標題: 幫5歲小朋友砌拍 [打印本頁]

作者: joshualee    時間: 2013-11-20 08:52     標題: 幫5歲小朋友砌拍

我想幫個5歲小朋友砌拍:
考慮緊:
拍:Timo Boll ALC - FL
正手:Bluefire M2
反手:BARACUDA

不知各位覺得會否太有彈力?聽講太有彈性對小朋友學打波不太好

作者: smallstar    時間: 2013-11-20 08:59

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 08:52 發表
我想幫個5歲小朋友砌拍:
考慮緊:
拍:Timo Boll ALC - FL
正手:Bluefire M2
反手:BARACUDA

不知各位覺得會否太有彈力?聽講太有彈性對小朋友學打波不太好
初學球速要慢, 太彈的話小朋友控球比較更難,打極都打唔到會失去興趣!
作者: mcm    時間: 2013-11-20 09:01

這塊Timo Boll ALC是一塊專業板,要有一定水平才可控制,若5歲小朋友初學乒乓球用成品板已足夠了.
作者: (=^x^=)    時間: 2013-11-20 09:15

五碎小朋友打 300蚊的套裝板己足夠
去年女子七碎新一代冠軍都是用不足 $100元買回來的二手球板

剛學車便開宝馬,快左D
作者: joshualee    時間: 2013-11-20 09:23

引用:
原帖由 mcm 於 2013-11-20 09:01 發表
這塊Timo Boll ALC是一塊專業板,要有一定水平才可控制,若5歲小朋友初學乒乓球用成品板已足夠了.
原來係咁,謝謝!我都擔心緊咁細個會唔會用唔著咁貴的器材
作者: joshualee    時間: 2013-11-20 10:33

引用:
原帖由 Suki 於 2013-11-20 09:45 發表
有D成品板特別輕,好適合小朋友,3舊水樓下,好似$250。。。
已經用緊,kinson果塊junior,但係覺得麻麻地
作者: (=^x^=)    時間: 2013-11-20 10:42

其实小朋友要輕為主
因為初學波未學會拉,不用打咁貴的球板
相反太重小朋友會吃力,重量行先
作者: kenken168    時間: 2013-11-20 10:42

好多師兄都唔建議用成品拍。
Timo Boll ALC更加唔建議,如5歲用TB ALC, 學成後是否要用3千蚊的張super ZLC?
其實砌一塊銀河五夾或7夾木,加兩面CJ8000之類已經很夠,兩佰多元。5歳小朋友就算攞尼打落塊地都冇問題

作者: eddieho    時間: 2013-11-20 11:06

其實5歲小朋友,可以買兒童板+兩面cJ8000.學好自身發力同基本功先為重要.
唔洗打ALC呀!打5層純木最好!

作者: eddieho    時間: 2013-11-20 11:10

本人都比朗朗打過ALC同ZLF,但真係過彈.小孩好難控制的.所以他用番W5就得心應手.
作者: 速鳥    時間: 2013-11-20 11:23

我個女八歲打米奇老鼠板,十蚊。
作者: joshualee    時間: 2013-11-20 12:16

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 11:06 發表
其實5歲小朋友,可以買兒童板+兩面cJ8000.學好自身發力同基本功先為重要.
唔洗打ALC呀!打5層純木最好!
睇到你在下面建議小朋友用:
底板:Timo Boll W5
正手:Donic 藍火jp01
反手:Donic Baracuda

請問5歲小朋友也適合嗎?

作者: sammon    時間: 2013-11-20 12:37

豪華板!
如你小朋友識檯內凌球,離檯對拉,前衝孤圈球,擺短,劈長,近台挑打等等技術,此板絕對適合!
作者: (=^x^=)    時間: 2013-11-20 12:40

銀河 + 兩面 拍利奧
作者: eddieho    時間: 2013-11-20 12:53

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 12:16 發表

睇到你在下面建議小朋友用:
底板:Timo Boll W5
正手:Donic 藍火jp01
反手:Donic Baracuda

請問5歲小朋友也適合嗎?
呢個組合大多兩年先LA!
我唔記得伯利奥定銀河有小童純木底板的,板身細D同輕D.貼兩面cj8000已經很足夠了!
如果過兩年小孩仲有興趣打波,有一定技術時先林轉板都唔遲!
作者: alanchan    時間: 2013-11-20 13:18

講真小朋友太細個, 不太會愛惜手中的板. 所以, 一般純木5或7, 加兩面入門小小的膠, 就可以~~

我推Yasaka YE!!! 膠如果唔想打大陸膠, Butterfly Flextra真係為左入門人事而出的~~~

上面成套加起來,價錢不貴, 重量也輕巧~~~~
作者: eddieho    時間: 2013-11-20 13:23

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-11-20 13:18 發表
講真小朋友太細個, 不太會愛惜手中的板. 所以, 一般純木5或7, 加兩面入門小小的膠, 就可以~~

我推Yasaka YE!!! 膠如果唔想打大陸膠, Butterfly Flextra真係為左入門人事而出的~~~

上面成套加起來,價錢不貴, 重 ...
朗朗初期學波時,都係打我塊YE先!後來先改用石川佳純,呢年先改打W5的.
作者: alanchan    時間: 2013-11-20 13:32

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 13:23 發表

朗朗初期學波時,都係打我塊YE先!後來先改用石川佳純,呢年先改打W5的.
我都係打緊比YE重要慢好多的Yasaka Classic炸~~~

<--我係低手中的低手
作者: 天樂    時間: 2013-11-20 13:32

五歲小朋友其實不用砌拍,一般成品板已經好足夠
最緊要輕和令小朋友喜歡,砌球拍既嘢讓他球齡多小小會磨轉或會發力再考慮
作者: joshualee    時間: 2013-11-20 13:33

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 13:23 發表

你的意思係W5太重,所以5歲不適合用?
作者: alanchan    時間: 2013-11-20 13:39

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 13:33 發表

你的意思係W5太重,所以5歲不適合用?
已Butterfly 官網的資料 W5係純木中, 速度中上級, 已經離開入門好遠了~~~~

下面有對照表:
http://eshop.butterfly.co.jp/htm ... 4/category14_0.html
作者: 乒乓在線    時間: 2013-11-20 13:45

有感五歲孩子, 底板貴盡用科貝爾好了, 膠皮最好是較耐用的中膠皮日海綿, 撞到花晒個心都不太傷

作者: joshualee    時間: 2013-11-20 13:48

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-20 13:45 發表
有感五歲孩子, 底板貴盡用科貝爾好了, 膠皮最好是較耐用的中膠皮日海綿, 撞到花晒個心都不太傷
我都明白,見佢地隨便放在地下就算,真係幾傷
作者: 乒乓在線    時間: 2013-11-20 13:52

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 13:48 發表

我都明白,見佢地隨便放在地下就算,真係幾傷
還有, 覺得如果買到太頂; 同學,朋友,教師等好奇借下借下來打, 加快謝皮.
作者: (=^x^=)    時間: 2013-11-20 13:58

最近看到一個七碎初學者打 ALC 05 + 64

無言
作者: 乒乓在線    時間: 2013-11-20 14:55

有時雀得家長買球星級配置給初學打球的孩子, 不代表特別富有, 主要代表家長沒多體驗乒乓活動
作者: joshualee    時間: 2013-11-20 15:44

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-11-20 14:55 發表
有時雀得家長買球星級配置給初學打球的孩子, 不代表特別富有, 主要代表家長沒多體驗乒乓活動
其實我係想一次過買塊質素好d的球拍,日後唔洗再換拍,慳番d錢
作者: calvinlam911    時間: 2013-11-20 15:59

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 15:44 發表

其實我係想一次過買塊質素好d的球拍,日後唔洗再換拍,慳番d錢
我覺得你e 個想法唔係咁啱, 因為一個五歲的小朋友係唔太識小心使用東西, 即使你買幾千蚊的"好板", 結果咪.... 唔比佢打爛, 都比佢打殘的.
作者: BrianDD    時間: 2013-11-20 16:00

如果是給初學的小朋友,一定以手感為前題,練好了手感,長大了打什麼板也行。
手感好的球板以較面五夾為首選,如oc,ye,枘米oc等
對於小朋友,纖維球板是對其成長有害,有人可能因用這些速度和力量大的球板而易出成績而選用,但這會令小朋友在學習自身發力出問題。
作者: joshualee    時間: 2013-11-20 16:17

引用:
原帖由 BrianDD 於 2013-11-20 16:00 發表
如果是給初學的小朋友,一定以手感為前題,練好了手感,長大了打什麼板也行。
手感好的球板以較面五夾為首選,如oc,ye,枘米oc等
對於小朋友,纖維球板是對其成長有害,有人可能因用這些速度和力量大的球板而易出成績而選 ...
我都怕買左塊好拍反而害左佢,所以想左好耐
而家仲用緊kinson junior
作者: pphoward    時間: 2013-11-20 16:38

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 15:44 發表

I am making a DIY racket for my child. I am also a poor parent. But my opinion is to made him a medium-low priced racket for him, like HKD700. When his skill is more mature or when he is really interested in this sports in long term, then make him a good racket specific to his strength. And as you said, the children do not really treasure their "toys".
作者: BrianDD    時間: 2013-11-20 16:41     標題: 回復 31# 的帖子

第一支板應挑由瑞典或日本製的,那對小朋友的未來有好處。
說白一點應買BTY或Stiga,Yasaka(瑞典製的)
小朋友習慣了它的手感後,以後就一直用同一品牌的球板。
作者: BrianDD    時間: 2013-11-20 16:48

推介一支今年BTY的限定品球板
五夾,重量輕,手感清,彈性好
唯一問題是香港可能只有我有收藏這支板。

作者: 反膠王子    時間: 2013-11-20 16:49     標題: 好適合小朋友,3舊水樓下

作者: atcf    時間: 2013-11-20 20:46

現在的小孩多幸運,我們有工作都捨不得買二千元的球拍
作者: eddieho    時間: 2013-11-20 20:52

http://www.sunnywise.com.hk/ycn2.htm

呢塊板岩晒你仔仔用,貼兩面cj8000就ok了!又便宜又岩小孩用.
作者: joshualee    時間: 2013-11-20 21:37

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 20:52 發表
http://www.sunnywise.com.hk/ycn2.htm

呢塊板岩晒你仔仔用,貼兩面cj8000就ok了!又便宜又岩小孩用.
呢塊板真係好輕,唔該晒
作者: eddieho    時間: 2013-11-20 22:08

引用:
原帖由 joshualee 於 2013-11-20 21:37 發表

呢塊板真係好輕,唔該晒
最重要幫到你小朋友,過多一年半截你仔仔有一定技術先再换板.唔同技術同波齡是用不同的板.正如BB穿BB的衫,小童穿童裝,冇理因為想一次過唔買BB衫同童裝,就買件大人的衣服比BB穿呢!
作者: joshualee    時間: 2013-11-21 08:27

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-11-20 22:08 發表

最重要幫到你小朋友,過多一年半截你仔仔有一定技術先再换板.唔同技術同波齡是用不同的板.正如BB穿BB的衫,小童穿童裝,冇理因為想一次過唔買BB衫同童裝,就買件大人的衣服比BB穿呢!
有道理,但我原本冇想過要咁樣用錢法
作者: kenken168    時間: 2013-11-21 09:24

又可以用另一個比喻! 我想個仔大個做F1車手,首要條件係要有車牌(即係基本技術),入讀賽車學校,先玩cart仔,然後方程式,F3,最後F1。 就算我有能力買一枝F1車隊,都唔會一開始比佢去做F1車手,因為只會害左佢。
作者: nwa10    時間: 2013-11-22 21:16

成日都聽到e度d師兄砌成千幾蚊既拍比d小朋友,其實咁細個洗唔洗砌塊咁貴既拍呀??感覺現在d細路仔食同用都是成人的享受,好似手機咁用s3,現在連球拍都是 我諗將來d細路仔一定唔會珍惜d野
作者: 金擇魚    時間: 2013-11-23 01:38

比得咁多錢學波,都唔爭在,教練要最好,板要最貴,
作者: sing127    時間: 2013-11-25 14:46

我女兒四歲,打了半年球
我是用成品的迷你板撕去兩邊成品膠,再貼兩邊 cheap  cheap 729 上去

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0