標題: [膠皮討論] R9 vs R7 [打印本頁]

作者: atcf    時間: 2013-10-14 10:34     標題: R9 vs R7

小第第一次打用評,因為真的很想和各位分享一下十分喜歡的反手套膠R7&R9
如果喜歡或者用過R7的球友都會認為佢特有的手感好,穩定性強,容易上手柔軟中帶剛,
包覆性和韌度是其他套膠所沒有的,所以本人
給它反手膠85以上相信球友都認同吧!呵呵…
上個月本人買了件R9試試有什麼不同,從外觀睇是沒有分別的,商標都十分美觀,
本人用Nittaku 馬龍炭做試板,
推擋借力十分好比R7更快到枱,落點更好控制
搓下旋十分穩定,基本上調節一下拍型,唔用死力,回球都十分有威脅
拉下旋的威力就殺傷力十足,力量小,容易打透,拉扯感比R7更強烈,速度更快,殺人更爽
最後總結一下,R7&R9除了海棉同是黄外,各方面性能都大大不相同,大家都是好膠一塊,
R7給人感覺像是要抱住敵人向他大叫,我要ko你了,然後一板把他ko
R9給人感覺是用速度出其不意抱住敵人再對他說我要ko了,便一板把他ko
以上只是個人見解,希望球友喜歡
作者: eddieho    時間: 2013-10-14 10:41

好文!極之同意你對R7的感覺.R9我就未試過,但朋友話比R7重少少.覺得是正手膠.我有机會都想試吓!
作者: atcf    時間: 2013-10-14 11:04

謝謝欣賞喔,是重高R7一點兒,但都認為正反合用ok就似Andro綠魔,
作者: kennethkam    時間: 2013-10-14 11:23

引用:
原帖由 atcf 於 2013-10-14 10:34 發表
如果喜歡或者用過R7的球友都會認為佢特有的手感好,穩定性強,容易上手柔軟中帶剛,
包覆性和韌度是其他套膠所沒有的
完全認同!
R9其實如你所講更有威脅性 但拉球個手感好唔同
所以我到最後都係打番R7
反而反手鍾意撞多磨少既,,R9好適合 ; 當然R9拉波都係好正的
作者: Baukaw    時間: 2013-10-14 11:38

r7和rasant 真的幾相似,價錢也相近,遲下買R9打下先。
作者: andypoon    時間: 2013-10-14 12:39

Both R7 and R9 are very good rubber.
作者: kenken168    時間: 2013-10-14 16:02

請問樓主用直板定橫板? 是 Nittaku Rutis? 反手用咩膠呢?
作者: atcf    時間: 2013-10-14 16:05

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-10-14 16:02 發表
請問樓主用直板定橫板? 是 Nittaku Rutis? 反手用咩膠呢?
我用橫板,Ching,就是rutis,反手咪用R9喔,正手Omega 4euro
作者: kenken168    時間: 2013-10-14 16:32

引用:
原帖由 atcf 於 2013-10-14 16:05 發表

我用橫板,Ching,就是rutis,反手咪用R9喔,正手Omega 4euro
明白!  咁R9同T64師兄可否比較一下?
作者: atcf    時間: 2013-10-14 17:12

個人認為T64在Bty炭板上,各方面真的好全面,只是唯一價錢真的唔捨得……另一方面呢,就是唔同板配睇膠效果可以好唔同,但R9&R7相對T64就性價比高喔,T64本人試打上會覺得用了二至三個月D張力和效能會流失好快,唔知其他球友有冇這感覺呢。謝謝
作者: atcf    時間: 2013-10-14 17:14

補充多點點會認為T系列配Bty板先發揮到最過水準呢
作者: johnli    時間: 2013-10-17 15:31

謝謝樓主分享, 唔知R7, R9用係5夾純木板(例如: 656)適用嗎?  R9正手如何?
作者: kennethkam    時間: 2013-10-17 15:41     標題: 回復 12# 的帖子

R9打正手應該OK
反而R7放5夾反手...我都想了解下...
作者: johnli    時間: 2013-10-18 09:48

引用:
原帖由 kennethkam 於 2013-10-17 15:41 發表
R9打正手應該OK
反而R7放5夾反手...我都想了解下...
唔該, 呢度好多人都話R7反手好打, 借過波友656反手R7打過幾分鐘.  自己唔係好適應, 可能要打耐的先可以感到R7既好處.
作者: kennethkam    時間: 2013-10-18 10:09     標題: 回復 14# 的帖子

可能唔鍾意個手感
可以試下M2,,同R7一樣的,,兩者分別只係手感唔同
作者: johnli    時間: 2013-10-18 10:40

引用:
原帖由 kennethkam 於 2013-10-18 10:09 發表
可能唔鍾意個手感
可以試下M2,,同R7一樣的,,兩者分別只係手感唔同
M2 5夾純木適合嗎?  見呢度的人都話M1, M2用係碳板非常好.
作者: kenken168    時間: 2013-10-18 11:33

個人覺得R7要佩合旋轉才發揮威力!撞撃似夫冇紅V那類型好。
作者: johnli    時間: 2013-10-18 23:08

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-10-18 11:33 發表
個人覺得R7要佩合旋轉才發揮威力!撞撃似夫冇紅V那類型好。
等我下次試真的先.
作者: Appelgren    時間: 2013-10-25 11:58     標題: 回復 13# 的帖子

我試過用r9配 YEO 做正手,好食波,容錯性較高。
作者: atcf    時間: 2013-10-25 12:11

R7R9配正手的手感都十分好的,R系列幾乎唔揀板,R9手感就像Andro綠魔,好膠一件
作者: kenken168    時間: 2013-10-25 12:44

小第打直板時用過R7係小鳥正手,發覺問題係推擋,因為較彈,所以容易出界。個人覺得如果正手R7,反手長膠會好好多
作者: eddieho    時間: 2013-10-25 12:57

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-10-25 12:44 發表
小第打直板時用過R7係小鳥正手,發覺問題係推擋,因為較彈,所以容易出界。個人覺得如果正手R7,反手長膠會好好多
我玩大鳥同小鳥時,反手都是首選R7.
作者: isolator    時間: 2013-10-25 23:19

Omega 4 Euro 同 R7 可以比較一下嗎?
作者: eddieho    時間: 2013-10-26 08:30

引用:
原帖由 isolator 於 2013-10-25 23:19 發表
Omega 4 Euro 同 R7 可以比較一下嗎?
呢塊我未深入玩過,只喜歡o4 pro!
作者: atcf    時間: 2013-10-26 12:34

Euro只是較林一些,其旋轉都和pro大致一樣,,但都有人用在反手,如果唔怕重,
和R7比較的話,在反手性能本人都認為R7略勝一籌,正手就Euro會好一些,因為Omga系列都是針對正手而設計喔,只是個人觀點

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0