標題: [膠皮討論] 初試xiom. Vega china [打印本頁]

作者: 是神    時間: 2012-8-1 22:34     標題: 初試xiom. Vega china

中粘加xiom黑海綿。

非常滿意,拉球手感柔和,但前衝及旋轉比美狂飆

擊打手感比狂飆有彈性。

擺短不冒高,反而比較低平,有時剛不過網。習慣一下應問題不大。

很好的狂飆代替品。    讚

作者: wlwlwl    時間: 2012-8-1 22:37

sounds good
作者: 是神    時間: 2012-8-1 22:42

我同天極二neo一同比較。

明顯天極二開膠後控制擺短和旋轉比較優勝,但前衝速度藍v較有殺傷力。
作者: monkey330    時間: 2012-8-2 12:15

同省狂3點比?
旋轉/速度??
作者: kenken168    時間: 2012-8-2 12:48

同 Omega IV 點比?
作者: 是神    時間: 2012-8-2 19:33

省狂3是會沖多些,但手感上藍v好,而擊球上會比狂三好。
Omega vi.  會快猛,但有時標得濟。而藍v給予你自身控制空間多些。
灌左的狂3當然最好,但要輕4g 又不想灌!而又比omega vi好控,這便是選擇之一。
作者: 是神    時間: 2012-8-4 00:52

今日習慣了一些,擺短也好控,唯比下旋劈長時會低平些,要注意弧線
作者: 是神    時間: 2012-8-4 00:54

我配五木,但我覺得配碳,也可以。
作者: monkey330    時間: 2012-8-4 10:09

邊塊板
作者: leoxiom    時間: 2012-8-4 11:13

C.Hing (藍V xiom 係  Vega Europe 歐版)不是 Vega china)

Vega China 叫白金V
作者: SOMING    時間: 2012-8-4 12:25

THX FOR SHARING
作者: kennethkam    時間: 2012-8-4 13:33

想請拉加轉球效果如何?
因為你知啦 拉質量好高既加轉球係粘性中國膠既特式
如果vega china呢方面都唔錯就正
另外想問
vega china海綿硬度同師兄你灌左既天極2相比如何?
作者: 是神    時間: 2012-8-4 19:08

天極2 硬好多..

加轉可接受及有一定殺傷力,  但狂飆一定比較好, 拉球會球質重些

中粘 其實比天極2 無咁粘,   超粘可能會比較更似大陸膠.  

但中粘的控制和手感是比狂飆好..
作者: 是神    時間: 2012-8-4 19:09

sorry    我見藍色就叫我藍v....    所以我標明 vega china
作者: 是神    時間: 2012-8-4 19:10

評測拍子andro   temper off +
作者: 是神    時間: 2012-8-4 20:10

省狂3 手感上紮實些但 有時會大實   vega china  比較自主空間大些  比較放膽使力收力
作者: monkey330    時間: 2012-8-5 01:18

樓主平時邊度打開波
我想搵你借塊版我試下
作者: 是神    時間: 2012-8-5 01:54

版主開聲,得!。。。。
作者: rxzzzvga    時間: 2012-8-8 01:34

會唔會太重?而家D膠新出既多數都重過舊款
作者: 是神    時間: 2012-8-8 20:45

直板正手切,  46g 左右,  比狂飆輕3g左右..

比omega 4 pro 重1至2 g
作者: skyline@@    時間: 2012-9-3 00:14

Thx sharing
作者: artin    時間: 2012-9-11 01:19

係神兄,我用來做rose5 正手感覺個波有啲趺,正常?之前打狂3
作者: 是神    時間: 2012-9-30 02:29

唔好意思,睇晤到。
我現在,主板,runlox5加vega China 拉球到枱,拉球入位比省狂neo易。轉很好,但咬球感省狂好很多。

無錯,40度省狂是頂一些。
拉球不要用大陸膠拉法,要入些少再拉,否則會跌。

Rosewood是弧圈拍,此膠配快弧拍,會發揮好些。rosewood 正手配omega 4pro. S1 會更好。
作者: johnli    時間: 2012-9-30 08:58

引用:
原帖由 是神 於 2012-9-30 02:29 發表

R ...
師兄, 我打開紅雙喜天系列或729膠.  主要以打波為主.  可否再解多些少"拉球不要用大陸膠拉法,要入些少再拉,否則會跌。"?  因為都想試下其他膠, 有師兄話我塊日直Butterfly閃光最好用德國或日本膠.
作者: 是神    時間: 2012-9-30 21:04

擊球 用天極 729??  這兩塊出名磨波喎。
作者: on520    時間: 2012-10-9 11:24

引用:
原帖由 是神 於 2012-9-30 02:29 發表
唔好意思,睇晤到。
我現在,主板,runlox5加vega China 拉球到枱,拉球入位比省狂neo易。轉很好,但咬球感省狂好很多。

無錯,40度省狂是頂一些。

R ...
請問有乜板係快弧板??請舉例,thanks………
作者: 是神    時間: 2012-10-12 21:26

加料拍如inner force bty  ,  馬硬炭,. 硬七夾 純木,好多的三木兩炭,都是快弧。
作者: okt07226    時間: 2012-10-12 22:09

如果同baracuda比,邊隻好啲????
作者: xoxoxoxo    時間: 2012-10-22 10:35

thanks for sharing
作者: audigy    時間: 2012-10-24 19:34

我都跟入左張, 膠皮有點似T05, 都係好"軟奶奶"甘. 灌左小小BB油仲似T05...   過2日試下再REPORT.
作者: bandit400rr    時間: 2012-10-24 22:03

引用:
原帖由 audigy 於 24-10-2012 19:34 發表
我都跟入左張, 膠皮有點似T05, 都係好"軟奶奶"甘. 灌左小小BB油仲似T05...   過2日試下再REPORT.
其代各下灌油試打評測
作者: beary    時間: 2012-10-31 11:16

Vega china 我也覺得好控些omega pro 4係快猛,但省狂末打過
作者: bensonwl1688    時間: 2012-10-31 20:26

咁正
作者: chrisyeung0530    時間: 2012-10-31 20:50

xiom. Vega china
很好
作者: laukwok    時間: 2012-10-31 21:02

信尼个牌子胶多数好货 ((
作者: tone613    時間: 2013-4-9 11:09

樓主大人,點解打左紅鑽唔繼續用vega china嘅?
作者: 是神    時間: 2013-4-9 22:44

我左試又試   無塊打得長

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0