標題: [球板討論] 平價5夾純木孤圈板選擇 [打印本頁]

作者: johnli    時間: 2013-5-14 23:31     標題: 平價5夾純木孤圈板選擇

想問下HK$300以下, 以下邊塊弧圈板 (直板或橫板) 好打的:
1. 銀河MC-2
2. 紅雙喜勁極3
3. 紅雙喜勁極8
4. 紅雙喜勁極3
5. 其他選擇

最好可講下點解. 例如中遠檯弧圈球夠力.  兩種板 (直板或橫板) 都想知.

唔該晒.

作者: jasonkywong    時間: 2013-5-15 00:00

唔介意貴少少買塊YEO好過.
作者: johnli    時間: 2013-5-15 08:50

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-5-14 23:51 發表
直板定橫板先?
兩種板都想知.
作者: johnli    時間: 2013-5-15 08:51

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2013-5-15 00:00 發表
唔介意貴少少買塊YEO好過.
已有啦, 唔該晒.
作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 09:23

mc2 for sure
作者: johnli    時間: 2013-5-15 10:34

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-5-15 09:23 發表
mc2 for sure
唔該晒. 咁師兄你點解又賣 MC2 啊?
作者: yeo    時間: 2013-5-15 10:37

+多少少錢買塊納米oc最適合,直板橫板都一樣好打
作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 11:09

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-15 10:34 發表

唔該晒. 咁師兄你點解又賣 MC2 啊?
我直橫mc2都放,有興趣pm傾 ,因為唔打狂飆了,5夾對我已經無用
作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 11:11

btw,總之唔好買勁極,曬氣,銀河仲出左新既e1同e3,印象中係mc2加強版本
作者: alanchan    時間: 2013-5-15 11:18

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-14 23:31 發表
想問下HK$300以下, 以下邊塊弧圈板 (直板或橫板) 好打的:
1. 銀河MC-2
2. 紅雙喜勁極3
3. 紅雙喜勁極8
4. 紅雙喜勁極3
5. 其他選擇

最好可講下點解. 例如中遠檯弧圈球夠力.  兩種板 (直板或橫板) 都想知.

...
夠力指的是乜野?
其實會唔會有小小矛盾呢?

不過我呢d新手喜歡軟板, 軟板可以玩得好慢好慢, 但好轉好轉好開心, 敢軟板 係 夠力 定 無力 呢?
分清楚自己想要乜野先!!

其實你手上的Tibhar Stratus Power Wood, 已經係一快極好的 中軟 板! 手感好好!

作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 11:21

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-5-15 11:18 發表

夠力指的是乜野?
其實會唔會有小小矛盾呢?

不過我呢d新手喜歡軟板, 軟板可以玩得好慢好慢, 但好轉好轉好開心, 敢軟板 係 夠力 定 無力 呢?
分清楚自己想要乜野先!!
中遠檯弧圈球夠力應該係指底勁足,例如oc
作者: alanchan    時間: 2013-5-15 11:26

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-5-15 11:21 發表

中遠檯弧圈球夠力應該係指底勁足,例如oc
請詳細定義你所謂的 底勁 係乜野!

我呢d新手就真係唔明白!
作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 11:49

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-5-15 11:26 發表

請詳細定義你所謂的 底勁 係乜野!

我呢d新手就真係唔明白!
我都係新手 for your reference

http://www.sundns.org/discuz/for ... read&tid=330564
作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 11:52

轉貼

作者: ttprince    時間: 2013-5-15 13:33

mc2 質量大不如以前 可撇除
勁極2,3的話送我也不要 俗d講真係比較垃圾
可試下sword 賽歐 同yeo一樣結構 但沒那么脆
板型也大些
作者: johnli    時間: 2013-5-15 14:23

午睡一覺醒來, 見到咁多回應, 好感激. alan兄講得對, 手中塊5夾純木Tibhar Stratus Powerwood真係好好, 大力拉波, 有種彈弓感覺.  但係好驚打傷佢.  所以 一路想買多塊做後備.  但係萬達又冇貨, 又唔想預定. 因為預定好難控制來貨質量同板重.  所以退而搵的熱門平價弧圈板.

中遠檯拉波夠力係指如果係中遠檯發力拉波, 都有彈弓效應.  面材硬 (例如 yeo)可能好難做到.  如有錯, 請指正.
作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 19:55

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-15 14:23 發表
午睡一覺醒來, 見到咁多回應, 好感激. alan兄講得對, 手中塊5夾純木Tibhar Stratus Powerwood真係好好, 大力拉波, 有種彈弓感覺.  但係好驚打傷佢.  所以 一路想買多塊做後備.  但係萬達又冇貨, 又唔想預定. 因為預定 ...
想彈弓效應必試oc
作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-15 19:56

但是反手除非你發力好猛 否則很垃圾
作者: 反膠王子    時間: 2013-5-15 20:08

作者: johnli    時間: 2013-5-15 21:23

引用:
原帖由 反膠王子 於 2013-5-15 20:08 發表
中遠檯拉波夠力=CL
CL = Stiga Clipper Wood?
作者: 反膠王子    時間: 2013-5-15 21:30

作者: ttprince    時間: 2013-5-15 21:45     標題: 回復 17# 的帖子

你意思係面才硬中遠檯拉波不夠力???
作者: johnli    時間: 2013-5-15 23:12

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-5-15 21:45 發表
你意思係面才硬中遠檯拉波不夠力???
=> 可能係自己技術問題, 離檯遠的, 因為YEO面材胡桃木較硬, 拉波脫板較快, 好似彈弓效應差的.
作者: rxzzzvga    時間: 2013-5-16 01:11

donic black power 300左右,容錯性好,上枱率高
作者: jasonkywong    時間: 2013-5-16 14:35

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-15 23:12 發表

=> 可能係自己技術問題, 離檯遠的, 因為YEO面材胡桃木較硬, 拉波脫板較快, 好似彈弓效應差的.
可能係力量唔夠,打唔穿面材透唔到板芯,至體現唔到彈弓效應.
作者: Dikkuk    時間: 2013-5-16 23:20

yee e e e e e e e e
作者: steven0212    時間: 2013-5-19 16:18

其實300買唔買到CL???
我建議俾多少少到400 可以買到 yeo / yes / oc nano
好過樓主列出既板好多.
作者: peterng    時間: 2013-5-20 00:08

作者: kelvinyaar    時間: 2013-5-20 00:11

引用:
原帖由 steven0212 於 2013-5-19 16:18 發表
其實300買唔買到CL???
我建議俾多少少到400 可以買到 yeo / yes / oc nano
好過樓主列出既板好多.
標題是5夾
作者: rxzzzvga    時間: 2013-5-20 01:06

打咗勁極8直板一次,個感覺幾好,朋友替我買一百有找抵玩
作者: steven0212    時間: 2013-5-20 01:57

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-5-20 00:11 發表

標題是5夾
咁nana oc 同yeo都不是五夾?

YES 是七夾, 但CL  不是我提出來的, 我只是回覆之前的對話。

作者: 時雨    時間: 2013-5-20 16:04

中遠枱夠力,yeo ok丫
我返而想請教師兄何不滿意yeo
作者: 時雨    時間: 2013-5-20 16:11

如果師兄已經有yeo, 但又唔滿意嘅話,真係幾頭痕ga bor
要揾塊比yeo更平且更好既,頗難
作者: johnli    時間: 2013-5-21 10:09

首先多謝樓上各位見議.  尋晚又扲左至愛 Tibhar Stratus Powerwood (正手: Baracuda max, 反手: Vega Asia max)出來打.  唔知點解, 感覺真係好過YEO (正手: Baracuda max, 反手: 729 Focus 3 snipe) 同 Clipper Wood (正手: 省狂, 反手: Baracuda max).  呢塊Tibhar板我感覺到有的彈弓既效應. 離檯後優勢更明顯.  好想買多塊Tibhar Stratus Powerwood, 但係萬達又冇現貨. 小弟唔鍾意訂板, 訂左, 到貨後後, 發覺唔適合, 會好失望.  燒左大半年板, 終於明白自己係打五夾純木軟板既人.  所以想問下有冇平價五夾純木軟板, 因為如果唔適合, 唔會太心痛.

我並唔係話YEO, Stiga Clipper Wood 唔好, 只係Tibhar Stratus Powerwood 更適合我.  希望鍾意YEO, Stiga Clipper Wood 既波友明白.
作者: 乒乓在線    時間: 2013-5-21 13:49

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-21 10:09 發表
首先多謝樓上各位見議.  尋晚又扲左至愛 Tibhar Stratus Powerwood (正手: Baracuda max, 反手: Vega Asia max)出來打.  唔知點解, 感覺真係好過YEO (正手: Baracuda max, 反手: 729 Focus 3 snipe) 同 Clipper Wood ...
網上經常把TIBHAR STRATUS POWERWOOD與BTY科貝爾相提並論, 兩家都是五夾軟彈板, 價錢是TIBHAR STRATUS POWERWOOD合理點, 但有人曾說用過STRATUS POWERWOOD撕舊膠出來換膠時, 面材都起埋... ... 面材淋需要用護木劑.
作者: alanchan    時間: 2013-5-21 14:03

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-21 10:09 發表
首先多謝樓上各位見議.  尋晚又扲左至愛 Tibhar Stratus Powerwood (正手: Baracuda max, 反手: Vega Asia max)出來打.  唔知點解, 感覺真係好過YEO (正手: Baracuda max, 反手: 729 Focus 3 snipe) 同 Clipper Wood ...
嘿嘿嘿嘿, 你又中毒了~~~~
我又推介一快丫, Stiga Optimum Sync(黑水晶), 你問人借來打幾板, 又可能中毒架!!!
作者: 乒乓在線    時間: 2013-5-21 14:10

雀得不少五夾板芯材用約3mm阿尤絲, 即使沒有硬云杉出場, 都有種軟彈效果

作者: johnli    時間: 2013-5-21 15:46

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-5-21 14:03 發表

嘿嘿嘿嘿, 你又中毒了~~~~
我又推介一快丫, Stiga Optimum Sync(黑水晶), 你問人借來打幾板, 又可能中毒架!!!
唔會咁易中毒啦, 哈哈,  因為打開的星期五球局, 好似冇波友打Stiga Optimum Sync(黑水晶).  另外, 上次力王借左Nano OC俾我打幾板, 我好彩都冇中毒.

作者: johnli    時間: 2013-5-21 15:47

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-5-21 14:10 發表
雀得不少五夾板芯材用約3mm阿尤絲, 即使沒有硬云杉出場, 都有種軟彈效果
同意, 同意.
作者: johnli    時間: 2013-5-21 15:49

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-5-21 13:49 發表

網上經常把TIBHAR STRATUS POWERWOOD與BTY科貝爾相提並論, 兩家都是五夾軟彈板, 價錢是TIBHAR STRATUS POWERWOOD合理點, 但有人曾說用過STRATUS POWERWOOD撕舊膠出來換膠時, 面材都起埋... ... 面材淋需要用護木劑 ...
, 我得一塊TIBHAR STRATUS POWERWOOD, 同埋冇用護木劑啊, 點算好?
作者: 乒乓在線    時間: 2013-5-21 16:24

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-21 15:49 發表

, 我得一塊TIBHAR STRATUS POWERWOOD, 同埋冇用護木劑啊, 點算好?
如果已貼膠, 改變不了..... 未貼的話, 提議TSP護木液, 個人雀得夠液體, 易均勻滲透
作者: johnli    時間: 2013-5-21 16:44

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-5-21 16:24 發表

如果已貼膠, 改變不了..... 未貼的話, 提議TSP護木液, 個人雀得夠液體, 易均勻滲透
如果將來換膠時再搽TSP護木液, 得唔得?
作者: 乒乓在線    時間: 2013-5-21 16:53

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-21 16:44 發表

如果將來換膠時再搽TSP護木液, 得唔得?
如果板面膠漬已清, 應可
作者: 閃人    時間: 2016-5-21 23:55

勁極15直板橫板

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0