標題: [砌版討論] 請師兄比些意見!(直板+正反膠之佩搭) [打印本頁]

作者: 迷幻    時間: 2012-12-26 22:56     標題: 請師兄比些意見!(直板+正反膠之佩搭)

廿年冇打波,近排係公司打返。
本人用單面直板 (識打唔叻)
力量型打法,有机会就
想砌塊拍打下波,順便學下横打(唔知得唔得)
睇左兩個星期本論壇,
綜合各師兄討論選左以下材料
請各位師兄,幫手砌下,砌下。
如有更好的材料,請推介。

板        正 膠        反膠
YASAKA YEO 紅双喜 Neo 狂飙三 CL8000 兩面弧 36-38
YASAKA YCA 馬林碳(硬) DONIC BLUEFIRE M1 友誼729 焦点三(Focus 3)
STIGA 納米OC DONIC BARACUDA 友谊729 08ES
DONIC ACUDA S1
筆值 $500 - $1000
煩請各位指點,指點。liness" />

作者: mrsum    時間: 2012-12-26 23:19

板YASAKA YEO 正手Vega China 反手 R7
我用緊以上配置,控,拉,打都唔錯,Vega China 發球旋轉不比狂飆3差....而且免灌!
作者: 樂天之命    時間: 2012-12-27 07:59

我覺得立米oc可以免了,跟YEO都係5夾板,不如試YES七夾,配置跟上面果位師兄一樣,正手Vega China,反手R7
作者: 迷幻    時間: 2012-12-27 11:33

但我初学横打(唔知得唔得),好似徙左R7,谂住用平平地的反膠学打先,遲些覺得OK先轉过!

作者: kenken168    時間: 2012-12-27 11:37

OC + Omega 4  or 馬林碳(硬) + Baracuda
作者: timothymak    時間: 2012-12-27 12:03

YEO加S1做正手, 正!
作者: kinson23    時間: 2012-12-27 12:31

用S2應該OK,夠輕,好控制,適合練橫打
作者: 瑋少    時間: 2012-12-27 12:57

Nano oc+M1+S2 $1000
作者: mrsum    時間: 2012-12-27 13:13

引用:
原帖由 迷幻 於 2012-12-27 11:33 發表
但我初学横打(唔知得唔得),好似徙左R7,谂住用平平地的反膠学打先,遲些覺得OK先轉过!
咁可以考慮焦點3或月球。板可考試勁極七。
作者: 迷幻    時間: 2012-12-27 19:45

引用:
原帖由 mrsum 於 2012-12-27 13:13 發表

咁可以考慮焦點3或月球。板可考試勁極七。
之前,都谂住
劲七+neo狂3+CL8000/焦点三,
突然有贊助 ,筆值由五百轉到一千,
咪主要將底板升級多些!(哩到師兄話:板可以買塊好些)
多謝師兄意見

作者: kinson23    時間: 2012-12-27 20:01

RUTIS(780)+/PALIO雷(220)+CJ8000(70)=$1070華星會員價(超過$1000就可以做會員)
作者: kinson23    時間: 2012-12-27 20:09

RUTIS三木二碳,夠力,板身薄可以橫打,板輕橫打唔會太攰
作者: 迷幻    時間: 2012-12-27 20:23

引用:
原帖由 kinson23 於 2012-12-27 20:09 發表
RUTIS三木二碳,夠力,板身薄可以橫打,板輕橫打唔會太攰
收到,收到
Rutis特性係咪似YCA?
另想问下YEO同YCA有咩特性,边隻啱我多些。
Thanks
作者: kinson23    時間: 2012-12-27 20:55

引用:
原帖由 迷幻 於 2012-12-27 20:23 發表

收到,收到
Rutis特性係咪似YCA?
另想问下YEO同YCA有咩特性,边隻啱我多些。
Thanks
Rutis會比yca更好力。
橫打,控制yeo好d
作者: 疾風    時間: 2012-12-28 13:56

引用:
原帖由 kinson23 於 2012-12-27 12:31 發表
用S2應該OK,夠輕,好控制,適合練橫打
agree, but he can consider cheaper things before using expensive things
作者: bandit400rr    時間: 2012-12-28 14:31

引用:
原帖由 迷幻 於 27-12-2012 11:33 發表
可用cj8000輕c形作反手橫打,初學易上手和經濟
作者: 迷幻    時間: 2012-12-28 15:35

引用:
原帖由 疾風 於 2012-12-28 13:56 發表

agree, but he can consider cheaper things before using expensive things
Yes !
諗住打得惦先再轉
作者: 迷幻    時間: 2012-12-28 15:38

引用:
原帖由 bandit400rr 於 2012-12-28 14:31 發表

可用cj8000輕c形作反手橫打,初學易上手和經濟
CL8000同焦点三 << 各位點睇 !
兩隻特性 ?
Thanks
作者: kenken168    時間: 2012-12-28 15:43

引用:
原帖由 迷幻 於 2012-12-28 15:35 發表

Yes !
諗住打得惦先再轉
呢個理論我唔認用!
如果因為平,用D唔好打的橫打交去學橫打,你會好快失去興趣。  我認為買塊兩佰幾的donic 如s2, m2, coppa x1 turbo 去試去練比較合適(呢幾塊都比較易控同易上枱)
作者: kenken168    時間: 2012-12-28 15:47

引用:
原帖由 kinson23 於 2012-12-27 20:55 發表

Rutis會比yca更好力。
橫打,控制yeo好d
Rutis 直板我打過,好打!但板柄幼,橫打好易鬆手!
作者: 迷幻    時間: 2012-12-28 18:22

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-12-28 15:47 發表

多謝意見及提點
作者: AndroidRX93    時間: 2012-12-29 14:17

講真如果你打單面的話,背面貼一塊單膠皮(755,563等)會舒服D ga
作者: 迷幻    時間: 2013-1-3 15:07

多謝各位Ching提議+意見
最後決定 NEO狂飙三 + BARACUDA
最後想問多幾問:
1.NEO狂飙三 正手要幾多度 ?
2.BARACUDA  2.0定Max ?
3.YEO 定 YCA 同埋幾重好呢 ?
4.全套+埋會唔會好重 ?
thx thx
Happy New Year !

作者: kenken168    時間: 2013-1-3 16:15     標題: 回復 23# 的帖子

呢個佩搭真係幾重!橫打有D辛苦,所以baracuda 可以打2.0,輕D,定D。
狂三我覺得39度。
YEO 86-88 g
作者: 迷幻    時間: 2013-1-3 16:22

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-3 16:15 發表
呢個佩搭真係幾重!橫打有D辛苦,所以baracuda 可以打2.0,輕D,定D。
狂三我覺得39度。
YEO 86-88 g
呢個佩搭真係幾重! << Over 180g ?
thanks

作者: kenken168    時間: 2013-1-3 17:29     標題: 回復 25# 的帖子

用Baracuda 2.0應該唔過180g
YEO 一定唔可以輕,因為會冇力
作者: ttprince    時間: 2013-1-3 17:54

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-3 17:29 發表
見你簽名我推斷你係打橫板的...
yeo重量高的確有更好的性能
不過對手腕負荷大
一般不建議挑選太重的...雖然我自己打開咁重
不過聽很多球友講..輕yeo亦不錯

樓主話自己打法係抽,拉,彈...."彈"尼一點yeo做不到
不如試下奧查諾夫
作者: 迷幻    時間: 2013-1-3 19:10

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-3 17:29 發表
留意!留意!
作者: 迷幻    時間: 2013-1-3 19:32

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-1-3 17:54 發表

yeo重量高的確有更好的性能
不過對手腕負荷大

樓主話自己打法係抽,拉,彈...."彈"尼一點ye ...
"彈"尼一點yeo做不到 << 主因係咩 學習!學習!
作者: kenken168    時間: 2013-1-4 00:30

引用:
原帖由 ttprice 於 2013-1-3 17:54 發表

yeo重量高的確有更好的性能'
不過對手腕負荷大

樓主話自己打法係抽,拉,彈...."彈"尼一點ye ...
小弟改用横板3個月。直板時代用過YEO,小鳥,Rutis,Septear同Donic blackpower。
不過小弟横打技術不及推擋好。只是覺得五夾的YEO太輕的話會失去其個性
作者: johnli    時間: 2013-1-4 08:53

好多人話CJ8000係反手橫打正.  剛剛買左一塊CJ8000 (2.15MM,42-44度).  覺得反手好難打. 以前試過 Donic S2, 729 Focus 3.  都好過CJ8000.  唔知係唔係選既CJ8000度數彧硬度選錯.  另外, 有budget, 就選Baracuda, 呢塊係一塊超好膠, 反手2.0mm, 一來輕的, 二來昜控的.
作者: 高登仔    時間: 2013-1-4 11:34

BARACUDA
正反手也是一塊好膠
作者: 滴滴仔    時間: 2013-1-4 12:23

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-12-28 15:47 發表

rutis 反手如果單純推擋,略為空洞,可能我反手配2.0,但要配合發力落點就清晰,咁其實我都唔知自己係咪應該反手配max會合適d??還望師兄指點(打過兩3次既新手上)
作者: 滴滴仔    時間: 2013-1-4 12:28

引用:
原帖由 johnli 於 2013-1-4 08:53 發表
好多人話CJ8000係反手橫打正.  剛剛買左一塊CJ8000 (2.15MM,42-44度).  覺得反手好難打. 以前試過 Donic S2, 729 Focus 3.  都好過CJ8000.  唔知係唔係選既CJ8000度數彧硬度選錯.  另外, 有budget, 就選Baracuda, 呢 ...
umm…我有朋友用stiga sword FL WRB,反手配cj8000,感覺都唔差,$80-蚊黎講都ok,直板橫打就唔知lu^^
作者: kenken168    時間: 2013-1-4 12:39

引用:
原帖由 滴滴仔 於 2013-1-4 12:23 發表

rutis 反手如果單純推擋,略為空洞,可能我反手配2.0,但要配合發力落點就清晰,咁其實我都唔知自己係咪應該反手配max會合適d??還望師兄指點(打過兩3次既新手上)
R7 max, 2.0, soft 我都係有打緊。 soft 輕同透,易上枱但唔爆。 Max 著重打出旋轉,一發就不可收拾。 2.0 控制同穩定性強
d,冇咁易飛!
Rutis 薄板同3木2碳,所以底勁差D(你所謂的空洞)。反手用 max 對正手撃球力量有幫助。 相對地正手膠重D的話,反手就會實在D。
作者: 滴滴仔    時間: 2013-1-4 14:31

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-4 12:39 發表

R7 max, 2.0, soft 我都係有打緊。 soft 輕同透,易上枱但唔爆。 Max 著重打出旋轉,一發就不可收拾。 2.0 控制同穩定性強
d,冇咁易飛!
Rutis 薄板同3木2碳,所以底勁差D(你所謂的空洞)。反手用 max 對 ...
ic~原來正手膠都有影響住反手 唔該晒…不過我最欣賞rutis佢對落點既清晰感又真係幾好。
作者: sev3n    時間: 2013-1-4 15:00

馬琳碳加左層硬碳係面,會比較彈,吾洗咁發力,所以好多時候一吾小心會好易打高D波,所以如果你係發力型打法,咁就真係yeo會好過馬林硬炭
yeo真係好靠球員既發力,你發幾大力,佢就比幾沖既波你,比較好控制
我覺得如果你發力好天極2同狂飆三都係吾錯既選擇,天極2我未真實用過落yeo到,不過好多人都係咁配~應該吾錯
狂飆三就真係要灌油先打得爽,如果吾係好浪費,追求穩定同控制型既應該會係yeo+天極2比較好
天極2既旋轉能力會比狂飆三高,只係速度會比狂飆三低,如果你本身都發力好,用狂飆三同天極2都會各有優勢
反手膠我自己用緊bluefire m2,好鬼彈,旋轉到位,橫打好爽,橫打 r7都應該吾錯~
如果你想要多點意見,可以睇睇我會員簽名,個到有我自己用緊既塊既小小心得,希望可以幫到你
作者: sev3n    時間: 2013-1-4 15:04

同埋,仲有,如果你發力好,狂飆三最好配40~41度,因為你發力夠的話,要打透塊板吾難,硬度較高既狂飆三發力爆出去個波會比較穩同沖
而且 塊yeo木盡量買塊比較重既,大約87~91克左右,因為比較重既板一般打出黎既波都會比較穩同埋有力
發力好就吾好諗, 一定係重板配硬膠,愈大力愈快樂~這話是真的
如果真係好追求暴力,暴沖,速度個隻STYLE,可以試下 馬琳硬炭配狂飆2,一發力打出黎個個速度吾係人咁品...
反手膠我吾建議打國產膠,盡量打返日、德膠。
YEO + 省狂三 + $240~260既德膠 = AROUND $1000 ONLY~ 真係一個吾錯既選擇~

作者: kenken168    時間: 2013-1-4 15:05     標題: 回復 37# 的帖子

師兄,我知道M1重,那麼請問M2 重嗎?與R7比那塊重呢?
作者: kenken168    時間: 2013-1-4 15:07

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-1-4 15:04 發表
同埋,仲有,如果你發力好,狂飆三最好配40~41度,因為你發力夠的話,要打透塊板吾難,硬度較高既狂飆三發力爆出去個波會比較穩同沖
而且 塊yeo木盡量買塊比較重既,大約87~91克左右,因為比較重既板一般打出黎既波都會比較 ...
同意重板配硬膠
作者: 迷幻    時間: 2013-1-4 15:12

用於正面Barracuda 2.0 定max 版?
同vega china 比邊張正?
yeo 同 yca邊塊夾上面兩塊於正面膠好?
thanks
作者: sev3n    時間: 2013-1-4 15:14

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-4 15:05 發表
師兄,我知道M1重,那麼請問M2 重嗎?與R7比那塊重呢?
M1同M2都重,個人感覺..R7同VEGO PRO差吾多,上左板之後其實M2同R7既重量感差吾多~
M2真係好彈..吾洗點發力都好鬼彈,不解釋~
R7橫打拉出黎既波質量會比較好,旋轉會比較強,控制性遠勝M2,不過自發力要比較好,先可以完全咁帶出R7旋轉性強既優勢
作者: sev3n    時間: 2013-1-4 15:19

引用:
原帖由 迷幻 於 2013-1-3 15:07 發表
多謝各位Ching提議+意見
最後決定 NEO狂飙三 + BARACUDA
最後想問多幾問:
1.NEO狂飙三 正手要幾多度 ?
2.BARACUDA  2.0定Max ?
3.YEO 定 YCA 同埋幾重好呢 ?
4.全套+埋會唔會好重 ?
thx thx
Ha ...
1.NEO狂飙三個人建議 有41度就41度,無41度就40度,因為你係力量型打法,吾打硬度高既膠真係浪費唒,低硬底只係想易D打透塊板,高硬度既膠爆出黎個D波真係吾同D同爽D,信我!
2.呢2塊我都未打過...SORRY..
3.夠大力就吾好YCA, YEO觸球感會比較強,抽落去既波會比較好控制同爽
4.力量型就盡量配重板,輕板吾岩力量型打,傳聞中馬琳個塊YEO都90G的
引用:
原帖由 迷幻 於 2013-1-4 15:12 發表
用於正面Barracuda 2.0 定max 版?
同vega china 比邊張正?
yeo 同 yca邊塊夾上面兩塊於正面膠好?
thanks
正手VEGA CHINA/NEO狂三/天極2都係好好既選擇,VEGA CHINA 比較全面型,狂飆三比較暴力,天極2控制性同旋轉比較強,如果追求純暴力,可以考慮打NEO狂飆二
YCA 因為有碳面,所以本身彈力比較好,球速會比較快
YEO 沒碳在板面,旋轉相對會比較好,而且觸球感會較強
睇你追求D咩野喇~~

作者: 迷幻    時間: 2013-1-4 15:52

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-1-4 15:19 發表

1.NEO狂飙三個人建議 有41度就41度,無41度就40度,因為你係力量型打法,吾打硬度高既膠真係浪費唒,低硬底只係想易D打透塊板,高硬度既膠爆出黎個D波真係吾同D同爽D,信我!
2.呢2塊我都未打過...SORRY..
3.夠大 ...
多謝哂!好詳盡分析

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0