標題: [球板討論] 新手砌板(YEO + T64+T80) [打印本頁]

作者: luikin    時間: 2013-4-15 15:43     標題: 新手砌板(YEO + T64+T80)

橫板: yasaka extra offensive (YEO)

膠:
正手 butterfly tenergy 64
反手 butterfly tenergy 80

請問咁樣砌OK嘛? 價錢大概$1500

作者: tone613    時間: 2013-4-15 15:49

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 15:43 發表
橫板: yasaka extra offensive (YEO)

膠:
正手 butterfly tenergy 65

T65 my favorite
作者: luikin    時間: 2013-4-15 15:50

引用:
原帖由 tone613 於 2013-4-15 15:49 發表

T65 my favorite
T65 係咪真係好用啊?
不過聽講耐用性唔大,你係咪幾個月就換一次膠?
作者: andypoon    時間: 2013-4-15 15:51

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 15:43 發表

膠:
正手 butterfly tenergy 65

I never heard about that there is a Butterfly Tenergy 65 rubber on the market.
作者: ttprince    時間: 2013-4-15 15:56

yeo 正手中國膠先發揮到最大潛能
作者: steven0212    時間: 2013-4-15 15:57

你打橫板定真板?
拉多定攻多?
小朋友定大人?想板有力d定易控制學好手型先?
如果最初學,唔洗打05 同64。
作者: luikin    時間: 2013-4-15 16:02

引用:
原帖由 andypoon 於 2013-4-15 15:51 發表

I never heard about that there is a Butterfly Tenergy 65 rubber on the market.
thx for reminding,已更正
作者: luikin    時間: 2013-4-15 16:09

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 15:55 發表
正手藍綿省狂好d..
請問即係咩牌子,邊一塊呀?
作者: luikin    時間: 2013-4-15 16:09

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-4-15 15:56 發表
yeo 正手中國膠先發揮到最大潛能
有無suggestion可以用邊塊膠?
作者: luikin    時間: 2013-4-15 16:11

引用:
原帖由 steven0212 於 2013-4-15 15:57 發表
你打橫板定真板?
拉多定攻多?
小朋友定大人?想板有力d定易控制學好手型先?
如果最初學,唔洗打05 同64。
橫板呀,其實一直用開直板,球技算叫正常,
所以先想去報班,由頭從橫板開起

我反應算快,所以prefer攻多
作者: steven0212    時間: 2013-4-15 16:39     標題: 回復 11# 的帖子

其實橫板yeo 都ok, 可以學發力,前提係你唔介意佢有ma Lin 個。
我個人覺得大陸膠唔搽野比較難打透,我建議正手donic m1, 反手可試yasaka r7。
我自己個配置都係咁。

之於板我用yasaka yes, 快yeo少少,薄七夾。你都可以考慮下。
你都可以考慮以下既板:
Stiga rosewood
Stiga cl
Butterfly innerforce zlf
作者: kenken168    時間: 2013-4-15 16:54     標題: 回復 12# 的帖子

基本同意師兄講法!
YEO 係純木板,有D師兄覺得用M1冇咁好。正手可以用baracuda 或S1,反手R7 冇問題呢!
作者: luikin    時間: 2013-4-15 16:55

引用:
原帖由 steven0212 於 2013-4-15 16:39 發表
其實橫板yeo 都ok, 可以學發力,前提係你唔介意佢有ma Lin 個。
我個人覺得大陸膠唔搽野比較難打透,我建議正手donic m1, 反手可試yasaka r7。
我自己個配置都係咁。

之於板我用yasaka yes, 快yeo少少,薄七夾。 ...
多謝你既建議

請問yes係邊塊呀? 橫板咩價錢?
http://www.chinastartt.com/page4 ... p;searchCategory=23

同埋yasaka r7 同t64有咩唔同?

岩岩又再睇過唔少post,覺得t64 做反手會比較合適

暫時正手未知用邊塊,了解下donic m1先~ thanks
作者: luikin    時間: 2013-4-15 17:01

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 16:59 發表

即係DHS藍海棉狂飆三省套!
搵到,thanks
作者: luikin    時間: 2013-4-15 17:16

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 17:07 發表
yeo 係塊孤圈拍,唔係咁岩快攻!
係咪應該搵5夾既拍會好d?
作者: steven0212    時間: 2013-4-15 17:20

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 16:55 發表

多謝你既建議

請問yes係邊塊呀? 橫板咩價錢?
http://www.chinastartt.com/page4 ... p;searchCategory=23

同埋yasaka r7 同t64有咩唔同?

岩岩又再 ...
http://www.chinastartt.com/page4 ... 616&category=23
呢塊。

T64 的確係好打,國手好多反手都用佢,不過係咪要用到最好呢,咁就自己決定la.
作者: luikin    時間: 2013-4-15 17:29

岩岩有位師兄話橫板用yeo未必太好,

暫時:
橫板: 未知
正膠: 未知
反膠: T64

希望大家再俾俾意見,thanks
作者: luikin    時間: 2013-4-15 17:34

喺其他post幾到有人話 Stiga Clipper Wood (拉弧圈好, 中遠檯好, 快攻好)

如果用橫版係咪都ok?
作者: luikin    時間: 2013-4-15 17:41

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 17:36 發表
clipper. wood CC?
唔知stiga d板如何
作者: AndroidRX93    時間: 2013-4-15 17:45

If use clipper wood,可試正手S1反手R7or64
作者: kenken168    時間: 2013-4-15 17:59

見師兄其實都有D迷惘!
其實你直板時用開咩板同交呢?
作者: kinson23    時間: 2013-4-15 18:04

2面膠用clipper可能會過厚,sense 7.6配m1應該不錯
作者: 瑋少    時間: 2013-4-15 18:17

我會suggest你用stiga nano oc + Xiom omega IV pro / baracuda + S2/m2/r7
作者: 瑋少    時間: 2013-4-15 18:21

買一塊貴木同普通膠好過普通木配貴木
例如你yeo 05 64 都要$1400
不如買rosewood5  and 兩面donic膠$1500仲好@@
作者: 大樹快車    時間: 2013-4-15 18:54

引用:
原帖由 瑋少 於 2013-4-15 18:21 發表
買一塊貴木同普通膠好過普通木配貴木
例如你yeo 05 64 都要$1400
不如買rosewood5  and 兩面donic膠$1500仲好@@
同意板貴,用塊好啲嘅,啱用嘅可以打好耐;膠可用平啲,消耗太大,又易爆,係咪用咗有好大分別呢?自己細心諗一吓,别人話好並唔代表啱自己用,希望你明白喇!
作者: 瑋少    時間: 2013-4-15 19:44

引用:
原帖由 大樹快車 於 2013-4-15 18:54 發表

同意板貴,用塊好啲嘅,啱用嘅可以打好耐;膠可用平啲,消耗太大,又易爆,係咪用咗有好大分別呢?自己細心諗一吓,别人話好並唔代表啱自己用,希望你明白 ...
我當時自己試過才作出回應
作者: donaldchan420    時間: 2013-4-15 19:46

木買靚d 膠用m1.m2
咁好似仲低玩
我自己都係由t05.t64 轉m1 m2
感覺幾好
作者: luikin    時間: 2013-4-15 19:56

多謝咁多位既意見

咁應該點選一塊靚板?
我呢個case係咪應該用5夾?

我expect 最終塊板速度要快,同埋唔好咁易食西(我當係由頭既基本功練起,想感受下塊板同人拉波/鬥削波既感覺)

thanks
作者: luikin    時間: 2013-4-15 20:11

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-4-15 17:59 發表
見師兄其實都有D迷惘!
其實你直板時用開咩板同交呢?
用butterfly板and膠,好多年前買了(4百幾蚊),普通板一塊
作者: luikin    時間: 2013-4-15 20:11

引用:
原帖由 donaldchan420 於 2013-4-15 19:46 發表
木買靚d 膠用m1.m2
咁好似仲低玩
我自己都係由t05.t64 轉m1 m2
感覺幾好
應該正手m1?反手m2?
作者: ttprince    時間: 2013-4-15 20:47

正手發力好的話neo天3
反手大部分普及的德國膠都可以 acuda s1 s2 s3
baracuda唔好
穩定性高的有andro rasant
作者: luikin    時間: 2013-4-15 21:05

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 19:56 發表
多謝咁多位既意見

咁應該點選一塊靚板?
我呢個case係咪應該用5夾?

我expect 最終塊板速度要快,同埋唔好咁易食西(我當係由頭既基本功練起,想感受下塊板同人拉波/鬥削波既感覺)

thanks
打錯,我要打快,係咪應該用7夾?
作者: tone613    時間: 2013-4-15 21:06

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 15:50 發表

T65 係咪真係好用啊?
不過聽講耐用性唔大,你係咪幾個月就換一次膠?
Sor,我認真啲答
Tenergy 真係四五個月就真係明顯差左
我一星期打八至十個鐘倒
如果你係新手,想兩面孤圈就軟身啲嘅板好d
可以感受食波嘅吞吐感
不過你話速度想快..即係快孤,快攻?
唔易食西,一係用粒仔或防孤,
不過你想由基本練起,應該兩面反膠
我教練話,西要唔怕食,食飽左第時比賽先唔怕
正手藍省狂三 39度先吧,收臂快左,發力識集中先再去硬d
cLcr可能比較硬小小,但不少人推介俾新手
Monkey 唔推薦,我都唔推薦了
反手t64對新手有機會過彈,咬唔切個波就走左,好似台內擰就難啲,
Hexer在zlf不錯,舊啲430平平地都唔差
我自己中意反手05,
你睇下你呢塊係想黎淨練功定點啦
作者: luikin    時間: 2013-4-15 21:07

http://www.chinastartt.com/page4 ... 175&category=22

呢塊stiga 黑檀木7層如何?

thanks
作者: luikin    時間: 2013-4-15 21:12

引用:
原帖由 tone613 於 2013-4-15 21:06 發表

Sor,我認真啲答
Tenergy 真係四五個月就真係明顯差左
我一星期打八至十個鐘倒
如果你係新手,想兩面孤圈就軟身啲嘅板好d
可以感受食波嘅吞吐感
不過你話速度想快..即係快孤,快攻? ...
thanks~!!
睇黎neo省狂3都幾好評價,就考慮呢塊膠做正手
至於反手,暫時考慮r7/t64/t05

至於塊板就仲考慮緊
作者: tone613    時間: 2013-4-15 21:12

快攻用七夾正路嘅..

M1多用於正手,硬d,快d;m2反手正手都不錯
作者: monkey330    時間: 2013-4-15 21:20

你要揀塊支撐力夠既板先得
作者: luikin    時間: 2013-4-15 21:22

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-4-15 21:20 發表
你要揀塊支撐力夠既板先得
支撐力夠既意思即係?..
作者: luikin    時間: 2013-4-15 21:36

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 21:26 發表
人地話藍省唔係普通省狂,兩種完全兩回事!不過市面應該好難搵了!
http://www.chinastartt.com/page4 ... mp;searchCategory=6
唔係講緊第2隻neo省狂3?
作者: monkey330    時間: 2013-4-15 21:48

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 21:36 發表

http://www.chinastartt.com/page4 ... mp;searchCategory=6
唔係講緊第2隻neo省狂3?
係,但圖中的不是藍海綿
作者: luikin    時間: 2013-4-15 21:51

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-4-15 21:48 發表

係,但圖中的不是藍海綿
藍海棉除左藍色外,係好用d?
作者: eddieho    時間: 2013-4-16 08:13

M1真係不岩打純木,如果真係打YEO要打T糸:最多反手建議打T64,其實打便易D的R7仲好!正手打巴拿估打好D!尤其是新手!
作者: jason321    時間: 2013-4-16 08:25

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-4-16 08:13 發表
M1真係不岩打純木,如果真係打YEO要打T糸:最多反手建議打T64,其實打便易D的R7仲好!正手打巴拿估打好D!尤其是新手!
t64輕定r7輕
作者: eddieho    時間: 2013-4-16 08:41

引用:
原帖由 jason321 於 2013-4-16 08:25 發表

t64輕定r7輕
兩隻都算重,但t64輕少少!
作者: luikin    時間: 2013-4-16 09:15

暫時

橫板
stiga 黑檀木5 or 7/rosewood 5 or 7/oc

正膠
neo省狂3/ omega 4pro
反膠
r7/t05

大家覺得如何?

作者: kenken168    時間: 2013-4-16 10:18

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-16 09:15 發表
暫時

橫板
stiga 黑檀木5 or 7/rosewood 5 or 7/oc

正膠
neo省狂3/ omega 4pro
反膠
r7/t05

大家覺得如何?
反膠 t05 ?????

Rosewood 5 + Omega 4pro + R7 la
作者: luikin    時間: 2013-4-16 10:24

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-4-16 10:18 發表

Rosewood 5 + Omega 4pro + R7 la
係咪多人用rosewood 5多過7呀?
作者: kenken168    時間: 2013-4-16 10:30     標題: 回復 53# 的帖子

係 ........................
作者: luikin    時間: 2013-4-16 10:42

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-4-16 10:30 發表
係 ........................
ok,咁應該會揀rosewood 5, thanks
作者: tone613    時間: 2013-4-16 10:58

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-4-16 10:18 發表

反手t05例子有唔少咖;D
Timo boll, 劉詩雯,松平健太,馬龍用tb alc果時等等
當然啦你話人地勁先用倒嘅話t64都唔洗用lu∼
每個人感覺技術唔同喇,我覺得對新人而言
真係要05,64反手選,佢t05放反手孤線同落點控制會易掌握啲:3
作者: wilson2020    時間: 2013-4-16 11:22

引用:
原帖由 tone613 於 2013-4-16 10:58 發表

反手t05例子有唔少咖;D
Timo boll, 劉詩雯,松平健太,馬龍用tb alc果時等等
當然啦你話人地勁先用倒嘅話t64都唔洗用lu∼
每個人感覺技術唔同喇,我覺得對新人而言
真係要05,64反手選,佢t05放反手孤 ...
05易控過64
作者: tone613    時間: 2013-4-16 11:54

引用:
原帖由 wilson2020 於 2013-4-16 11:22 發表

05易控過64
嗯嗯,摩擦旋轉同台內小球05比64好
容錯相對高
但遠枱反手相持64借力好好多,因為彈
但新手應該唔會係咁反手遠枱對拉吧······
作者: monkey330    時間: 2013-4-16 12:49

how about t80
作者: luikin    時間: 2013-4-16 16:01

最新update

橫板
stiga rosewood 5

正膠
neo省狂3/ t05 /omega 4pro
反膠
r7

作者: eddieho    時間: 2013-4-16 23:29

如果真係打玫瑰5,正手To5反手R7  LA!
作者: luikin    時間: 2013-4-17 09:31

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-4-16 23:29 發表
如果真係打玫瑰5,正手To5反手R7  LA!
OK,我都應該會咁砌
作者: dayman    時間: 2013-4-22 13:41

引用:

膠:
正手 butterfly tenergy 64

初學吾適合呢d膠皮。
1. 因為太彈,跟本吾使自己發力,太大力就出界,長期吾使自己發力,控制能力就會差。
2. 初學者都未固定動作及打法,用呢d膠皮就真系好似,未走先學飛,俾最好武器你,都吾識用,用得來又發揮吾到佢既效果。
建議
正手: 狂飆3,天極3 或 中國藍VEGA china blue,加強控制及旋轉,又練到自身發力,一舉三得。
反手: 如果你俾得起錢,t80都可以,再吾系donic 膠做反手都吾錯。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0