標題: Tibhar Evolution [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2014-3-6 19:52     標題: Tibhar Evolution

啱啱開左塊 Tibhar Evolution MX-P 打算上板,

一打開個包裝, 嘩 !

從海綿中散發著....咩野味呢 ? 好熟悉的 ! 是TRF 澎漲劑的氣味(之類) !
(我用過幾十枝, 應該唔會攪錯)

海綿和 Tenergy 也很相似, 以前早就發覺 Tenergy 都是有原廠澎漲過海綿.

估唔到而家 Tibhar 都有樣學樣 !

作者: Manley    時間: 2014-3-6 20:20

依個膠真系幾好打
作者: necky    時間: 2014-3-6 20:22

我正準備換膠試下,前天法國油返了來,即時拿了支開封塗上早前已買回來不敢用的省狂三,第一次用油,希望唔會失望啦。
作者: rxzzzvga    時間: 2014-3-6 20:23

請問用係邊類板最夾呢?
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 20:53

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2014-3-6 20:23 發表
請問用係邊類板最夾呢?
我夠膽講呢塊膠會幾乎適合任何攻擊板用 !
(你當佢係T05 FX 既Soft版就得架啦)

要考慮既反而係反手膠要揀塊輕d 的來減輕整體重量.
如果用在細板型的Stiga上應該唔會覺重(eg.Rosewood, infinity, intensity, XO etc)

作者: jcclee    時間: 2014-3-6 20:53

引用:
原帖由 Manley 於 2014-3-6 20:20 發表
依個膠真系幾好打
唯一問題又是重 !
同Tenergy一樣.

(未上膠水前過磅 = 74g)

作者: atcf    時間: 2014-3-6 20:58

這感覺是T05的手感,但只是三分二的價錢,,
作者: atcf    時間: 2014-3-6 21:05

Jcclee兄,可以試下Fx一p和5q用在反手都好正架,
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 21:06

我剛貼了上100g 的Titanium Wood 上,
反手Hexer.

總重量210g !
(不過我拿上手又唔覺得佢重)
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 21:09

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-6 21:05 發表
Jcclee兄,可以試下Fx一p和5q用在反手都好正架,liness" />
呢期反手我已經有了選擇 : Stiga Calibra LT Plus
要輕一點的話, 我會用Donic Vario

作者: atcf    時間: 2014-3-6 21:11

二隻未用過,好用嗎?
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 21:14

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-6 21:11 發表
二隻未用過,好用嗎?
用在反手幾好架
作者: atcf    時間: 2014-3-6 21:17

聽說vario十分柔軟的,是嗎?你訂購是否都是二伯多元呢?
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 21:20

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-6 21:17 發表
聽說vario十分柔軟的,是嗎?你訂購是否都是二伯多元呢?
200頭
海綿是日本的, 這塊Donic是made in Japan.
唔係好轉(但都夠轉), 不過好頂和前衝都OK.

Vario 新膠上磅 = 60g

作者: atcf    時間: 2014-3-6 21:32

好想試試
作者: jeff_whc    時間: 2014-3-6 21:55

evolution 系列好似喺日本研發,所以同tenergy有幾分類似唔出奇,而且產地亦是不明,亦有日本制造的傳聞
作者: alanchan    時間: 2014-3-6 22:03

Jcclee, 重有好多新野等緊你架~~~~
Rasant Grip

Rasant PowerGrip

Rocket

作者: atcf    時間: 2014-3-6 22:13

Woooo好似超人Vcd喎
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 22:13

alan, 你都好毒 !

好在Andro應該唔會太貴 !
冇問題, 等我去試啦 !
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 22:16

啱啱換晒成套....

Titanium Wood ST (100g)
正手 :Tibhar Evolution MX-P
反手 :Donic Vario
(總重量 = 200g)

比之前原有組合輕了一點

Titanium Wood ST (100g)
正手 :省狂3 (38度)
反手 :Hexer
(總重量 = 202g)

作者: alanchan    時間: 2014-3-6 22:20

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-6 22:13 發表
alan, 你都好毒 !

好在Andro應該唔會太貴 !
冇問題, 等我去試啦 !
過掌過掌, 不相佰仲姐
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 22:36

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-3-6 22:20 發表

過掌過掌, 不相佰仲姐
我未夠一個月, 已經用完了一枝(500ml)紅雙喜#15號膠水 !
作者: atcf    時間: 2014-3-6 22:42

好想了解下你試件Donic反手
作者: atcf    時間: 2014-3-6 22:44

知道Alan兄都是燒膠高手,寫多啲見解,等大家得益
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 22:49

引用:
原帖由 atcf 於 2014-3-6 22:42 發表
好想了解下你試件Donic反手
我打過幾塊啦 !
好適合用在反手(其實正手也可以)
弧線穩/長, 旋轉足夠(有R7之8-9成)
重點係偏輕, 但唔虛 !
以前用在Viscaria反手, 感覺上好安全而仍有"殺傷力".
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 23:02

更正 : 以前Donic Vario 是用在 Timo Boll Spirit 反手.
作者: jcclee    時間: 2014-3-6 23:24

有野問或討論, 請大家在這裡講啦 !

等多d 人得益嘛 !

請唔好再PM我 (我收左10幾個PM了)
作者: artin    時間: 2014-3-7 01:02

Tibhar Evolution MX-P聽講過左內能D力就會好似好立咁
作者: 雲霧    時間: 2014-3-7 04:24

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2014-3-6 21:55 發表
evolution 系列好似喺日本研發,所以同tenergy有幾分類似唔出奇,而且產地亦是不明,亦有日本制造的傳聞
似乎是衝著tenergy來。有心扮日本膠的。
但百份百是德國製造。
作者: 雲霧    時間: 2014-3-7 04:28

試過EL-P打反手。整體感覺好舒服。借力不錯,發力更好。又咬波。美中不足覺得放反手太硬,彈性差點。最後還後還是要屈服64淫威
作者: jcclee    時間: 2014-3-7 12:41

引用:
原帖由 artin 於 2014-3-7 01:02 發表
Tibhar Evolution MX-P聽講過左內能D力就會好似好立咁
以往Tenergy就係咁,所以我都先决心不用!
Tibhar 要試過先知,值博率點都會高d,
因為價錢就和Tenergy相差30%了!
作者: donald999    時間: 2014-3-7 12:44

之前係大陸討論區聽講Tibhar Evolution MX-p直拍正手末必岩,其實大家點睇?
作者: jcclee    時間: 2014-3-7 12:52     標題: 回復 29# 的帖子

Really? Made in Germany?!
咁真係估佢唔到!
從包裝至到膠面,海綿,全都是架文印刷。
如果是德製,咁就更加抵買啦!

(另外)師兄,還有FX-P, 應比EL-P 還軟—點。
最後, 還可以選擇1.9mm海綿 !

作者: jcclee    時間: 2014-3-7 12:54

引用:
原帖由 donald999 於 2014-3-7 12:44 發表
之前係大陸討論區聽講Tibhar Evolution MX-p直拍正手末必岩,其實大家點睇?
原因是??
可否多講一點?
作者: jcclee    時間: 2014-3-7 15:03

琴晚刨左好多外國的Forum, 搜尋有關Tibhar Evolution的討論,
結論是這系列的套膠應該是(Made in Japan)日本製造的.
資料來源 : 受贊助者(但不是代言人)的親身評測及介紹.

其實Evolution系列是有4款套膠 :

FX-P (Soft version)
EL-P (Medium version)
MX-P (Hard version)高彈性
MX-S (Hard version)彈性稍遜於MX-P

我只是由最硬的MX-P開始試打, 其他的版本希望日後有機會逐一體驗.
個人覺得MX-P雖然話是最硬的版本, 但其實真的不是太硬,
甚至覺得佢比Omega4 Asia 或 Omega4 Pro 還軟一點點.

今個星期日, 我會認真的去測試MX-P (上大陸), 到時再和大家分享.
作者: explozthelimit    時間: 2014-3-7 15:06

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-7 15:03 發表
琴晚刨左好多外國的Forum, 搜尋有關Tibhar Evolution的討論,
結論是這系列的套膠應該是(Made in Japan)日本製造的.
資料來源 : 受贊助者(但不是代言人)的親身評測及介紹.

其實Evolution系列是有4款套膠 :

FX ...
之前睇過Tibhar Evolution 係ESN 產品, 姐係德國膠
作者: donald999    時間: 2014-3-7 15:14

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-7 12:54 發表

原因是??
可否多講一點?
因為都幾個月前睇,唔係太記得。
估計係太硬/小路波問題。
之後搵搵...

不過記得唔止一次睇到,所以先冇用到
作者: jcclee    時間: 2014-3-7 15:49

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2014-3-7 15:06 發表

之前睇過Tibhar Evolution 係ESN 產品, 姐係德國膠
ESN 係德國的Tensor技術, 但Evolution上見唔到有其標籤或Logo.
等我再去認真查證.
作者: jcclee    時間: 2014-3-7 15:54

引用:
原帖由 donald999 於 2014-3-7 15:14 發表

因為都幾個月前睇,唔係太記得。
估計係太硬/小路波問題。
之後搵搵...

不過記得唔止一次睇到,所以先冇用到
講真, 我覺得佢硬唔過 Tenergy, (低度數的)省狂/國狂之類,
至於小路球的問題, 我還未認真測試, 有待證實.
(我只試過打來回板及中檯拉球)
作者: skyline@@    時間: 2014-3-7 21:40

Thx C Hing sharing
作者: jcclee    時間: 2014-3-8 02:10

今晚打完波, 除了幾塊膠下來過磅 :

Tibhar Evoulution MX-P = 49g
Hexer = 49g
Donic BF M1 = 48g
省狂飆3 (38度) = 45g
Donic Vario = 43g

全部 Butterfly 橫板型, 已除膠水
作者: 雲霧    時間: 2014-3-9 04:39

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-7 15:49 發表

ESN 係德國的Tensor技術, 但Evolution上見唔到有其標籤或Logo.
等我再去認真查證.
其實我也是ESN的緣故才斷定是德國製造。
希望師兄查到真相。
BTW,有機會都想想下FXP。只怕感覺會太脆。
ELP太"UN"
FXP怕太脆。
TENERGY就是贏在平衡。
作者: jcclee    時間: 2014-3-9 17:36

引用:
原帖由 雲霧 於 2014-3-9 04:39 發表

其實我也是ESN的緣故才斷定是德國製造。
希望師兄查到真相。
BTW,有機會都想想下FXP。只怕感覺會太脆。
ELP太"UN"
FXP怕太脆。
TENERGY就是贏在平衡。
多謝你的input !
我遲d會全部試晒佢地.
不過如我所料, MX-P 就好適合我打,
佢硬度是T05和T64之間,
當然, 我仍然是在適應期中,
因為此膠真是專業版, 我地呢d業餘水平, 唯有多下功夫.
作者: jcclee    時間: 2014-3-9 20:21

橫板球員示範 (兩面 MX-P)

[youtube]r4XRFZG8jPU[/youtube]
作者: eddieho    時間: 2014-3-9 20:41

今天我都有幸,看到朗朗的兩位高手教練(盧傳淞同陳文生)測試此膠皮。塊膠是花生sir的貼在CR上。盧sir一試話十分好打。兩位極力推薦朗朗改用。朗朗本身用T05的。等佢月尾打完青少年賽後,應該會改用此膠。
作者: jcclee    時間: 2014-3-9 20:45

引用:
原帖由 eddieho 於 2014-3-9 20:41 發表
今天我都有幸,看到朗朗的兩位高手教練(盧傳淞同陳文生)測試此膠皮。塊膠是花生sir的貼在CR上。盧sir一試話十分好打。兩位極力推薦朗朗改用。朗朗本身用T05的。等佢月尾打完青少年賽後,應該會改用此膠。
好的決定 !

就算花生sir 唔放毒, 我都諗住毒你地 !
作者: eddieho    時間: 2014-3-9 20:48

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-3-9 20:45 發表

好的決定 !

就算花生sir 唔放毒, 我都諗住毒你地 !
佢快你一步呢!
作者: rxzzzvga    時間: 2014-3-9 21:37

想用在直板crw或xo既正手用
作者: jcclee    時間: 2014-3-9 21:57

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2014-3-9 21:37 發表
想用在直板crw或xo既正手用
你覺得邊塊板勁d, 就先試在另外一塊度先 !
作者: artin    時間: 2014-3-9 23:39

佢同O4PRO比較有咩唔同
作者: jcclee    時間: 2014-3-10 04:24

引用:
原帖由 artin 於 2014-3-9 23:39 發表
佢同O4PRO比較有咩唔同
詳盡的分別暫未能評, 還要時間去試打,
肯定的是, 2塊都是頂級的專業套膠,
Omega4 Pro 是極之user friendly, 較為容易上手,
業餘或專業都適合,性能上也多變化, 只要你有技術, 想佢點都得 !
初步覺得, MX-P 比較彈, 可能要求更高的技術,
或要多少基本功才能發揮到它的優點.
作者: atcf    時間: 2014-3-10 10:02

這膠可能會像Andro450初出場時般令人驚喜
作者: JJJJJ    時間: 2014-3-10 13:33

用2面MX-P是金正勛(肥一點的那一位球員)

[youtube]-hxMUbVQ2jI[/youtube]
[youtube]v1tk7ZDFVNs[/youtube]

作者: JJJJJ    時間: 2014-3-10 20:34

係啊 所以我話係金民石個對手
作者: JJJJJ    時間: 2014-3-10 20:36

[youtube]-xV7g9fBPJE[/youtube]

[youtube]vla7vQHrx1I[/youtube]

[youtube]4KgQB9Iyy1U[/youtube]

[youtube]IE8kEL45Jy4[/youtube]

[youtube]jpwDtDp5fpk[/youtube]

[youtube]eXkFdm6s3IE[/youtube]
作者: JJJJJ    時間: 2014-3-10 20:39

[youtube]oMGFr2bMwoU[/youtube]
作者: kenkoo2003    時間: 2014-3-10 22:39

viscaria 是否配正手omega 4 asia 反手omega 5 tour 會好一點定係打mxp?
作者: jcclee    時間: 2014-3-10 23:53

引用:
原帖由 kenkoo2003 於 2014-3-10 22:39 發表
viscaria 是否配正手omega 4 asia 反手omega 5 tour 會好一點定係打mxp?
Viscaria 正手 Omega4 Pro 我以前就打過 (Very good & versatile)
配 Omega4 Aisa 原本今晚試, 可惜病了, 取消打波.
Omega 5 tour 我冇選擇打過, 因為是偏快但不是太轉的膠.

Vis 正手配 MX-P (I like it)但要視乎你的水平/基本功,
O4 pro 較為易於適應.
Vis 反手建議用R7,覺得最好(除了T64之外)
作者: artin    時間: 2014-3-11 21:00

小路方面會唔會比O4PRO好?
作者: jcclee    時間: 2014-3-11 21:22

引用:
原帖由 artin 於 2014-3-11 21:00 發表
小路方面會唔會比O4PRO好?
搓下旋, 和拉下旋都好易,
擺短就未有留意.
作者: spoon    時間: 2014-3-12 20:55

一早有叫過你去試啦!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0