標題: [砌版討論] 我係用橫板 反面想用M3, 木板想用butterfly [打印本頁]

作者: JASON886    時間: 2013-2-14 15:02     標題: 我係用橫板 反面想用M3, 木板想用butterfly

我係用橫板
反面想用M3
木板想用butterfly,(但唔知用邊款,想用一D速度快,硬身板,殺傷力大)
正面想用紅雙喜,(但唔知用邊款,想用一D速度快,沖力大,殺傷力大,唔洗太旋)
預算1000
球齡半年
請各位俾少少意見
作者: mun1    時間: 2013-2-14 15:14

冇2000應該唔洗成事
bty inn zlc
正手藍棉天極
作者: kinson23    時間: 2013-2-14 16:41

如果要爆,可牛黑檀加hexer hd殺傷力好夠
作者: ttprince    時間: 2013-2-14 17:42

蝴蝶板不能打紅雙喜膠
打nittaku會好一些
作者: ttprince    時間: 2013-2-14 17:43

引用:
原帖由 mun1 於 2013-2-14 15:14 發表
冇2000應該唔洗成事
bty inn zlc
正手藍棉天極
你識板少掛
大把蝴蝶配置唔洗2000
作者: rxzzzvga    時間: 2013-2-14 19:04

bty要速度快,板身硬,殺傷力大梗係普碳同施碳啦
作者: mun1    時間: 2013-2-14 19:06     標題: 回復 5# 的帖子

我講既係全新價錢
我只講我自己打過既 沒打既唔會講
作者: ttprince    時間: 2013-2-14 21:31

引用:
原帖由 mun1 於 2013-2-14 19:06 發表
我講既係全新價錢
我只講我自己打過既 沒打既唔會講
阿大哥...邊有人報價報二手啊
作者: 8899    時間: 2013-2-14 21:34

Try to find the model Xstar II , This is for beginer, cost arround $450 - 500.  I think this
may be suitable for you.
作者: JASON886    時間: 2013-2-14 21:48

多謝大家意見,我要正手殺傷力大,應該用咩牌子,咩型號?(膠和板)膠希望DHS
我的反手打得唔太好,所以用一D控制能力高的膠,有冇介紹?(M3,OK?)
作者: kinson23    時間: 2013-2-14 22:07

DHS的膠速度不會快得去邊
反手BARACUA 2.0會幾好控
作者: ttprince    時間: 2013-2-14 22:13

狂3或天3 40度可以好快了
反手控制能力高的話可選rasant..nittaku s1...t64
板的話可試CL
作者: JASON886    時間: 2013-2-14 22:51

木板我想用 CL黑檀木 Absolum Off+,它破壞力特強,比一般板強多了    $900
而反手用BARACUA同M3都OK(控制能力極高,但兩者誰控制能力+速度較好?)  $300
正手用DHS魔術師,它破壞力強,又硬又厚  $110
跟公價=$1310
作者: AndroidRX93    時間: 2013-2-14 22:56

多口問句,魔術師邊度有?
作者: jcclee    時間: 2013-2-14 23:01

你自己試用過的(或借用別人的), 打過甚麼板和甚麼膠 ?
作者: neku    時間: 2013-2-14 23:34

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-2-14 17:42 發表
蝴蝶板不能打紅雙喜膠
奇怪的理論,bty有咁多不同結構既板,我就不相信沒有適合打dhs膠既板,另外你想講nittaku既板定係膠?
作者: neku    時間: 2013-2-14 23:40

引用:
原帖由 JASON886 於 2013-2-14 15:02 發表
我係用橫板
反面想用M3
木板想用butterfly,(但唔知用邊款,想用一D速度快,硬身板,殺傷力大)
正面想用紅雙喜,(但唔知用邊款,想用一D速度快,沖力大,殺傷力大,唔洗太旋)
預算1000
球齡半年
請各位俾少少意見
球齡半年,試下boll w7,正手acuda s1, 反手baracuda; 快之餘亦不失操控
作者: jackiekiki    時間: 2013-2-15 00:26

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-2-14 17:42 發表
蝴蝶板不能打紅雙喜膠
大把人蝴蝶配紅雙喜膠喎
作者: 686416    時間: 2013-2-15 01:34

普碳快到核瀑 不過悟好控

作者: rxzzzvga    時間: 2013-2-15 01:39

魔術師我有,個人覺得完全唔好打,硬到無朋友,灌咗兩次油都仲好硬,又唔係彈,鍾意硬D既打狂飆2好過
作者: gx7615    時間: 2013-2-15 02:07

狂飆2發力好沖 亦都幾旋 小球控球亦可
不過唔夠全面 自己取捨
作者: ttprince    時間: 2013-2-15 10:40

引用:
原帖由 neku 於 2013-2-14 23:34 發表

奇怪的理論,bty有咁多不同結構既板,我就不相信沒有適合打dhs膠既板,另外你想講nittaku既板定係膠?
bty係香港買到的型號有限
而當中大部分我認為配狂飆不好打
你有幾多板?
作者: neku    時間: 2013-2-15 13:43

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-2-15 10:40 發表

bty係香港買到的型號有限
而當中大部分我認為配狂飆不好打
你有幾多板?
有咩型係香港訂唔到買唔到而又適合打狂?我打過既板唔多,不下100塊,而存量都係得70幾塊,見識有限。但不會不學會無術,胡言亂語
作者: ttprince    時間: 2013-2-15 14:52

引用:
原帖由 neku 於 2013-2-15 13:43 發表

有咩型係香港訂唔到買唔到而又適合打狂?我打過既板唔多,不下100塊,而存量都係得70幾塊,見識有限。但不會不學會無術,胡言亂語
我打過ge板都係百幾塊左右啦
得閑都同廠商老板傾下木材咁 有時仲試下d試驗品咁
bty冇話一定唔可以打狂飆ge..只不過打德國或日本效果更好
作者: ttprince    時間: 2013-2-15 14:55

引用:
原帖由 neku 於 2013-2-15 13:43 發表

係咪無言亂語就唔知啦
只是試驗五六百件器材后的經驗而已
各位都可以說出自己的體驗
在這論壇幾乎所有器材帖都有人回叫人試M1,S1果類
沒有試過其他器材的真不要誤人子弟
作者: alanchan    時間: 2013-2-15 15:27

乒備競賽

我又玩~~~

作者: neku    時間: 2013-2-15 16:55

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-2-15 14:55 發表

係咪無言亂語就唔知啦
只是試驗五六百件器材后的經驗而已
各位都可以說出自己的體驗
在這論壇幾乎所有器材帖都有人回叫人試M1,S1果類
沒有試過其他器材的真不要誤人子弟
見唔到你分享經驗,只見到你既挑剔,而且未見過你回應bty有咩香港買唔到而又適合打國膠既板
作者: gx7615    時間: 2013-2-15 16:58

其實bty 孔令輝 等果類軟五夾都岩配大陸膠
ZLC ALC 呢類都岩
作者: ttprince    時間: 2013-2-15 17:07

引用:
原帖由 neku 於 2013-2-15 16:55 發表

見唔到你分享經驗,只見到你既挑剔,而且未見過你回應bty有咩香港買唔到而又適合打國膠既板
哦...係咁ga la...唔好睇我寫咩lo
作者: 滴滴仔    時間: 2013-2-15 18:10

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-2-15 15:27 發表
乒備競賽

我又玩~~~

wa~其實想請教平時會收係邊?
作者: 8899    時間: 2013-2-15 18:44

For my own experience, for new beginer, You don't need to spend that much money. I guess step by step, becuase in the future,  differnt standand different mix and match,  May be you will try more than thousand differnet blades, and then you will find one is really suitable for your own.   be cool.  
作者: chanshiulong    時間: 2013-2-15 20:34

Butterfly SRIVER

作者: whitelestat    時間: 2013-2-15 20:59

Butterfly 舊版施碳
作者: 葉師傅    時間: 2013-2-15 21:31

可打 狂飆 / 天極 既 bty板,可能係 舊boll / 普碳 / 施碳 掛 !
作者: chanshiulong    時間: 2013-2-15 22:15

Butterfly 舊版施碳?
作者: johnli    時間: 2013-2-15 22:18

alan 兄:

睇完你既器材, 我呆左一陣.  真係好多啊, .   以為我同事有10塊板算多, 真係小毛見大毛.  睇來只有板兄先可以同你show hand.
作者: jcclee    時間: 2013-2-16 00:27

我想我也應該有資格講一講 Butterfly 底板吧 ?

在最高峰時期, 我也曾經擁有過大約150-200塊底板....
套膠, 暫且不說了....

Butterfly 系列的底板, 都應該試用過 90% 以上,
其實沒有話甚麼膠不能配甚麼板的根據(沒有最好的, 可能只有更好的)

至於 Butterfly 板配紅雙喜套膠, 這不是正正現在很多國家隊球員用緊的配備嗎 ?!
作者: Kinng248    時間: 2013-2-16 00:53

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-2-15 17:07 發表

哦...係咁ga la...唔好睇我寫咩lo
呢條友都唔係第一次,無料又扮識,次次都要俾人抦先舒服
作者: ttprince    時間: 2013-2-16 09:32

引用:
原帖由 Kinng248 於 2013-2-16 00:53 發表

呢條友都唔係第一次,無料又扮識,次次都要俾人抦先舒服
多謝wo..識唔識野尼d真係好主觀
係冇犯版規的情況下,個個都可以自由發言
你與其評論我的不是,為何不繼續把網頁拉下
把更好的資訊寫给樓主呢?
你地只顧針對一個人,膚淺也...
作者: ttprince    時間: 2013-2-16 09:34

引用:
原帖由 jcclee 於 2013-2-16 00:27 發表

在最高峰時期, 我也曾經擁有過大約150-200塊底板....

Butterfly 系列的底板, 都應該試用過 90% 以上,
其實沒有話甚麼膠不能配甚麼板的根 ...
很中肯!我沒說一定不能用紅雙喜,只不過用其他效果更好,我在前面的帖也提過
作者: eddieho    時間: 2013-2-17 16:30

引用:
原帖由 jcclee 於 2013-2-16 00:27 發表

其實沒有話甚麼膠不能配甚麼板的根 ...
支持你到極,就算國手張繼科打蝴蝶王正手都是大陸膠的.
作者: monkey330    時間: 2013-2-17 17:41

即使大家在意見上有所分歧
也請別作人身攻擊
意見是自己親身體會,不一定是事實
一百個人有一百種思維,意見
希望各位懂得互相尊重

在此也發表一下意見
不過也是句老話:沒有最好,只有最適合
作者: AndroidRX93    時間: 2013-2-18 00:51

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-2-17 17:41 發表
即使大家在意見上有所分歧
也請別作人身攻擊
意見是自己親身體會,不一定是事實
一百個人有一百種思維,意見
希望各位懂得互相尊重

在此也發表一下意見
不過也是句老話:沒有最好,只有最適合
冇錯!器材真係冇最好,要經過不同嘅組合然後先可以搵到最啱自己嘅配置!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0