標題: [砌版討論] T05+R7 配板 [打印本頁]

作者: qq2010    時間: 2012-6-12 15:59     標題: T05+R7 配板

見甘多人用T05同R7
想整番塊玩下
有無咩輕板會好打?
Timo Boll / Innerforce 有無一塊輕得泥又唔會墟?
作者: qq2010    時間: 2012-6-12 16:11

我知有D板輕會可能會虛
用 T05 FX + R7 soft
可唔可以配得到呢?
作者: devilaaron    時間: 2012-6-12 16:13

BOLL ZLF / INN ZLC
作者: qq2010    時間: 2012-6-12 16:14

引用:
原帖由 devilaaron 於 2012-6-12 16:13 發表
BOLL ZLF / INN ZLC
幾重到? 板
作者: qq2010    時間: 2012-6-12 16:16

仲有, 如果直頭改配 T05fx + R7 Soft
又係咪唔係呢兩塊板呢?
作者: 壹點壹    時間: 2012-6-12 16:24

R7的確不錯,但發大力沖有點虛
作者: 是神    時間: 2012-6-12 17:01

用板就膠比較少………………
作者: qq2010    時間: 2012-6-12 17:04

引用:
原帖由 是神 於 2012-6-12 17:01 發表
用板就膠比較少………………
有無板介紹
作者: neku    時間: 2012-6-12 17:24

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-6-12 17:04 發表

有無板介紹
板種類太多..倒不如問樓主需要甚麼..人人注重既首要不同: 手感/速度/旋轉/操控.../重量..等;
**好多高手都同我講過: "好既板配乜膠都好打" 所以樓主都係先選定球板吧~
作者: qq2010    時間: 2012-6-12 18:31

旋轉/操控/重量
最好轉到無朋友

作者: kennylam    時間: 2012-6-12 19:39

TB ZLF
作者: devilaaron    時間: 2012-6-12 21:52

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-6-12 16:16 發表
仲有, 如果直頭改配 T05fx + R7 Soft
又係咪唔係呢兩塊板呢?
90-93g左右
另外05fx同r7soft
性能上同原本個隻冇太大分別
同埋兩款膠本身配好多板都唔會有你所講嘅感覺
作者: eddieho    時間: 2012-6-12 21:57

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-6-12 15:59 發表
見甘多人用T05同R7
想整番塊玩下
有無咩輕板會好打?
Timo Boll / Innerforce 有無一塊輕得泥又唔會墟?
Timo Boll ZLF 幾好架!又食波又好控.
作者: qq2010    時間: 2012-6-12 22:03

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-6-12 21:57 發表

Timo Boll ZLF 幾好架!又食波又好控.
見到你有好多板
唔知Rosewood 5 同 innerforce zlf 邊塊拉波好d呢?
作者: eddieho    時間: 2012-6-12 22:15

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-6-12 22:03 發表

見到你有好多板
唔知Rosewood 5 同 innerforce zlf 邊塊拉波好d呢?
我冇innerforce zlf wor!
我只有波爾zlf.不過拉波Rosewood 5沖D,波爾zlf拉波轉D!
作者: pkoko    時間: 2012-7-17 21:16

You can try Timo Boll Sprit
作者: jcclee    時間: 2012-7-21 08:42

7分板, 3分膠....
同意#9樓所講的 : 好既板幾乎配乜膠都會好好打 !

不如你先講講你原本用的是甚麼組合 ?
作者: jcclee    時間: 2012-7-25 23:27

今晚上過希望館, 同貓哥傾完正經事之後....
都不忘試左幾塊普通的套膠和板,
不普通的地方, 就是幾塊膠都經過了灌油的處理 !
(套膠的內能感已是昇華至到了極限)

(都是只試了正手拉波/抽擊)

(1) YEO - 天弓
天弓灌飽油之後海綿軟得很明顯, 通透, 擊球聲甚大而響亮,
咬波, 弧線穩定, 容易到檯, 適合撞磨打法.
對業餘來講, 極是充滿娛樂性, 好易打到多板數的相持, 一定會打得好開心 !

(2) Donic 5木2碳 - 專業隊弧妖(Bomb UFO)
灌油沒有令弧線改變太大, 仍然是低長, 但明顯旋轉是強了,  威協力是大了 !
不用發大力也感覺到內能感增加了不少.

(3) 牌子不值一提的 3木2玻璃纖維 - BTY Tackfire C
呢塊真是令我充滿驚喜 ! 超越省狂的感受 ! (撞或磨都皆宜)
面膠不黏, 但旋轉超強, 咬波/吞吐都很清晰, 海綿硬度灌油後似狂飆的 38度左右,
弧線易於掌握, 落點接近檯尾白線(但不易出界), 吓吓到檯.
一/二速和旋轉都有所提升, 但相持能力仍然甚高 ! 又是變了一塊灌油後的 Fun Rubber !

(要多謝 wong + Ho 幫我試板)

作者: qq2010    時間: 2012-7-25 23:51

好似文獻甘, 參考價值重大
請問落左幾多層bb油
等左幾多日
預計幾耐再要補油
作者: jcclee    時間: 2012-7-26 00:39

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-7-25 23:51 發表
好似文獻甘, 參考價值重大
請問落左幾多層bb油
等左幾多日
預計幾耐再要補油
一乾了又擦, 擦左好多層 Johnsons BB oil(3-4次) 直至套膠拱起 (海綿向上大肚了)
等一至兩日就乾透 (海綿亦冇咁拱),
(補油) 一個月左右, 或下次重貼膠水時....
(無機膠水彈性會下跌, 因為會老化, 好多人以為是套膠問題, 其實只是關膠水的事, 一個月左右應要除膠再貼)

作者: fonglongyin    時間: 2012-7-26 17:04     標題: 回復 20# 的帖子

我想問,查膠面其實得唔得.....
話說我有一塊膠,查完海綿後,拱得超利害,我就查去膠面度,膠面一脹不可收拾,最後脹到海綿同膠面分開
(係脹到由外捲變內捲 )
作者: jcclee    時間: 2012-7-26 23:19

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-7-26 17:04 發表
我想問,查膠面其實得唔得.....
話說我有一塊膠,查完海綿後,拱得超利害,我就查去膠面度,膠面一脹不可收拾,最後脹到海綿同膠面分開
(係脹到由外捲變內捲 )
擦膠面是初期可以做的 - 懶惰方法
但不適宜擦太多
擦海綿比較容易d 控制
但都不應該一次過去擦太多, 最好可以漸進式去加油,
一次乾了後才再上一次, 咁就唔會有你以上的情況發生

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0