可
邊打邊等,點知!可惜
作者: cgwc    時間: 2014-3-24 18:36

針冇兩頭利, 不過, 根據以前的球例, 如出現撞期的情況, 可以向乒總及對手於一星期或十日前提出改期, 如果乒總及對方選手同意就可以, 即可, 但現在好似沒有了?
作者: cgwc    時間: 2014-3-24 18:39

引用:
原帖由 志哥 於 2014-3-24 00:39 發表
球員遲到, 球証等係人情, 不等係道理.....

交左出場紙即使未開賽都係不可轉人的......

如果三人團體賽兩個人都可以照打, 咁使鬼要三個咩....
根據以前的球例, 兩個人係可以打三人團體賽,不過好似九八定九九開始取消咗。
作者: syenn    時間: 2014-3-24 18:53

今次比賽其實真係比乒總同學界玩死,唔係3�23日決賽先撞。
3�9日初賽又撞,不過上次嚴浩然打完頭三場c grade知道
穩出線後都立即飛去歌街打左兩場青少年初賽,
撞期仲撞同時間,死未
作者: himhim    時間: 2014-3-24 19:44

說到底學體會及乒總沒溝通沒讓步
受害者每年也有
數年前更有教練拉隊唔打學界打乒總比賽
作者: 波板糖    時間: 2014-3-24 19:47

LS 好波
作者: syenn    時間: 2014-3-24 20:06

其實當浩軒同彥陶去打B grade,我們都唔敢對c grade有太多幻想,
但當佢地c grade嗰三個過下一場,贏下又一場我地做家長的真係開心佢
地咁有併勁同毅力,我地覺得可惜𠺢唔係冇左個冠軍,因為其實佢地
能夠打到入決賽我地都覺得係好大的成功,而且就算真係有得打嗰場決賽
喇沙點都高D。我地覺得可惜𠺢係佢地咁努力,好似係浩然同啓仁,呢一場決
賽可能係佢地唯一一次可以係學界乒乓球最高舞台上上陣,就算輸或者被大炒
,都係一個好好既回憶同經驗。不過點都好,人生永遠都有機會同希望!
作者: HoHin    時間: 2014-3-24 20:48

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-24 20:06 發表
其實當浩軒同彥陶去打B grade,我們都唔敢對c grade有太多幻想,
但當佢地c grade嗰三個過下一場,贏下又一場我地做家長的真係開心佢
地咁有併勁同毅力,我地覺得可惜𠺢唔係冇左個冠軍,因為其實佢地
...
煒權,啟仁,浩然,您們既努力和實力是肯定的,未來還有很多比賽機會,大家加油。
作者: wtsangmf    時間: 2014-3-24 21:21

其實啓仁只是乒總分低,並不等如唔好波,说不定也是很有實力!
至於做真正皇者當然也是最好不過的,但又有那一個人願意放棄已得的冠軍,等待對手比賽後回來再打,而又同時要放棄不可能機會,能趕上自己的乒總賽事呢!
如這個意外的機會發生在你自己身上,你又會如何取捨呢?
這不可能的不可能,也只能説是天意。
作者: yoman    時間: 2014-3-24 22:04

引用:
原帖由 波板糖 於 2014-3-24 19:47 發表
LS 雖然叫全塲冠軍, 但未見得有皇者風範
如果大方點告訴學體會等埋SPCC才是真正皇者
不過現代年青教練的心態都只求冠軍不求過程
喇沙方面一直跟裁判方面溝通 要求多等數分鐘
否則便不會有幾個3分鐘的機會
另外喇沙c grade主力簽過名後便要趕到歌街 亦係剛剛趕到
11時進行的比賽 11時半才判棄權其實裁判已很大方
再等的話喇沙球員在青少年比賽也要棄權
每個人都不希望出現棄權的場面
喇沙賽後未有見得特別興奮 每個球員和教練都希望能在決賽中把練習得成果展現
即使勝也好負也好 也比不戰而勝有意義
為甚麼你堅持喇沙教練只求冠軍不求過程?
若過有任何根據不妨在此分享 我不否定你說得話 只希望大家不要說太主觀的話
君子喻於義 小人喻於利
我可以肯定喇沙教練從沒有要求裁判宣判棄權
相反當裁判問喇沙教練意見時 喇沙教練亦希望可以的話多等數分鐘

其實學界3盤2勝 誰勝誰負也不出奇
a grade, c grade的戰果證明學界比賽充滿偶然性
而最重要的是不同學校可以透過比賽互相學習 互相交流
令學生對學校更有歸屬感 令學生有機會一展所長
作者: himhim    時間: 2014-3-24 22:11

其實DBS才最有機會奪得冠軍
可惜DBS派左三個唔返校隊班的學生出塲
好多球星以為自己了不起不願返隊
結果......
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-24 22:35

原來等了三分鐘又三分鐘
比賽時間11:00
但11:30才判

咁真係要讚下裁判能公平公正公開咁俾2間學校有公平環境下作賽
只可惜無球員在場

睇番之前言論講裁判大哂?  個位人兄可以出黎講公道話嗎?
寫左出場紙無得改  就懶裁判唔專業  咁樣對裁判又公道嗎?
只為自己學校發聲  又唔持平  點服眾
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-24 23:26

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-24 18:15 發表
貓兄,原因好簡單,因為另一球員嚴浩然正是四強對男拔的第2�5分的球員,啓仁打完DBS 第三分後,冇人知林偉權
一定贏第四分,如果唔win有第五場浩然點下風都要博下,所以情急下,啓仁
一打完即飛去歌街 ...
唸住邊等邊打~~~》為自己利益出發是對

但唔好屈喇沙無風度(人地等完又等 同樣2邊比賽)
唔好屈裁判點解交左出場紙無得改(球例係咁)
明知2選1比賽  當然要唸後果
最後當然讚下落場小朋友的毅力決心去爆冷啦!
恭喜得獎運動員
作者: syenn    時間: 2014-3-24 23:42

其實當日林徫權打完dbs已經11:20分左右,打完我地休息一下,喇沙李冠毅都有
同意等到11:35分。我地從冇話喇沙冇風度,亦從冇話評判不公正,亦從冇話
球證唔arm,我只係話咁可以點呢?
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-3-24 23:46

在無大牌球員下做到咁既成績, 證明團結就是力量!
啟仁, 浩然, 希望你地睇到, Mr. Law is proud of you!
作者: syenn    時間: 2014-3-24 23:50

多謝羅sir,浩然看到了,得閒再去黃竹坑挑戰你,
亞妹而家都勁左好多。如果只計u9,亞妹D分排全港第一了
作者: cgwc    時間: 2014-3-24 23:56

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-23 23:09 發表
球證多三分鐘都唔比等,交左出場紙比賽都未打轉一個人名又唔比,咁冇到嗰一分棄權兩個打三個又唔得,可以點呢!
看來繼港大疑似風波後, 另一誇大新聞, 個三字可能漏打個十字?
作者: cgwc    時間: 2014-3-24 23:58

引用:
原帖由 himhim 於 2014-3-24 22:11 發表
結果......
那要全面檢討紀律問題, 下年再爭佳績
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-24 23:59

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-23 23:09 發表
想問一隊D1球隊   得三個人在場  走了一個得2個
無後備? 最起碼唔使無得打  出三個一定在場裡面的學生就得

可以做的就是唔填唔在場的人(正常係咁唸)
填左當然無得改  好球證真係要讚下  如改左對喇沙唔公平
填之前唔知得2個人?  知都要填
反問   你想喇沙  裁判可以點做
等到有人開賽?   咁喇沙又有球員打唔到比賽

有無人站在各方面唸下  裁判  聖保羅男女  喇沙可以點做
作者: syenn    時間: 2014-3-25 00:05

所以可以點呢?冇計,也恭敬喇沙,佢地本身很有實力。
以觀眾身份說句,錯過一場精采比賽了
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 00:07

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-3-24 23:59 發表

想問一隊D1球隊   得三個人在場  走了一個得2個
無後備? 最起碼唔使無得打  出三個一定在場裡面的學生就得

可以做的就是唔填唔在場的人(正常係咁唸)
填左當然無得改  好球證真係要讚下  如改左對喇沙唔公 ...
如果冇觀看錯, 聖喇拔皇華等啲後備差唔多等於一般學校的絕對主力, 應該唔會唔齊人?後備人數應該可能超過一般學校的籃球隊甚至係足球隊?
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-25 00:11

如果有機會拿總冠軍
當然留下打冠軍戰  唔打乒總  分數遲下可以再拿
冠軍一年得一個  對嗎?
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 00:14

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-24 23:56 發表

看來繼港大疑似風波後, 另一誇大新聞, 個三字可能漏打個十字?
事實上超過三十秒, 球証也不會等, 因n年前公開賽曾試過某團體因聽唔到球証宣佈最後召集, 教練或球員冇去到報到而被宣言棄權,結果自那次以後, 已大會的時鐘為標準及取消宣告。學界賽很像沒有stand的標準鐘?要檢討。
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-25 00:16

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-25 00:07 發表

如果冇觀看錯, 聖喇拔皇華等啲後備差唔多等於一般學校的絕對主力, 應該唔會唔齊人?後備人數應該可能超過一般學校的籃球隊甚至係足球隊?
後備超過足球隊  11人?  仲要人地學校絕對主力??
咁玩法都輸??  誇張

咁點會無人打   填一個唔在場的人在出場紙
絕對係教練、老師責任啦!
作者: syenn    時間: 2014-3-25 00:20

我地主力只有一個乙組,2個丁組。後備成支足球隊,我相信全港只有
喇沙、DBS .女子協恩先有
作者: syenn    時間: 2014-3-25 00:21

我地主力只有一個乙組,2個丁組。後備成支足球隊,我相信全港只有
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 00:24

引用:
原帖由 drawdraw11 於 2014-3-25 00:16 發表

後備超過足球隊  11人?  仲要人地學校絕對主力??
咁玩法都輸??  誇張

咁點會無人打   填一個唔在場的人在出場紙
絕對係教練、老師責任啦!
佢地打d1, 一般學校d2 d3
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 00:25

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-25 00:21 發表
主力當然係三個人, 咁一個後備也沒有?
作者: 講青    時間: 2014-3-25 02:22

愚者千虑 必有一得 智者千虑 必有一失
怪只怪 聖保羅、DBS計錯數排錯陣雙手送上 Grade C 冠軍及Overall
作者: 講青    時間: 2014-3-25 02:29

引用:
原帖由 himhim 於 2014-3-24 22:11 發表
結果......
其實任何所謂巨星球員都應該出席學校團隊訓練,最少比教練知道你水平同狀態
現今家長個個以為自己的公子是樊掁東,個個要出場,個個想打主力,左右教練決定
教練係應該每塲波都以最強陣容出塲,而不是分餅仔人人有份,結果是自食其果悔不當初
作者: 唐唐    時間: 2014-3-25 10:41     標題: 回復 30# 的帖子

你呃人!
時間有誤導!
作者: 唐唐    時間: 2014-3-25 10:56

引用:
原帖由 yoman 於 2014-3-24 22:04 發表

喇沙方面一直跟裁判方面溝通 要求多等數分鐘
否則便不會有幾個3分鐘的機會
另外喇沙c grade主力簽過名後便要趕到歌街 亦係剛剛趕到
11時進行的比賽 11時半才判棄權其實裁判已很大方
再等的話喇沙球員在青少年比 ...
你呃人!
時間有誤導!
作者: ivan2028    時間: 2014-3-25 11:38

講左咁多年學介同兵總年年撞期好似他們唔知咁,我相信唔係攞,睇返學介比賽有咁多唔同的組別要打,唔係一兩個星期打得哂,再看兵總比賽,由年頭打到年尾,個個星期有比賽,咁點就呢!難攞,再講返學介,唔係只有港島及九龍區先有學介的,新界區呢!兵總又要唔撞港島及九龍區,再就新界區,差不多是叫兵總這段時間唔好攪比賽。貓哥都知攪比賽唔難,就時間是最難的。只要學介在平日打咁就咩問題都解決哂;但要咁多間學校就相同日子得唔得呢!要成事就要有一個有企出來與咁多學校講吓!論壇咁多勁人,希望相關人士見到出點力,幫手解決此問題。
作者: 電子神童    時間: 2014-3-25 12:38

我是路過, 睇了兩日,其實咁多年都撞期, 學校,教練應該學董分配
1.) 如學界緊要的話, 可3勁2小勁
2.) 乒總隊可報5 人, 咪俾多D 後備球員打下, 又可攞下經驗,又可代表學校出賽(唔使成日做後備, 得個坐字),
咁可能有意外收獲, 又可雙贏

路人甲, 不喜勿插
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-25 12:59

剛做了少少資料,資料可能有錯,請提出
青少年團体賽24強名單
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-25 12:59

青少年團体賽最后四強名單
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-25 13:02

如果那天學界不是 DQ SPCC, 那麼 喇沙書院B可能要放棄其中一邊比賽
而聖保羅A也不好過,因為水線林煒權來不到,王浩軒+張彥陶也不是必然能取3 分
另四強有兩隊 DBS 球員,如果打到決賽,說不定楊甯,李柏豪及翁子鈞上陣

青少年團体四強名單將會全部改寫
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-25 13:26

整個中學學界比賽已經完結,結果當然有人歡喜有人愁
古語有云,一命二運三風水,但乒乓球比賽 一技術,二心態,三運氣
如果技高一籌便可以輕鬆3:0 或 2:0 KO 對手,什麼時候說張継科WIN運氣,有实力便可以將分數拋離
打到第五局或10:10便要看球員的心理質素,有些球員怕觀眾太嘈,相反有些享受比賽喜歡有觀眾
像林X恒 VS 何X杰在甲組打到第七局 Deduce ,其实誰WIN誰負都有運氣及心理成份

C Grade DBS 輸了給 SPCC,輸波不會也不應是任何一人的負任,打波更不是打名氣,打排名。如果排名高便可以取得冠軍,那黃鎮庭便不會KO松平健太兩次,李浩睛也不會戰勝星加坡一姐,派誰落場都有可以WIN有可能輸,DBS陣中已有兩名現任港青,但不要小看SPCC的林煒權,其实他也是前港青,及后也再入選,只是煒權選擇讀書,在比賽場上DBS兩位名氣較大的球員背住港青之名打比賽壓力必定較大,打到第四塲鄭栢晞更是輸住1:2不容有失的壓力下比賽,相反SPCC目標在賽前無人想過取OVERALL,輸是正常無壓力下比賽相反發揮更出色,加上10:9那一球運氣,只能說一句天意。便是DBS再排陣也有可能輸,輸未必是球員打得差, 有時是因為對方打得好。力戰而敗已儘了做運動員的責任,誰也不要過份怪責自己。

到 SPCC 及 LS 一戰,裁判按時 DQ 其实合情合理,全世界也一樣,便是 LS 有催促球証判決也未嘗不妥,畢竟SPCC的而且確球員未能於指定時間出場,不過說比賽原是 11:00,及后延長到11:35的說法我個人有保留,因為若11:20才打完,球証再給出場紙相方填寫期間只有15分鐘,並不是35分鐘。當然LS能取得OVERALL 也是实至名歸,便是與SPCC打也是上風波。

說到球員兩邊走,其实作為球員當然想儘量在可能情況下兩邊都可以比賽,如果是個人比賽我相信王啟仁同學不用考慮已經放棄, 因為此子其实打比賽不好也不太重視分數,為學校打學界只是想為學校出一分力爭一分光,可是青少年團賽也是以學校名義,隊友也是同學,誰也想不到林煒權在R#4可以再次爆冷(容我說爆冷),而另一邊球証也催促SPCC再出場紙,如果我是 LS 球員(可能)也希望儘早判決,這也是人之常情,否則青少年比賽便要放棄。

事实已經是事实,我們沒東西可以再做,比賽如人生沒有TAKE 2,可以做是檢討,改善明年再來。

那天我不在學界現場,我中午才回到香港,在歌街看到 SPCC, DBS, LS 打成一片,十分好朋友。小朋友其实好簡單,在場上打到你死我活,球場下也是好好朋友。這事與大專杯不能相比,每位小朋友及學校都是全力以赴,輸而無憾。比賽好看的地方是未到最后一刻都不知到 6死誰手。
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-25 13:30

如果 學体會乒總 看到此帖
希望你們可以互相溝通下,是否有能力改善呢?
辦法總比困難多

說一句無辦法好簡單,
但你們舉辦比賽目的何在?推動乒乓球運動 或只是為完成每年的工作
每年撞日期的事件不斷重演,苦了的只是孩子
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 13:58

學體會可以參考田徑,籃球, 足球等項目, 可於平日進行比賽
作者: norris    時間: 2014-3-25 14:26

沙田乒乓球學界杯都是平日打的
作者: Yip    時間: 2014-3-25 14:41

我同意驕兵必敗,但菜桌轟只是在10:9未能把握下打失,被追到平手最後僅敗,打到第四塲睇返前面都知道係球證錯判才輸1:2
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2014-3-25 14:59

引用:
原帖由 lulu 於 2014-3-25 14:41 發表
我同意驕兵必敗,但菜桌轟只是在10:9未能把握下打失,被追到平手最後僅敗,打到第四塲睇返前面都知道係球證錯判才輸1:2
郝帥都係嬴住3:0, 第四局細分10:7領先, 10:9仲要打到Maze跌左係地下, 求其放個波到台就嬴都打失, 最後輸埋, 世界級球手尚且如此, 何況地區青少年球員, 打波就係咁, 這都是一次很好的經驗吧, 下次再有類似情況, 必定處理得更好
作者: syenn    時間: 2014-3-25 15:01

所有同學仔都為左比賽努力訓練,打乒乓球的都
想乒乓球這個項目有人重視。學界田徑、游泳連
電視都直播。但學界d1乒乓球初賽連球證都要同學做,
為甚麼代遇差咁遠,如果比賽當日學界有主委在場,
當大家遇到問題有得咨詢下,可能唔會咁烏龍。
學界辦比賽都係想推動運動,何必要努力訓練的小朋友咁難過呢?
作者: Yip    時間: 2014-3-25 15:43     標題: 回復 67# 的帖子

VERY SUPPORT
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 15:56

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-25 15:01 發表
所有同學仔都為左比賽努力訓練,打乒乓球的都
想乒乓球這個項目有人重視。學界田徑、游泳連
電視都直播。但學界d1乒乓球初賽連球證都要同學做,
為甚麼代遇差咁遠,如果比賽當日學界有主委在場,
當大家遇到問題 ...
以往更慘, 所有賽事都係雙方的學生做, 只是近五至十年複賽才有乒總做, 主要係經費問題
作者: atcf    時間: 2014-3-25 16:31

很認同辨法總比困難多,至理名言
作者: 小白兔    時間: 2014-3-25 19:29

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-3-25 12:59 發表
剛做了少少資料,資料可能有錯,請提出
青少年團体賽24強名單
李宗熹 yung子鈞 楊寧 也是dbs的
所以lsc c grade 其實一直只有6人
所以不得不以差不多的人選參與青少年以及c grade
已致不能再等候對手

若過dbs 對 spcc 時 spcc 人未齊
相信dbs 可能會無條件等候 不竟dbs c grade 陣容最少10人
可惜lsc並沒有此條件 因為喇沙堅持不收插班運動員
而中一收生 最多只會收3名乒乓球運動員
兩所學校的原則不同 dbs的我不太清楚 不知道是否真的如各位所說會出不回校隊的明星球員
但lsc 堅持的是比賽只會讓出席校隊訓練的人參與
就算是港青 一星期基本上也會來一次校隊 沒有例外
這就是lsc 所謂的home grown athletes:)
lsc最重視的是學生隊歸屬感 態度 所付出的努力 而不是成績
作者: Yip    時間: 2014-3-25 20:29     標題: 回復 71# 的帖子

唔知林兆x回校多少天也代表出賽呢?
作者: Yip    時間: 2014-3-25 20:46

只替SPCC唔底,本來有得打冠軍戰......SPCC加油
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-26 11:13

我想該 POST 是時候完結了
今個週未在歌街很有机會上映  SPCC B&C grade vs LS B&C grade

U15 四強  DBS 楊本上 領軍 vs SPCC 王浩軒 領軍
U15 四強  DBS 李泊濠 領軍 vs LS 楊沛霖 領軍

大家記住早D去

同場加映 U18四強, 青少年比賽有如學界外圍賽
作者: yoman    時間: 2014-3-26 17:35

引用:
原帖由 lulu 於 2014-3-25 20:29 發表
唔知林兆x回校多少天也代表出賽呢?
如果佢係香港的話 一個禮拜至少回校兩三天
絕對合requirement of hkssf
佢係較特別的港隊球員 而不是港青
佢係唯一一個港隊依然兼顧學業
必定完成校內大部分考試 十分難得
而且本年度佢只係幫lsc打了三四場初賽而已

其實both lsc and spcc 都好唔抵
少左一個交流既機會

希望能解決你的疑難

作者: drawdraw11    時間: 2014-3-26 17:53

點解無人解答:
Spcc真係無後備填?
點解明知有球員唔在場都要填

唸住嘈就可以將比賽推遲少少打?

D1球隊無可能得3,4,5個球員
作者: ttlover4eva    時間: 2014-3-26 22:34

星期日呢場真係激
作者: cgwc    時間: 2014-3-27 01:35

引用:
原帖由 yoman 於 2014-3-26 17:35 發表

如果佢係香港的話 一個禮拜至少回校兩三天
絕對合requirement of hkssf
佢係較特別的港隊球員 而不是港青
佢係唯一一個港隊依然兼顧學業
必定完成校內大部分考試 十分難得
而且本年度佢只係幫lsc打了三四場初 ...
信德熱誠,不假外求。
作者: 講青    時間: 2014-3-27 01:55

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-27 01:35 發表

信德熱誠,不假外求。
如果全部是直升才可算不假外求
窈窕淑女君子好逑求之不得輾轉反側
作者: charwes    時間: 2014-3-27 09:04

又唔係一條龍,點會全部直升?如果真係中一之後唔收運動精英,我覺得已算不假外求了。而家幾個「運動強國」D1三個grade都不停招兵買馬,中四五都吸入嚟純為學校出賽爭光,似乎太過功利主義了。
引用:
原帖由 講青 於 2014-3-27 01:55 發表

如果全部是直升才可算不假外求
窈窕淑女君子好逑求之不得輾轉反側

作者: cgwc    時間: 2014-3-27 10:03

引用:
原帖由 charwes 於 2014-3-27 09:04 發表
又唔係一條龍,點會全部直升?如果真係中一之後唔收運動精英,我覺得已算不假外求了。而家幾個「運動強國」D1三個grade都不停招兵買馬,中四五都吸入嚟純為學校出賽爭光,似乎太過功利主義了。

不卑不亢,不假外求。
作者: syenn    時間: 2014-3-27 12:15

當日c grade三人其實除林外,王啓仁嚴話然都
是由spccps直升上中學。其實我校這幾年青訓做
得不錯,詳細可看小學西區成績
作者: cgwc    時間: 2014-3-27 12:24

引用:
原帖由 syenn 於 2014-3-27 12:15 發表
當日c grade三人其實除林外,王啓仁嚴話然都
是由spccps直升上中學。其實我校這幾年青訓做
得不錯,詳細可看小學西區成績
關鍵小一已積極搶人, 當然大部分聖喇拔皇華等都係, 而制度的分別在於直資與否。
作者: charwes    時間: 2014-3-27 13:24

一定要小學部上中學部先叫不假外求?咁無小學部嘅中學入面嘅學生咪全部都係僱傭兵?
引用:
原帖由 毛毛 於 2014-3-27 12:36 發表
如果spcc有兩位是直升,而且能打到決賽,那才可勉強說不卑不亢,不假外求,其餘LSC 及 DBS其實未一樣,我看吾到有什麼分別,極其量是五十步笑百步,純粹以事論事,不喜勿插。

作者: cgwc    時間: 2014-3-27 13:30

引用:
原帖由 毛毛 於 2014-3-27 12:36 發表
如果spcc有兩位是直升,而且能打到決賽,那才可勉強說不卑不亢,不假外求,其餘LSC 及 DBS其實未一樣,我看吾到有什麼分別,極其量是五十步笑百步,純粹以事論事,不喜勿插。
如果spcc都係, 口号的野,可以一齊叫,不過好奇地問冇人講spcc當日後備的情況?
作者: charwes    時間: 2014-3-27 14:07

我只知上年LSPS一位乒乓球主力(當時在乒總U12排名前10),因為學業成績唔達標而上唔返LSC。對自己小學部學生尚且如此嚴格,相信非小學部學生要考入去學業一定唔可以差。
引用:
原帖由 毛毛 於 2014-3-27 13:57 發表

如果每一位學生都是以成績入選中學,我唸無外人有資格講半句
再看A Grade 及 B Grade 其實DBS,SPCC,LSC,YWC都一樣,我看不到那一間學校清高一點

作者: himhim    時間: 2014-3-27 14:25

引用:
原帖由 charwes 於 2014-3-27 14:07 發表
我只知上年LSPS一位乒乓球主力(當時在乒總U12排名前10),因為學業成績唔達標而上唔返LSC。對自己小學部學生尚且如此嚴格,相信非小學部學生要考入去學業一定唔可以差。

我也聽聞兩年前有位直板LSPS學生因為入到恒生學界四強所以LSC才收番佢,國家隊家屬亦可以優先入LSC
算吧啦,LSS&DBS有幾多位讀得書又打得波大家心知肚明
不過DB仔利害一点有很多球星連球隊都不用番
作者: 青見人    時間: 2014-3-27 16:23

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-25 15:56 發表

以往更慘, 所有賽事都係雙方的學生做, 只是近五至十年複賽才有乒總做, 主要係經費問題
現在很多賽事仍由學生來做的。
作者: yoman    時間: 2014-3-27 16:48

引用:
原帖由 himhim 於 2014-3-27 14:25 發表

我也聽聞兩年前有位直板LSPS學生因為入到恒生學界四強所以LSC才收番佢,國家隊家屬亦可以優先入LSC
算吧啦,LSS&DBS有幾多位讀得書又打得波大家心知肚明
不過DB仔利害一点有很多球星連球隊都不用番 ...
你是説鄭xx吧
因為他的成績屬band 2
他不能直升中學 而是透過小學裏抽籤而加入中學
我幾乎可以肯定佢升到中學同乒乓球無關

成績方面 dse便能反映到
從第二屆文憑的成績 兩位喇沙球星成功入讀大學本科
儘管只有兩人 喇沙乒乓球隊去年入讀本科的成功率是一百巴仙
作者: 青見人    時間: 2014-3-27 17:56

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-3-25 13:26 發表
整個中學學界比賽已經完結,結果當然有人歡喜有人愁
古語有云,一命二運三風水,但乒乓球比賽 一技術,二心態,三運氣
如果技高一籌便可以輕鬆3:0 或 2:0 KO 對手,什麼時候說張継科WIN運氣,有实力便 ...
其實學界撞乒總比賽不是新鮮事,早於很久之前已是,只是當時乒乓球未有太重視,而且代表某球會嘅大部份球員亦不是來自同一校,撞期的事仍可作細微調整,及後的情況不用多說吧!

個人覺得若乒總及學界未能溝通,那我們就要在有限制情況下想出對策,可以做的首先係教練,要小心作出場排陣,乒總的團體賽係先決定人名參賽,及後作賽!不能更改報名後。但學界是出場前才決定誰出賽,只要拿的證件符合大會資格,當然這樣就不能以最强陣容下出賽!但就今次球賽至少證明,當你認為這個強那個弱時,又是否如你所想呢?沒有最強,只有更強!我不認為這是爆冷,尤其於三局兩勝的夢幻舞檯更考驗出球員堅定不移嘅爭勝心,背負學校及自己的榮耀作賽!

我不否認有校早有遠見,作出你們所謂的搶人行動,起初我也誤會既然你已得頭幾號人為何還要爭著二三四缐球員,莫非要去到比賽冇對手贏到盡,看來是我看得不夠深入!
後話: 我們出發點究竟係代表球會比賽還是代表學校重要?在此我不否認有些人只故球會利益,因為球會取勝,也較容易吸納更多學生學球,帶來的利益不少呢?希望是我多想吧!

最後,就我所知,關於棄權事件,Ls老師未有追賽會Dq,而據聞該同學趕去乒總賽那邊簽個名就趕回學界這邊作賽,奈何遇上塞車,雖然學界賽給你拖了片刻,可是填出場名單是沒法拖,所以某校於指定時間確實交了場紙,當然啦,交了出場紙是不可更改的!最後我想指出,乒總的團體賽規定,三位球員於開賽時交出證件及穿著球衣報到,但係若我冇記錯規則應要求三位球員於賽場裡逗留直至該賽事完全完結的,對於該球員打第一場即走(我不清楚是否他打完自己嗰場即走!)從賽例來說是不對應Dq的,當然如於當時冇人發現,就緊係冇事吧!相信這裡有很多專業裁判,可解答關於團體賽齊人的問題嗎?

作者: cgwc    時間: 2014-3-27 18:22

引用:
原帖由 青見人 於 2014-3-27 17:56 發表

其實學界撞乒總比賽不是新鮮事,早於很久之前已是,只是當時乒乓球未有太重視,而且代表某球會嘅大部份球員亦不是來自同一校,撞期的事仍可作細微調整,及後的情況不用多說吧!

個人覺得若乒總及學界未 ...
學界改平日,交出場紙前三思,打了就走,有機違規,不追dq人情,追dq合理。 吸取經驗, 努力面前。
作者: yoman    時間: 2014-3-27 18:22

引用:
原帖由 charwes 於 2014-3-27 14:07 發表

是的 這樣的例子多不勝數 只要不是band1的話就只能抽籤
每年喇沙以運動收的中一生 九成在小學時成績位列中上
因成績問題不獲取錄的球星 例子很多
當然我不否認有人升中後成績變差
但強調的是中一收生學業成績必定是重要因素
而且插班生必須有很好的成績
作者: cgwc    時間: 2014-3-27 18:40

另其實乒總也可考慮把學界賽的賽事成績列入u18的排名分。
作者: 青見人    時間: 2014-3-27 18:50

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-27 18:40 發表
另其實乒總也可考慮把學界賽的賽事成績列入u18的排名分。
先把新一代比賽納入計分才是,而學界賽不是乒總主辦故較難成事!
作者: atcf    時間: 2014-3-27 19:13

本人認為都是學界重要D因為代表學校是個使命,,球會只是額外,排名賽都是年年有,但代表學校每年只有一次,,這是團隊和責任感,只是本人意見呢
作者: cgwc    時間: 2014-3-27 19:52

引用:
原帖由 青見人 於 2014-3-27 18:50 發表

先把新一代比賽納入計分才是,而學界賽不是乒總主辦故較難成事!
兩樣都可以入的,其他運動項目也會透過學界選出港青
作者: 青見人    時間: 2014-3-27 22:07

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-3-27 19:52 發表

兩樣都可以入的,其他運動項目也會透過學界選出港青
不同的,打出前幾名交予乒總選港青或打亞洲中小學生賽不難,但要把對賽納入計分是有一定困難!這關係到龐大數據,學界冇義務把數據交給乒總,始終不同機構!
作者: cgwc    時間: 2014-3-28 01:01

引用:
原帖由 青見人 於 2014-3-27 22:07 發表

不同的,打出前幾名交予乒總選港青或打亞洲中小學生賽不難,但要把對賽納入計分是有一定困難!這關係到龐大數據,學界冇義務把數據交給乒總,始終不同機構!
方法總比困難多
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-28 01:07

攪事總比做事多

吹水總比行動多

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0