標題: [砌版討論] 新手砌直拍 [打印本頁]

作者: kinson23    時間: 2012-9-28 22:54     標題: 新手砌直拍

球拍配置:
板:銀河MC2
正手膠:BARACUDA
反手膠:PALIO 霸道
打法:左推加攻,拉波
感覺上塊拍對打既時候球速有D唔夠快(唔知道係膠定拍既問題),所以想換過塊直拍,並且想練橫拉
經過幾番爬文後,木拍最多人推薦係YEO&OC CR,反手膠就係R7,HEXER,FOCUS 3,OMEGA等等
所以想問YEO&OC CR既特性同不同之處,練橫拉邊款反手膠較合適
希望各位可以比D意見幫我砌塊直拍
作者: 葉師傅    時間: 2012-9-28 23:08

yeo會好d ! 因為反手推擋同橫打都比較平衡,而且yasaka d 板換膠時,冇起咁多木絲 .
作者: kinson23    時間: 2012-9-28 23:09

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-9-28 23:08 發表
yeo會好d ! 因為反手推擋同橫打都比較平衡,而且yasaka d 板換膠時,冇起咁多木絲 .
咁請問邊塊反手膠可以同yeo配合呢?
作者: Happy仔    時間: 2012-9-28 23:13

我都買左塊YEO,但係覺得推擋無乜力,如果樓主啱,平d讓俾你,只打過一次.
作者: 是神    時間: 2012-9-28 23:27

Mc2 是弧圈拍,會比較軟。
Oc 都是軟一些,自己發力。
你有無budget.    Nittaku。runlox 5是一塊有力的五夾。橫拉配vega asia不錯,要頂快些,s1。    但拉球要準些

橙晶也不錯。
貴一點,rosewood v nct.    Boll spirit中近枱,拉得,也頂。

又貴些,張繼科…或timo boll zlc
作者: 是神    時間: 2012-9-28 23:32

怕不怕厚些?7mm   
Andro. Temp off+拉得,頂得,又輕。但回球不夠run lox 和yeo銳利
作者: kinson23    時間: 2012-9-28 23:47

引用:
原帖由 是神 於 2012-9-28 23:32 發表
怕不怕厚些?7mm   
Andro. Temp off+拉得,頂得,又輕。但回球不夠run lox 和yeo銳利
教練說五夾最適合我
作者: kinson23    時間: 2012-9-28 23:50

引用:
原帖由 是神 於 2012-9-28 23:27 發表
Mc2 是弧圈拍,會比較軟。
Oc 都是軟一些,自己發力。
你有無budget.    Nittaku。runlox 5是一塊有力的五夾。橫拉配vega asia不錯,要頂快些,s1。    但拉球要準些

橙晶也不錯。
貴一點,rosewood v nct.    ...
預算1000,當然最好800內,所以希望塊板大約$500,但係rosewood一塊板就超出我budget

作者: 是神    時間: 2012-9-29 14:15

Runlox 5 700幾
作者: 是神    時間: 2012-9-29 14:17

Temp off+ 都係五夾
作者: kinson23    時間: 2012-9-29 20:11

引用:
原帖由 是神 於 2012-9-29 14:17 發表
Temp off+ 都係五夾
當左7mm係7夾
但temp off+價錢比yeo仲貴
作者: kinson23    時間: 2012-9-29 23:14

如果yeo
反:紅v
正有可以用咩膠?
作者: pwnnek    時間: 2012-9-29 23:44

U may try Neo天極2
作者: kinson23    時間: 2012-9-30 12:14

引用:
原帖由 pwnnek 於 2012-9-29 23:44 發表
U may try Neo天極2
Thx
作者: kenken168    時間: 2012-9-30 12:33

個人認為,如樓主覺得baracuda都唔夠快,恐怕天極會更慢。
如樓上所講donic Acura s1係我用yEO 時最好佩搭,但拉波要多一點精準!
其實直板推擋快而穩係幾重要,除非你可以全橫打,S1可以做到快而穩!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0