標題: 【版主通訊】意見 [打印本頁]

作者: smallstar    時間: 2012-8-13 16:56     標題: 【版主通訊】意見

我覺得大眼仔球局有D問題
http://www.hkttf.com/viewthread. ... p;extra=&page=1
歌和老街球局]8月13(星期一) 8pm-11pm (5張台)
日期 : 8月13日 (星期一) 8pm-11pm
地點 : 歌和老街 4/F  
          8-9 (No.20.21.22)   
          9-10(No.19.20.21.22.壁球室B)
          10-11(No.19.20.21.22.23)
第一個hr 3張
到last才5張
平均每小時4張
但開20人位
分明取考
他已不是第一次如此了
請星星兄留意一下
thx
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-13 17:39

客到一半買波戥勻, 多過一半開始TAKE PROFIT.......
作者: jcclee    時間: 2012-8-13 19:02

(20,21,22) X 3 = 9hours
(19) X 2 = 2hours
(23) X 1 = 1hour

Total = 12 hours X $21 = $252

$30 X 20人 = $600 ($600 - $252 = $348)
net profit = $348 ----> (52 weeks X $348 = $18,096 / per year)
每個月 $1,508

初步睇, 真係有d 問題 !

作者: jcclee    時間: 2012-8-13 21:15

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=52538&extra=page%3D1

呢次仲離譜 !
頭一小時得2張檯
第二小時先得3張檯
(16人球局@$30/每人)
作者: smallstar    時間: 2012-8-13 21:37

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-13 21:15 發表
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=52538&extra=page%3D1

呢次仲離譜 !
頭一小時得2張檯
第二小時先得3張檯
(16人球局@$30/每人)
16人第一個鐘點打, 三局最少要15分鐘, 最多可以30分鐘, 頭一個鐘一半人無得打,
第二個鐘 有四張, 不過一張在壁球室
作者: jcclee    時間: 2012-8-13 21:50     標題: 回復 5# 的帖子

真係要諗一諗點去處理呢單野 !
可能要參加過這球局的人作證....?

(1) 檯數太少
(2) 人數太多
(3) 因為以上2點的關係, 收費也變得不合理
作者: smallstar    時間: 2012-8-13 22:18

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-13 21:50 發表
真係要諗一諗點去處理呢單野 !
可能要參加過這球局的人作證....?

(1) 檯數太少
(2) 人數太多
(3) 因為以上2點的關係, 收費也變得不合理
由你來處理吧
作者: jcclee    時間: 2012-8-13 22:44

引用:
原帖由 smallstar 於 2012-8-13 22:18 發表

由你來處理吧
咁我在離開香港前攪掂呢單野...
(有決定之後)就轉交給黑武士去執法.
作者: jcclee    時間: 2012-8-13 23:43

我有睇返由大眼仔搞的近5-6次球局, 又唔覺佢有違規喎 !
人/檯比例(4:1) 算是合格,
問題只是近期2次才接到投訴球局人多檯少....
但個人覺得收費仍是比較貴了少少,
anyway, 已經 pm 了去問幾個相熟的波友 (等待回應中)
作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 00:01

其實如近期而言已不可接受了
而且他不是初飯
在他開始攪這球局時已有人投訴過他
球局的人數比網上的多
他才守了一會規則
現在又再犯
有點意那個
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 00:05

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-8-14 00:01 發表
其實如近期而言已不可接受了
而且他不是初飯
在他開始攪這球局時已有人投訴過他
球局的人數比網上的多
他才守了一會規則
現在又再犯
有點意那個
原來如此 !
多謝你的寶貴意見.(好有參考價值)

如果球局人數多過網上所講 - 咁才是真正的問題 !
作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 00:08

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-14 00:05 發表

原來如此 !
多謝你的寶貴意見.(好有參考價值)

如果球局人數多過網上所講 - 咁才是真正的問題 !
我相信他現在不會的了
但他開球局是為money我就聽不少
作者: 黑暗武士    時間: 2012-8-14 08:38

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-13 22:44 發表

唔該哂!
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 08:42

確實大眼球局抬比較少,而且人都不少下,但我覺得主要問題是他們喜歡打皇制,但大眼他們本身有d人確實好犀利,一般guest是贏不到他們甚至一局的,所以成晚可能只能打到三四set,所以會有所比人投訴。
所以會出現以下情況,例如得三張臺,有三個比較厲害的人士整晚會霸主各自三張臺打,冇咩邊幾個人可以打落他們,所以guests會有排等
======================================================================

以上是另一位波友給我的 pm (請大家參詳一吓)
作者: 黑暗武士    時間: 2012-8-14 08:49

佢剛出球局,人數16人,現較合理,但皇制始終有問題,四個勁人霸四張枱,1:4即12人每人每小時打唔到兩場波!
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 08:55

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-8-14 08:49 發表
佢剛出球局,人數16人,現較合理,但皇制始終有問題,四個勁人霸四張枱,1:4即12人每人每小時打唔到兩場波!
正如 BrianDD 所說, 他的確不會再人數違規了, 因為打球局的都有人投訴佢.
咁打法方面可建議佢改 (ie.兩上兩落)
價錢方面, 大家又會否覺得有調整空間呢 ? (ie.由$30降至$25)
作者: smallstar    時間: 2012-8-14 09:08

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-13 22:44 發表

多謝Jason 幫忙及黑武士
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 09:44

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=52986&extra=page%3D1

[歌和老街球局]8月20(星期一) 8pm-11pm (4張台)
日期 : 8月20日 (星期一) 8pm-11pm
地點 : 歌和老街 4/F  
           8-9 (No.20.21.22)   3 hours
           9-10(No.19.20.21.22)  4 hours
           10-11(No.19.20.21.22) 4 hours

11 hours X $21 = $231
$30 X 16人 = $480
($480 - $231 = net $249)
$249 X 52 weeks = $12,948 per year / or $1,079 per month

搞球局變成了謀利 !?
還可以容忍嗎 ?
2 小時 (4:1) 通常應該收 $20/人
3 小時 (4:1) 通常應該收 $25/人
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-14 09:55

謝JL引數, 心情不好時覺得班友左食右食, 沒有終止時當自己好醒
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 10:17

我剛問過公司的會計師, 講了大概的情況, 他用了 5 分鐘之後, 給了我一條 Formula,
不知是否可行 ? 請大家俾d 意見.

[論壇公眾球局指引]

人 : 檯 = 4 : 1

2 小時 ($20/人)
3 小時 ($25/人)
4 小時 ($30/人)

不理第一個鍾有幾多張檯, 第二和第三個鍾有幾多張檯,
只計算總檯鍾數 !

(Formula 中/英 對照)
總檯鍾數 ÷ 0.75 = 可參加球局的最多人數
Total table hours ÷ 0.75 = max people allow in ball games

ps#

(2小時球局 ÷ 0.5)
(3小時球局 ÷ 0.75)

作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-14 10:35

想問JL兄, 總枱數是每小時平均的還是數小時總和哩?
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 10:39

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-14 10:35 發表
想問JL兄, 總枱數是每小時平均的還是數小時總和哩?
是總和
(這樣便沒有得取巧, 是最公道的計算方法)

你可以找一些實際過案試試
作者: kei    時間: 2012-8-14 10:41

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-14 10:17 發表
我剛問過公司的會計師, 講了大概的情況, 他用了 5 分鐘之後, 給了我一條 Formula,
不知是否可行 ? 請大家俾d 意見.

[球局指引]

人 : 檯 = 4 : 1

2 小時 ($20/人)
3 小時 ($25/人)
4 小時 ($30/人)

不 ...
haha! 十分精確!!
其實大多數球局的人枱比例都跟這個建議相若
而你再加入方程式
令指示更明確
support!!
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 10:42     標題: 回復 23# 的帖子

Thanks Kei
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-14 10:49

3小時局: -

1ST HOUR: 3枱
2ND HOUR: 2枱
3RD HOUR: 1枱
總枱樓 6 / 0.75 => 6 X 4 / 3 = 8

8人頂磅

OK?
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 10:56

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-14 10:49 發表
3小時局: -

1ST HOUR: 3枱
2ND HOUR: 2枱
3RD HOUR: 1枱
總枱樓 6 / 0.75 => 6 X 4 / 3 = 8

8人頂磅

OK?
條死數就係咁計, 但(檯 : 人) 比例違規, 不能成立 !
如果有人夠膽咁樣去搞一個球局, 就算論壇唔出聲, 佢之後都會被會員投訴 !

人/檯比例只得33.3% 合格
相應地, max 可參加球局人數要調整 - 8 X 66.6% = 5人

作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 14:36

我個人覺得他的球局之前己犯過規
加現在又想取考
不能接受
要作出一d有左客性的行動才對
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 15:06

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-8-14 14:36 發表
我個人覺得他的球局之前己犯過規
加現在又想取考
不能接受
要作出一d有左客性的行動才對
收到了你的建議, 但我地需要去認真地想想應怎樣做....
罰佢唔難, 難在都要為參加開星期一晚班波友著想,
停佢搞球局, 咁d 人又要何去何從 ?
不過請放心, 我們是會認真去處理的.
(最好各人都可以俾d 意見)

作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 15:16

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-14 15:06 發表

收到了你的建議, 但我地需要去認真地想想應怎樣做....
罰佢唔難, 難在都要為參加開星期一晚班波友著想,
停佢搞球局, 咁d 人又要何去何從 ?
不過請放心, 我們是會認真去處理的.
(最好各人都可以俾d 意見)
一chicken死一chicken鳴
佢唔攪自然有人攪
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 15:22

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-8-14 15:16 發表

一chicken死一chicken鳴
佢唔攪自然有人攪
不如你來搞好唔好先 ?
作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 15:40

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-14 15:22 發表

不如你來搞好唔好先 ?
ok的
其實之前攪過的
不過冇開post
枱人比最多1比3
打獲甘
作者: smallstar    時間: 2012-8-14 15:45

1:3 直落三個鐘,真係打得好辛苦
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 15:51

如果 BrianDD 真係有時間和誠意去搞....咁真係可以考慮 !

我個人會表示支持, 唔知其他版主和管理員點睇呢 ?
作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 15:58

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-14 15:51 發表
如果 BrianDD 真係有時間和誠意去搞....咁真係可以考慮 !

再講多d
其實之前星期1哥街D枱就是我book的
但去年去了旅行3個月冇得攪才冇左
之前大眼仔也有來我球局的
作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 15:59

如果真的罰他
我去找fd book枱
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-14 16:13

支持DICK D衰仔出嚟 不讓衰仔與黨羽變本加厲
作者: jcclee    時間: 2012-8-14 16:37

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-14 16:13 發表
支持DICK D衰仔出嚟 不讓衰仔與黨羽變本加厲
有時不得不佩服乒乓在線的"敢恨敢言" !
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-14 16:44

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-14 16:37 發表

有時不得不佩服乒乓在線的"敢恨敢言" !
佩服JL兄多才多藝
作者: 黑暗武士    時間: 2012-8-14 16:58

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-14 15:51 發表

原則上是支持,但我們事前沒有警告過他!
作者: smallstar    時間: 2012-8-14 17:02

支持
作者: okt05018    時間: 2012-8-14 18:49

支持
作者: BrianDD    時間: 2012-8-14 19:41

引用:
原帖由 smallstar 於 2012-8-14 17:02 發表
支持
收到更表未牙?
作者: smallstar    時間: 2012-8-14 22:22

重未有!!
作者: 葉師傅    時間: 2012-8-14 23:11

我不是為任何一方講嘢 ! 只係我個人意見。現在搞球局真難 ! 人過多玩得少,人太少玩太累,收費貴話謀利,收貴平圍唔到皮...! 既然球局係非謀利及聯誼性質,根本不用搞太多人的球局,自己友為主便可以,當然有能力的團體除外啦 ! 現在既我都係以自己友為中心搞球局,最多每次入1-2個其他波友好啦 ! 但既然有人投訴,論壇應該做番d嘢 !

作者: jcclee    時間: 2012-8-14 23:26

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-8-14 23:11 發表
我不是為任何一方講嘢 ! 只係我個人意見。現在搞球局真難 ! 人過多玩得少,人太少玩太累,收費貴話謀利,收貴平圍唔到皮...! 既然球局係非謀利及聯誼性質,根本不用搞太多人的球局,自己友為主便可以,當然有能力的團 ...
多謝意見 !
其實如果是由團體搞的球局, 論壇會比較看待得寬鬆少少,
但如果是公開的公眾球局, 我們不得不揸正d 來做.
始終是由論壇所授意, 更加是涉及會員之利益.
一般來講, 人人都識得計自己條數, 如果是要白做的, 相信再無人願意搞,
但話搞球局可以致富 ? 哈哈...我笑了.
搞球局的最終目標, 是想推動乒乓球運動, 方便波友們之餘, 更有機會認識一班志同道合之人.
如果是另有目的, 甚至是謀利者, 論壇決不可視若無睹.

作者: jcclee    時間: 2012-8-14 23:49

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-8-14 16:58 發表

原則上是支持,但我們事前沒有警告過他!
可以雙線發展 ! (BrianDD 照搞)
另一方面, 出 warning letter 給大眼仔. (以起制衡作用)
作者: (=^x^=)    時間: 2012-8-15 19:31

對不起,這兩三天搬公司好累,沒時間看post
其实大眼仔的球局我數月前提過佢,在我們討論區攪活動其实好容易限制好小,但去相机討論區如dchome
你想攪個活動便好複習。
首先我再一次希望大家自律,因為論壇是不會有完美的規則,不論個人攪好,定是球會攪好,我也希望出發點不是牟取個人利潤,當然商業机構另作別論,但商業机構要付出費用或一些東西,才能享有宣傳或賺錢。
最近我也同某球會談過,他的比賽人數過多,枱數過少,所以他現在已book埋壁球室由8強枱增至10張,同時承諾多餘錢用做奬金用途。
有關球局牟利一事,我希望各超版以坐埋一齊傾下大規則點去定,我月尾去日本,日本回來希望有家有時間聚一聚 
作者: jcclee    時間: 2012-8-15 23:39     標題: 回復 47# 的帖子

有你開口, 當然好做好多....
其實我和黑暗武士都已經都有傾過吓, 係時候作一次全面的球局檢討(or review)
9月頭可以上貓之館大家一齊再傾吓, 應該可以再做好一點的.

(恭喜你新居入伙 ! 有甚麼幫手, 即管開聲 !)
作者: monkey330    時間: 2012-8-15 23:41

我可唔可以做列席者
(比個機會我學下野)
作者: okt05018    時間: 2012-8-15 23:50

讚幾多,叫大眼仔比番forum
作者: monkey330    時間: 2012-8-15 23:52

引用:
原帖由 okt05018 於 2012-8-15 23:50 發表
大眼仔幾多,叫大眼仔比番forum
但好難計,佢亦都未必會咁做
我諗最多只係叫佢停,要嘔番晒賺左D出黎應該冇乜可能
最多叫佢搞多幾次free球局比出過席既參加者(應該實際D)
作者: okt05018    時間: 2012-8-16 00:02

始終用forum賺錢都係違背了論壇的真正意義
作者: borkee    時間: 2012-8-16 14:33

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-8-15 19:31 發表
對不起,這兩三天搬公司好累,沒時間看post
其实大眼仔的球局我數月前提過佢,在我們討論區攪活動其实好容易限制好小,但去相机討論區如dchome
你想攪個活動便好複習。
首先我再一次希望大家自律,因 ...
我25~29/8去北海道
作者: poon    時間: 2012-8-16 16:28

講開又講..他的波局去過一次都怕....
人多台少有時可能未能咁準確的預計, 一次半次無可厚非, 但最搵笨就系他們的打法...什麼一條龍跟隊!
贏了可以繼續打, 而且贏完一個round仲可以優先再排....輸了要排龍尾,(絕非一般的2上2落規則)...!!!
由於他持住個人的技術稍高, 一般技術略低的朋友, 一晚只能打得最多2sets!
他自己就可成晚大部份時間系佢打...
所以..參加過一次都怕怕.....(因為成晚都未出過一滴汗...坐多過打波)..此乃過人意見!
作者: BrianDD    時間: 2012-8-16 23:56

佢話佢球局D人禮讓
我去過
我嬴左都冇人同我打
佢地自已友就狂打
作者: (=^x^=)    時間: 2012-8-16 23:59

我不建議人生攻擊,我們討論是一種現象,而不是一個人。
人無完美,而我覺得大眼仔亦努力co-operat with Forum
作者: BrianDD    時間: 2012-8-18 00:31

看了他的回覆
他好似當我地屈佢
其實我好希望佢接受一下別人意見
改一下自已的態度
講真
我的球局攪不成也沒所為
只要他真的為球在做實事就行了

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0