標題: 打乒乓波可以隨意進出名校 [打印本頁]

作者: 黑暗武士    時間: 2012-4-3 14:10     標題: 打乒乓波可以隨意進出名校

路邊社消息,有一中學生在今年中轉了入名校,但返了一個星期學唔夠便話學校同學無品唔讀,一個屈尾十返舊校繼續學業,其實小朋友的父母幫子女報讀名校無問題,人望高處也人知常情,但畢竟讀書唔係玩泥沙,又入又出。
作者: 乒乓在線    時間: 2012-4-3 14:19

大仙黃
作者: monkey330    時間: 2012-4-3 14:35     標題: 回復 2# 的帖子

我都吾明
作者: henrytam    時間: 2012-4-3 14:38

某名校的乒乓球隊負責人
作者: wilson2020    時間: 2012-4-3 14:39     標題: 回復 4# 的帖子

原來如此
作者: kennylaw321    時間: 2012-4-3 18:26

不嬲架啦
有大把學校買人
作者: Terence    時間: 2012-4-3 18:36

曾經有某直資校乒球教練受托舉薦某小朋友進入中一, 誰不知開學后竟然話唔再打乒乓波, 改打籃球 ,所以話, 父母望子成龍絕對冇錯, 但都希望你們有感恩的心, 既然已獲得利益, 是否應該考慮下推薦人之感受, 如果話入學前冇諗過新校環境, 風氣, 呢種理由都好難令人信服! 呢的事件, 嚴重損害教練與校方之信任度, 日后再要舉薦, 相信亦有一定難度
作者: jcclee    時間: 2012-4-3 18:51     標題: 回復 8# 的帖子

原來如此....明白晒了 !
作者: Terence    時間: 2012-4-3 18:53

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-3 18:51 發表
原來如此....明白晒了 !
唔好誤會, 我講個單係另一個case
黑暗武士個單明顯講深水埗著名男校
作者: jcclee    時間: 2012-4-3 19:05

引用:
原帖由 Terence 於 2012-4-3 18:53 發表

唔好誤會, 我講個單係另一個case
黑暗武士個單明顯講深水埗著名男校
OK, thanks Terence, 我知道了.
作者: 乒乓在線    時間: 2012-4-5 13:05

有的人中球毒, 亦有的人懂借球鋪路............
作者: 飛鷹    時間: 2012-4-5 14:36

I do not understand why!!!
作者: 乒乓在線    時間: 2012-4-5 14:44

1TH CASE: 十零歲着重LIKE不LIKE, 不是着重LOGIC
2TH CASE: 父母教孩子把乒乓作踏腳石
作者: kei    時間: 2012-4-5 15:26

如果打乒乓球, 係個means, 入名校係個ends,
咁小朋友大左之後,
佢會認為入名校係means, 入大學係ends,
入左大學之後,
小朋友認為入大學係個means, 畢業係ends
畢左業之後,
小朋友可能仲以為張大學沙紙好大, 係一個means, 找一份好工係ends

係呢個時候, 可能好多小朋友, 尤其是找不到工作既小朋友, 會想通一個道理
就係佢地視之為正確既means and ends
原來全部都係invalid
一向被父母左扶右插, 成為品學兼優的港孩,
且不斷灌輸所謂正確既功利主義,
但大學畢業, 或者投身社會既時候, 一野比現實打沈
你叫佢地唔變宅男都好難啦

所以, 唔係話人唔應該有目標
不過可以想下個過程, 自己鍾唔鍾意做該事情
如果人太過功利, 野野都要睇有無著數, 有無成效
到最後可能會失望而回

作者: monkey330    時間: 2012-4-5 15:30     標題: 回復 15# 的帖子

有道理
作者: 乒乓在線    時間: 2012-4-5 15:37

認同, 什麼都是有動機, 結果都大有機會一場空, 且過程大部分時間不爽............ 最後會認為人家從適當態度加上適當努力得到的純是運氣, 發現自己一無所有時心理失衡, 狂找東西麻醉或發洩渡日............... 最致命還是當事人自己都不知, 還以為自己無寶不落很"醒"<實是七仔一名>

作者: ta40gt    時間: 2012-4-7 16:47

唉!現今家長都好少顧及小朋友的思維了!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0