標題: 現在玩乒乓球仲貴過網球 [打印本頁]

作者: nwa10    時間: 2013-11-29 13:41     標題: 現在玩乒乓球仲貴過網球

好似乒乓球咁好打的球拍都要1000蚊,3個3星波都要30至40蚊,而網球都是500蚊一塊拍,3個波都是30蚊度,
以前仲話網球是貴族先玩得起,唔通現在乒乓球運動升呢左
作者: 乒乓在線    時間: 2013-11-29 14:03

多人食翠華, 翠華貴了, 再貴些偶就完完全全不食佢 太過普及性和人慣性不想其他, 會縱容佢.

作者: kenken168    時間: 2013-11-29 14:21

引用:
原帖由 nwa10 於 2013-11-29 13:41 發表
好似乒乓球咁好打的球拍都要1000蚊,3個3星波都要30至40蚊,而網球都是500蚊一塊拍,3個波都是30蚊度,
$500的網球拍係同YE差唔多級數,我十幾年前買塊Hammer都要千五。 好嘅線同膠一樣,要好快換,因為好易殘。 D網球打一輪,當D毛薄左之後,彈力唔同左,一樣要換。  

反為乒乓球場租就平得多。
作者: old-cake    時間: 2013-11-29 14:44

其實貴有貴玩,平有平玩,我打來打去都係一兩塊木板,都係朋友送嘅,(多謝佢地)+ 一年換一次膠,咁都好經濟
作者: kin    時間: 2013-11-29 14:55

豐儉由人
齊一塊拍,價錢可以由HKD90 (銀河,友誼, 拍里奧,世奧得) 到 HKD3000 (Butterfly, Darker, Nittaku) 都齊到嫁!
作者: johnli    時間: 2013-11-29 15:08

如果想經濟, 建議打壁球.  球拍10年前$800買一塊靚拍, 依家都係咁上下價錢.  一個雙黃點比賽波(好似幾十蚊)打極都唔爛, 球拍撞極都唔斷.  打左好耐好耐, 都係打裂一兩個波.  又不受天氣影響, 運動量又大, 場又易Book, 絕對係健身經濟方法. 雖然咁多好處, 最重要係睇自己興趣.   乒乓球係貴, 但如果係興趣, 貴一貴都值.
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2013-11-29 15:19

一定貴唔過golf, 一套好D既桿都萬萬聲! 仲有入會費!
作者: (=^x^=)    時間: 2013-11-29 15:26

也可以打太極
只要一個大西瓜
作者: kei    時間: 2013-11-29 15:58

引用:
原帖由 nwa10 於 2013-11-29 13:41 發表
網球都是500蚊一塊拍--  應該唔OK
我200X年買左一塊WILSON, 特價左都要$1500
作者: hungwahsun    時間: 2013-11-29 16:12

丰俭由人.买块十几蚊波板打石台也一样可以尽兴,网球就無咁容易了.
作者: 天樂    時間: 2013-11-29 16:17

我聽朋友講打網球比賽要消耗好多網球,因為比賽係唔可以打舊波…點都貴唔過打乒乓球,其實你如果唔係追求器材,其實打乒乓球都已經好便宜,最少一個鐘波枱現在只需十四蚊,一千蚊內的器材包拍連膠都可以好好打,而且可以用好耐

論壇好多高手既球拍也不是BTY張繼科,黑檀,玫瑰木,之類,膠也不是T05,64;而且也不會隨便買和轉換球拍

作者: BrianDD    時間: 2013-11-29 16:52

我塊木38元,柄15元正手52元,反手30元
作者: kei    時間: 2013-11-29 17:10

引用:
原帖由 天樂 於 2013-11-29 16:17 發表
我聽朋友講打網球比賽要消耗好多網球,因為比賽係唔可以打舊波…點都貴唔過打乒乓球,其實你如果唔係追求器材,其實打乒乓球都已經好便宜,最少一個鐘波枱現在只需十四蚊,一千蚊內的器材包拍連膠也可以好好打 ...
同意, 仲有請教練都係乒乓球平小小 (當然以同LEVEL計算LA)
我以前有同事請個普通既教練, 單對單教, 都要500一小時

再講, 打網球受傷機會都比打乒乓球大

不過, 我都同意, 打乒乓球既消費, 比以前來講, 真係越來越貴

作者: mcm    時間: 2013-11-29 17:11

依家租乒乓球場都便宜了,至於器材就有平有貴.

作者: rxzzzvga    時間: 2013-11-29 18:15

唔同意,器材既野豐儉由人,但塲地收費就梗咗;十四元底到爛
作者: peterng    時間: 2013-11-29 20:52

最經濟十惠是跑步
作者: bond    時間: 2013-11-29 21:45

二,三十年前, 一塊60元的球拍如紅雙喜,友誼,雙魚已經有不錯的質素, $200如Butterfly, Stiga已經是頂級配置, 至於網球拍, 八十年代初, 纖維材料如Carbon fiber, Graphite, Boron還是很昂貴的材料, 當時一塊用纖維材料製的網球拍, 平均都過近千, 個別例子Prnice Boron, 當時零售價係US$500, 今時今日, 一塊較有相當質素的乒乓球拍配置,平均最少都要$400, 較頂級,尤其是Butterfly的閒閒地都接近二千, 而網球板, 千多元的已經很高級的配置了
至於波, 我都覺得乒乓球的消耗比網球快, 乒乓球比網球易爛, 一裂就唔用得, 網球用舊了, 甩晒毛,冇乜氣, 還勉強可以用, 起碼可以用來練開波
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 12:39     標題: 回復 3# 的帖子

agree 以前最貴要21蚊現在全部都是14蚊,真係平過網球好多,慳番d錢來買膠都好
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 12:43     標題: 回復 4# 的帖子

高手都是一年換一次膠,用技術來補救球拍的不足,高手即是高手,佩服佩服
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 12:47     標題: 回復 5# 的帖子

但是要好打的真係好貴,好似vega,m1,T05咁都要$200-500,其他平膠真是比不上,而球拍都可以用平d,銀河我已經足夠

作者: nwa10    時間: 2013-11-30 12:54     標題: 回復 7# 的帖子

golf現在有d練習場都好平,不過打真場真是好貴,不過現在都比以前普及
仲有我見過有d運動店,可以一支一支杆買,都是幾千,不需要一套買
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 12:59     標題: 回復 9# 的帖子

現在好似平了好多,仲有好多時d運動店都會做特價,我都是特價買,800幾減到500
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 13:01     標題: 回復 10# 的帖子

真係令我回想小學時代打石台的回憶,真是好開心
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 13:07     標題: 回復 11# 的帖子

用技術來贏人我最欣賞 不過眼見有d brother因覺得現在打器材多過技術而唔玩,真係好可惜
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 13:09     標題: 回復 12# 的帖子

我平過你$5流星
作者: nwa10    時間: 2013-11-30 13:17     標題: 回復 17# 的帖子

agree不過真係,現在d成品拍咁差,要好打的都要買成$100,真係唔明
作者: keroroworld    時間: 2013-11-30 13:36

樓主的題材雖然有點跨大了的味道,但的確是發人深省。
那些年,我可以穿人字拖,冒著磨薑的危險踢石屎場,現在小朋友都穿波boot , 跟足球學校。
社會進步,任何運動投入的資源都多了,不再有街童,每個小朋友都是悉心哉培,但是小朋友的興趣不再是興趣,運動變成小朋友的競爭條件,父母會投入更多資源,學校以小朋友的才能作選拔,一切一切的本質都改變。
老一輩在嘆,現在的年輕人不成氣候,有好條件卻磨不出好成績; 但是現在的年輕一群,沒有足夠的資源,他們能競爭嗎?
換一個角度睇,如果乒乓球今天還停留在街童年代,這項運動有多少人會重視 ?

1000元球拍才是球拍,我聽了很多次,都是專業人士的意見,我不予評論。
其實還有50-100元的套裝拍,豐儉由人,只是你明白到投入資源的重要性,當你要百份百投入時,便不會計較那付出。

作者: ivan2028    時間: 2013-12-1 00:09

平與貴的定意很難講,如果5支火柴頭手表大特價你看見$3000一隻,有人會覺得平,也有人認為貴,咁要問你的經濟能力及點看此產問。說平位朋友會講平時這隻手表要成$10000隻,所以平,認為貴那朋友講我隻電池表$500隻而且非常準時,手表都係用來看時間最重要準時就夠了。平貴都無講錯。

作者: alberluk    時間: 2013-12-11 18:27

如果,你們有玩踩單車(有要求那種), 隨時一條單車轋貴過rosewood
作者: nwa10    時間: 2013-12-12 16:09     標題: 回復 29# 的帖子

咁又係,一架單車分分鐘要皮幾野

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0