標題: [砌版討論] 第一次砌拍一問 [打印本頁]

作者: bryantlam    時間: 2012-8-6 01:22     標題: 第一次砌拍一問

本人用直拍有打直拍橫打,現在用正手藍鯨2打底反手太極,因為易控,木板係x6006成品拍,現在技術提升了,想轉一塊適合自己的拍

球路 : 正手 旋轉 速度 拉波
       反手 控制 弧圈 速度

心目中概念 : 板-- 狂皓 / 馬碳
             正手-- 省狂3
           反手-- 未有心水

希望大家比d意見改善!謝謝各位! m- -m
作者: jcclee    時間: 2012-8-6 02:54

如果只是想漸進的 upgrade,
咁狂皓會是貼切
正手 - 省狂飆3
反手 - Rakza 7
作者: pearpang    時間: 2012-8-6 09:34

狂皓有幾代,睇你買邊代

狂皓

正省狂3
橫打紅V
作者: bryantlam    時間: 2012-8-6 11:25

應該第二代!第三代很貴啊!😞
作者: jcclee    時間: 2012-8-6 11:27

引用:
原帖由 bryantlam 於 2012-8-6 11:25 發表
應該第二代!第三代很貴啊!😞
就算是第幾代....都會比你的成品拍好.
作者: lycong    時間: 2012-8-6 11:47

第二代狂皓都唔平吧
作者: 青見人    時間: 2012-8-6 12:24

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-6 11:27 發表

就算是第幾代....都會比你的成品拍好.
講得好!不過聽說大芯狂皓不是太好打!
作者: bryantlam    時間: 2012-8-6 16:09

那轉用馬碳soft carbon會好些嗎?
作者: jcclee    時間: 2012-8-6 16:22

引用:
原帖由 bryantlam 於 2012-8-6 16:09 發表
那轉用馬碳soft carbon會好些嗎?
都是要靠自身發力的, 未嘗不可
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-6 17:19

YASAKA直板大大塊, LIKE
作者: kangaroo626    時間: 2012-8-6 18:47

係國內狂皓3個價平狂皓2 百幾蚊
但係香港第3代貴2代幾百蚊

其實可以考慮下yasaka
yasaka直板性價比好高
作者: bryantlam    時間: 2012-8-7 00:35

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-8-6 18:47 發表
係國內狂皓3個價平狂皓2 百幾蚊
但係香港第3代貴2代幾百蚊

其實可以考慮下yasaka
yasaka直板性價比好高
咁改用馬碳soft carbon , max carbon 定 extra off好呢?
作者: cuora    時間: 2012-8-7 01:22

我用馬林carbon neo天極2/3. 十分好手感,尤其係neo天2. 仲好過neo天3.
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-7 01:31

我之前用開YEO..但SOFT CARBON只從朋友手中試過
我覺得YEO手感還不錯..可能由於5夾..非常好打
但SOFT CARBON可能由於是碳..會比較彈少少..所以我覺得麻麻地
ANYWAY,,都係要視乎樓主的打法
作者: bryantlam    時間: 2012-8-7 14:24

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-7 01:31 發表
我之前用開YEO..但SOFT CARBON只從朋友手中試過
我覺得YEO手感還不錯..可能由於5夾..非常好打
但SOFT CARBON可能由於是碳..會比較彈少少..所以我覺得麻麻地
ANYWAY,,都係要視乎樓主的打法
正手拉波削波多,反手快攻旋轉!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0