標題: 評論:黃鎮廷 vs 何鈞傑 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2013-11-26 15:51     標題: 評論:黃鎮廷 vs 何鈞傑

看完片,有什麼感受想發表呢?

HKTTF Channel
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=63924

Old Chiu Channel
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=63929
作者: 乒乓在線    時間: 2013-11-26 16:12

他們夾雙打好, 左橫右直拉攻打
作者: kenken168    時間: 2013-11-26 16:15

經驗有分別,何起唔到手。發球變化同控制都係黃好
作者: steven0212    時間: 2013-11-26 17:02

黃比較主動, 上手比較多, 反拉也等給何做成不少壓力。
可能經驗差距, 導至何未能完全發揮實力。畢竟黃現在在港隊對陣過不少國際球星或球員。
全場比賽黃不少幸運球, 否則比賽會更為刺激,比分會更為接近。但黃也很有禮貌,會接連向對方say sorry, 值得鼓勵。
作者: johnli    時間: 2013-11-26 22:44

有幾次離檯對拉, 黃輸俾何, 好似何力量勁的.  何輸臨場經驗, 但都同黃打得好接近.  好似本土除左謝xx(死啦, 唔記得名), 都好難有人同黃分數咁接近.  多謝分享, 兩位都好好波.   
作者: 反膠王子    時間: 2013-11-26 23:18

作者: owentam_manutd    時間: 2013-11-26 23:41

thx for sharing
作者: alank    時間: 2013-11-27 00:07

cccccccccc
作者: owentam_manutd    時間: 2013-11-27 00:24

何始終年輕...不過之後一定
作者: 金擇魚    時間: 2013-11-27 00:44

引用:
原帖由 owentam_manutd 於 2013-11-27 00:24 發表
何始終年輕...不過之後一定
你都同佢打過啦
作者: Baukaw    時間: 2013-11-27 08:54

我在現埸看此赛事,相信兩人實力相近,十六歲的何生,三兩年後將可更上一層樓。
作者: ivan2028    時間: 2013-11-28 11:13

可能力量的問題,大人打波氣力大,變左無咁好看,我開波你食野,你秋波我黨唔到波,2,3拍就完,好波但唔精彩,反而見過一些小學生打10多拍先得一分,拍來拍往精彩萬分,全場拍掌,。這只是我個人喜看的球賽,沒有不尊敬。2位甲組球員100%係高手,有份量球員。.
作者: lmichael    時間: 2013-12-12 22:41

老實講, 其實何既問題, 都係香港好多球手既問題, 就係用得太多反手, 頂得太多, 基本功係好, 但係太保守, 可能驚失, 其實李靜都講過, 唔中都要用正手. 中國選手,就算橫板都係一板起, 兩板止, 唔多頂波, 張繼科, 馬龍都係有正手一鎚定音既實力. 何既正手, 居然弱過黃......, 如果大家上YOUTUBE睇下黃對外比賽既片, 佢正手就係唔夠強, 如果新一代既正手, 強唔過佢, 你都唔駛打到上世界前列.

不過現在既年青球員, 隻腳真係做得唔錯, 特別係黃, 隻腳真係好快. 佢短跑一百做唔做到12秒呢?原來中國乒乓球選手, 好多短跑都做到12秒或以內

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0