標題: [是非] 無品人士 [打印本頁]

作者: kanlok    時間: 2012-5-11 23:55     標題: 無品人士

今日球局中 巧遇一名極其無品的人士
以下為其無品行為
開波唔拋波 唔理你準備好味直接開波
個波係佢張台Double 滴左兩下 及 打中佢個身再返黎我張台 都可以當無野照打 仲要唔認有Double到
最令我感到討厭的是 佢失分個時 經常性問候我 一場波入面 佢可以講哂我所認知的所有中文粗口
佢的所作所為令我十分厭惡
真不明白 好好的出來參加球局 求一個開心 為什麼要做出這樣令人反感的行為
作者: lycong    時間: 2012-5-11 23:59

我知你講邊個
作者: alanchan    時間: 2012-5-11 23:59

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-5-11 23:55 發表
以下為其無品行為
個波係佢張台Double 滴左兩下 及 打中佢個身再返黎我張台 都可以當無野照打 仲要唔認有Double到
最令我感到討厭 ...
Kanlok.........
作者: 乒乓在線    時間: 2012-5-11 23:59

乒乓就因為這類核突種而被低級化
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-12 00:01

幾多歲架???
作者: kanlok    時間: 2012-5-12 00:01     標題: 回復 5# 的帖子

應該4X左右
作者: kanlok    時間: 2012-5-12 00:02     標題: 回復 2# 的帖子

你有冇同佢打到??
作者: 乒乓在線    時間: 2012-5-12 00:03

估年紀不少, 以為有份夾錢打球就不檢點的盡情發洩..........
作者: lycong    時間: 2012-5-12 00:05

此類人都有如下特徵:唔拋波,擦網hi邊唔講SORRY,仲要覺得好應分,個樣仲要好巴閉咁
作者: lycong    時間: 2012-5-12 00:06

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-5-12 00:02 發表
你有冇同佢打到??
梗系冇啦,費事影響心情
作者: kanlok    時間: 2012-5-12 00:09     標題: 回復 10# 的帖子

下次我都要醒目D 睇定D先同人打
作者: iacentre    時間: 2012-5-12 00:09

I have a couple of teenagers here also 無品 when they were lost. Probably they are spoiled to much by their family.
作者: kanlok    時間: 2012-5-12 00:14     標題: 回復 12# 的帖子

家長沒時間照顧子女 諗住給他們最好的 順他們意就可 會被慣壞了 也不出為奇
作者: BrianDD    時間: 2012-5-12 00:35

我都比佢(小)左好多嘢
完全唔想打
作者: Happy仔    時間: 2012-5-12 00:36

打波運動下姐,無需要咁認真,又唔係比賽,如果我係你,我會大方俾佢得分,自己千奇唔好激氣,因為傷身.
養身之道,時刻保持快樂Happy! OK?
作者: BrianDD    時間: 2012-5-12 00:36

引用:
原帖由 lycong 於 2012-5-12 00:05 發表
此類人都有如下特徵:唔拋波,擦網hi邊唔講SORRY,仲要覺得好應分,個樣仲要好巴閉咁
擦網hi邊唔講SORRY的人好多wor
作者: 惟快不破    時間: 2012-5-12 00:43     標題: 回復 16# 的帖子

我認為擦網hi邊唔講SORRY不一定無品,因為-6也是技術,只能怪自已技不如人
作者: wilson2020    時間: 2012-5-12 00:43

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-5-11 23:55 發表
以下為其無品行為
最令我感到討厭 ...
無賴,面皮幾寸厚 仲有輸波問侯人,應該將佢列入為不受歡迎人士
作者: 惟快不破    時間: 2012-5-12 00:43     標題: 回復 17# 的帖子

但我反對串樣
作者: neku    時間: 2012-5-12 00:44

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-5-12 00:36 發表

擦網hi邊唔講SORRY的人好多wor
擦網嘀死要叫draw

作者: 惟快不破    時間: 2012-5-12 00:46     標題: 回復 20# 的帖子

本人打法:快攻擦網兼嘀死
作者: kanlok    時間: 2012-5-12 00:48     標題: 回復 21# 的帖子

咁我會建議只去石台同你打
睇你點賴網
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-12 00:56

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-5-12 00:48 發表
  咁我會建議只去石台同你打
睇你點賴網
石台一樣會賴網 只係會彈起
作者: PingPongLeung    時間: 2012-5-12 00:56     標題: 回復 22# 的帖子

e+新屋村都用木台啦...但用鐡網,賴網都要有運先得.
作者: biside    時間: 2012-5-12 01:26

勝負榮辱腳下泥
睇開一d無閉翳
作者: Sing    時間: 2012-5-12 01:32

開佢名啦
作者: Happy仔    時間: 2012-5-12 01:38

引用:
原帖由 biside 於 2012-5-12 01:26 發表
勝負榮辱腳下泥
睇開一d無閉翳
看來長老既道行好深厚呀!!
作者: unclejapan    時間: 2012-5-12 02:11

我第一球己經瀨矖野,我未企定佢己經唔拋波開個波過黎,到最後佢發乜球都好,搓個重下旋過去先
作者: 青見人    時間: 2012-5-12 08:14

引用:
以下為其無品行為
最令我感到討厭 ...
交給這裡處理,列入黑名單,下次球局咪唔好預佢!
作者: wlwlwl    時間: 2012-5-12 08:43

睇來此人打波是為了發洩
作者: tykm2000    時間: 2012-5-12 08:44

其實我在球局都有遇到對手發球無拋波, 但那對手除發球方面有瑕疵外, 其他都OK(無講粗口), 和他打波就當練下接發球反應囉
作者: tommy1111    時間: 2012-5-12 08:45

入嚟同我打+請你飲汽水.
作者: tommy1111    時間: 2012-5-12 08:49

引用:
以下為其無品行為
最令我感到討厭 ...
打舊例係唔洗拋波嫁, 知冇?
作者: tykm2000    時間: 2012-5-12 08:50

其實知道佢球品唔好, 咪以後唔好同佢打囉, 費事勞氣呀.......
作者: tommy1111    時間: 2012-5-12 09:12

唔拋波發球, 我嚟區大把!
何必太計較, 令自己唔開心呢?
作者: 李清33888    時間: 2012-5-12 10:32

墨爾本也有粗口佬,衝口而出粗口常聽,衹是不太個份也能椄受, 如不停的粗口, 精神有問題不要和他打球, 免影響他人,
開波唔拋波 唔理你準備好味直接開波, 這也常見, 如不是正式比賽也算了, 你站好位才把球給他, 舉起手讓他知你未企好位,叫他不要發球.
打球要開心, 不要一人的不是影響你的心情.
作者: arcadiang    時間: 2012-5-12 10:34

引用:
原帖由 lycong 於 2012-5-12 00:05 發表
打生膠長膠的人常這樣習惯一下好了

一冇,
作者: arcadiang    時間: 2012-5-12 10:49

引用:
原帖由 tommy1111 於 2012-5-12 08:49 發表 [img]http://hkttf.com/images/common/back.gif[/s-img]
-新·

打舊例係唔洗拋波嫁, 知冇?
今年是那一年?清朝?
作者: (=^x^=)    時間: 2012-5-12 11:03

乒乓球壇什麼人也有
唔開心發泄一下無問題
在國內個個都唔拋波
又遮又茶膠水
有些東西當我地無法改變人的時候
可以做的是改變自己心態
或者是唔同佢打
作者: BrianDD    時間: 2012-5-12 15:47

他真的有點問題
始終我們是身處香港
道德標準和國內不同
惡意的問侯始終不為大眾接受
不拋球的發球要看那人的用心
有些是改不了
但如昨天那但高人就有所不同
不論我,日本生,kan同學也受了他不小的揄襲
那肯定是別有用心的
我們要緊記一點
我們正在進行的是一運動項目
遵守規別和尊重對手是最基本的體育精神
如人人是為了自己的過人快感而任意發泄
那人和普通動物有可分別呢
人為萬物之靈
懂自制
知善惡
請大家好好的守着我們的文化
我們的道德
作者: jcclee    時間: 2012-5-12 17:11

無品的波友, 其實在本論壇球局之中算是少了,
這裡一般的品格都不太差的, 偶然會有一/兩個,
相信遲早也會被自然淘汰出局....

何不仿傚星爺 ?
"嗰d 唔好球品既人, 我係唔會同佢地做朋友既" !
作者: JJJJJ    時間: 2012-5-12 17:20

其實打波都係一件開心既事
作者: BIRDF2998    時間: 2012-5-12 21:56

算啦,,睇化啲,,唔好同啲咁無品既人打
作者: bing    時間: 2012-5-12 22:08

引用:
原帖由 BIRDF2998 於 12/5/2012 21:56 發表
算啦,,睇化啲,,唔好同啲咁無品既人打
非常同意,友持,報左名都打粒星,人人都唔同渠打,好野!
作者: BIRDF2998    時間: 2012-5-12 22:21

引用:
原帖由 bing 於 2012-5-12 22:08 發表

非常同意,友持,報左名都打粒星,人人都唔同渠打,好野!
鬼叫佢冇品
作者: Baukaw    時間: 2012-5-13 08:03

輸一球而罵人是很無品的行為.我們極不願和此等人打球.講多句話都免了.
作者: 丫文    時間: 2012-5-14 14:58

打乒乓球..志在開心
所以我既角度 先看球品再看球技
就算球技再好..球品唔好..打得唔開心..咁打黎都無意思
何必難為自己
作者: 乒乓在線    時間: 2012-5-14 15:28

引用:
原帖由 丫文 於 2012-5-14 14:58 發表
打乒乓球..志在開心
所以我既角度 先看球品再看球技
就算球技再好..球品唔好..打得唔開心..咁打黎都無意思
何必難為自己
數漏了口德 以前就有個網民定期亂爆會員流料...............

作者: 丫文    時間: 2012-5-14 15:56

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-5-14 15:28 發表

數漏了口德 以前就有個網民定期亂爆會員流料...............
嗯..呢樣都係好重要既一環
作者: bbgoal    時間: 2012-5-15 09:55

小弟成日遇到d阿叔, 佢地開波又唔拋波,
撞西, 陰我左右......
最頂唔順係, 佢地又串, 話係靠開波食糊, 不過佢地就無講粗口,
但係都激到我爆炸
作者: poon    時間: 2012-5-15 12:45

唔拖波好多年長波友都會咁...問題不大(因為又不是正式比賽)
擦邊hi網...唔講sorry都無問題!!!
但輸波罵人講粗口...這條友就太"不該"!!
如果佢系咁...只好立即停止和他打好了...等他也知道自己的問題!!
作者: bbgoal    時間: 2012-5-15 12:59

引用:
原帖由 poon 於 2012-5-15 12:45 發表
唔拖波好多年長波友都會咁...問題不大(因為又不是正式比賽)
如果佢系咁...只好立即停止和他打好了...等他也知道自己的問題!! ...
雖然話係友誼賽, 但我拋, 你又唔拋, 好似唔太好,
當然我都可以唔拋, 不過又唔想......
作者: 乒乓在線    時間: 2012-5-15 13:17

若果不依遊戲規則, 不拋球應當失分....... 理由是像猜包剪槌時出一隻手指<手指受傷者除外>, 都不知他出剪還是出槌, 這視作彈弓手論. 再者, 不比賽不代表可以打得樣樣衰衰, 失了該項運動的正宗動作和風味等.

作者: bbgoal    時間: 2012-5-15 14:11

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-5-15 13:17 發表
若果不依遊戲規則, 不拋球應當失分....... 理由是像猜包剪槌時出一隻手指, 都不知他出剪還是出槌, 這視作彈弓手論. 再者, 不比賽不代表可以打得樣樣衰衰, 失了該項運動的正宗動作和風味等.
THANKS版主加分~
我非常認同, 每樣運動都有佢既規則,
但係d阿叔都幾十歲, 邊會聽丫......
所以同佢打果陣時, 根本無咩意思, 搞到我唔想同佢地打,
我雖然球技差, 但都知道咩係體育精神囉~
作者: jackiekiki    時間: 2012-5-16 12:12

唔拋高打舊例,不如拎個細波出黎打...如果公平起見,應該大家跟足規矩。

另外講粗口,睇下佢係唔係罵人啦,如果自己打失波講粗口,向自己發洩下就冇乜問題,好多國家隊球員打失波都有講粗口
作者: alanchan    時間: 2012-5-16 12:15

引用:
原帖由 poon 於 2012-5-15 12:45 發表
如果佢系咁...只好立即停止和他打好了...等他也知道自己的問題!! ...
等我有時間就去練下十字西先~~~~~
作者: fly1983    時間: 2012-5-16 12:23

出來打球局,好多都係業餘性質,不守球列都算數,最緊要大家玩得開心
但佢球品差,人品差,十分過份,呢d人只會俾人排擠,球局亦唔會再俾佢join
作者: 乒乓在線    時間: 2012-5-16 14:58

劣行絕不可以數漏口德
作者: nwa10    時間: 2012-5-16 15:33

hehe 我真是想知邊個??
其實同佢打唔夾,米以後唔好同佢打羅,唔好激氣,傷身
作者: 泡菜烏冬    時間: 2012-5-16 15:38

其實有冇品都係一種心理戰, 一方冇品, 令對方浮躁輸波, 別講一般球局, 就算在乒總比賽都屢見不鮮。平日同多D冇品人打波, 其實都可以訓練一下自己心理質素

另外, 想問下樓主, 既然對方要使出渾身解數(我指粗口), 你應該贏了他吧?!
作者: BrianDD    時間: 2012-5-16 15:58

引用:
原帖由 泡菜烏冬 於 2012-5-16 15:38 發表
其實有冇品都係一種心理戰, 一方冇品, 令對方浮躁輸波, 別講一般球局, 就算在乒總比賽都屢見不鮮。平日同多D冇品人打波, 其實都可以訓練一下自己心理質素

另外, 想問下樓主, 既然對方要使出渾身解數(我指粗口), 你 ...
我個波look在去佢腳都比佢(小)我啦巴
作者: nwa10    時間: 2012-5-16 16:13     標題: 回復 61# 的帖子

咁真係唔要得
如果是多人球局,我令原比錢走人算,以後見到有佢參加既球局都唔打...
作者: 泡菜烏冬    時間: 2012-5-16 16:14

有次我見到幾有趣的, 在某次團體賽, 甲vs乙, 當乙要開波, 而波在甲的後場, 甲永遠不去執波。比賽中講粗口可被罰分, 唔執波冇得罰 (如有錯請指出), 咁先激氣。
作者: nwa10    時間: 2012-5-16 16:22     標題: 回復 60# 的帖子

乒總比賽唔會下華,有都比球証喝止左佢啦
kanlok我信佢,我同佢打過波,
佢係一個好有禮貌既後生仔,
果位人兄講粗口真是不對,
乒乓球同其他運動一樣,都是高尚既運動
作者: 野田妹    時間: 2012-5-16 16:27

連你咁好人都俾人問候到發火,
個阿叔真係可以拉出去xxx
作者: nwa10    時間: 2012-5-16 16:27

引用:
原帖由 nwa10 於 2012-5-16 16:22 發表
乒總比賽唔會下華,有都比球証喝止左佢啦
kanlok我信佢,我同佢打過波,
佢係一個好有禮貌既後生仔,
果位人兄講粗口真是不對,
乒乓球同其他運動一樣,都是高尚既運動
不容許什麼粗言穢語
作者: BrianDD    時間: 2012-5-16 17:20

引用:
原帖由 泡菜烏冬 於 2012-5-16 16:14 發表
有次我見到幾有趣的, 在某次團體賽, 甲vs乙, 當乙要開波, 而波在甲的後場, 甲永遠不去執波。比賽中講粗口可被罰分, 唔執波冇得罰 (如有錯請指出), 咁先激氣。
比我會唔執
唔好打丫
這可以叫裁判長來問一下有冇問題
作者: jcclee    時間: 2012-5-18 11:47

引用:
真的有這些人嗎 ?
(應該在全港各大論壇列佢入黑名單)
作者: kei    時間: 2012-5-27 16:36

引用:
一般來說, 無品行為好多時都無犯規
好似係又draw, 唔係又draw, 有時更好似用隻食指, 不是中指, 指住你來draw,
佢做, 係佢自由, 當然你可以向個judge反映, or complain, 但佢只會比個judge提兩句, 不會被disqualify

又好似, 唔拾波, 佢亦無義務去做
唔同你握手, 又或者望都唔望你, 向你伸手, 只是扮握手
你亦不能force佢做什麼

有d野, suppose係一些不明文約定 (unwritten rule)
無品既人, 下下話唔知, 無講明, or堅持佢有自由做or唔做
呢d人9成都無咩野品
作者: tomcat    時間: 2012-5-27 18:30

引用:
以下為其無品行為
最令我感到討厭 ...
唔知佢係吟,打完咪算.
知道的,咪唔同佢打!等佢知道咩野事.
知道,而照舊同佢打,佢會覺得冇問題的喎!
作者: pentt    時間: 2012-7-31 04:51

引用:
以下為其無品行為
最令我感到討厭 ...
係唔係老人家?? 其實佢輸一球講粗口係贊你.你可以同佢講吓笑. Double唔認係想你讓佢你古佢唔知自己輸咗咩.. 佢想同你打得緊張D.. 想周你玩..
又唔係打錢.. 唔好睇得咁緊張.. 老人家係咁...希望你有快樂乒乓..
作者: bensonwl1688    時間: 2012-10-27 12:27     標題: 回復 20# 的帖子

我試過

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0