標題: (辯論) 教練廣告咨詢 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-20 23:52     標題: (辯論) 教練廣告咨詢

無牌(無註冊)我們應否給予教練廣告?
歡迎分享
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-20 23:53

請提出你支持 或 反對的理由
作者: kelvinyaar    時間: 2013-7-20 23:53

無牌多數衰猜拉
作者: 黑暗武士    時間: 2013-7-21 00:05

應該要有教練牌才可給予賣廣告權利!
作者: kelvinyaar    時間: 2013-7-21 00:08

無牌的另開一個區域 叫作陪練收費仲好啦
作者: rxzzzvga    時間: 2013-7-21 00:39

無所謂,但最好論壇會員有優惠價
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-21 00:58

那麼若無牌,我們怎去確定佢的水平?
會否誤人子弟,
如果無牌,我們又怎評定佢有否資格教呢?
作者: steven0212    時間: 2013-7-21 01:04

我認為最好有教練牌先可登
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-21 01:09

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-7-21 01:04 發表
有無資格教就等學生黎評定,學生覺得佢無料教得唔好,佢就無學生,跟住自然淘汰…
如果學生唔識去評定呢?
打乒乓那個教練好,那個不好可能我們可以看出來,因為我們都是打波的
但我仔仔學游水便唔識揀,因為我都唔係好識SWIMMING,咁我點去選擇呢?
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-21 01:10

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-7-21 00:39 發表
無所謂,但最好論壇會員有優惠價
我們不收任何費用,只作中間介紹
作者: blsky    時間: 2013-7-21 01:13

市場會決定一切
正如有人都會食無牌車仔檔..........
作者: blsky    時間: 2013-7-21 01:14

好多有牌的.......特別係早期都不太好(水平)
作者: blsky    時間: 2013-7-21 01:21

各位會跟進教練post之後的評語作決定...
最受影響係有牌
以前可能收250.....以後收200
因有個好波但沒有牌收100-150...haha
有$的,,可能選有牌...
有d為興趣...可能選沒有牌.
作者: 阿舜    時間: 2013-7-21 01:46

新修訂的《商品說明條例》岩岩實行, 教練服務廣告亦應該已包括在內

如果教練廣告太誇大不實, 又或貨不對辦, 唔知會唔會惹上官非?

如果無牌教練有實績, 已經教出多名有實力徒弟, 我個人覺得係論壇賣廣告都無乜問題

但如果係岩岩開始想當教練又無牌, 我驚住會係廣告度有點誇大不實, 到時觸犯新修訂的商品說明條例就唔係咁好
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-21 02:04

馮林 都是最近先拿到牌,貓仔跟了無牌教練兩年
作者: ttfei    時間: 2013-7-21 02:23

我覺得有冇牌都唔係咁緊要
最緊要唔好誤人子弟
而且又可以令學生獲益
作者: kitkit003    時間: 2013-7-21 09:15

引用:
原帖由 Uncle Mao 於 2013-7-21 00:58 發表
那麼若無牌,我們怎去確定佢的水平?
會否誤人子弟,
如果無牌,我們又怎評定佢有否資格教呢?
你話我..我冇比註冊費幾年...
作者: mym    時間: 2013-7-21 11:08

教練註册能不能確保教練質素, 還是留給乒總處理. 不用有註册先可登廣告,
論壇作為媒體, 可要求列明為註册教練, 还是非註册教練 (甚至要求列明其它資料), 好樣我們能獲更多資料, 然後自行定斷
作者: Creamy    時間: 2013-7-21 17:10

有牌唔代表佢教得好~~~
好多都好hea
所以我都同意交由市場決定
作者: ttman    時間: 2013-7-21 21:52

引用:
原帖由 Creamy 於 2013-7-21 17:10 發表
有牌唔代表佢教得好~~~
好多都好hea
所以我都同意交由市場決定
非常認同。
作者: 葉師傅    時間: 2013-7-21 22:16

我認為個教練有冇牌,都唔係最近要,市場自然會識決定 . 最重要係個教練所登出嚟嘅是否真確 . 希望hkttf能好好把關啦 !
作者: keung    時間: 2013-7-21 22:57

乒總已經是小圈子活動,如果有牌先可以就更加小圈子,
作者: ttman    時間: 2013-7-22 03:46

引用:
原帖由 keung 於 2013-7-21 22:57 發表
乒總已經是小圈子活動,如果有牌先可以就更加小圈子,
真係一針見血,唔想講嘅都比你講咗,頂一下。
作者: cyrilsiu2    時間: 2013-7-22 04:12

Market is king!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 陰柔小子    時間: 2013-7-22 13:20

其實有牌無牌都唔緊要,最緊要唔好誇大自己實力就得啦
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 13:57

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-7-22 13:04 發表

有其他地方比乒總更加小圈子不過唔可以係度講姐!
有人的地方便有圈子,多人的圈便叫大圈子,小人的圈便叫小圈子
我們討論區絕對是小圈子,因為只有數千會員
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 14:01

引用:
原帖由 cyrilsiu2 於 2013-7-22 04:12 發表
Market is king!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
market price is on Demond and Supply basis
不要說 FREE 廣告,便要器材售賣我們也嚴格審查
曾有國內及香港器材公司想在 HKTTF 出廣告,我們也否決了,因為我們對他們的品質有懷疑
你說不好的教練,市場會淘汰
但事实上有多少人會懂怎去評估誰是好教練
而現实生活中最多波教的教練, 不一定是教波好而是講波好
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 14:06

引用:
原帖由 blsky 於 2013-7-21 01:14 發表
好多有牌的.......特別係早期都不太好(水平)
AGREE
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 14:07

引用:
原帖由 mym 於 2013-7-21 11:08 發表
教練註册能不能確保教練質素, 還是留給乒總處理. 不用有註册先可登廣告,
論壇作為媒體, 可要求列明為註册教練, 还是非註册教練 (甚至要求列明其它資料), 好樣我們能獲更多資料, 然後 ...
正確
所以若無牌,但若有乒總排名,或區賽成績,或論壇比賽資料
都可借鏡參考
作者: Creamy    時間: 2013-7-22 17:23

但如果只係比註冊教練or甲乙組,咁我地又會少左d選擇喇喎~~
作者: Creamy    時間: 2013-7-22 17:25

某程度上,教練冇話好唔好,只有適唔適合~~~
如果只有甲乙組or註冊教練,
咁我地通過呢個論壇搵適合自己嘅教練嘅機會就會減少
作者: Creamy    時間: 2013-7-22 17:26

引用:
原帖由 willhunting000 於 22-7-2013 05:24 PM 發表

人人心中的標準都唔同,點去評估好教練留番比消費者(學生)吧,論壇只要確保廣告既內容無跨大失實就已經可以了!
totally agree with you
作者: necky    時間: 2013-7-22 18:56

引用:
原帖由 Uncle Mao 於 2013-7-22 14:07 發表

正確
所以若無牌,但若有乒總排名,或區賽成績,或論壇比賽資料
都可借鏡參考
有牌無牌有比賽成績沒成績的都唔代表識得教及教得好,我諗就算乒總自己都唔會站出來說他們所有有牌的教練都100%識教晒所有學生,就像以前所認識的人,有人讀書考試每次都名列前茅,但有人每每在教人的時候就不太敢恭維了,本已明白的人更明白,不明白的人聽完就更加混亂一頭霧水。狀元師傅不一定出狀元徒弟,落第書生也不代表出不了狀元學生。現在論壇好心為我們加了道閘以能力去選教練,那是不是意味到論壇也有義務為我們去懲罰那被學生投訴的教練呢?
另外我看到這張貼,心裏一直覺得是多餘的。論壇既然開了這欄給有志願做教練的人一個途徑,只要提供的不是有誤導騙人假資料,為何不將希望帶給別人及提供多一個選擇給學生呢?由學生,教練決定是否繼續下去?如果在這裏登廣告對論壇有利益沖突的我沒話說,就算報章雜誌要收錢的媒體,只要內容不觸及法律所不容許的都會登出來。

在這如我所說的有使到別人不快的先說聲 對不起,這只是我個人的意見
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 19:40

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-7-22 17:24 發表

人人心中的標準都唔同,點去評估好教練留番比消費者(學生)吧,論壇只要確保廣告既內容無跨大失實就已經可以了!
借問聲 如何確保呢?
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 19:41

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-7-22 17:16 發表

明白 多謝版主賜教,版主同梁掁英一樣,答野好似好流利滔滔不絕,但係完全唔知佢答乜!
可能理解每人的理解力不同
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 19:48

到我理解能力 理解唔到閣下的言論 抱歉
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 19:53

終於有點正面點的意見了
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 20:30

咁我唯有正式回答你 我理解唔到閣下講的內容
或者你去錯左論壇 這裏是乒乓論壇 不是城市論壇
作者: (=^x^=)    時間: 2013-7-22 20:34

承蒙 網友錯愛 居然把我與涼陣鷹相提並論
如想討論振英 請到城市論壇 謝謝
而我們的咨詢亦已結束 多謝誠心給意見的人

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0