標題: 【丁組】貓仔畢業 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-12 23:54     標題: 【丁組】貓仔畢業

今次丁組比賽特別期待, 因為去年無期望下入了 32. 今年希望也能入32. 當然希望歸希望, 現實是現實.  

今天首場對 kiu bo bo, 往積友賽2 : 2 互有勝負....起局kiu bo bo 板板沖, 板板爆, 無一板可以 set 到. 細分打到6:6......第二場打到 10:10, 11:11, 12:12, 13:13, 14:14, 15:15....最后幸運win 17:15......

第二場的小朋友不懂打邪....比我邪死左

第三場原來有机會對一小朋友 (聽聞是小學生的種籽), 不過他無到, 結果由一個叔叔....有56碎.......
我一見他的打法, 已投降一半......不過都好彩 head 住 2:1....第四場都唔知點解 head 住 8:4.....點知....便在這一刻以 為自己 win 緊.  點知鬆了. 又輸番轉頭, 輸 9:8...然后 9:9...輸 10:9, 然后 10:10...跟住 deduce..亙有 win lost....都后給他滴死攪掂.

去到第五塲打到3:3后開始無力沖, 体力又下降.....最后好似輸 11:7

總結如果我再同叔叔打...應該都是下風波.....沖又唔死, 西又唔吃, 邪更唔怕. 仲有 back hand, 彈爆, set 波仲穩過我...唯一要苦練一板, 一板沖爆轉....

anyway 今日好開心, 輸得心服口服.  其它網友你們努力!!

加一句, 多謝閃電文, 瑋仔, 超過, 44_66 你們的問候及支持......
作者: 乒之仁    時間: 2008-7-13 00:01     標題: 回復 1# 的帖子

唔緊要
下次努力
作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-13 00:02

我會努力追你....你唔好走咁快....
不過我們成年人, 一年無多少比賽可以打. 而且 bamboo 將會唔用得...所以 ......
作者: 防守王    時間: 2008-7-13 00:03

貓, 你贏左kiu, 已經好勁!
作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-13 00:09

KIU 其實打得好好....只是 round 2 欠小小運氣....
我今日發現兩件事....輸 deduce 多數輸波
同埋打波真是每一分都不可以放鬆, 一放鬆便會輸波
作者: wonfat    時間: 2008-7-13 00:14

只要實力不斷提升, 成績還會遠嗎
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 00:19

努力呀mao兄, 期待你捲土重來
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 00:22

mao兄, 今日吾好意思呀, 今為做緊野, 吾方便係你比賽期間比反應你, 因為呢d係操守既問題, 還望見諒
作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-13 00:28

sorry 乒粒仔....我唔知你們的規矩....下次唔會 (不過無下次   )
今天真是...在你面前出醜了, 很多高波都打失.......
作者: wonfat    時間: 2008-7-13 00:29     標題: 回復 9# 的帖子

執法公正只有讓大家看得見、感受得到,並且認可了,才具有最大化的現實意義
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 00:33

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-7-13 00:28 發表
sorry 乒粒仔....我唔知你們的規矩....下次唔會 (不過無下次   )
今天真是...在你面前出醜了, 很多高波都打失.......
點會冇下次呢, 好快又有香港盃同初團, 到時你又可以一展身手啦
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 00:34

引用:
原帖由 wonfat 於 2008-7-13 00:29 發表
執法公正只有讓大家看得見、感受得到,並且認可了,才具有最大化的現實意義
哈哈, 講得好
作者: 乒之仁    時間: 2008-7-13 00:35

乒粒仔
你做裁判?
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 00:36

哈哈, MAO兄, 其實我都估吾到個叔叔噤鬼死穩, 真係好意外
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 00:38

引用:
原帖由 乒之仁 於 2008-7-13 00:35 發表
乒粒仔
你做裁判?
殊........吾好話俾人知呀
作者: bond    時間: 2008-7-13 00:45

wow! Kiu Bo Bo 那位高手也被Mao ko.... Mao 太強了!
作者: kwok lun    時間: 2008-7-13 00:49

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-7-12 23:54 發表
今次丁組比賽特別期待, 因為去年無期望下入了 32. 今年希望也能入32. 當然希望歸希望, 現實是現實.  

今天首場對 kiu bo bo, 往積友賽2 : 2 互有勝負....起局kiu bo bo 板板沖, 板板爆, 無一板可以 set 到. 細分打 ...
我仲以為你羸-_-
作者: stevetemp    時間: 2008-7-13 00:55

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-7-13 00:28 發表
我今日睇到一場舊比賽 郝帥 vs Maze (2005年 48. WTTC Shanghai Quarter)

Maze 有好多球都放高球都放死咗 郝帥, (該比賽約放了約十多分的高球, 郝帥打失咗九球)
郝帥 lead 住3局,  Maze連追4局攪定,
作者: 44_66    時間: 2008-7-13 01:08

作者: 44_66    時間: 2008-7-13 01:14

作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 01:33

引用:
原帖由 44_66 於 2008-7-13 01:14 發表

粒仔哥 ... 汝都要渣油啊
我梗會啦, 你都係喎
作者: 44_66    時間: 2008-7-13 01:34

作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 01:35

其實我覺得對於mao mao黎講, 應該要轉一轉topic, 不如叫殘酷一丁啦
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 01:36

引用:
原帖由 44_66 於 2008-7-13 01:34 發表

不材 打戊戊 咋 ... 可以 渣住流灘打   
噤都得
作者: 乒粒仔    時間: 2008-7-13 01:36

噤唯有祝你長渣長有啦
作者: 44_66    時間: 2008-7-13 01:38

作者: 44_66    時間: 2008-7-13 01:39

作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-13 02:08

如果打多一次, 我估我會輸 3:0  對手真是老波骨. 好波
作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-13 02:35

無聊查查 win 我的前背..陳用 x

排名原來高我少少...都好d. 扣少d分.
另外原來陳前背亦取過不少公開奬......現在唯有寄望香港杯.
因為過埋香港杯 bamboo 便不能用....貓仔亦沒有爪了
作者: kwok lun    時間: 2008-7-13 09:28

引用:
原帖由 乒乓小子ben 於 2008-7-13 00:53 發表
我見到你今日打得好好呀!
係呀
真係打得好好^v^
作者: 乒之仁    時間: 2008-7-13 11:31

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-7-13 02:35 發表

另外原來陳前背亦取過不少公開奬......現在唯有寄望香港杯.
因為過埋香港杯 bamboo 便不能用....貓仔亦沒有爪了
希望你在香港杯能取得好成績
作者: kwok lun    時間: 2008-7-13 11:44

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-7-13 02:35 發表

貓貓你幾分?
作者: bond    時間: 2008-7-13 12:32

引用:
原帖由 防守王 於 2008-7-13 00:03 發表
agree!!!  kiu 的拉波很強, 連續性又高, 可惜我沒有看到, 真係看看Mao 怎樣用長膠抵擋強力弧圈球
作者: kwok lun    時間: 2008-7-13 12:43

引用:
原帖由 bond 於 2008-7-13 12:32 發表

agree!!!  kiu 的拉波很強, 連續性又高, 可惜我沒有看到, 真係看看Mao 怎樣用長膠抵擋強力弧圈球
我有睇
擋得非常強!
作者: 44_66    時間: 2008-7-13 13:00

作者: bond    時間: 2008-7-13 13:34

引用:
原帖由 ele1214 於 2008-7-13 12:43 發表

我有睇
擋得非常強!
Horrible! 人地拉你正手, 用長膠好難擋過去的,Mao 都用長膠擋番過去??, 真係想學下野! Mao 的保護網十分堅固
作者: bond    時間: 2008-7-13 22:23

引用:
原帖由 邪靈王 於 2008-7-13 12:59 發表

喺今次嘅比賽我都放棄咗用bamboo,可能會用P1或CK531A
CK521A 就邪d,較有機會出奇制勝 但會難控些, Curl P1R 會穩定些但較全面
作者: 瑤瑤    時間: 2008-7-13 23:02

今日我對阿盤唔住呀~~~~~~~~~~~
要請佢食番餐飯報數先

作者: HK-KC    時間: 2008-7-13 23:11

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-7-13 23:02 發表
今日我對阿盤唔住呀~~~~~~~~~~~
要請佢食番餐飯報數先
點樣對佢唔住
作者: 瑤瑤    時間: 2008-7-13 23:12

引用:
原帖由 HK-KC 於 2008-7-13 23:11 發表

點樣對佢唔住
攪到佢無得用自己塊板
作者: old-cake    時間: 2008-7-13 23:19

好殘忍

作者: HK-KC    時間: 2008-7-13 23:20

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-7-13 23:12 發表

攪到佢無得用自己塊板   
oh,佢今日比賽ma?

點解無得用自己塊板
作者: feideepking    時間: 2008-7-13 23:26

貓主過幾關, 好利害; 中條三串一算唔錯o既喇!
作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-13 23:55

上年打到 32強...今年256便比人丁走左 
作者: 防守王    時間: 2008-7-14 01:09

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-7-13 23:55 發表
留返香港盃, 一場就上乙!!
作者: kwok lun    時間: 2008-7-14 09:03

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2008-7-13 23:55 發表
32強加好多分喎@@
作者: 防守王    時間: 2008-7-14 09:36

引用:
原帖由 ele1214 於 2008-7-14 09:03 發表

32強加好多分喎@@
人地話上年.....但係加左分今年都仲係打緊丁丁囉!!

而且睇下打乜比賽. 因為嚮年頭既公開賽同年中既排名賽, 所加既分都唔同.

丁丁最唔抵, 打排名賽既對賽分, 所加既分係 x 0.5......真係贏十個都可能得五六十分嫁咋!!
作者: 44_66    時間: 2008-7-14 09:38

作者: kwok lun    時間: 2008-7-14 09:54

引用:
原帖由 防守王 於 2008-7-14 09:36 發表

人地話上年.....但係加左分今年都仲係打緊丁丁囉!!

而且睇下打乜比賽. 因為嚮年頭既公開賽同年中既排名賽, 所加既分都唔同.

丁丁最唔抵, 打排名賽既對賽分, 所加既分係 x 0.5......真係贏十個都可能得五六 ...
1月果個加多一倍囉!
作者: 44_66    時間: 2008-7-14 10:15

作者: 44_66    時間: 2008-7-14 10:16

作者: 一燈大師    時間: 2008-7-14 10:38

引用:
原帖由 防守王 於 2008-7-13 00:03 發表
對 , 我同意! 連過三關都O.K. La , 亞叔係咪打邪膠架 , 叫咩名?
作者: 瑤瑤    時間: 2008-7-14 11:11

引用:
原帖由 44_66 於 2008-7-14 10:16 發表

乜 事 ?
我做佢球証呀...仲要第一場..跟住捉佢塊膠爛...然後搵裁判長...點知佢唔比佢用...慘
作者: stevetemp    時間: 2008-7-14 11:17

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-7-14 11:11 發表

我做佢球証呀...仲要第一場..跟住捉佢塊膠爛...然後搵裁判長...點知佢唔比佢用...慘   
好恨心呀!   

不過我 Buy. 大公無私
作者: 44_66    時間: 2008-7-14 11:20

作者: 瑤瑤    時間: 2008-7-14 11:28

引用:
原帖由 44_66 於 2008-7-14 11:20 發表

不材而家都打兩塊板 防身 汝都隨時可以借吾板打丫嘛
所以我塊板都已經封哂塵
作者: Ringocc    時間: 2008-7-14 11:34

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-7-14 11:11 發表

Mao 昨日同我講亞Pun 輸左, 我問佢邊個高手KO 左佢,  哈哈原來係你 liness" />
作者: feideepking    時間: 2008-7-14 11:39

引用:
原帖由 BeckhamCC 於 2008-7-14 08:04 發表

Mao 昨日同我講亞Pun 輸左, 我問佢邊個高手KO 左佢,  哈哈原來係你 liness" />liness" />liness" />
佢用規例KO人!
作者: 防守王    時間: 2008-7-14 12:40

引用:
原帖由 BeckhamCC 於 2008-7-14 11:34 發表

Mao 昨日同我講亞Pun 輸左, 我問佢邊個高手KO 左佢,  哈哈原來係你 liness" />liness" />
咁就死得好慘!!!! 佛法所講, 時未到....即係呀Pun未有機會上甲啦!
作者: 瑤瑤    時間: 2008-7-14 12:54

引用:
原帖由 BeckhamCC 於 2008-7-14 11:34 發表

Mao 昨日同我講亞Pun 輸左, 我問佢邊個高手KO 左佢,  哈哈原來係你
關我小小事啦...果場後尾佢臨急臨忙咁問人借左塊中直...好彩都嬴..
第二場佢好似有痴過塊膠, 不過可能我影响左佢心情..打到第五局...手緊...所以輸左....
作者: smallstar    時間: 2008-7-14 13:11

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-7-14 12:54 發表

關我小小事啦...果場後尾佢臨急臨忙咁問人借左塊中直...好彩都嬴..
第二場佢好似有痴過塊膠, 不過可能我影响左佢心情..打到第五局...手緊...所以輸左....  
就算塊板同膠都全無問題,你坐響度望住,又好想笑,又笑唔出,壓力大,未解决,多數輸,我既經驗!

作者: 瑤瑤    時間: 2008-7-14 13:14

引用:
原帖由 smallstar 於 2008-7-14 13:11 發表

就算塊板同膠都全無問題,你坐響度望住,又好想笑,又笑唔出,壓力大,未解决,多數輸,我既經驗!

我做佢第一場咋...果場佢嬴家...
作者: smallstar    時間: 2008-7-14 13:19

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-7-14 13:14 發表

我做佢第一場咋...果場佢嬴家...   
重有壓力,未解决,所以第二場都要輸

作者: HK-KC    時間: 2008-7-14 13:36

引用:
原帖由 瑤瑤 於 2008-7-14 12:54 發表

塊膠爛得好利害?
作者: (=^x^=)    時間: 2008-7-18 09:39

其實亞 pun 見到 yiu yiu 已暈暈地, 影響發揮.....so
作者: james007    時間: 2008-7-19 17:48

I never win when Yiu Yiu is my Umpire....
作者: james007    時間: 2008-7-19 17:50

I never win when Yiu Yiu is my Umpire....
作者: 44_66    時間: 2008-7-19 23:29

作者: alexlaw    時間: 2008-11-16 03:22

唔好再呃post...

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0