標題: [砌版討論] 同事塊玫瑰XO直板太快, 太難控, 正反手配物野膠好? [打印本頁]

作者: johnli    時間: 2013-11-25 09:20     標題: 同事塊玫瑰XO直板太快, 太難控, 正反手配物野膠好?

請各路英雄指點.   小弟都打過幾板 (正: nittaku 狂飆3, 反: 729-2), 真係太快, 好難控, 同事又唔想賤賣, 有物野正反手膠提議?

作者: eddieho    時間: 2013-11-25 09:32

引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-25 09:20 發表
請各路英雄指點.   小弟都打過幾板, 真係太快, 好難控, 同事又唔想賤賣, 有物野正反手膠提議?
他現是打咩膠呀?
作者: 陳記    時間: 2013-11-25 10:01

正手Baracuda,反手R7(soft)
作者: johnli    時間: 2013-11-25 10:06

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-25 09:32 發表

他現是打咩膠呀?
正: nittaku 狂3.  反: 729-2.  先謝謝.
作者: johnli    時間: 2013-11-25 10:07

引用:
原帖由 陳記 於 2013-11-25 10:01 發表
正手Baracuda,反手R7(soft)
many thanks for your advice.
作者: 反膠王子    時間: 2013-11-25 11:04

作者: kenken168    時間: 2013-11-25 11:19

正手狂3都快?即係你朋友暫時打唔倒XO。
作者: kenken168    時間: 2013-11-25 11:21

引用:
原帖由 反膠王子 於 2013-11-25 11:04 發表
正手729-2反手r7
如果用正手729,叫你朋友反轉塊XO打幾下,睇下快唔快。
作者: johnli    時間: 2013-11-25 11:59

多謝各位師兄意見.  如果叫佢換正手: Neo天極2, 反手: 729 Focus 3 snipe, 平平地, 兩塊都係比較慢既膠, 唔知會點?
作者: kenken168    時間: 2013-11-25 12:06

你同事塊狂3有冇澎過?快成點?
作者: johnli    時間: 2013-11-25 15:20

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-25 12:06 發表
你同事塊狂3有冇澎過?快成點?
佢塊狂3係Nittaku.  冇擦"神"油. 好易拉出界.

作者: donald999    時間: 2013-11-25 15:58

我都係打Xo
用過Nittaku狂3 同 Nittaku天2(非neo)
感覺易拉出界應該係木/技術問題..我都就緊
而且天2/外套條弧線唔係比狂3仲長咩?

反手R7幾好,不過都幾快...R7soft 可能好d

先說了,,,對器材問題不熟..
作者: kenken168    時間: 2013-11-25 16:14

引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-25 15:20 發表

佢塊狂3係Nittaku.  冇擦"神"油. 好易拉出界.
咁睇似夫你同事仲未控得住塊XO.  佢打你塊 Temper Off+ 又如何?
作者: garyfish    時間: 2013-11-25 18:09

其實e 兩塊膠都唔算快,比D時間適應下先,或睇下姿勢有冇問題先
作者: johnli    時間: 2013-11-25 23:11

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-25 16:14 發表

咁睇似夫你同事仲未控得住塊XO.  佢打你塊 Temper Off+ 又如何?
佢打物野板(包括Temper Off+, 師兄你記性太好啦 )都好過打XO, 佢依家最Like Nittaku Acoustic同656.
作者: johnli    時間: 2013-11-25 23:14

引用:
原帖由 garyfish 於 2013-11-25 18:09 發表
其實e 兩塊膠都唔算快,比D時間適應下先,或睇下姿勢有冇問題先
可能身體唔夠放鬆, 下次同佢傾下.  順便借來打幾板,
作者: eddieho    時間: 2013-11-26 07:32

可能技術水平未能用到XO,所以用狂3都覺得彈。如果用外套仲死。
作者: johnli    時間: 2013-11-26 08:54

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-26 07:32 發表
可能技術水平未能用到XO,所以用狂3都覺得彈。如果用外套仲死。
其實同佢講過買玫瑰5好過xo, 佢最後都係買左xo.
作者: kenken168    時間: 2013-11-26 10:16

引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-26 08:54 發表

其實同佢講過買玫瑰5好過xo, 佢最後都係買左xo.
其實XO冇玫瑰5咁彈
作者: eddieho    時間: 2013-11-26 10:55

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-26 10:16 發表

其實XO冇玫瑰5咁彈
5硬過XO少少!
作者: johnli    時間: 2013-11-26 12:09

睇左Stiga網的數據, 好似玫瑰5慢的, 易控過XO些少.   不過我兩塊都冇, 純睇數字.
                 速度            控制
玫瑰5            113             63
玫瑰XO           118             62
作者: kenken168    時間: 2013-11-26 15:07

數據係死,我地打過實物係生。
作者: eddieho    時間: 2013-11-26 19:01

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-26 15:07 發表
x2
作者: johnli    時間: 2013-11-26 22:45

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-26 15:07 發表
謝謝分享, 希望有機會我可以兩塊都打下.
作者: 是神    時間: 2013-11-26 23:06

出界唔係快  可能係弧線太高 太長。  大臂發力太多。
作者: calab    時間: 2013-11-27 22:54

其實把反手換成729天翼 不就己經在減少反手膠力量的同時 也減少了正手膠的力量嗎?
而729 SNIPE III 真的很軟...而且也算是彈的中國反手膠皮
作者: johnli    時間: 2013-11-29 23:25

引用:
原帖由 是神 於 2013-11-26 23:06 發表
出界唔係快  可能係弧線太高 太長。  大臂發力太多。
謝謝"是神"兄意見.
作者: egghead1969    時間: 2014-2-7 05:36

我打過 Rosewood 5 同 Maplewood 5 中直,又彈又硬,試過好多隻膠(high throw、 low throw 都有),拉波好難控制,重衰過檜板,Maplewood 5 直頭比我打輸波時,飛板飛'難'左'個頭;不過最近比我搵到塊膠同 lee d hardwood blades 幾合,就係 Gambler Outlaw (Tuned)。唔係講笑,抽 / 拉波都好轉同 d 個波一定落台。你可試吓 Gambler Outlaw (Tuned) 2.0 。當你就打透塊膠個一刻加個中指快撥,你就會發現點解會有人用  hardwood blades ,而唔打 carbon blades。
作者: johnli    時間: 2014-2-7 23:08

謝謝若望兄同EGGHEAD兄既意見, YEO我有一塊, 依家正手用緊一塊2手RASANT TURBO都好好打.  以前打過天極2, 係拉波好, 但係好似慢左的, 可能慢係自己既發力問題.  係呢度見好多師兄介紹NEO普狂3, 2.15MM, 39度好打, 有機會試下, 真係平過省狂好多.  

今晚心思思上左旺角華星, 試左4塊板(YEO, YES, 馬琳碳同玫瑰5), 都係YEO最吃波, YES同馬琳碳差唔多, 玫瑰5太彈. 玫瑰5或XO以我依家咁既技術暫時都係打唔到啦, 唔俾板毒控制住,

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0