標題: 【超版通訊】立里乂巾十具 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-16 01:49     標題: 【超版通訊】立里乂巾十具

注意新注冊會員
I.P. 為 119.247.82.221
或電郵為 ymail 之郵箱
作者: 太陽之子    時間: 2012-7-16 01:50

收到
作者: 太陽之子    時間: 2012-7-16 01:52

新會員~亂咁抽
在01:06分註冊

ip 與上述的相同
作者: jcclee    時間: 2012-7-16 02:12

Noted.

IP 背後有問題嗎 ?
(身份可疑 ?)
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-16 02:18

與童xx註冊ip一樣,先前他利用 xx 狗註冊,然后pm宣傳xx天地
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-16 02:18

這版塊只有管理員及超板看到
作者: jcclee    時間: 2012-7-16 02:27

明白晒 !
不妨先咋作不知, 看看他想攪甚麼.
我們會多加留意佢(及其IP)的一舉一動.
作者: wilson2020    時間: 2012-7-16 09:21

noted,再有咩問題pm你們管理員吧

作者: 黑暗武士    時間: 2012-7-16 09:30

收到!
作者: Tam校長    時間: 2012-7-16 11:48

noted,
過份,不分莊閒
作者: jcclee    時間: 2012-7-16 12:29

我今日會四處收收風 !
要起一起佢個底 !

睇來佢是來者不善....大家要小心此人 !
盡可能不要再在論壇內跟他口角.
(我指的是童真希有另外的 A/C 身份)

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-16 13:25

我已share 某網友的pm給JC
嚇了jcclee 一jump
作者: jcclee    時間: 2012-7-16 13:37

真是幾乎不敢相信 !

論壇就是可以甚麼人都會有....(真係要小心唔好亂開罪人)

當然, 我們所做的是附合依據, 無甚麼好驚.

(雖然粱振英新上場) 但香港相信仍然是個法治之區, 必要時可以報警求助.

有佢 IP 就可以找到他的住址.
作者: Tam校長    時間: 2012-7-16 13:44     標題: 回復 12# 的帖子

May I share also?
作者: wilson2020    時間: 2012-7-16 13:44

可否告知我太約咩事 ,因我之前(他們成立時)都join左他球局兩次,有d不安
作者: Tam校長    時間: 2012-7-16 13:50

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-7-16 13:44 發表
可否告知我太約咩事 ,因我之前(他們成立時)都join左他球局兩次,有d不安
你今時今日的身份,分分鐘被人認定為25仔
小心,小心
作者: wilson2020    時間: 2012-7-16 13:53

我無join好耐及就此事我早就已pm貓哥

作者: jcclee    時間: 2012-7-16 14:10

大家暫時都唔需要太過擔心,
曾經阻過人發達的, 可能就只有我和貓貓2 個人.
(之前佢CB 會員當中, 好多係假 IP / Account)

我反而擔心貓貓的人生安全多d,
佢有可能係之前的虐貓狂

(我自己就話晒都係跆拳道黑帶)
作者: 太陽之子    時間: 2012-7-16 14:10

呢個人,真係唔知想點
作者: jcclee    時間: 2012-7-17 23:52

呢兩日我四圍打聽, 明查暗訪,
有好多會員已經向我回報了一些關鍵性的資料,
越掌握得多有關童真希的資料, 越知道得多他的背景....
我就越覺得好笑 !
睇來大家只是虛驚一場, 原來他只是鱷魚頭老襯底 !

最少貓哥應該可以放心 (他絕對不會是虐貓狂徒),
部份資料我已經PM給了黑暗武士,
等你回港才看看應怎樣去處理.

(jcclee)
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-18 10:07

haha,
謝謝各位,我倒不太擔心我的個人安全,我亦不相信他會做出什麼。我曾經在何文田見過他一次(乒超),我唔知佢係邊個,他表面看來他好像缺乏與人溝通的基本自信,我望住他問他問題,他也表現的很緊張,當時他未知我是貓。

昨天他發了whatsapp比我,佢話有一樣野可以話我知,便是他打算開訓練班,目標客戶也不是論壇會員,九月尾我便會明白,..........生意興隆

其实我個人頗反感他故弄玄虛的作風,他的目的是誰我倒不關心,只是覺得他不太老实。雖然每次小王子話星期二都會都他那裹教波,但我又看不出他存心積慮要賺什麼錢,但有一點是他每次給我的pm客氣得有點令我覺得虛偽。而最近他有一些ip應來自同一人,不過同一ip不一定是同一人。他們可能只共用某一server。看看是否同一個人,不單是看ip,還有寫字習慣,語氣和方式。而他習慣用ymail註冊。我不覺得他會做什麼傷害論壇,但他不太誠实。點都好wilson你不用過份擔心。

jcclee唔好意思拖了你落水 可惜看來你無机會表現你的抬x道功夫。我也問了一些參加過他球局的網友。不過我現身在外地,不太方便經常上網。

譚校長,若你有什麼意見,歡迎發表。謝謝!
現這板只有超板及管理員可以看到。
作者: 黑暗武士    時間: 2012-7-18 11:34

昨日我也跟某網友傾談,因他之前同童生談了半小時,童生說打尖並不是他,及他說沒有惡意,及亦不稀罕論壇是否給他在此,所以我決定繼續禁止其發言,(如果現時我回復他發言,他拒絕的話,我會好尷尬,因他說不稀罕)。
作者: wilson2020    時間: 2012-7-18 11:45     標題: 回復 21# 的帖子

o甘都好 之前比佢嚇親,以為係d黑底
作者: jcclee    時間: 2012-7-18 11:54

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-7-18 11:34 發表
昨日我也跟某網友傾談,因他之前同童生談了半小時,童生說打尖並不是他,及他說沒有惡意,及亦不稀罕論壇是否給他在此,所以我決定繼續禁止其發言,(如果現時我回復他發言,他拒絕的話,我會好監介,因他說不稀罕) ...
我都認同和贊成吊一吊佢癮先, (暫停佢戶口多一陣)
件事等有時間先慢慢解決, 一來局勢開始明朗, 已經是我們在明而他在暗....
趁機挫一挫佢銳氣, 反客為主, 以立論壇威信 !

事件是大家的事, 只要齊心, 任何外來勢力我們也不用懼怕 ! 道理始終在我們這邊.
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-18 12:08

無緣無故,我們真的無心為難他。但若他在我面前處處表現謙讓,但背后則說不稀罕,這種態度真不太好。
我看過他以往的球局,有兩點我本人不滿意
1)人數比例1:6(比例太多,有牟利之嫌)
2)实際人數與報名人數不符(有欺騙網友)
加上他請教練,有訓練班,又公開招教練,又很努力推廣Faceook, 更在論壇pm網友去乒x天地
我已將問題寫出來,如果他放棄解釋,我也沒法幫佢,或者正如他所講,不稀罕。
作者: wilson2020    時間: 2012-7-18 12:15

其實佢球局一早已經安排有問題的,只是可能當時無人投訴
作者: Tam校長    時間: 2012-7-18 12:41

雖然我不認識他,但枏信他對乒乓球的熱誠.可惜待人處事方面比較以自我中心不分莊閒.從他帖中頗多高層/打壓字眼.在阿貓面前又處處表現謙讓,但背后則說不稀罕.可能之前經歷過些事.算了吧,大家都甘忙,此事件只是大海中一個小波浪,由他去吧.
wilson,我講笑啫,你年紀輕,我什麼惡人未見過呀(萬大有我 )

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-19 00:28

我搬了入超板區
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-19 00:30

我不覺得他對不敬 也不需要他向我道歉
我只想弄清會員對他的投訢
明天我會回香港
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-20 00:56

我剛與童先生whatsapp了近大半小時
我問他球會負責人是誰,他答是一位女仕,目的何在,那人是誰他都不願意答
其它不想答的問題,他帶我遊花園,我想與他還是欠一點緣份。
感覺他不老实,不坦白。
作者: wilson2020    時間: 2012-7-20 01:27     標題: 回復 31# 的帖子

即然佢堅持不願意回應疑問,我個人覺得絕不可以讓他在本壇搞任何活動 我們無理由被他牽著鼻子走的

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-20 01:39

其实今晚我有心比個机會佢,我覺得佢攪球局有用心,且不是牟利為目標,當然這個只是我想。
我問他球會誰是主席最高負責人,他說他只是授權,大一位陳女仕,她是生意人要低調,為慈善。但講來講去都不肯講是誰。我問題球會的目的,他又支吾以對,我問佢有無用pm叫人去乒x天地,他起初不認,同我玩文字遊戲,后來又話要同人交待去邊開球局,我問他球局為什麼1:6這麼多,他話問過我。
我無智慧諗佢想點,最后我同佢講話你叫陳女仕找我。 佢話陳女仕想低調做慈善。

唔知佢咁為陳女仕做事會否有利益?
我唔知陳女仕是什麼人,會否是什麼黨派,我不想有政治球局。

他給的感覺是不老实,不知其实人有什麼意見呢?如jcclee有時間,你可以隨時同童生溝通一下,我無意封殺佢,但他不太老实的表現有點令我失望,我不知我有否主觀感覺影響判斷,所以各位可以比比意見。
作者: wilson2020    時間: 2012-7-20 01:47     標題: 回復 33# 的帖子

我join過佢球局兩次同佢交過手,我個人覺得佢係煩膠果類 網上同現實完全係兩個人 ,我不相信佢球局不是牟利,你睇佢球局收費都知 至於佢話'綜援'果到我不了解詳情但我有所保留貓哥已多次給機會他解釋但佢依然一而再,再而三拒絕回應疑問,條路係佢自己選擇.......

作者: 黑暗武士    時間: 2012-7-20 07:33

做慈善嘅人想低調我明白,但太過份保護自己,便顯得有點好像有一些不可告人的秘密,唔通係洗黑錢?
作者: 太陽之子    時間: 2012-7-20 08:08

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-7-20 07:33 發表
做慈善嘅人想低調我明白,但太過份保護自己,便顯得有點好像有一些不可告人的秘密,唔通係洗黑錢?
唔會啦
咁樣咪有排都洗唔晒
作者: jcclee    時間: 2012-7-20 12:06     標題: 回復 33# 的帖子

(經調查後)現階段相信也可以透露更多他的綜合個人資料了; 好讓大家也了解和更易分析.

(1) 他本身是從事電腦相關行業, 對電腦十分認識
(2) 年齡大約是40幾
(3) 近期沒有工作(或失業)
(4) 多時主動為某地區的區議員充當"義工"/"跑腿" (唔排除這也是他所講的幕後老細)
(5) 正因為近期閒來無事, 開始攪 CB 球會

可能他攪球會的理念是善意, 但亦可能是有私人目的夾雜在其中....
總之是違反了論壇版規, 這是事實.
我是不認同他的處事作風 !
一邊在公眾平台上扮成無辜的"受害人" 利用群眾壓力 (令公眾認為論壇是霸權主義)
一邊又暗地裡跟管理層認錯, 妥協, 企圖拖延局面或穫得重生機會 (但仍然繼續去犯錯違規)
不誠實, 多翻掩飾, 從沒有試過面對和化解問題.

貓 :
我會在星期二之後, 等他和泓景台之友賽完結, 再約他(童希真)見面.
相信應該可以一次過解決晒雙方的種種問題.

(jcclee)
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-20 12:27

Jcc 的分析同我諗的好接近
1) 因為到現在他用的 ip 都是古古怪怪,所以我相信他對電腦有一定認識
2) 他的所謂聲明,內容似道歉实際上只想扮可憐,且所以我搬入超板區
3) 他攪球局利益不是來自 參加者,我估計背後有其他動機。至於動機是什麼我暫不了解。唯一我相信同政治可能有關。。如jcclee 說背後的人是義員

4) 到這一刻他都沒有就我或其他網友的指控解釋過,只是不停講無实質意義道歉,我從來沒認為他對我不敬, 相反客氣得有點可怕。

另我相信他在某地方用router上網 所以有不同人用同一ip. 而這地方可能便是議員辦事處
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-20 12:30

不誠實, 多翻掩飾, 從沒有試過面對和化解問題
這句我最同意
作者: 太陽之子    時間: 2012-7-20 12:53

搞球會咪正正經經去搞
做到咁神神秘秘
有古惑
作者: wilson2020    時間: 2012-7-20 13:32     標題: 回復 37# 的帖子

好詳細,我只係約知佢1,3,5其他全不知道 仲有佢好鐘意帶'鴨仔帽'的第一次我join時係晚上8時在荔枝角體育館乒乓球室門口見佢帶住o頂'鴨仔帽' 剛記起佢早排在CB會員名單中有位叫黃志勇議員(一段時間後無左),我當時心裹都覺得奇怪的點解有議員join的 現在check左原來黃志勇先生係民協長沙灣海麗邨的區議員
作者: jcclee    時間: 2012-7-20 13:32

PS. 新戶口 : sd1993 就是童希真
作者: wilson2020    時間: 2012-7-20 13:35     標題: 回復 42# 的帖子

我都知道!!!
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-20 13:43

議員打下波好平常,但如果論壇加入政治便好複雜
作者: wilson2020    時間: 2012-7-20 17:17

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=52081
貓哥,佢地入會係不用收費,我印象中(我最後果次,當時仲未有教練計劃),佢收費好似係月費$105,如單次join就$35,後來的事(收費的變更及教練)果d我就不清楚啦

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-20 17:18

有線報話要收一次性入會費hk$80蚊
有月費計劃,有訓練計劃
其实什麼計劃都可以,但要公開,公平,公正,
算吧,看下佢有無誠意坦白溝通,再作決定
作者: wilson2020    時間: 2012-7-20 17:21     標題: 回復 45# 的帖子

下,o甘我不清楚啦 可能係教練計劃時改左(因我last果次已經係5/6tue)

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-26 20:00

jcclee
我去過其它討論區,童先生都有開球局
如果他正正經經在我們討論區開局我不介意
但我不想他掛羊頭 賣狗肉
在我討論區開正常球局
在別的討論區開訓練或球會球局
所以我剛whatsapp跟他說,若在我們這裹開,便不要在其它討論區開了。
然后他答我想兩邊開,開不同類形的球局
作者: 黑暗武士    時間: 2012-7-26 20:38

咁即係想食兩家茶禮
作者: jcclee    時間: 2012-7-26 21:09

唉 ~ 接觸過佢幾次之後 (透過電話, 今日他致電過我3-4次)
先明白到他真是一個極端麻煩的人, 差點連我的 EQ 也幾乎用光了.
原來佢一心就已是打算了掛羊頭賣狗肉 !! 可惡 !!

機會我們已經給予過他, 但明顯的是 - 他太過奸和狡猾了 !
利用了我們的誠意, 及意圖把論壇玩弄在他鼓掌之中.

要是真的拒絕他再來, 我會帶頭支持和贊成 !

(如要他心服口服, 我心中有一張黃牌在手 - 就是來一個"版主公投")
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-26 21:30

我啱啱同佢講過電話,近40分鐘。想死
佢意思是訓練一定會繼續,人數1:6亦不會改,但不保證偶然會多1﹣2個人
我話1:6無問題,只是建議你1:4不強制,
但不能突然再多兩個人
如果30人的球局多兩個人無問題,但6個人一張枱再多1﹣2人便好多人

佢話有人比了一萬幾千元佢攪球會,要助人自助。
其实球會負責人始終是佢,出錢的人可能只是想幫佢,而社團註冊要三個人,佢話其它是也只是出名不出力。

最后他終於說了,不排除想幫自己找一份工作
但對於其它人的所有指控,全部否認。仲話我夠話好多人pm我投訴貓你。

一直我都比其它人在其它討論區開球局,唔比佢只因為怕他掛羊頭。。。。
我同佢講,如果你真是要看訓練班,可以whatsapp或電話,這些事我看不到也不理

希望佢合作d啦,雖然口說你sick不sick與開局無關
但心底裹我也有點同情佢。
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-26 21:30

他太過奸和狡猾了 !
100﹪agree
作者: jcclee    時間: 2012-7-26 21:54

這將會是你在論壇之其中一個重大的決定.
我們是中立的, 絕對是睇你頭來跟著做.
但如果你問我個人意見, 只有4 個字 : "後患無窮"(日後唔多唔少肯定會有)
我不擔心佢會因為我們的決定而影響了他的生計,
反而擔心他日後會灑甚麼手段才是麻煩.
不竟, 我從未在論壇遇到過一個像他的人,
(似有點莽想病的症狀) 真是有別於一般的普通人....
作者: 黑暗武士    時間: 2012-7-26 22:03

我首先表態,不贊成恢復他身份,甚至轉個名搞球局都唔得!
作者: jcclee    時間: 2012-7-26 22:05

但對於其它人的所有指控,全部否認。仲話我夠話好多人pm我投訴貓你。

這返對白, 他今天也有套用在我的身上,
意思是暗示 : 我們說有很多網友 PM 投訴佢, 其實只是我們生安白造出來.
佢表示佢都可以其人之道還在我和貓之身上.
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-26 22:08

佢可能覺得我地生安白做出來。

我剛又同佢講了半粒鐘。
暫時他同意不在其它論壇開球局
我比佢自己用球會頭像(只限他本人)
穿什麼衣服打我們不管
但不可以主動向會員推入會,不能交月費,會費
次次打波次次清
訓練班只能用whatsapp私底下開

你地覺得點呢?再觀察他三個月
作者: jcclee    時間: 2012-7-26 22:16

如果是決定給予他一個機會,
試用期是暫時唯一之妥協方案
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-26 22:20

唉.....有時又心軟,如果他真的失業,又sick。我真係唔忍心全面封殺佢。
不過佢有時又真係好攪笑,佢叫我報警如果有人pm投訴佢
他是有點狡滑的,但多多少少有點熱誠,
便比個机會佢,給予試用期他吧。

他說不是去工業區,而是去深水埗區攪球區
作者: jcclee    時間: 2012-7-26 22:33

我都明白既....
咁暫時就實行 Plan A (試用期)
作者: wilson2020    時間: 2012-7-27 00:04

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-7-26 22:03 發表
我首先表態,不贊成恢復他身份,甚至轉個名搞球局都唔得!
agree,後患無窮 對呢類人不可心軟請貓哥三思 我不知其他人的投訴係咩但我講佢球局的事千真萬確;同佢無仇無怨鬼得閒砌佢"生豬肉"

作者: 太陽之子    時間: 2012-7-27 00:19

我不贊成回復他在這裡節身份及再開球局

開球局不是問題,但他似乎時時刻刻都在想著走法律隙,讓他再進來,以後如何管理其他開球局者?
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-27 00:59

咁明天再傾
作者: jcclee    時間: 2012-7-27 01:01

我總是覺得他日後一定會違規, 而且還會搬出一些諱論出來抗辯.
正如他所形容自己是一個有病, 又失業, 但又很有部署的中坑. (你們明白嗎 ?)
一點我不得不認同 - 他是已經為了日後將會違規的行為, 作出了不少的心思和部署.
我相信他是自以為可以勝過晒(我們)任何人的指控.
簡單d 講, 他正正就是一個會挺而走險的人.
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-27 01:08

不過有件事好奇怪
我記得佢話過背后有老闆
但今日又唔提……古古怪怪
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-27 01:10

我最唔鍾意是他唔老实
作者: wilson2020    時間: 2012-7-27 01:10

就算佢近期沒有了本壇的平台,佢都已經在其他地方招兵買馬何況比佢回歸.........;原諒佢不是問題但佢到今天仍砌詞狡辯不願講出真相 仲有佢5,6月時join佢球局時佢比此phone:66055353我,現在佢又改了號碼

作者: 太陽之子    時間: 2012-7-27 01:24

既然大家都覺得佢咁麻煩,咁又何必讓他回來呢?
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-27 01:55

心軟LAW
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-27 02:00

咁啦, 不如在板主區投票(不記名)
有正方, 有反方. 連管理員都看不到誰投了票.
咁樣唔知好唔好呢.
作者: wilson2020    時間: 2012-7-27 02:03     標題: 回復 67# 的帖子

他就係利用人性的弱點"同情心" 貓哥千萬不要上他的當

作者: wilson2020    時間: 2012-7-27 04:29

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-7-27 02:00 發表
咁啦, 不如在板主區投票(不記名)
有正方, 有反方. 連管理員都看不到誰投了票.
咁樣唔知好唔好呢.
但好多板主根本對此事毫不知情或不甚了解,又叫佢地點投呢;打個比喻一個人犯法重的會被判監禁,輕的會判社會服務令或守行為;守行為都會有一段時間啦,但佢現在好似被判有罪但竟可以當庭釋放簡直斐夷所思 16/7先出通告暫停佢戶口,不足十多日後恢復他身份兼比佢可以開球局o甘做只會令佢得寸進尺 及引來更多人挑戰論壇,比人感覺原來無論我點錯都可以全身而退的仲有係明知佢球局有問題但仲比佢開咪只會令本壇有更多受害者

作者: 黑暗武士    時間: 2012-7-27 12:51

不用不記名,我先投反對票!
作者: wilson2020    時間: 2012-7-27 13:01

我都係投反對票,不應姑息養奸

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-27 13:19

我ban他戶口是因為他透過pm宣傳其它論壇
無可否認他是有點狡滑,做錯的事也不肯承認,而且仲博同情心。
不過今朝起身又有一句說話在心頭
「能給人方便行方便,得饒人處且饒人」
他給我的感覺很兩極,某情度上他很熱心攪球局,童個人的利益多多少少上肯定會有一點,但攪球局其实也不會很多,極其量數十元,但另一方面他也不太誠实,背后有所隱暪。尋日他終於講出了兩件事,一是有人比錢佢攪球會,二是他不排除日后可以在乒乓球上找到一份工作。不管真情或是假意,他昨天說了一句,若我有什麼做錯,請不要公開講,畢竟我也是40多的中坑,想要一點面。想到這裹我不期然又覺得我先前的post去到太儘。

太陽話話會再犯規。我也相信他會或走法律,不過這一刻他未犯,若我們估計他犯而入罪,會否對他很不公平呢?

如jcclee說若他以一個普通會員開post,其实沒有犯規。
如以前有些球會教練,球局開post是無錢賺,但同樣會在球局賣野,或收學生。這些我們都控制不到,或不在控制範圍。今日對於論壇某情度上是多一個會員唔多,少一個唔少,但我亦同樣重視每一個會員。或者這樣說,我某情度上有一點同情他的,當然我知他是博同情。而有些人攪比賽的收費過高,好明顯有牟利之嫌,做法同樣踩界。當然我亦知道有些人如kei會在年尾將錢拿出來食晒,ttgathering會在季尾拿出來做奬品�奬金。
(利益申報:希望館是商業机構,擺明要賺錢交租)

客觀分析。
日后他可能一週有三天球局
一天是出post找人打波,其餘兩二可能是私底下開局,會以球會名義,亦會請教練 
日后他說亦會與地區合辦訓練班
但這樣球會或訓練班不會在電子媒体出現,如其它討論區或face book

論壇上有好多專業人事,他們不用靠開球局賺錢及生活
但不排除有些人是需要一些錢過活,當然商業机構如華星我們一定會收取廣告費
但如童希真的人,我們是否可以幫他一把,當然有時會感覺他不值得幫

寫到這裹我也有點茅盾。唔知譚校長及星星有什麼意見?
作者: Tam校長    時間: 2012-7-27 14:03

看了甘多回應,各人立場都很清晰.如俾他回歸又要整天monitor佢實在太累了.
Mao你同情佢俾他回歸,可以.只不過不要太執著會規,不然將來一定會有更多的問題出現.
如想論壇以後可以健康發展就讓他走吧.佢在其他論壇或者更加有得發圍呢.無圍阻人發達.
此仍個人愚見,勿笑

P.S.剛剛見到童生户口己開番也知mao你己有決定.anyway我地都是支持你的

作者: smallstar    時間: 2012-7-27 16:42

我看過大家對佢的行為評估, 無職業又無特別專長, 都係幾難過日子, 我建議再給三個月時間給他機會吧. 再有問題才行動啦, 乒乓球的圈子係好細好細, 碰見的機會率非常高, 個名一臭全世界都知, 那時真係永不超生呢。
作者: jcclee    時間: 2012-7-27 18:14

其實我咪又係覺得好矛盾....
初期, 經了解後, 我都係偏向給予他一個機會,
但見到佢得戚又可以復活(點都唔會死),
繼而急不及待地盤算下一步的"大計劃" / "大攪作"....
唉, 自己難免都有d 激氣. 似又被人利用了的感覺.

佢就可以要求我地俾面佢"落台", 咁佢點解又唔俾面我們, 令我們也好做一點 !?
我已親口跟他說明白, 機會是可以給予, 但論壇只是希望佢可以低調一點.

江山易改....
已經對佢沒有任何期望, 所以日後無論發生甚麼事, 我是也不會失望的.

我會跟決定而盡量配合.
作者: 黑暗武士    時間: 2012-7-27 19:38

貓,支持你,但他的球局係1:6或以上,這是一個嚴重問題。
作者: wilson2020    時間: 2012-7-27 20:36

我對於貓哥的決定表示尊重 但其實你未諮詢前早已有即定立場希望歷史可以証明你今天的決定是正確的;另佢要求我們俾面佢,[面係人地俾 架係自己丟]如果你不是多次無犯錯又點會上通告呢我支持在陽光之下,輿論的壓力能產生一定監察的作用

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-27 21:21

我無決定 亦未決定
我在國內 請等等
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-29 00:54

今日收到的PM

我是,你好似join過童希真的球局,我想問你的感覺如何,能否給我一些意見。

mao 貓,我玩左CB球會一個月, 不過以後唔打啦!:(  唔OK, 搵笨......
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-29 00:57

PM我的人是一位女仕, 認識數年, 絶對可信.
雖然她沒有具体提及怎樣搵笨, 但我相信她的口供
抱歉我單方面不接受他用頭像(用了投票借口)
但換下頭他立即加了CB頭像, 所以我停止了他戶口了.
机會比過很多次他,
如JCCLEE話, 當你比机會佢, 佢又要拿彩,
而且太不誠实, 我們便當少一個會員, 總好多一個毒瘤
作者: jcclee    時間: 2012-8-1 00:03

今日下午, 有一位資深波友打電話給我 (貓, 是你的前輩師兄)

內容大至上是他在美孚打波時, 遇到(童希真)....
(童希真)向佢發爛, 表示知道這位波友出賣了佢, PM 了很多資料給管理員知,
自稱可以看到任何人的 PM 內容, 論壇冇野可以瞞得過佢 !

這位資深波友表示憂慮, 且相信(童希真)真是有能力咁做....?

最後我同佢講,
(1) 首先管理層絕對沒有公開過他的情報, 或資料來源
(2) (童希真) 根本沒有這樣的神通廣大
(3) 估計(童希真) 只是在拋浪頭, 玩緊一d 心理遊戲

最後他表示可以放心了

(smallstar) : 請問是否同意我的講法呢 ?
作者: smallstar    時間: 2012-8-1 07:10

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-1 00:03 發表
今日下午, 有一位資深波友打電話給我 (貓, 是你的前輩師兄)

內容大至上是他在美孚打波時, 遇到(童希真)....
(童希真)向佢發爛, 表示知道這位波友出賣了佢, PM 了很多資料給管理員知,
自稱可以看到任何人的 PM 內 ...
同意, 要看到任何人的 PM 談何容易, 系統管理員也不能直接看到各人的 PM, 最重要不可以留下任何蛛絲馬跡, 管理員會即時發現系統入侵, 就算管理員看其他人既PM要花四五個鐘時間先得, 還要電腦硬件配合, 電腦技術和知識要有黑客技術水平先有可能做到, 佢有咁既技術就算到50歲都唔會搵唔到野做啦!
作者: jcclee    時間: 2012-8-1 12:46     標題: 回復 83# 的帖子

Exactly ! 我都唔相信(童希真)可以真的入侵到論壇的 server, 甚至其他人的電腦.
首先應理性地去分析形勢, 找出問題的源頭.
我覺得(童希真)只是一個 - 講就天下無敵的人 !
唔排除, 佢可能只是從一些論壇的版主或普通會員口中得來了少少的資訊
因為在[版主通訊]內, 也有討論過(他)的行為
佢只是在向其他人旁敲側擊, 企圖想掌握論壇更多的動態
作者: smallstar    時間: 2012-8-1 15:34

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-1 12:46 發表
Exactly ! 我都唔相信(童希真)可以真的入侵到論壇的 server, 甚至其他人的電腦.
首先應理性地去分析形勢, 找出問題的源頭.
我覺得(童希真)只是一個 - 講就天下無敵的人 !
唔排除, 佢可能只是從一些論壇的版主或普 ...
況且如果佢能夠掌握設置論壇的技術, 大可比自已設另一個新論壇作為佢既用途,無須上來這裏啦!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0